Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2020-11-27
- 2020-01-01
Kolejna porcja smakowitych historii dotyczących klasyków literatury. Pierwszy zbiór opowieści p.t. „Sekretne życie autorów lektur szkolnych” stał się bestsellerem.
1. Johann z Czarnolasu. Niepolskie obyczaje Jana Kochanowskiego i Orszulka której – być może – nie było.
2. Gdy cię nie widzę nie wzdycham nie płaczę. Gustaw i Maryla. Prawda i legenda o największej romantycznej miłości Mickiewicza
3. Kordian i Krezus. Giełdowy wilk Juliusz Słowacki i jego trafione inwestycje.
4. Nie-boska farsa. Burzliwe życie i romanse wieszcza Zygmunta Krasińskiego
5. Ciężki los szpiega – pracoholika. Józef Ignacy Kraszewski.
6. Ku pokrzepieniu serc i … sakiewki. Finanse Henryka Sienkiewicza
7. Władysław Reymont i duchy. O upodobaniu noblisty do zjawisk paranormalnych, i oszustwie medycznym, które zapewniło mu niezależność finansową.
8. Ogień trawiący i zabójcza tęsknica. Małżeńskie niepowodzenia Jana Kasprowicza
9. Sezonowa miłość. Burzliwe związki i romanse Gabrieli Zapolskiej
10. Przyjaciel wesołego diabła. Przypadki Kornela Makuszyńskiego. Dlaczego autor książek dla dzieci chronicznie nie znosił dziatwy szkolnej.
11. W chruśniaku malinowym. Wszystkie kobiety Bolesława Leśmiana
12. Niezwykłe zastosowania celi Konrada. Kulisy kariery poetyckiej Czesława Miłosza.
13. Noblistka i wędkarz. Wisława Szymborska i Tytus Filipowicz
14. Diabeł ubiera się w …komisie. Prawdziwe oblicze Haliny Poświatowskiej.
15. Czwarta granica. Plagiat Adama Bahdaja
16. Czterej pancerni i bujda na resorach. Przypadki Janusza Przymanowskiego.
17. Jaki ojciec taki syn? Wszystkie donosy Andrzeja Szczypiorskiego i jego pierworodnego.
18. Najlepsza przyjaciółka Wandy Wasilewskiej. Janina Broniewska.
3. Kordian i Krezus. Giełdowy wilk Juliusz Słowacki i jego trafione inwestycje.
4. Nie-boska farsa. Burzliwe życie i romanse wieszcza Zygmunta Krasińskiego
5. Ciężki los szpiega – pracoholika. Józef Ignacy Kraszewski.
6. Ku pokrzepieniu serc i … sakiewki. Finanse Henryka Sienkiewicza
9. Sezonowa miłość. Burzliwe związki i romanse Gabrieli Zapolskiej
11. W chruśniaku malinowym. Wszystkie kobiety Bolesława Leśmiana
13. Noblistka i wędkarz. Wisława Szymborska i Tytus Filipowicz
14. Diabeł ubiera się w …komisie. Prawdziwe oblicze Haliny Poświatowskiej.
15. Czwarta granica. Plagiat Adama Bahdaja
16. Czterej pancerni i bujda na resorach. Przypadki Janusza Przymanowskiego.
18. Najlepsza przyjaciółka Wandy Wasilewskiej. Janina Broniewska.
Kup Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra
Oceny książki Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra
349 użytkowników ma tytuł Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra na półkach głównych- Przeczytane 222
- 2023 9
- 2021 8
- Legimi 6
- 2024 6
- Biografia 4
- 2022 4

Opinie i dyskusje o książce Nieznane losy autorów lektur szkolnych. Wstydliwe tajemnice mistrzów pióra
Ta pozycja została odsłuchana jako audiobook...
Ta pozycja została odsłuchana jako audiobook...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajna pozycja, sympatyczna do czytania.
Bulwersuje mnie fakt jak wielu wstrętnych wewnętrznie ludzi jaki społeczeństwo stawiamy na piedestale. Niestety przydomkiem elit od zawsze było poczucie że mogą więcej. Jednak każda z tych historii niemalże kończy się nieszczęśliwie - złoty, upadki, seks (dużo seksu!),pieniądze, fiksacje, towarzystwo, sukces - a szczęścia wciąż brak. Pustka i poszukiwanie ciągle "tego czegoś" tylko po to by pod koniec życia uznać, że to co było wartościowe już minęło.
Dużo osób mnie nawet nie rozczarowało, po prostu zszokowało swoją wewnętrzną zgnilizna - i żadna umiejętność pięknego posługiwania się słowem ani renoma, światłość umysłu czy erudycja mnie nie przekona żeby taka osoba się zachwycać / czy jej twórczością/.
Całkiem fajna pozycja, sympatyczna do czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBulwersuje mnie fakt jak wielu wstrętnych wewnętrznie ludzi jaki społeczeństwo stawiamy na piedestale. Niestety przydomkiem elit od zawsze było poczucie że mogą więcej. Jednak każda z tych historii niemalże kończy się nieszczęśliwie - złoty, upadki, seks (dużo seksu!),pieniądze, fiksacje, towarzystwo, sukces - a szczęścia...
Można się wiele dowiedzieć.
Można się wiele dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja. Trochę jak ploteczki, ale nie mogę umniejszyć licznej bibliografii, znajomości listów, opowieści świadków przedstawionych historii. Brak anonimowości bardzo cenię.
Niezmiennie książki autora są w zasięgu moich zainteresowań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiennie książki autora są w zasięgu moich zainteresowań.
Dosyć nierówna jest to lektura - "smaczki" z niektórych biografii bywają "smaczniejsze", niektóre historie przynudzają, ale ogólnie brawa dla autora za research i ukazanie pisarzy lektur szkolnych z nieznanej strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWbrew podtytułowi nie wszystko jest na niekorzyść opisywanych bohaterów. Skoro jeden z nich (nie będę spojlerował, który) umiał inwestować, to dobrze o nim świadczy. Ale słabości wielu również zostały opisane. Nie wiem, czy niektóre wnioski autora nie są zbyt daleko idące, lecz ogólnie ma zdolność analizowania źródeł i kojarzenia faktów.
Chyba już chwaliłem go kiedyś za podawanie cen w euro, bo to ułatwia zrozumienie ówczesnej siły nabywczej pieniądza. Podobały mi się też dowcipne rysunki pasujące do sytuacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba już chwaliłem go kiedyś za...
Ciekawostki dotyczące wybranych autorów lektur (obecnych lub dawnych) szkolnych. Do podzielenia się z uczniami, choć nie wszystko było ciekawe. Raczej do czytania jako przerywnik między innymi książkami, bo wiele opowieści na raz robi się po prostu męczące. Mam też wrażenie, że wyraźnie widać, których autorów autor lubi, a za którymi nie przepada ;)
No i opis z lubimyczytac nie odpowiada prawdzie, bo w tej części tytuły są nieco inne i nie wszyscy literaci się zgadzają.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i opis z lubimyczytac...
Chyba najsłabsza z książek Kopera pisanych w stylu Wołoszańskiego ale na mniejszą skalę. Autor opisuje losy autorów lektur szkolnych. No właśnie, większość z nich dawno wypadła z kanonu i nawet 40 latkom nie są znani. Poza tym sposób przedstawiania informacji jest trochę mylący, bo często zamiast wspomnianych autorów, słyszymy o ich partnerach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca lektura, ciekawostki z życia autorów, o których nie dowiesz się z lekcji języka polskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#WyzwanieLC2024 na marzec: Przeczytam książkę literackiego patrona z lat 2020–2024.