Koszmar arabskich służących

Okładka książki Koszmar arabskich służących autora Marcin Margielewski, 9788382341683
Okładka książki Koszmar arabskich służących
Marcin Margielewski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Niewolnicy (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Niewolnicy (tom 2)
2021-06-02
2021-06-02

Kup Koszmar arabskich służących w ulubionej księgarnii

Koszmar arabskich służących

Oceny książki Koszmar arabskich służących

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koszmar arabskich służących

Każda książka napisana przez pana Marcina zasługuje na uwagę Piękna wzruszająca opowieść

Kolejna książka tego autora, po którą sięgnęłam w tym roku i na pewno nie ostatnia. Historia tak poruszająca, że trudno wierzyć, że w obecnych czasach takie historie nie tylko się dzieją, ale także są na porządku dziennym.

Tajemnice arabskich służących - kolejna z serii książek. Które gdy chwycę w rękę to wciągają bardzo, szarpią moje nerwy i emocje i doprowadzają do łez. Jednocześnie jest mi po nie tak bardzo ciężko chwycić...

944 użytkowników ma tytuł Koszmar arabskich służących na półkach głównych
138 użytkowników ma tytuł Koszmar arabskich służących na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Koszmar arabskich służących

Marcin Margielewski
Marcin Margielewski
Karierę zaczynał jako dziennikarz radiowy, prasowy i telewizyjny, pracując dla mediów takich jak "Maxim", "CKM", "Super Express", "Gazeta.pl", "TVP" czy "Polsat Cafe". Przez dziesięć lat podróżował, mieszkając między innymi w Wielkiej Brytanii, Dubaju, Kuwejcie i Arabii Saudyjskiej. Pracował również jako dyrektor kreatywny kilku światowych marek.

Chłopaki z Dubaju Piotr Krysiak
Chłopaki z Dubaju
Piotr Krysiak
Kolejny reportaż Piotr Krysiak, z którym miałam styczność. Owszem -ciekawy, jednak nie nazwałabym go ani szczególnie zaskakującym, ani mocno wciągającym. Dużym plusem jest dla mnie to, że autor rzeczywiście stara się z bliska poznać świat, który opisuje. Na tym przecież polega reportaż. Myślę jednak, że nie każdy zdecydowałby się zamieszkać w hotelu Axel Hotels w Niemczech, założyć konto na portalu Grindr i umawiać się z męskimi prostytutkami tylko po to, by zdobyć jak najwięcej informacji- płacąc przy tym niemałe kwoty (w dodatku w euro). Przez całą lekturę zastanawiało mnie, skąd autor miał na to wszystko środki -ale to już na marginesie, pół żartem, pół serio. W reportażu Krysiak w dużej mierze koncentruje się na historii Alexa-jednego z escortów, z którym nawiązał najbliższą i najdłuższą relację. Poprzez losy tego bohatera oraz sposób, w jaki potraktował on autora, można wysnuć raczej negatywne wnioski na temat nieuczciwości i egoizmu osób wykonujących ten „zawód”. Choć w narracji nie pojawia się bezpośredni osąd, sposób prowadzenia opowieści wyraźnie ukierunkowuje interpretację czytelnika. Z drugiej strony książka skłania do refleksji nad granicami dziennikarskiego zaangażowania – nad tym, jak cienka bywa linia między obserwatorem a uczestnikiem opisywanych wydarzeń. Momentami miałam wrażenie, że autor bardziej staje się częścią tej historii niż jej kronikarzem, co z jednej strony nadaje reportażowi autentyczności, z drugiej zaś budzi pytania o obiektywizm i etykę. To właśnie ten aspekt wydał mi się najbardziej intrygujący- nie tyle same kulisy świata escortingu, ile mechanizmy relacji, zależności i manipulacji, które ujawniają się między bohaterami. Mimo pewnych zastrzeżeń tematyka jest interesująca i uważam, że warto sięgnąć po ten reportaż- choćby po to, by wyrobić sobie własne zdanie na temat przedstawionego świata i sposobu jego ukazania.
Olivia99 - awatar Olivia99
ocenił na61 miesiąc temu
Arabska Żydówka Tanya Valko
Arabska Żydówka
Tanya Valko
Bohaterka najnowszej odsłony orientalnej sagi Tanyi Valko, „Arabska Żydówka”, to postać, która ucieleśnia najbardziej bolesne paradoksy współczesnego Bliskiego Wschodu. Dorota, znana czytelnikom z poprzednich tomów, tym razem zostaje rzucona w sam środek tygla, w którym religia, pochodzenie i polityka tworzą mieszankę wybuchową. Fabuła koncentruje się na dramatycznych losach kobiet z rodu Salimich, które muszą odnaleźć się w rzeczywistości, gdzie bycie „pomiędzy” – między islamem a judaizmem, między Izraelem a światem arabskim – wyklucza i naraża na śmiertelne niebezpieczeństwo. Tanya Valko przyzwyczaiła swoich odbiorców do literatury, która nie bierze jeńców. „Arabska Żydówka” to monumentalna panorama konfliktów, które dla przeciętnego Europejczyka są jedynie nagłówkami w serwisach informacyjnych, a dla bohaterów powieści stanowią brutalną codzienność. Autorka z ogromną odwagą dotyka tematu tożsamości żydowskiej w krajach arabskich oraz trudnych relacji polsko-żydowsko-arabskich, nie bojąc się przy tym stawiać pytań o granice lojalności wobec rodziny i narodu. Labirynt tożsamości i emocji To, co w tej powieści uderza najmocniej, to bezkompromisowość w ukazywaniu realiów. Valko, dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu w krajach arabskich, kreśli obraz Bliskiego Wschodu pozbawiony orientalnego lukru. Tutaj zapach egzotycznych przypraw miesza się ze swądem spalenizny po wybuchach, a luksusowe rezydencje sąsiadują z nędzą obozów dla uchodźców. Złożoność psychologiczna: Bohaterki Valko to kobiety silne, ale nie niezniszczalne. Ich dramaty wynikają z niemożności dokonania wyboru, który nikogo by nie skrzywdził. Dorota, miotająca się między miłością do męża a troską o dzieci, które szukają własnej drogi w skrajnie różnych kulturach, jest postacią tragicznie ludzką. Wątek historyczno-polityczny: Autorka sprawnie wplata w akcję fakty dotyczące konfliktu izraelsko-palestyńskiego, rzucając światło na mniej znane aspekty współżycia tych dwóch narodów. Tytułowa „Arabska Żydówka” staje się metaforą niemożliwego dialogu, który jednak musi się toczyć, by przetrwały kolejne pokolenia. Mimo sporej objętości, książkę czyta się z zapartym tchem. Valko po mistrzowsku operuje napięciem, przeplatając sceny kameralne, pełne emocjonalnych rozmów, z sekwencjami rodem z najlepszych thrillerów politycznych. „Arabska Żydówka” nie jest lekturą łatwą, choć jest napisana niezwykle sprawnie. Autorka z dużą precyzją opisuje mechanizmy nienawiści, która karmi się ignorancją i religijnym fanatyzmem. Pokazuje, jak łatwo stać się wrogiem „swoich”, gdy tylko spróbuje się zrozumieć „obcych”. Jednocześnie książka niesie silne przesłanie humanistyczne – za każdą ideologią stoi żywy człowiek, który pragnie bezpieczeństwa i miłości. Warto zwrócić uwagę na dbałość o detale kulturowe. Opisy obrzędów religijnych, tradycji kulinarnych czy niuansów językowych sprawiają, że czytelnik czuje się, jakby odbywał podróż w głąb zupełnie innego świata. Valko nie ocenia, ona relacjonuje, pozwalając czytelnikowi na wyciągnięcie własnych wniosków. „Arabska Żydówka” to jedna z najdojrzalszych książek w dorobku Tanyi Valko. To literacki rollercoaster, który wywołuje wściekłość, współczucie i podziw. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć, dlaczego Bliski Wschód pozostaje krwawiącą raną świata, i jak wielką cenę płacą jednostki za grzechy polityków i fanatyków. To hołd dla kobiet, które mimo wszystko próbują budować mosty tam, gdzie inni stawiają mury.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Seksoholicy Wiktor Krajewski
Seksoholicy
Wiktor Krajewski
Na plus należy zaliczyć, że „Seksoholicy” Wiktora Krajewskiego to mocny, bezkompromisowy reportaż, oparty na autentycznych rozmowach z osobami dotkniętymi tym nałogiem. Moja ocena to rzetelne 6/10 – to dokument ważny społecznie, który rzuca światło na tabuizowane zjawisko, choć konstrukcyjnie bywa nieco zbyt powtarzalny. Krajewski jako reporter oddaje głos ludziom, którzy na co dzień funkcjonują wśród nas – to odnoszący sukcesy biznesmeni, przykładne matki, studenci czy pracownicy korporacji. Ich wspólny mianownik to niszczycielska siła popędu, który przestał być źródłem przyjemności, a stał się przymusem. Reportaż skupia się na demaskowaniu mechanizmu „podwójnego życia”. Autor prowadzi czytelnika przez mroczne zakamarki ludzkiej psychiki, gdzie seks jest traktowany jako środek znieczulający na ból istnienia, samotność czy niskie poczucie własnej wartości. Mocną stroną tego reportażu jest brak moralizatorstwa. Krajewski nie ocenia swoich rozmówców, nawet gdy ich zachowania budzą sprzeciw. Pozwala im mówić, dzięki czemu otrzymujemy surowy, nieprzefiltrowany obraz cierpienia ukrytego pod maską hedonizmu. Czytelnik dowiaduje się, jak łatwo w dobie aplikacji randkowych i powszechnej pornografii przekroczyć granicę, za którą kończy się wolność, a zaczyna niewola. Zamiast fabularnych zwrotów akcji, autor stawia na konfrontację z faktami. Napięcie w tekście wynika z brutalnej szczerości wyznań – często są to historie o utracie rodzin, majątków i godności. Styl Krajewskiego jest oszczędny, niemal suchy, co w przypadku reportażu o tak gorącej tematyce jest dobrym zabiegiem, bo chroni tekst przed popadnięciem w tanią pornografię. Niestety, w miarę czytania kolejne historie zaczynają powielać te same schematy, co sprawia, że narracja traci początkowy impet. Najważniejsze wnioski płynące z lektury to: Nałóg nie ma twarzy: Reportaż udowadnia, że seksoholizm dotyka każdą grupę społeczną, niezależnie od wieku czy statusu. Wstyd jest największą barierą: Najważniejszą radą, jaką można wyczytać między wierszami, jest konieczność profesjonalnej terapii – siła woli w starciu z nałogiem chemicznym mózgu często okazuje się niewystarczająca. Erozja bliskości: Krajewski pokazuje, że kompulsywny seks zabija zdolność do budowania autentycznych relacji, zastępując drugiego człowieka przedmiotem do rozładowania napięcia. Jako reportaż książka zasługuje na uznanie za odwagę i rzetelne zgłębienie tematu. Brakujące cztery punkty wynikają jednak z braku szerszego komentarza ekspertów (seksuologów, terapeutów),który nadałby historiom głębszy kontekst naukowy. Momentami ma się wrażenie, że to jedynie zbiór sensacyjnych wyznań, którym brakuje spójnej klamry analitycznej. Ponadto, niektóre rozdziały wydają się zbyt krótkie, by w pełni zrozumieć drogę bohatera do uzdrowienia. „Seksoholicy” to lustro postawione przed współczesnym społeczeństwem. Wiktor Krajewski stworzył reportaż, który jest ostrzeżeniem: w świecie, gdzie wszystko jest na sprzedaż, najłatwiej jest zgubić samego siebie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Dzieci Getta. Ostatni świadkowie zagłady Magda Łucyan
Dzieci Getta. Ostatni świadkowie zagłady
Magda Łucyan
'Dzieci getta' to pięć rozmów z ludźmi, którzy przeżyli II wojnę światową. Łączą ich jeszcze dwie rzeczy. Pierwsza to, że są Żydami, a druga że przebywali w gettach rozsianych po całej Polsce i cudem udało im się przeżyć. Są to trudne historie wojenne, dlatego, że dotyczą dzieci. Ci ludzie w dzieciństwie mieli niejako szczęście w nieszczęściu, dlatego, że przez część wojny i pobytu w getcie mieli przy sobie kogoś bliskiego dorosłego. Czasem zbieg okoliczności pozwolił im przeżyć. Rozmówcy pani Magdy Łucyan opowiadają o swojej rodzinie, o emocjach towarzyszących im podczas opisanych wydarzeń. Wspominają również ile rozumieli jako dzieci i jak to wpłynęło na ich późniejsze życie. Jak każda książka tego typu jest ciężka, bo dotyczy prawdziwych ludzi, ich przeżyć, emocji i uczuć. Dzięki uprzejmości bohaterów dowiadujemy się o wielu tragicznych szczegółach, które spotkały ich podczas wojny i pobytu w getcie. Poznajemy także przedwojenne i powojenne losy osób udzielających wywiadu. Każdy został poproszony o przesłanie na koniec swojej historii. Przesłanie to miało zawierać to co każdy chciałby przekazać naszemu pokoleniu. Jak każdy reportaż, także i ten warto polecić, dlatego, że rozmowy z tej serii przeprowadzone są z ostatnimi żyjącymi świadkami historii. Od takich ludzi warto uczyć się historii, bo znają wojnę z własnej perspektywy, zwykłego człowieka, którego dotknęła wielka polityka. Bardzo lubię czytać o przeżyciach ludzi, którzy na własnym przykładzie przeżyli różne wydarzenia historyczne, o których uczyłam się na lekcjach historii w szkole i o których dowiedziałam się z własnych poszukiwań. Szczerze polecam ten reportaż i "Prawdziwe historie' - serię, z której pochodzi.
fascynacja_ksiazkami - awatar fascynacja_ksiazkami

Cytaty z książki Koszmar arabskich służących