Atlas linii kolejowych Polski 2011

- turystyka, mapy, atlasy
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Mapy zawierają: koleje normalno-, szeroko- i wąskotorowe, koleje przemysłowe (piaskowe, górnicze, cegielniane, torfowe),koleje parkowe, wojskowe i linowe, skanseny, muzea, pomniki kolejowe, mosty, wiadukty, tunele, kilometraż i numerację linii, sygnalizację mechaniczną na stacjach, stacje, przystanki, posterunki odgałęźne, zakłady przemysłowe z bocznicami, lokomotywownie, stacje, przystanki, mijanki, profile linii górskich, linie zelektryfikowane i ze zdemontowaną trakcją.
W atlasie znajdują się:
– ogólny skorowidz map
– legendy, słowniki i tabele z objaśnieniami skrótów
– 97 arkusze map ogólnych Polski i Okręgu Kaliningradzkiego w skali 1:300 000
– 32 mapy największych węzłów kolejowych w skali 1:25 000 – 1:100 000 (Białystok, Bydgoszcz, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Gliwice, Górnośląski Okręg Przemysłowy, Inowrocław, Jaworzno Szczakowa, Kędzierzyn Koźle, Koluszki, Kostrzyn, Kraków, Legnica, Lublin, Łazy, Łódź, Opole, Piła, Poznań, Przemyśl, Rybnik, Szczecin, Świnoujście, Tarnowskie Góry, Tarnów, Toruń, Trzebinia, Wałbrzych, Warszawa, Wrocław, Zbąszynek, Żagań, Żary)
– 8 map tematycznych (rozwój sieci kolejowej na tle zmieniających się granic, elektryfikacja linii, natężenie ruchu pociągów, prędkości szlakowe, korytarze transportowe)
– 13 map historycznych (Kresy i Zaolzie 1939)
– mapa 100 największych hitów kolejowych Polski
– ok. 400 fotografii ciekawych obiektów i pięknych kolejowych widoków
– 117 tabel z danymi historycznymi (daty uruchomienia, elektryfikacji, zawieszenia ruchu, reaktywacji lub likwidacji)
– 7 stron z wizerunkami i opisami sygnalizacji mechanicznej i świetlnej stosowanej obecnie na polskich kolejach
– skorowidz nazw historycznych kolei
– indeks stacji, przystanków i posterunków obejmujący zmiany nazewnictwa w latach 1842-2011
– legendy i tłumaczenia skrótów w językach: polskim, niemieckim, angielskim, czeskim, francuskim, włoskim, rosyjskim i węgierskim
Kup Atlas linii kolejowych Polski 2011 w ulubionej księgarni
Oceny książki Atlas linii kolejowych Polski 2011
4 użytkowników ma tytuł Atlas linii kolejowych Polski 2011 na półkach głównych- Chcę przeczytać 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atlas linii kolejowych Polski 2011