Koszmar arabskich służących

- literatura obyczajowa, romans
- Niewolnicy (tom 2)
- 2021-06-02
- 2021-06-02
Nowa, poruszająca opowieść autora bestsellerów o tajemnicach krajów arabskich.
Zatrważająca i niezwykle emocjonująca opowieść o biednych kobietach, które zostają służącymi w bogatych arabskich domach.
Pozbawione paszportów, możliwości kontaktowania się z rodziną, zamknięte za murami wartych miliony posiadłości, pracują często bez wytchnienia i dni wolnych od pracy. Gwałcone, bite, upokarzane, nie mają szans na poskarżenie się na swój los, dopóki nie skończy się ich kontrakt. Po powrocie do swoich krajów często wybierają milczenie, bo świat nie chce wierzyć w ich historie.
Marcin Margielewski namówił pochodzącą z Indonezji Ekę, by opowiedziała wstrząsającą historię swojej mamy i cioci, które stały się ofiarami współczesnego systemu niewolnictwa.
To druga - po "Modelkach z Dubaju" - książka z serii "Niewolnicy" opowiadającej o ludziach, którzy na Bliskim Wschodzie traktowani są jak zwykły towar.
Kup Koszmar arabskich służących w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Koszmar arabskich służących
„ W życiu czasami musimy świadomie robić rzeczy, które nas ranią, ale ich sens tkwi w tym, co czeka na nas na horyzoncie. Zawsze patrz na horyzont, wtedy zobaczysz znacznie więcej niż ci, którzy patrzą tylko pod nogi.” (str.60) Kolejna wstrząsająca odsłona tajemnic krajów arabskich. Tym razem Autor skupił się na służących i ich ciężkiej, ponad siły pracy w domach bogaczy arabskich. Oficjalnie niewolnictwo w Arabii Saudyjskiej nie istnieje, rzeczywistość jednak temu przeczy. Przyjeżdżającym do pracy kobietom odbierane są paszporty, pracują w koszmarnych warunkach, za marne pieniądze, bez prawa do głosu i obrony własnej, często poniżane, bite, głodzone i gwałcone, a nawet zabijane. Wiele przypadków nieludzkiego traktowania i zaginięcia pracownic zostało ujawnionych, a ile jest okrytych tajemnicą tego nikt nie wie. Są towarem, który można sprzedać za ogromne pieniądze. Zarabiają na tym pośrednicy, którzy ukrywają przed nimi prawdziwe warunki pracy. A pracodawcy stają się panami ich życia i śmierci. Pracownicy w obcym kraju są samotni i bezbronni, narażeni na kaprysy i humory swoich panów. Bohaterką jest dziewczyna z Bali, która opowiada swoją historię i swojej rodziny. Po śmierci ojca w niewyjaśnionych okolicznościach rodzina została pozbawiona środków do życia, by przeżyć jej mama i ciocia wyjechały na dwa lata do pracy. Ból rozstania z ukochaną rodzicielką był ogromny. Oferty pracy jakie otrzymały siostry wydawały się wspaniałe. Miały pracować jako masażystki w hotelu. Lecz rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Na miejscu siostry zostały oszukane i rozdzielone, trafiają do różnych domów. Jedna trafia do nieba, druga do piekła. To co tam przeszła jest niewyobrażalne. W głowie się nie mieści, że ludzie potrafią być tak podli, jednocześnie stwarzając dla otoczenia pozory szczęśliwej rodziny. Autor przytacza szereg innych, smutnych historii, w których pracujące dziewczyny i kobiety musiały leczyć nie tylko ciało, ale i duszę. Koszmar, który przeżyły, jeśli przeżyły pozostał z nimi do końca życia. Te którym udało się przetrwać wiedziały, że czekają na nich rodziny. Tęsknota i miłość dodawały im sił. Emigranci zarobkowi, którzy popadają w konflikt z prawem (wystarczy oskarżenie pracodawcy) często przypłacają to długoletnim więzieniem lub śmiercią, bo Arabia Saudyjska jest mistrzem w tuszowaniu niewygodnych dla niej spraw. Wśród bogatych Saudyjczyków byli też porządni ludzie, wrażliwi na ludzką krzywdę i cierpienie drugiego człowieka. Oprócz tych smutnych historii Autor zamieszcza informacje i ciekawostki z Indonezji i Arabii Saudyjskiej. O prawie, zwyczajach, obrzędach, religii, zamachach bombowych i aktach terroru. Jak każda książka Autora wzbudza wiele emocji i pozostaje na długo w pamięci. Bo normalnemu człowiekowi nie chce się wierzyć, że jeden człowiek, drugiemu jest w stanie zgotować taki los.
Oceny książki Koszmar arabskich służących
944 użytkowników ma tytuł Koszmar arabskich służących na półkach głównych- Przeczytane 658
- 2021 31
- 2022 21
- 2023 9
- 2024 9
- Literatura faktu 8
- 2025 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koszmar arabskich służących
Każda książka napisana przez pana Marcina zasługuje na uwagę Piękna wzruszająca opowieść
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka tego autora, po którą sięgnęłam w tym roku i na pewno nie ostatnia. Historia tak poruszająca, że trudno wierzyć, że w obecnych czasach takie historie nie tylko się dzieją, ale także są na porządku dziennym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnice arabskich służących - kolejna z serii książek. Które gdy chwycę w rękę to wciągają bardzo, szarpią moje nerwy i emocje i doprowadzają do łez. Jednocześnie jest mi po nie tak bardzo ciężko chwycić...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść ciekawa, wręcz wstrząsająca. Nie każdemu może jednak pasować fabularyzowany, nieco dziecinny styl wypowiedzi głównej bohaterki. Sporo ciekawych faktów etnograficznych i historycznych. Znalazłam jednak błąd: nie ma żadnych potwierdzenych danych na to, że Hitler zakazywał małżeństw z rudymi, autor niestety podał to jako fakt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła, styl taki jak we wszystkich książkach autora, więc dobrze się czytało. Inna tematyka trochę niż poprzednie, jakie mam za sobą, chociaż umiejscowienie takie samo. Ogólnie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze polecam tą pozycję. Historia opowiedziana w tej książce jest po prostu wstrząsająca i nieprawdopodobna w dzisiejszych czasach. Może służyć jako przestroga dla naiwnych dziewczyn. Czyta ją się bardzo dobrze, choć ten nadmiar szczegółów politycznych i religijnych czasami przeszkadza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzłowiek nie wie, jak okrutny potrafi być los dla ludzi służącym innym. Myślałam że takie rzeczy w obecnych czasach już są tylko wspomnieniem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała seria książek autora o arabskich kobietach jest warta przeczytania
Cała seria książek autora o arabskich kobietach jest warta przeczytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca książka o kobietach szukających pomocy, pełne wiary i nadziei na lepsze jutro . Stają się prywatną własnością ludzi , którzy stworzyli im piekło na ziemi .