Medieval Persia 1040-1797

Okładka książki Medieval Persia 1040-1797 autora David Morgan (orientalista),0582493242
Okładka książki Medieval Persia 1040-1797

Kup Medieval Persia 1040-1797 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Medieval Persia 1040-1797

OPINIE i DYSKUSJE o książce Medieval Persia 1040-1797

Na półkach: , , , ,

Zasadność stosowania w badaniach cywilizacji innych niż europejska pojęcia średniowiecza była wielokrotnie podawana w wątpliwość, a jednak D. Morgan zdecydował się na wprowadzenie tego pojęcia do tytułu swojej książki o historii Iranu. Co więcej, nie objął nią okresu od podboju arabskiego do objęcia władzy przez Safawidów, ale czas od podboju seldżuckiego do początku epoki kadżarskiej. Dość nietypowy to wybór, ale Autor go broni, ma zresztą ku temu pewne argumenty, akcentuje też istotną ciągłość w okresie między 1040 a 1797 r. Książka z dużą zwięzłością ujmuje najważniejsze aspekty, jest w niej naprawdę to, co najważniejsze w dziejach Iranu tego okresu. Za tę zwięzłość, która wielu czytelnikom na pewno przypadnie do gustu, plus dla Autora.

4 użytkowników ma tytuł Medieval Persia 1040-1797 na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Medieval Persia 1040-1797 na półkach dodatkowych