Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych

Okładka książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych autora Łukasz Sojka, 9788324042647
Okładka książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych
Łukasz Sojka Wydawnictwo: Znak Horyzont historia
historia
2020-11-25
2020-11-25

Kup Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych

Drodzy czytelnicy i miłośnicy wojen w przestworzach kampanii wrześniowej, to opracowanie zabierze was za stery takich maszyn jak "Karaś" i "Łoś". Dostajecie kapitalnie wyselekcjowaną wiedzę zarówno techniczną jak i teoretyczną bombowców Polskich konstruktorów. Działania bojowe są opisane tak szczegółowo, że aż zapiera dech w piersiach. Tylko Polscy lotnicy, najlepsi z najlepszych wiedzieli najlepiej z czym przyszło mierzyć się odrodzonej Polsce w kolejnej wojnie. A dzięki im wspomnieniom cofniemy się do tamtych wydarzeń stając się dosłownie i w przenośni tymi żywymi pominkami ich dokonań, które na zawsze zostaną w naszej pamięci. Chwała i czesć Bohaterom! Zapraszam na mój Podcast Wojenne Recenzje na YouTube.

Bardzo pozytywne zaskoczenie, gdyż naprawdę nie spodziewałem się wiele po tej pozycji i kupiłem ją trochę przez przypadek na wyprzedaży w Empiku.
Autor nie tylko bardzo dokładnie opisuje proces formowania jednostek bombowych, ale poświęca wiele miejsca aspektom budowy poszczególnych samolotów oraz przedstawia życiorysy głównych postaci, które odcisnęły największe piętno na rozwoju polskiego lotnictwa bombowego w międzywojniu. Oprócz tego przedstawia bardzo wiele smaczków dotyczących z jednej rozwoju przemysłu lotniczego, a z drugiej prozy życia pilota bombowca. Książka wzbogacona jest wieloma zdjęciami, nie zabrakło także mapek. Mój największy zarzut to zbyt duża ilość retrospekcji - autor czasem przesadza z tym zabiegiem, przez co momentami narracja robi się dość chaotyczna, ale generalnie można się do tego przyzwyczaić, a całą książkę czyta się w zasadzie jednym tchem, jak bardzo dobrą powieść.

Bardzo ciekawe spojrzenie na temat wydawało byś się dość już sztampowy, przede wszystkim chodzi tu o łosia. Tymczasem autor świetnie opisuje zarówno walki czy sprzeczki polityczne ale też codzienne życie lotników. Świetna książka.

58 użytkowników ma tytuł Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych

Łukasz Sojka
Łukasz Sojka
Urodzony w Pszczynie, w 1978 roku. Studiował filozofię na Uniwersytecie Śląskim. Autor opowiadań publikowanych w miesięczniku społeczno-literackim Śląsk, scenariuszy przedstawień dla dzieci i tekstów piosenek, gitarzysta i wokalista zespołu Hard Rockets.

Cytaty z książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych

Dodaj cytat z książki Skrzydlata husaria. Historia polskich lotników bombowych