26 maratonów. Moje życie w biegu

Okładka książki 26 maratonów. Moje życie w biegu autorstwa Meb Keflezighi, Douglas Scott
Douglas ScottMeb Keflezighi Wydawnictwo: Studio Emka sport
sport
26 Marathons
2020-06-08
2020-06-08
Krzysztof Krzyżanowski
Czterokrotny olimpijczyk dzieli się doświadczeniami, które zdobył i przeżył w trakcie swojej niebywałej kariery maratończyka.

Meb (Mebrahtom) Keflezighi, biegacz amerykański pochodzący z Erytrei, po odniesieniu wielu sukcesów w dystansie na 10 000 m postanowił spróbować swych sił w maratonach. I poszło mu dobrze – zdobył m.in. srebrny medal olimpijski w Atenach, wygrał prestiżowe biegi w Nowym Jorku i Bostonie.

Relacja o przygotowaniach oraz towarzyszących im rozważaniach o strategii kariery sportowej służy jako pretekst do formułowania ogólniejszych myśli o karierze maratończyka.

Ostatni bieg maratoński w karierze Meba był zarazem jego 26. startem na tym dystansie; każdy z tych wyścigów dostarczył mu wielu niezapomnianych wyzwań, wrażeń oraz przeżyć i stał się prawdziwą lekcją życia oraz tematem fascynującej opowieści.

Bo w tej książce bieganie staje się metaforą życia, które też wymaga wytrwałości, konsekwencji oraz taktyki na co dzień.

Lektura "26 maratonów" daje wgląd w poważne przemyślenia Meba na temat rodziny, tożsamości i wiary, pozwala także poznać i przyswoić sobie cenne wskazówki dotyczące treningów oraz żywienia. Biegacze na wszystkich poziomach zaawansowania mogą zaczerpnąć z jego doświadczeń coś dla siebie. Ta książka – stanowiąca zarówno źródło inspiracji, jak i zbiór praktycznych porad – daje możliwość przyjrzenia się z bliska przeżyciom i dokonaniom jednego z najwybitniejszych żyjących biegaczy.

Kup 26 maratonów. Moje życie w biegu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki 26 maratonów. Moje życie w biegu

Opinie i dyskusje o książce 26 maratonów. Moje życie w biegu

Książka warta przeczytania, szczególnie dla osób biegających amatorsko. Poznanie procesów myślowych, walki z własnym ciałem i umysłem w trakcie maratonu jednego z najlepszych amerykańskich biegaczy pomoże w doskonaleniu własnych wyników i uzyskania większej motywacji do sportu. Książka zawiera również trafne przemyślenia autora dotyczące życia codziennego.

32 użytkowników ma tytuł 26 maratonów. Moje życie w biegu na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł 26 maratonów. Moje życie w biegu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 26 maratonów. Moje życie w biegu

Czytelnicy 26 maratonów. Moje życie w biegu przeczytali również

Jak biegać szybciej. Od 5 kilometrów do maratonu Matt Fitzgerald
Jak biegać szybciej. Od 5 kilometrów do maratonu
Matt Fitzgerald Brad Hudson
Jako osoba związana bardzo mocno ze sportem wyczynowym, najpierw trenując do zawodów amatorskich, następnie przechodząc etap profesjonalisty, by powrócić jako amator w innych dyscyplinach i trener uważam, że książka jest rewelacyjna. Nie będąc specjalistą typowo od biegania, ale mając duże doświadczenie w układaniu podobnych planów mogę stwierdzić, że autorzy świetnie omawiają krok po kroku samo podejście do uprawiania sportu, budowania formy i zagadnień z tym związanych. Następnie zasypują wręcz czytelnika ogromna ilością treningowych smaczków biegacza, co jest zwyczajnie niezbędne, by samemu podjąć się ułożenia własnego planu pod określony cel. To było właśnie założeniem ''Jak biegać szybciej''. Niezależnie czy jesteś osoba początkującą czy biegaczem zaawansowanym z doświadczeniem startowym, czy celujesz w biegi na dystansie 5km czy maratonu powinieneś znaleźć tu coś dla siebie. Rzecz jasna jak to zazwyczaj bywa, sportowiec z większym stażem zdoła wyciągnąć z takiej lektury więcej niż laik zaczynający dopiero swoją przygodę z tą dyscypliną, ale na tym to wszystko polega. Czytamy, próbujemy ułożyć własny plan lub korzystamy z gotowego szablonu, który odpowiednio zmodyfikujemy, trenujemy, zdobywamy doświadczenie, by powrócić do czytania i po pierwszych cyklach treningowych zrozumieć więcej i progresować nie tylko na bieżni, ale również pod względem wiedzy. Zaznaczam, że jest to książka traktująca typowo o treningu specjalistycznym, więc nie znajdziecie tu informacji o tym jak się ubrać, jakie kupić buty do biegania albo jakie dodatkowe ćwiczenia wykonywać, by zapobiegać kontuzjom. Tego musicie poszukać w innym miejscu. Nikt nie mówił, że jedna książka wystarczy, by wiedzieć wszystko. Polecam zainteresowanym poprawą swoich wyników w bieganiu. Osoby uprawiające poranny jogging dla zdrowia czy utraty tkanki tłuszczowej nie znajdą tu nic dla siebie.
Paweł85x2 - awatar Paweł85x2
Mój bieg. Marcin Lewandowski Jakub Jelonek
Mój bieg. Marcin Lewandowski
Jakub Jelonek
Współczuję ludziom, których nie emocjonują wydarzenia sportowe. Jako jednostka wybitnie statyczna powinnam być w zasadzie jedną z nich, miałam jednak to szczęście, że od najmłodszych lat zakorzeniono we mnie szacunek do tych, którzy reprezentują nasz kraj na arenie międzynarodowej, podziw wobec ich wysiłku, starań, poświęceń, jakie muszą ponosić we wszystkich sferach swojego życia – bezlitośnie podporządkowanego sportowi zawodowemu. Igrzyska olimpijskie, mistrzostwa świata w lekkiej atletyce, PŚ w skokach narciarskich albo Grand Prix w łyżwiarstwie figurowym to wydarzenia, które dostarczają człowiekowi emocji na takim poziomie, do których nie jest w stanie dotrzeć ani najlepsza książka, ani najciekawszy film. Gdy słyszę nazwisko „Lewandowski”, nie myślę wcale „Robert”, ale – „Marcin”, a samego współautora książki „Mój bieg” traktuję jak dobrego znajomego, z którym mam tak wiele sportowych wspomnień. Czyż nie otwierałam z przyjaciółką szampana, gdy w 2010r. w Barcelonie zdobył złoto ME? Nie wyłączałam z furią i przekleństwem tv, gdy w 2013r. tak mało brakło mu do medalu w Moskwie? Nie krzyczałam na głos ze szczęścia po brązowym medalu dwa lata temu w Dosze? I nie brałam specjalnie na okoliczność jego biegu w Tokio wolnego dnia w pracy, aby razem z nim – choć na odległość – odebrać lekcję sportowej pokory? Książka „Mój bieg” nie jest stricte sportową biografią, stanowi raczej luźną gawędę autorstwa Marcina Lewandowskiego, który potencjalnego czytelnika uznaje za osobę mniej więcej zaznajomioną z jego sportowymi dokonaniami i nim samym. Nie ma tu ani tanich plotkarskich sensacji, ani chronologii; niektóre z przywołanych przez niego wątków pozostawią w Tobie niedosyt, inne przeczytasz więcej niż raz. Lekkoatleta nie pozwolił Jakubowi Jelonkowi przeredagować swoich wypowiedzi i to sprawia, że książka ma dosyć intymny charakter; sprawia wrażenie pozycji wyselekcjonowanej dla konkretnego czytelnika – fana. W tym przypadku trafiła w odpowiednie ręce.
dem___olka - awatar dem___olka
oceniła na64 lata temu