Polska na czterech kółkach

Okładka książki Polska na czterech kółkach autorstwa Mikołaj Gospodarek
Okładka książki Polska na czterech kółkach autorstwa Mikołaj Gospodarek
Mikołaj Gospodarek Wydawnictwo: Pascal Seria: W drodze jak w domu turystyka, mapy, atlasy
turystyka, mapy, atlasy
W drodze jak w domu
2025-07-02
2020-06-17
Święty spokój wśród lasów i jezior na zachodzie Polski i setki kilometrów piaszczystych plaż na północy. Zagubione wśród bezkresnych pól wsie na wschodzie z licznymi cerkwiami, kościołami i przydrożnymi krzyżami. Magia gór i dolin w otoczeniu zabytkowej drewnianej architektury na południu. Cudownie zróżnicowane centrum, w którym przeplatają się wapienne ostańce, kręte jaskinie, rozpalające wyobraźnię ruiny zamków, dzikie rzeki, podziemne trasy, a pośród nich odbywają się lekcje historii na żywo i długie spacery uliczkami starych miasteczek. Oto Polska, którą najlepiej zwiedzać w trybie slow – na czterech kółkach.

Przewodnik prezentuje szczegółowo dopracowane trasy po Polsce, od Wybrzeża Bałtyku, przez Dolny Śląsk, Podkarpacie, Lubelszczyznę, Mazowsze, aż po Mazury i Podlasie. Idealne propozycje zarówno dla odważnych miłośników podróży na czterech kółkach, którzy kochają zwiedzanie i podążanie śladami dawnych dziejów, jak i dla tych szukających nietuzinkowych miejsc, z dala od tłumów i cywilizacji, gdzieś na końcu świata.

Dodatkowym atutem są autorskie porady Mikołaja Gospodarka, w których podpowiada, co zabrać w podróż kamperem, jak bezpiecznie parkować na łonie natury, czy warto na trasie korzystać z kempingów i jak wygodnie podróżować zimą.

Przewodnik zawiera:
- 22 autorskie trasy
- rekomendowane miejsca parkingowo-noclegowe
- obszerny katalog kempingów w Polsce
- szczegółowe mapy
- praktyczne porady i sprytne rozwiązania, by życie w kamperze uczynić wygodniejszym

Kup Polska na czterech kółkach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Polska na czterech kółkach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polska na czterech kółkach

Ciekawe propozycje tras i miejsc do zwiedzenia. Na pewno przydatna jest lista z kempingami rozpisana na wszystkie województwa. Autor dzieli się radami dotyczącymi przygotowania się do podróży kamperem na podstawie swoich doświadczeń.

Polska na czterech kółkach – w drodze jak w domu to dość nieoczywisty przewodnik. Oczywiście jak w każdym przewodniku po Polsce znajdziemy tu 22 autorskie trasy, które pozwolą nam odkryć nieznane zakątki kraju. Natomiast to, co wyróżnia tę pozycję na rynku wydawniczym to szerokie kompendium wiedzy na temat podróżowania kamperem z całą rodziną. Zawarte w niej treści to m. in. opis wybranych kamperów wraz z grafikami, dzięki którym łatwiej będzie nam wybrać auto dopasowane do naszych potrzeb. Kolejne zagadnienia to: plusy podróżowania kamperem, jak się spakować, jak zorganizować rodzinę, gdzie parkować, czego unikać, jak zorganizować posiłki w podróży oraz co nieco o zimie oraz kampingach. Ponadto w przewodniku autor zawarł dziesiątki rekomendowanych miejsc parkingowo-noclegowych, obszerny katalog kempingów w Polsce oraz setki praktycznych porad i sprytnych rozwiązań by życie w kamperze uczynić wygodniejszym dla całej rodziny. Opracowane trasy zawierają zarówno cudowną i dziką przyrodę, jak i niezwykłą architekturę, różnorodne muzea oraz kilometry terenów, na których każdy znajdzie wytchnienie. Całość opatrzona jest pięknymi fotografiami zachęcającymi do odwiedzenia opisanych terenów.

60 użytkowników ma tytuł Polska na czterech kółkach na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Polska na czterech kółkach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polska na czterech kółkach

Mikołaj Gospodarek
Mikołaj Gospodarek
Ukończył studia na Wydziale Filmu i Fotografii w Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania w Łodzi. Od 2006 roku zawodowo zajmuje się utrwalaniem piękna krajobrazów.

Slow przewodnik. Bieszczady Peter Zralek
Slow przewodnik. Bieszczady
Peter Zralek
Po pierwsze, z jednej strony zabrakło mi opisów typowych i nazwijmy to wprost, komercyjnych atrakcji turystycznych w Bieszczadach, w których też już byłam, ale doceniłam później ten zabieg, że właśnie autor skupił się na tych mniej odwiedzanych miejscach, o których mniej się mówi. Bo jeśli zależy nam na tym, aby odnaleźć te faktycznie popularniejsze miejsca, wystarczy wyszukać je w internecie. Autor zaś skupił się właśnie na tych mniej docenianych, a do tego zaangażował  w swoich rozmowach tubylców, miejscowych rzemieślników i tych, którzy z ciepłem i wręcz miłością opowiadają się za bieszczadzkim klimatem. Autor zdecydowanie podążał śladami historii i dawnych mieszkańców bieszczadzkich wiosek i miast, chętnie nawiązywał, popierając konkretnymi źródłami do historii i kultury Łemków i Bojków. Nie wiem, kto ostatecznie wybierał i decydował o wyborze grafik wzbogacających i uzupełniających omawiane treści, niemniej, miałam nieodparte wrażenie,  że niektóre z nich były pustym i losowym wypełnieniem strony, a szkoda, bo można było wybrać autentycznie pasujące do omawianego zagadnienia. Po prostu mogłaby zostać dokonana lepsza selekcja niektórych kadrów, zwłaszcza tych, które zajmowały całą stronę. Przynajmniej mnie to tak uderzało. W przewodniku Czytelnik zapozna się z opisem takich wsi i miast jak: Sanok, Zagórz, Lesko, Komańcza, Ustrzyki Dolne i Górne, Muczne, Cisna, Wetlina, Dwernik, Chrewt, Czarna, Nowosiółki, Hoczew, Baligród, wokół Jeziora Solińskiego. Zabrakło mi bardziej czytelnego zobrazowania opisów bieszczadzkich górskich szlaków. Abym mogła je samodzielnie zwizualizować, musiałam wspomóc się wirtualnymi mapami w internecie. Samo wyobrażenie przestrzenne na podstawie zdawkowego opisu, na nic się zdało. Podsumowując, w tym przewodniku Czytelnik zdecydowanie nie znajdzie typowej turystycznej rozpiski topowych atrakcji do odhaczenia, a bardziej odnajdzie bieszczadzkie inspiracje mniej znanych i uczęszczanych miejsc, w których można uważniej rozejrzeć się wokół, odetchnąć, zaznać spokoju i pokontemplować piękno bieszczadzkiej natury i jej nietypowych uroków z daleka od miejskiego zgiełku w kompletnej głuchej ciszy i nocy. Autor przedstawił i zaproponował wiele miejsc i punktów, w których warto się zaszyć zgodnie ze słowami dywizy rzucenia wszystkiego i pojechania w Bieszczady. Także ta propozycja okazuje się szeroką w atrakcje, ale i w pełni uzupełniającą w dotychczas znane i zwiedzone. Ta książka może stanowić kompletnie dopełnienie atlasów turystycznych, w których właściwie w większej mierze kładziony jest nacisk na omówienie poszczególnych górskich szlaków w Bieszczadach.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
Spacer po Trójmieście Ewa Kowalska
Spacer po Trójmieście
Ewa Kowalska
„Trójmiasto” to oficjalna nazwa zespołu trzech nadmorskich miast – Gdańska, Sopotu i Gdyni, która funkcjonuje od 2007 r. Miasta te „są połączone wodami Zatoki Gdańskiej, morenowymi wzgórzami Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i Szybką Koleją Miejską. Każde z tych miast ma swoją specyfikę. Gdańsk jest miastem o ponadtysiącletniej historii, Sopot to uzdrowisko, a Gdynia – nowoczesny portowy ośrodek”. „Spacer po Trójmieście” to bardzo ładnie wydany spacerownik opatrzony licznymi zdjęciami atrakcji turystycznych oraz mapkami. Autorka stworzyła 16 tras, dzięki którym możemy poznać najbardziej znane atrakcje Gdańska, Sopotu i Gdyni oraz te mniej oczywiste. Wszystkie te atrakcje zostały opisane w ciekawy i przystępny sposób. Dzięki załączonym mapkom możemy poznać dokładny przebieg trasy i miejsca, które warto odwiedzić. Wśród atrakcji wartych uwagi znalazły się m.in. bramy, fontanny, kamienice, pomniki, dwory, kościoły i parki. Autorka prezentuje też ciekawe murale. Znajdziecie tutaj także restauracje i kawiarnie, w których można odpocząć i coś zjeść. Autorka książki jest gdańszczanką, która od lat z wielką pasją wędruje po ulicach, ścieżkach i leśnych duktach Gdańska, Sopotu i Gdyni. Czytając tę książkę można zauważyć z jaką pasją i miłością opowiada o niezwykłości i wyjątkowości Trójmiasta. Serdecznie polecam Wam ten spacerownik. Dzięki niemu być może odkryjecie nowe, urokliwe miejsca i zakątki, których jeszcze nie znacie. W tej serii ukazały się także spacerowniki po innych, pięknych miastach: Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie i Krakowie.
Monika kilka_slow_o_ksiazkach - awatar Monika kilka_slow_o_ksiazkach
Spacer po Wrocławiu Małgorzata Urlich-Kornacka
Spacer po Wrocławiu
Małgorzata Urlich-Kornacka
Korzystacie z przewodników dotyczących miejsc do których się wybieracie? U nas często zdarza się, że sięgamy po tego typu książki. Mąż kupuje je by na spokojnie ogarnąć trasę naszej wycieczki i zorientować się co ciekawego możemy w danym miejscu zwiedzić. Tak przed wyjazdem do Wrocławia zakupiliśmy ciekawy przewodnik "Spacer po Wrocławiu" Małgorzaty Urlich-Kornackiej od @sbm Autorka tej książki jest przewodnikiem miejskim po Wrocławiu oraz pilotem po Dolnym Śląsku i Niemczech. Zna więc doskonale swoje miasto, przez co, z łatwością przedstawia nam je w ciekawy sposób. Pokazuje co Wrocław ma do zaoferowania turystom, tak by spędzili w nim atrakcyjnie swój czas. Na początku kreśli nam krótką historię miasta, to z czego słynie i ukazuje jego wyjątkowość oraz historię wrocławskich krasnali. Dalej dostajemy 9 przykładowych tras zwiedzania miasta. Każda krótko przedstawiona z przebiegiem trasy, mapką, czasem trwania oraz z dokładnym opisem każdego z miejsc i dużo zdjęć. Niektóre trasy są krótkie, idealne na spacer, a inne na dłuższą wycieczkę. Jest informacja czy trasa należy do wycieczki pieszej czy rowerowej oraz czas jaki mniej więcej nam zajmie. Poznajemy miejsca idealnie na odpoczynek i miejsca gdzie można coś zjeść. Prowadzi nas przez zabytki oraz miejsca mniej znane. Jest trasa dla początkujących, dla rodzin z dziećmi, tasa po miejscach muzycznych a także dla osób nieszablonowego zwiedzania, czyli trasa śladami Eberharda Mocna, bohatera kryminałów Marka Krajewskiego. Autorka poszła za ostatnim trendem i opracowała trasę "filmową", która prowadzi turystów po przez miejsca znane z filmów i seriali. Znajdzie się również trasa dla osób lubiących zieleń i przyrodę. Mi, jakby inaczej, najbardziej przypadła do gustu trasa 2, czyli "Wokół Rynku - szlakiem legend i niezwykłych historii prawdziwych". Jednak ostatecznie nie wybraliśmy żadnej z tras z przewodnika. Stworzyliśmy swój własny plan wycieczki wybierając z polecanych przez autorkę miejsc te, które najbardziej nas zaciekawiły.
zacisze_wiedzmy - awatar zacisze_wiedzmy
Grecja po mojemu. Przewodnik dla grekomaniaków Marcin Pietrzyk
Grecja po mojemu. Przewodnik dla grekomaniaków
Marcin Pietrzyk
Grecja to dla wielu Polaków kierunek magiczny, kojarzony z błękitem nieba, zapachem oregano i gościnnością, której trudno szukać gdziekolwiek indziej. Marcin Pietrzyk, znany popularyzator kultury helleńskiej i przewodnik, w swojej książce „Grecja po mojemu. Przewodnik dla grekomaniaków” próbuje przelać tę miłość na papier. Przyznaję tej pozycji ocenę 6/10 – to lektura pełna serca, która jednak gubi się nieco w swojej formie i braku redakcyjnej dyscypliny. Niewątpliwie największą zaletą tej publikacji jest osobisty punkt widzenia. Pietrzyk nie pisze jak anonimowy autor folderów turystycznych. On tą Grecją żyje, oddycha i, co najważniejsze, doskonale ją rozumie. Czytelnik znajdzie tu mnóstwo smaczków, których próżno szukać w komercyjnych przewodnikach: od anegdot o lokalnych zwyczajach, przez wyjaśnienie fenomenu greckiej sjesty, aż po konkretne rekomendacje tawern, gdzie jedzą tubylcy, a nie turyści. To właśnie te momenty sprawiają, że książka staje się cennym towarzyszem dla osób, które chcą poczuć siga-siga (powoli, powoli) na własnej skórze. Głównym problemem „Grecji po mojemu” jest jej niespójna struktura. Autor skacze między regionami, historią a osobistymi wspomnieniami, co sprawia, że książkę trudno traktować jako praktyczne narzędzie do planowania podróży. Jest to raczej zbiór luźnych felietonów i impresji. Choć styl Pietrzyka jest gawędziarski i sympatyczny, momentami staje się zbyt dygresyjny. Czytelnik szukający konkretnych informacji o logistyce czy logice zwiedzania może poczuć się zagubiony w gąszczu subiektywnych odczuć autora. W tytule pojawia się słowo „przewodnik”, co sugeruje pewien standard wydawniczy. Niestety, pod względem edytorskim książka wypada przeciętnie. Układ tekstu bywa męczący, a jakość niektórych fotografii pozostawia niedosyt – w dobie wysokiej jakości albumów podróżniczych oczekiwalibyśmy nieco bardziej dopracowanej oprawy wizualnej, która oddałaby majestat greckich krajobrazów. Również korekta mogłaby być bardziej uważna, by wyłapać powtórzenia i drobne błędy stylistyczne. Ocena „powyżej średniej” wynika z ogromnej wiedzy merytorycznej Marcina Pietrzyka. To człowiek, który o Grecji wie niemal wszystko i potrafi o niej opowiadać z zaraźliwym entuzjazmem. Niestety, świetny materiał wyjściowy nie został w pełni okiełznany przez formę książkową. Publikacja ląduje w sferze „między” – zbyt mało konkretna na przewodnik, zbyt mało literacka na klasyczny reportaż podróżniczy. „Grecja po mojemu” to pozycja obowiązkowa dla fanów samego autora oraz osób, które już Grecję kochają i chcą pogłębić swoją wiedzę o greckiej mentalności. Jeśli jednak szukasz pierwszej książki, która pomoże Ci zorganizować wyjazd od A do Z, możesz poczuć lekkie rozczarowanie. To ciepła, subiektywna opowieść, którą warto dawkować sobie jak mocne greckie frappe – powoli i z dystansem do niedoskonałości.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na629 dni temu

Cytaty z książki Polska na czterech kółkach

Dodaj cytat z książki Polska na czterech kółkach