Równi bogom

- The gods themselves
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Romuald Pawlikowski
Kup Równi bogom w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Równi bogom
Asimov zawsze mnie intrygował. Postanowiłem sięgnąć po powieść wyróżnioną wieloma nagrodami 50 lat temu. Odczucia trochę mieszane. Plusy: - oryginalny pomysł na fabułę, współpraca dwóch cywilizacji z alternatywnych wszechświatów; - trzy części, każda opisująca inny rodzaj życia we wszechświecie; - świetnie wykreowany paraświat, życie i stosunki społeczne w nim panujące; - zachwyciła niesamowita koncepcja obcej formy życia; - czy istnieje życie we wszechświecie, w którym rządzą inne prawa fizyki; - dobra teoria wielkiego wybuchu i początków wszechświatów; - człowiek dąży do sławy, ale czy to ma się odbywać za wszelką cenę; - czy zbytnia pewność siebie i buta mogą doprowadzić do katastrofy; - ludzka arogancja, pycha i mściwość nie znają granic; - zaskakujące zakończenie drugiej części; - już dawno powinniśmy zmieniać nasz świat i zacząć o niego dbać. Minusy: - zakończenie (jego brak) lekko rozczarowało (szczególnie epizod z księżycem); - szkoda, że w skrócie nie przedstawiono dalszych losów bohaterów z obu światów. Ogółem książka dobra.
Oceny książki Równi bogom
3232 użytkowników ma tytuł Równi bogom na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 617
- Przeczytane 1 593
- Fantastyka 35
- Science Fiction 31
- 2023 22
- Sci-fi 18
Tagi i tematy do książki Równi bogom

Inne materiały dotyczące książki Równi bogom

Nowości i zapowiedzi tygodnia. Co będziemy czytać?

Powrót na Księżyc
Cytaty z książki Równi bogom
Błędem jest (...) zakładać, że społeczeństwo chce, aby jego środowisko albo życie jego członków były chronione, i że będzie wdzięczne jakiemuś idealiście, który poświęci życie, by walczyć o te cele. Tak naprawdę społeczeństwo chce osobistej wygody. Wiemy o tym dobrze z doświadczenia z czasu kryzysu ekologicznego w dwudziestym wieku. Kiedy dowiedziano się, że papierosy podnoszą zachorowalność na raka płuc, oczywistym środkiem zaradczym było zaprzestanie palenia, tymczasem żądano papierosa nie powodującego raka. Kiedy stało się jasne, że silnik spalinowy niebezpiecznie zanieczyszcza atmosferę, należało zaprzestać używania go, ale zażądano stworzenia silników nie zanieczyszczających atmosfery.
Rozwiń ZwińBłędem jest zakładać - zaczął - że ludzie chcą, aby środowisko czy nawet ich własne życie było chronione. I że będą wdzięczni każdemu idealiście, który będzie walczył o tego rodzaju cele. Społeczeństwo pragnie wygody. Dobrze o tym wiemy od czasu dwudziestowiecznego kryzysu środowiska naturalnego. Kiedy już stało się jasne, że papierosy spowodowały wzrost przypadków raka płuc, oczywistym środkiem zaradczym było zaprzestanie palenia, a jednak opinia publiczna pragnęła papierosa, który nie powodowałby raka. Gdy okazało się ponad wszelką wątpliwość, że silniki spalinowe zatruwają atmosferę w niebezpiecznym stopniu, oczywistym wyjściem z sytuacji byłoby zaprzestanie użytkowania silników spalinowych, lecz pożądanym rozwiązaniem stał się rozwój silników, które nie zatruwałyby środowiska. Podobnie, młody człowieku, nie domagaj się ode mnie, żebym powstrzymał Pompowanie. Od Pompowania jest uzależniona gospodarka całej Ziemi i wygoda jej mieszkańców. Powiedz mi zamiast tego, co zrobić, żeby Pompowanie nie spowodowało wybuchu Słońca.
Błędem jest zakładać - zaczął - że ludzie chcą, aby środowisko czy nawet ich własne życie było chronione. I że będą wdzięczni każdemu ideali...
Rozwiń ZwińJesteś nieszczęśliwy, kiedy twoje kłopoty choć trochę się zmniejszają.
Jesteś nieszczęśliwy, kiedy twoje kłopoty choć trochę się zmniejszają.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Równi bogom
Znienacka pojawia się izotop, który nie ma prawa istnieć. Okazuje się przesyłką z innego Wszechświata, funkcjonującego w oparciu o inne prawa fizyczne. Dodatkowo wydaje się być źródłem całkowicie darmowej, powszechnej i bezpiecznej energii. Ale czy na pewno nie ma tu żadnego haczyka?
Kilka interesujących pomysłów - ciekawy, koherentny na funkcjonowanie Multiwszechświata, oryginalny i przemyślany na obcych (jedna z najlepszych koncepcji w historii fantastyki),sensowny, ale niewybitny na fabułę. Kreacja rzeczywistości też przyzwoita, zwłaszcza na swoje czasy, jednak biorąc pod uwagę umieszczone w książce zmienne, bardzo zachowawcza. To powiedzmy plusy.
Słabszą stroną wydaje się aspekt narracyjny, zamulająca obyczajówka i rozwlekłe dialogi, napisane rzemieślniczo, które nie są całkiem złe, bo przy ich pomocy następuje prezentacja odmiennych realiów społecznych i fizycznych, niemniej momentami tworzą rozległe mielizny w oczywisty sposób uwidaczniając służebną, techniczną rolę. Nie jest to jednak jakaś wielka fuszerka, można by nawet powiedzieć, że to specyficzna cecha, która mi po prostu nie do końca podchodzi, a komuś innemu sprawi frajdę.
Postacie przyzwoite, tu i tam pogłębione. Trafiają się ewidentne głupoty fizyczne, czasem chyba z niewiedzy, a czasem bo tak do fabuły pasowało i kto by się tam szczegółami przejmował. Końcówka nadmiernie przyspieszona.
Sumując, pozycja z pewnością zniosła upływ czasu lepiej niż większość głośniejszych tytułów z owego okresu. Robi wrażenie oryginalną wizją, ale wykonanie lekko kuleje, przede wszystkim brakiem plastyczności i artyzmu oraz odrobiną uproszczeń i naiwności.
7,5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka interesujących pomysłów - ciekawy, koherentny na funkcjonowanie Multiwszechświata,...
Cud! Pierwsza nieźle napisana powieść Asimova, jaką przeczytałem.
Cud! Pierwsza nieźle napisana powieść Asimova, jaką przeczytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia książka Asimova, którą przeczytałam i, dla mnie, nieporównywalna do „Końca wieczności” i „Fundacji”, bo po prostu inna. Trochę rozczarowało mnie zakończenie, nie było fanfar i plot-twistu, jakich się spodziewałam, ale „Równi bogom” ma inne walory warte docenienia. Przede wszystkim kreacja światów (czyli specjalność Asimova, która nie przestaje mnie zaskakiwać),a w szczególności para-Wszechświata - zdecydowanie najlepsi kosmici, jakich „poznałam”! Bardzo podobały mi się także dialogi. A do tego przejrzysty i łatwy w odbiorze charakter języka, co nie jest proste w literaturze sci-fi, jeśli chce się w niej zawrzeć trochę poważniejszych fantazji naukowych.
Trzecia książka Asimova, którą przeczytałam i, dla mnie, nieporównywalna do „Końca wieczności” i „Fundacji”, bo po prostu inna. Trochę rozczarowało mnie zakończenie, nie było fanfar i plot-twistu, jakich się spodziewałam, ale „Równi bogom” ma inne walory warte docenienia. Przede wszystkim kreacja światów (czyli specjalność Asimova, która nie przestaje mnie zaskakiwać),a w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę zawód, ale to chyba dlatego, że miałem tak duże oczekiwania wobec tej książki. Nie można odmówić Asimovowi znajomości tematu oraz erudycji i daru do budowania problemu, jednak sama historia prowadzona praktycznie tylko i wyłącznie dialogami nie chwyta aż tak bardzo jakby mogła. Mało jest w tej książce budowania świata, klimatu, aż szkoda, bo to wtedy byłby win dla czytelnika i pisarza.
Trochę zawód, ale to chyba dlatego, że miałem tak duże oczekiwania wobec tej książki. Nie można odmówić Asimovowi znajomości tematu oraz erudycji i daru do budowania problemu, jednak sama historia prowadzona praktycznie tylko i wyłącznie dialogami nie chwyta aż tak bardzo jakby mogła. Mało jest w tej książce budowania świata, klimatu, aż szkoda, bo to wtedy byłby win dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść tak bardzo amerykańska, ża aż... Początek niezły, środek nawet dobry, ale gdy pojawia się międzywszechświatowy konflikt, starcie establiszmentów i dookolne spiski, zainteresowanie spada do zera. Bardzo nerwowi bohaterowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą zaletą jest to, iż wszechświat paralelny jest tak bardzo niehumanoidalny.
Naprawdę dobre sci-fi. Lubię te starsze powieści. Mają jakiś nieosiągalny przez nowe SF klimat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść z triadami lekko nudna i dłużąca się, mimo wszysytko chciałby zobaczyć co Estwald wymyślił, no i plus za Toruń w tej części.
Zawsze traktowałam książki Asimova jako z tych ciężkich do czytania, ta ksiazka temu przeczy. Super książka zwłaszcza drugi rozdział. Jednak rozwiązanie akcji zostawia niedosyt. Za szybko się zakończyło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDojebana
Dojebana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutna perełka. Klasyczne science-fiction z lat 70', lepsze niż połowa tego co wychodzi obecnie. Intelektualnie pobudzające i diabelnie wciągające. Historia o kontakcie z alternatywnym wszechświatem, który daje nam nieskończone źródło energii, ale za ukrytą cenę. Opowieść składa się z trzech części, każda zupełnie inna, a wszystkie fascynujące. Jedynie w finale akcja jakby zwalnia. Wszystko jednak świetnie się spina, pomysły mają ręce i nogi. Najlepsze co czytałem Asimova.
Absolutna perełka. Klasyczne science-fiction z lat 70', lepsze niż połowa tego co wychodzi obecnie. Intelektualnie pobudzające i diabelnie wciągające. Historia o kontakcie z alternatywnym wszechświatem, który daje nam nieskończone źródło energii, ale za ukrytą cenę. Opowieść składa się z trzech części, każda zupełnie inna, a wszystkie fascynujące. Jedynie w finale akcja...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo aktualna powieść, choć ma już ponad 50 lat. Trudno nie widzieć nawiązań i do globalnego ocieplenia i do uzależnienia od jednego dostawcy (w tym wypadku energii) i komentarza o problemach trawiących środowisko naukowe ("nauka posuwa się naprzód od pogrzebu do pogrzebu" - Max Planck).
Powieść jest podzielona na 3 prawie niezależne części. Akcja środkowej rozgrywa się wśród kosmitów. Z jednej strony fabuła nie straciłaby duzo na komplentym jej pominięciu. Z drugiej to tu autor najbardziej popisał się wyobraźnią i stworzył najbardziej przekonywujące postaci. Początkowo oceniłem książkę na 7, ale potem podbiłem o punkt właśnie ze względu na podziw dla części drugiej.
Nie ma tu akcji. Książka jest skoncentrowana na fizyce oraz małej i dużej polityce - gierkach między naukowcami oraz zarządzaniu opinią publiczną. Porusza też tematy rodzącego się księżycowego nacjonalizmu, praktycznych problemów kolonizacji księżyca, czy oczywiście innych form życia, ich struktur społecznych i psychiki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść jest podzielona na 3 prawie niezależne części. Akcja środkowej rozgrywa się...