Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu?

- popularnonaukowa
- ZROZUM
- 2021-06-02
- 2021-06-02
- Małgorzata Glasenapp
Z tej książki dowiesz się:
• Dlaczego niebo jest niebieskie, a Słońce żółte?
• Jak kupić działkę na Księżycu? Albo na Merkurym?
• Ile kosztuje podróż w kosmos?
• Jak wygląda „typowe” miejsce we Wszechświecie i dlaczego nic w nim nie ma?
Wszechświat od stuleci zachwyca ludzi. Uświadomienie sobie, że Ziemia jest mikroskopijnym jak na rozmiary kosmosu tworem, pozwala nabrać odpowiedniej perspektywy i uruchomić wyobraźnię. Tym bardziej, że to, co widzimy jest tylko częścią ogromnego wszechświata…
Fred Watson zabiera nas w fascynującą podróż po naszej galaktyce, podczas której odwiedzimy Księżyc i poznamy różne teorie dotyczące jego powstania, zobaczymy, jak rodzą się gwiazdy i jak na niebie powstaje tęcza. A bilet na tę podróż na pewno będzie tańszy, niż te sprzedawane przez firmy oferujące komercyjne loty w kosmos.
• Dlaczego niebo jest niebieskie, a Słońce żółte?
• Jak kupić działkę na Księżycu? Albo na Merkurym?
• Ile kosztuje podróż w kosmos?
• Jak wygląda „typowe” miejsce we Wszechświecie i dlaczego nic w nim nie ma?
Kup Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu? w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu?
862 użytkowników ma tytuł Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu? na półkach głównych- Chcę przeczytać 631
- 2021 19
- Popularnonaukowe 12
- Kosmos 10
- 2023 8
- Popularnonaukowa 7

Opinie i dyskusje o książce Astrohaj. Jak dotknąć kosmicznego pyłu?
Dobra dla początkujących.
Dobra dla początkujących.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealna pozycja dla osób które dopiero zaczynają się interesować kosmosem.
Idealna pozycja dla osób które dopiero zaczynają się interesować kosmosem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa, ale drażniły mnie opowiastki z życia Autora - a kogo poznał, a w jakim obserwatorium pracował... Nie dla takich informacji czyta się książki o astronomii. Jest garstka kolorowych fotografii. Kosmos w kolorze zawsze robi wrażenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, w której solidna dawka wiedzy idzie w parze z lekkim stylem oraz poczuciem humoru. Świetnie się sprawdzi dla osób, które dopiero zaczynają zgłębiać wiedzę o kosmosie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie ciekawa i pouczająca książka, choć niektóre rozdziały momentami przynudzały – zwłaszcza tam, gdzie autor próbował wpleść prywatne historie. Mam też pewien problem z balansem: niektóre zagadnienia są opisane jasno, prosto i przystępnie, by za chwilę przejść do tematów ujętych w sposób na tyle złożony, że wymagają znajomości kilku wykładów z fizyki kwantowej. Mimo to warto sięgnąć po Astrohaj.
Ogólnie ciekawa i pouczająca książka, choć niektóre rozdziały momentami przynudzały – zwłaszcza tam, gdzie autor próbował wpleść prywatne historie. Mam też pewien problem z balansem: niektóre zagadnienia są opisane jasno, prosto i przystępnie, by za chwilę przejść do tematów ujętych w sposób na tyle złożony, że wymagają znajomości kilku wykładów z fizyki kwantowej. Mimo to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększy plus tej książki, to fakt jak bardzo przystępna jest, przy tym nie upraszczająca nazbyt poruszanych tematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym miesiącu ( w końcu to kosmiczny lipiec :-) ) najlepsza książka o kosmosie jaką przeczytałam. Bardzo przystępna, mimo, że nie udziecinniająca, co jest plagą w innych "kosmicznych" książkach, autorzy chyba zbyt dosłownie i do serca biorą prośbę by wytłumaczyć jak pięciolatkowi itp. - tu tego nie było, ku wielkiej mojej radości. Może bardziej zaawansowani w astrofizyce, będą rozczarowani lekturą, ale do celów popularyzatorskich idealna.
W tym miesiącu ( w końcu to kosmiczny lipiec :-) ) najlepsza książka o kosmosie jaką przeczytałam. Bardzo przystępna, mimo, że nie udziecinniająca, co jest plagą w innych "kosmicznych" książkach, autorzy chyba zbyt dosłownie i do serca biorą prośbę by wytłumaczyć jak pięciolatkowi itp. - tu tego nie było, ku wielkiej mojej radości. Może bardziej zaawansowani w astrofizyce,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy, luźny przegląd czym zajmuje się astronomia/astrofizyka, z odrobiną niezbędnej historii i omówieniem wielu współczesnych obszarów badań astrofizyki. Polecam jako osoba na co dzień zajmująca się astrofizyką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wielką przykrością stwierdzam, że pojęłam nie więcej niż 60% treści zawartych w tej książce. W jakiś przedziwny sposób jednak wciągnęła mnie na całego. Autor może popisać się nie tylko wiedzą i doświadczeniem, ale również poczuciem humoru. Myślę, że to niezbędny komponent przy tego typu publikacjach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka.
Ciekawa książka.