Heart a history

zdrowie, medycyna
2018-09-18
2018-09-18
angielski

Kup Heart a history w ulubionej księgarnii

Oceny książki Heart a history

OPINIE i DYSKUSJE o książce Heart a history

Jedna z tych książek, z których można się dowiedzieć wielu ciekawostek w przystępnej formie luźnej autobiografii autora - profesora kardiologii. Najciekawsze w książce są doświadczenia odkrywców w materii kardiologicznej, laureatów nagród Nobla. Ale jest to lektura dla każdego. Warto.

Czego częściej słuchacie – rozumu czy serca?

Książka, która udowadnia, że medycyna nie musi być suchym zbiorem faktów i dat, lecz może stać się fascynującą opowieścią o ludzkiej kruchości, sile i nieustannym dążeniu do przekraczania granic. Autor prowadzi nas przez wieki, od czasów, gdy serce uważano za siedlisko duszy, aż po współczesne wynalazki ratujące życie. Opowiada nie tylko o przełomach i sukcesach, ale również o błędach, cierpieniu i ofiarach.

Mocną stroną książki jest jej osobisty wymiar. Autor nie ukrywa własnych doświadczeń. Dzieli się nimi zarówno z perspektywy lekarza, jak i pacjenta. Dzięki temu narracja nabiera wyjątkowej szczerości, a czytelnik ma wrażenie, że słucha opowieści kogoś bliskiego, kto rozumie nie tylko z medycznego, ale i ludzkiego punktu widzenia. To sprawia, że nawet trudniejsze medyczne fragmenty stają się bardziej przystępne.

Autor nie ogranicza się jednak do anegdot. Serce przestaje być tu jedynie organem. Staje się metaforą, symbolem i punktem wyjścia do refleksji o życiu. Szczególnie poruszające są rozdziały poświęcone wynalazkom ostatniego stulecia. Od płucoserca, przez rozrusznik, aż po stenty i by-passy. Autor przypomina, że za każdym urządzeniem i odkryciem kryją się ludzie, by nauka mogła się rozwijać.

„Historia serca” to książka, która łączy wiedzę z emocją, naukę z opowieścią, przeszłość z teraźniejszością. Dla jednych będzie to fascynująca podróż po dziejach medycyny, dla innych osobiste wsparcie w zmaganiu się z własnym lękiem przed chorobą. A dla wszystkich przypomnienie, że serce to nie tylko pompa podtrzymująca życie, ale także symbol naszej wrażliwości, miłości i siły.

Czego częściej słuchacie – rozumu czy serca?

Niezwykła książka z doskonale zachowanymi proporcjami: autor nie tylko ciekawie opisuje swoje zawodowe doświadczenia (i tu drogę ku zainteresowaniu się sercem),przywołuje poruszające historie rodzinne, ale i w niezwykle przyjazny dla odbiorcy sposób przekazuje medyczne informacje (także w ujęciu historycznym). Swobodnie odwołuje się przy tym do literatury czy filozofii ... bawi anegdotami równocześnie skłania do refleksji (inspiruje do troski o siebie i do uważności w ocenie innego)... Jego sposób interpretowania świata, podejście do życia, szczerość ujmuje i zachwyca! Pozycja zdecydowanie warta przeczytania.

139 użytkowników ma tytuł Heart a history na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Heart a history na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Heart a history

Cytaty z książki Heart a history

Sandeep Jauhar Serce. Historia Zobacz więcej
Sandeep Jauhar Serce. Historia Zobacz więcej