Czerwona Królowa

Okładka książki Czerwona Królowa autorstwa Christina Henry
Okładka książki Czerwona Królowa autorstwa Christina Henry
Christina Henry Wydawnictwo: Vesper Cykl: The Chronicles of Alice (tom 2) horror
horror
The Chronicles of Alice (tom 2)
The Red Queen
2021-10-31
2021-10-31
Teren poza Starym Miastem miał być zielony, bujny, pełen otuchy. Miał być miejscem, w którym Alicja w końcu mogła odpocząć, gdzie nie byłaby już ani zabawką Królika, ani pionkiem Cheshire’a, ani zdobyczą Dżaberłaka. Ale owe zielone pola okazały się być tylko popiołem, i nigdzie nie można było znaleźć nadziei…

Kup Czerwona Królowa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Czerwona Królowa i

Opinia społeczności książki Czerwona Królowai

Książki 1745 Opinie 483

Oceny książki Czerwona Królowa

Opinie i dyskusje o książce Czerwona Królowa

Kontynuacja wątków rozpoczętych w Alicji. Poznajemy dalsze losy Topornika i Alicji w poszukiwaniu zaginionej córki Topornika. W sumie dostajemy kolejną krwawą parafrazę opowieści znanej z oryginału, podlanej jeszcze większą ilością krwi :)

Czyta się dobrze, ale czy historia zostaje z Nami na dłużej?

Jak dla mnie, dostajemy coś na kształt książkowej wersji gry Alice Madness Returns, w obu częściach gry :)

A jako że gra była naprawdę niezła to i po książki warto sięgnąć.

Czyta się dobrze, ale czy historia zostaje z Nami na dłużej?

Jak dla mnie, dostajemy coś na kształt książkowej wersji gry Alice...

Kontynuacja "Alicji" niezła, chociaż część pierwsza podobała mi się bardziej. Mimo wszystko rettelingi Christiny Henry potrafią wciągać i na pewno sięgnę po kolejne.

O wiele lepsza od 1 części. Alicja i Topornik wyruszają na poszukiwania Jenny, jednak po drodze trafiają do lasu, który okazuje się być zaczarowany. Kim jest Biała Królowa? Dlaczego odebrała Alicji Topornika, czy kiedykolwiek uda jej się go odzyskać?
Kontynuacja bardzo na plus, o wiele lepszy klimat i historia!

Kontynuacja bardzo na plus, o wiele lepszy klimat i historia!

1074 użytkowników ma tytuł Czerwona Królowa na półkach głównych
352 użytkowników ma tytuł Czerwona Królowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czerwona Królowa

Okładka książki Cursed Charlie Jane Anders, Mike Carey, Karen Joy Fowler, Neil Gaiman, Christopher Golden, Christina Henry, Paul Kane, Marie O’Regan, Michael Marshall Smith, Adam Stemple, Jane Yolen
Christina Henry
Christina Henry
Jest autorką serii CHRONICLES OF ALICE - ALICE, RED QUEEN i LOOKING GLASS - mrocznego i pokręconego podejścia do Przygód Alicji w Krainie Czarów, a także THE GIRL IN RED, postapokaliptycznej powieści o Czerwonym Kapturku oraz LOST BOY: THE TRUE STORY OF CAPTAIN HOOK, historii pochodzenia Kapitana Haka z Piotrusia Pana. Jej powieść THE MERMAID to historyczna fantazja o P.T. Barnumie i Syrenie z Fidżi. Lubi biegać na długich dystansach, czytać wszystko, co wpadnie jej w ręce, a w wolnym czasie oglądać filmy z samurajami, zombie i/lub napisami. Mieszka w Chicago z mężem i synem.

Czytelnicy Czerwona Królowa przeczytali również

Dom Maynarda Herman Raucher
Dom Maynarda
Herman Raucher
Ciekawy pomysł na horror, który zachwyci każdego złaknionego mocnych wrażeń czytelnika. Koncept świetny. Niestety szwankuje wykonanie. Powieść Rauchera cierpi na kilka poważnych problemów. Pierwszym jest główny bohater. Wizja młodego weterana z traumą powojenną jest bardzo atrakcyjna, jednak zamiast niego dostajemy opryskliwego chłystka, który co rusz zaczepia innych, a jego emocje skaczą raz w stronę agresora, raz w stronę śmieszka. Kompletnie nie rozumiałem w czasie lektury jego zachowania i nie sądzę, by autor wiarygodnie przedstawił psychikę żołnierza. Druga bolączka to... pedofilski wątek romantyczny. Rany, na jak wielu poziomach – nie tylko moralnym – to było złe. Mamy tu dosłownie jedną kobiecą postać i mam wrażenie, że zarówno główny bohater, jak i sam autor, dostali tu uderzenia hormonów do głowy. Bardzo niesmaczne. W końcu trójka. A w niej scena z sarną, która stara się odgryźć głównemu bohaterowi penisa. Dorosły mężczyzna, weteran wojenny, nie jest w stanie poradzić sobie z sarną. Takich momentów jest w książce więcej, ale ten wydaje mi się najbardziej jaskrawy. Budziły one we mnie takie poczucie, że sam autor nie wie, o czym pisze, a domek w głuszy i życie w lesie widział on tylko na filmach. Książka zaopatrzona jest w posłowie, którego autor bardzo stara się jakoś wybronić Rauchera z tych wszystkich bolączek. Tyle tylko, że opisując tę książkę i rozkładając ją na czynniki pierwsze, nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że czytaliśmy dwie różne powieści. Sam odczułem wielkie rozczarowanie. Koncept na książkę był świetny i nie wiem, jak można to było tak zepsuć.
Adrian Pezda - awatar Adrian Pezda
oceniła na68 miesięcy temu
Plastikowy mag Charlie N. Holmberg
Plastikowy mag
Charlie N. Holmberg
To co może dziwić, to to jak inna jest nasza nowa bohaterka, bardziej dojrzała i zawzięta na spełnianie swoich celów. Tylko czy to wystarczy do tego by przebić poprzednią historię. Kiedy dążysz do marzeń, musisz łapać każdą możliwą okazję. Taka jest właśnie Alvie Brechenmacher, która wyrusza w podróż do Anglii by stać się Politwórcą - specjalistką od magii plastiku. Na domiar tego szczęścia zostaje uczennicą najwybitniejszego maga Mariona Praffa! Wszystko jednak zaczyna się trochę komplikować, bo w jej serce wkrada się pewne uczucie do chłopaka, na domiar dążenie do pomocy pewnej dziewczyny zabiera jej strasznie dużo czasu. Czy w dążeniu do stworzenia czegoś nowego, tylko to stanie jej na drodze? Zaczynają dziać się dziwne rzeczy, i możliwe że jej rozwijająca się kariera legnie w gruzach. To że autor skupia się na przedstawieniu środowiska magii, to coś czego brakowało w poprzednich tomach. Nie tylko do czego służą ich moce, ale zarówno do tego jak bardzo zmieniają oni świat. To moim zdaniem najbardziej buduje i trzyma w pionie całą tą historię. Zdecydowanie tym razem nie skupia się na pokazaniu jakichś romantycznych aspektów, tylko bardziej skupia się na potrzebie pomocy bliźniemu i stworzeniu czegoś nowego. Pokazanie dążenia do niemożliwego, które powoduje że nasi bohaterowie bardzo mocno przeżywają. Nawet bardziej, co powoduje że prawie całkowicie wyłącza ich z życia. Jakby nie istnieli dla niego, tylko dla osiągnięcia tego celu. Nie ma tu jakichś wybitnych zwrotów akcji, ani gdy już do czegoś dochodzi by zostało to bardziej intensywniej przekazane. Natomiast nic nie zostaje bez odpowiedzi. Nasza główna bohaterka Alvie jest całkiem sympatyczna, ale pewnie nie za wielu osobom może się spodobać, gdy będą szukać w niej jakichś romantycznych aspektów. Po prostu nie została do tego stworzona. Jej nauczyciel Praff jest powściągliwy, dobry ale potrafi się zapomnieć w swojej pracy, co bardzo podoba się Alvie bo sama ma takie podejście. Co do postaci drugoplanowych jak rodzeństwo Bennet i Ethel, czarny charakter, który jest jednym z magów, a nawet spotykamy tu Państwo Thane. Pełnią oni bardziej tutaj takie postacie uzupełniające, choć niektórzy mają jakiś celowy wpływ na Alvie. Jednakże tu bardziej fabuła skupia się na relacji mistrz-uczeń. Sam styl jest prosty, w ogóle nie skomplikowany, więc nikt nie będzie miał raczej wrażenia że czytanie idzie mu wolno, ale może czasem mieć kłopot z tym, że wolno tu się wszystko rozwija. Magia i piękno tworzenia, oraz odpowiedzialność którą nosi na sobie każdy mag. Przełamanie stereotypów, jak choćby to że trzeba trzymać się tylko jednej ścieżki. Ukazanie materiału w sposób istotny, niezależnie od jego typu. Nauka poprzez zabawę, ale przede wszystkim dążenie ze względu na pomoc drugiej osobie. Nie jest to może zbyt ambitna, ani wybitna opowieść. To bardziej historia na rozluźnienie, w której dowiadujemy się wielu ciekawych informacji. To właśnie pomysł na ten świat zaskakuję i zachwyca. Lekka i pomysłowa fantastyka, z którą na pewno miło spędzicie czas. A przede wszystkim nie trzeba czytać wcześniejszych tomów, gdyż ta właśnie historia jest osobną powieścią. W niej jest może jedynie jedna sytuacja, którą zrozumieją osoby, które czytały poprzednie części, ale to nie jest wam potrzebne.
Melanie - awatar Melanie
ocenił na71 miesiąc temu
Horrorstör Grady Hendrix
Horrorstör
Grady Hendrix
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że chociaż zazwyczaj wygląd książki nie wpływa na ocenę, tak omawiana pozycja krojem doskonale wpisuje się w klimat książki. Wygląda bowiem jak broszura z Ikei. Ops, z Orsk. Bo to w tym fikcyjny sklepie stylizowanym właśnie na Ikeę będą działy się dziwne rzeczy. Cleveland, Ohio. Amerykański market budowlany, stylizowany na styl skandynawski. Co prawda nie ma z nim nic wspólnego z oryginalnym (poza fikcyjnymi nazwami),ale od lat roztacza pewną wizję, którą łyka lokalne społeczeństwo. I zakupuje te słabej jakości meble, bo to jednak jakaś marka, jakiś mikry splendor. Hendrix na wielu poziomach będzie tutaj obśmiewał taki styl życia, ukazując swoistą "słodką" obłudę korpo. Co widać też w podręczniku postępowania pracownika. Akcja zaczyna się od normalnego dnia. Główną bohaterką książki jest Amy, pracownica w własnymi problemami, która już odlicza dni do tego, aby zostać przeniesioną w inne miejsce. Chce odpracować swoje, unikać jak ognia menadżera Basila i jak najszybciej udać się do domu. Nie będzie jej jednak to dane. Od jakiegoś czasu jest wiadome, że w nocy coś się dzieje w sklepie. Pobrudzone meble, tu i ówdzie jakieś bazgroły. Basil wpada na pewien pomysł, aby zostać w sklepie po godzinach pracy i złapać intruza. Proponuje udział Amy. Za niezłą kasę. Do ekipy werbuje jeszcze nijaką Ruth Anne i zaczyna się... Jak na horror to książka straszy średnio. Właściwe atrakcje zaczynają się dopiero w drugiej części książki, kiedy pracownicy wykonują pewną czynność, która jest katalizatorem na dalsze okropności. A i wtedy autor nie daje nam za mocno zapoznać się z tym co się dzieje. Hendrix gna na złamanie karku, do szybkiego finału, co mnie nieco zaskoczyło. Książka nie jest długa, czyta się szybko, dlatego też odczuwam pewien zawód. Niemniej nie sposób się tutaj nudzić, bo akcja płynie z niezłym tempem, a postacie, mimo iż nieco szablonowe - budzą sympatię i zależało mi na ich losach. Mam problem z Hendrixem, bo trudno mi jest go jednoznacznie zaklasyfikować. Ale z drugiej strony chętnie sięgnę po kolejną książkę. Akurat Vesper ma jeszcze kilka w ofercie...
Chris Grabovsky - awatar Chris Grabovsky

Cytaty z książki Czerwona Królowa

Świat pożera nas, przeżuwa i połyka. [...] Myślę, że szczęśliwe zakończenia to pomyłki.

Christina Henry Czerwona Królowa Zobacz więcej

Dlatego nie powinna marzyć o odwróceniu przeszłości, ale zaakceptować jej skutki i pamiętać, że nie wszystkie są złe.

Christina Henry Czerwona Królowa Zobacz więcej

- Oczywiście - odparła Alicja. - Zapomniałam.
- Łatwo zapomina się o dobrych rzeczach - stwierdził Topornik.

- Oczywiście - odparła Alicja. - Zapomniałam.
- Łatwo zapomina się o dobrych rzeczach - stwierdził Topornik.