ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Flash: Mistrzowska sztuczka

- komiksy
- Flash DC Rebirth (tom 11)
- Odrodzenie
- The Flash: The Greatest Trick of All
- 2020-12-02
- 2020-12-02
- Tomasz Kłoszewski
Jedenasta odsłona przygód Flasha z ramach linii wydawniczej DC Odrodzenie. Nikt nie potrafi robić takich numerów jak James Jesse, pierwszy Trickster. Jesse nie cieszył się szacunkiem jako jeden z Łotrów, aż w końcu zastąpił go inny, bardziej ekstrawagancki Trickster. Jednak nikt nie dorówna oryginałowi... a kolejna sztuczka Jessego na zawsze zmieni świat Flasha! Dotychczasowe życie Barry’ego Allena legło w gruzach z powodu śmierci bliskiego mu sprintera i zakończenia związku z Iris West. Teraz powraca do Central City i staje się świadkiem czegoś niespotykanego: wszyscy mieszkańcy są szczęśliwi. Niepokojąco szczęśliwi. Nienaturalnie szczęśliwi. Jednak Barry nie potrafi cieszyć się razem z nimi, gdy musi rozwikłać otaczające go tajemnice. Na dodatek zniknął Pułkownik Chłód, sprzymierzeniec Allena z przyszłości. Wszystkie tropy prowadzą do więzienia Iron Heights i to tam Barry rozpocznie swoje śledztwo. Ale jak to mówią, w dobrej sztuczce kluczowe jest zmylenie tropów. I gdy Flash sądzi, że rozwiązuje kolejną zagadkę, Trickster szykuje się, by tuż pod nosem Allena wyciąć numer wszech czasów... i stać się najsłynniejszym z Łotrów!
Scenarzysta Joshua Williamson („Batman/Flash: Przypinka”) i rysownik Scott Kolins („Blue Beetle”) kontynuują opowieść o Najszybszym Człowieku na Ziemi!
Kup Flash: Mistrzowska sztuczka w ulubionej księgarnii
Oceny książki Flash: Mistrzowska sztuczka
38 użytkowników ma tytuł Flash: Mistrzowska sztuczka na półkach głównych- Przeczytane 20
- Komiksy 6
- DC Comics 2
- 2025 - komiksy 1
- Odrodzenie 1
- Komiksy do przeczytania 1
- 0 ZDC 1
- Komiks 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Flash: Mistrzowska sztuczka
Trickster jest jednym z klasycznych przeciwników Barry’ego Allena. Nigdy za nim nie przepadałem, wydawał mi się podróbką Riddlera czy Jokera, chociaż miał parę fajnych momentów jak chociażby jego rola w historii „Rozpęta się piękło”. To właśnie ta postać gra pierwsze skrzypce w tomie 11.
Tom otwiera historia o spotkanie Barry’ego z Godspeedem i wmieszaniu się w całą aferę Barta Allena. Niestety starcie z Godspeedem wypada bardzo miałko – nic nowego nie jest wprowadzone do motywacji tego złoczyńcy i ostatecznie nie wynikają z tego żadne większe konsekwencje. Jedynie na kilku ostatnich stronach zostaje zapowiedziany nowy antagonista. Również wątek Impulse’a nie jest specjalnie poruszający. Za to bardzo emocjonująco wypada pokazanie tego jak Iris i Barry radzą sobie z konsekwencjami „Kryzysu bohaterów”.
Pozostała część tomu to już główna fabuła. W Central City przestępczość spada do rekordowo niskiego poziomu, a wszyscy są nienaturalnie szczęśliwi. Co stoi za tą dziwną sytuacją?
Początkowo byłem zadowolony z tego jak przedstawiany jest tutaj Trickster. Zostaje ukazana jego przeszłość, dzięki czemu czytelnik może łatwiej zrozumieć tę postać. Niestety ostateczny plan oraz motywacja tego złoczyńcy okazują się bardzo błahe, przez co szybko straciłem zainteresowanie nim.
Również scenariuszowo jest bez szału. Od początku z łatwością można przewidzieć rozwój zdarzeń, a fabuła jedynie odhacza kolejne punkty schematu. Jedynym zaskoczeniem może być wprowadzenie tajemniczej postaci w finale, która jest kolejną zapowiedzią przyszłych wydarzeń. Nie podobało mi się też, że odsunięto na bok tak niejednoznaczną postać jak Gregory Wolfe kierujący więzieniem Iron Heights.
Za rysunki odpowiada Scott Kolins. Jego rysunki są dosyć dynamiczne, ale nie podoba mi się wykorzystywaniem zbyt grubych konturów.
Tom jest maksymalnie przeciętny i najpewniej szybko o nim zapomnę po lekturze. Na plus jednak warto zaliczyć genezę Trickstera oraz emocjonujący moment między Iris i Barrym. Głównie dla największych fanów Flasha.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom otwiera historia o spotkanie Barry’ego z Godspeedem i wmieszaniu się w całą aferę...