Potyczki z polszczyzną

- Poradnik językowy PWN
- 2019-05-13
- 2019-05-13
- 9788301204587
No, co tam? Smartphone czy smartfon? Profilu czy profila? Teść czy świekier? Ministra czy ministerka? W środę czy we środę? Na potrzeby czy dla potrzeb? Zgłośnić, pogłośnić, pogłośnić?
Zbiór felietonów poświęconych trudnym albo kłopotliwym zagadnieniom współczesnej polszczyzny. Ich dobór wynika z wieloletnich obserwacji zachowań językowych Polaków – autorka jest pracownikiem poradni językowej Instytutu Polonistyki i Kulturoznawstwa Uniwersytetu Szczecińskiego. Od lat prowadzi również rubrykę poświęconą poprawności językowej w „Kurierze Szczecińskim”. W każdym z felietonów autorka zwięźle, a zarazem ciekawie i wnikliwie portretuje wybrany problem językowy, zgłoszony przez internautę lub czytelnika. Staranny wybór pytań, przystępna forma odpowiedzi oraz przejrzysty układ sprawiają, że poradnik ten może być cenną pomocą w pogłębieniu wiedzy o bogactwie naszego języka ojczystego.
zbiór zawiera 253 felietony, które powstały dzięki pytaniom dociekliwych użytkowników języka,
zaprezentowane w książce zagadnienia podzielono na rozdziały dotyczące etykiety językowej, znaczenia słów, gramatyki, odmiany nazw własnych, słowotwórstwa, związków składniowych i frazeologicznych oraz ortografii, interpunkcji i wymowy,
książka jest opatrzona indeksem omówionych form językowych.
Książka przeznaczona jest dla każdego, kto czuje potrzebę poprawnego wyrażania się, a nie ma czasu na poszukiwania podpowiedzi w wielu miejscach.
„Praca w poradni językowej pozwala dostrzec ogrom problemów nurtujących użytkowników języka”.
książka jest opatrzona indeksem omówionych form językowych.
Kup Potyczki z polszczyzną w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Potyczki z polszczyzną
36 użytkowników ma tytuł Potyczki z polszczyzną na półkach głównych- Chcę przeczytać 30
- PRO - Wizerunek 1
- Książki o książkach, języku i literaturze 1
- 2. Kupić 1
- Samodzielne 1
- Filo 1
- Świeżo nabyte 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potyczki z polszczyzną
Bardzo dopracowana, niezwykle wartościowa pozycja.
Bardzo dopracowana, niezwykle wartościowa pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytałam na raty, żeby więcej zapamiętać i szczerze mówiąc mieć z tego większą frajdę. Krótkie teksty o języku polskim, błędach językowych, związkach frazeologicznych, ale też ciekawostki, związane z językiem, które mnie zaskoczyły, a niektóre rozbawiły. Ciekawe i potrzebne.