Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza

Okładka książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza autora Ireneusz Staroń, Paulina Subocz-Białek, 9788365350565
Okładka książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza
Ireneusz StarońPaulina Subocz-Białek Wydawnictwo: Arcana językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2020-05-19
2020-05-19

Kup Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza

Moc, która ostrzega przed niebezpieczeństwem zachłyśnięcia się tekstem Pauliny Subocz-Białek i Ireneusza Staronia przybrała żółtą barwę.

Spaceruję po stronicach ich twórczości już od ,,Nadkolorów i Nadaromatów" - nade mną błękit nieba przybiera formy Schulzowskiego kapelusza unosząc go lekko na powitanie z Blecherem w berecie i Muellerem w cylindrze. I nie mogę oprzeć się wrażeniu, że złote, spłowiałe płaszcze bohaterów szeleszczą na kartach kolejnego tekstu. Zachwycam się tym razem pożółkłym płótnem, które staje się okryciem "wybrakowanej" mapy. Paulina Subocz-Białek i Ireneusz Staroń niczym architekci z cyrklami w dłoniach rozwijają jej zwoje i kreślą po niej, wskazując czytelnikom miejsce, w którym pustka razi w oczy, żółta plama światła wlewa się w ciało i przenika do głębi, karcąc ZASPANEGO zegarmistrza, który pominął w czasie WŁAŚCIWĄ godzinę.

Stoję wpatrzona w obrazy znad Berezyny. Rzeka na Białorusi maluje moją, niepewną łódź rozmytym błękitem. Kwitnący kwiat, o nazwie na ,,ef", z zawadiackim CZARNYM wąsem wędruje po srebrnej polanie, tonącej w Atlantyku. Wreszcie wyciąga ku nam swe dłonie, które jeszcze przed chwilą nakreśliły niejedną grubą kreskę w życiorysie młodych inżynierów literatury.

Tak łatwo ich nie wymarzą, zawsze będą śladem powrotu do domu. Mostem, łączącym granice kresu.

18 sierpnia 1964 roku w argentyńskim Villa Carlos Paz umarł "Soldato, Obrero, Escritor, y Patriota Polaco" - „Żołnierz, Robotnik, Pisarz i Polski Patriota”, czyli Florian Czarnyszewicz (kto taki?). Urodzony nad Berezyną (gdzie???) literat - samouk, autor monumenalnych "Nadberezyńców", o których Czesław Miłosz napisał: "Wystarczyło jednej stronicy, ażebym uległ wpływowi tego narkotyku i przeczytał jednym tchem 577 stronic dużego formatu”, i których "namiętnie pokochał" Józef Czapski. I co my o nim wiemy? Okrągłe NIC. Ale teraz może się to zmienić. Wydawnictwo ARCANA właśnie wypuściło na świat pierwszą monografię "Nadberezyńców". Paulina Subocz-Białek i Ireneusz Staroń, którzy o Czarnyszewiczu pisali w "Metaforze", zabierają nas w podróż "poza mapę", do świata z naszej świadomości wygumkowanego, świata, który talentem Czarnyszewicza, dla którego tworzywem był unikalny, kresowy polsko-białoruski język tamtejszej szlachty zaściankowej, zrodził, jak piszą Autorzy, "Pana Tadeusza XX wieku". Wnikliwa analiza i nowatorska, brawurowa wręcz interpretacja "Nadberezyńców" (np. rozdział "literacka akwarela znad Berezyny") daje wgląd w imaginacyjny świat wybitnego pisarza, który miał to nieszczęście wydać swoje opus magnum w roku 1942 w Argentynie. "Poza mapą" Subocz i Staronia to "lektura obowiązkowa lektury obowiązkowej". Lekcja, którą każdy, kto uznaje za swoich Mickiewicza, Miłosza czy Konwickiego, powinien doświadczyć. Gdyby nie traktat ryski, pewnie byśmy Czarnyszewicza w tym zestawieniu wymieniali jednym tchem. "Poza mapą" to jednak krok w nieznany świat, podobny do niepewnego stąpnięcia tuż za słupek graniczny w karkonoskim lesie (gdy granice były zamknięte) i dobrze byłoby, gdyby prowadziła do prawdziwego przekroczenia, jakim jest wejście w język i narrację "Nadberezyńców". Mam wrażenie, że Paulina i Irek wciągają Czarnyszewicza do naszej literackiej "strefy Schengen". Oby na zawsze.

33 użytkowników ma tytuł Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza

Okładka książki Pod taflą wody katedra. Głosy z wyspy Uløya Krzysztof Chłopek, Justyna Melonowska, Paweł Radziszewski, Ireneusz Staroń, Paulina Subocz-Białek, Aleksandra Tarnowska
Okładka książki Efekt motyla 3. Od teorii chaosu deterministycznego do indeterminizmu praktyki literackiej i artystycznej Joanna Adamowska, Kordian Bakuła, Malwina Dziekan, Dorota Heck, Jan Kurek, Gościwit Malinowski, Maria Marszałek, Jerzy Olek, Ireneusz Staroń, Paulina Subocz-Białek, Mieczysław Szyszkowicz, Michał Tempczyk
Okładka książki Nadkolory i nadaromaty. Schulz, Mueller, Blecher Ireneusz Staroń, Paulina Subocz-Białek

Okładka książki Muminki: drzwi są zawsze otwarte Marzena Bomanowska, Hanna Dymel-Trzebiatowska, Leszek Karczewski, Anna Michalska, Katarzyna Piętka, Jarosław Płuciennik, Monika Talarczyk, Wojciech Woźniak, Izumi Yoshida, Mikołaj rajkowski, Zuzanna woźniak-Keppe
Okładka książki Baśnie serbskie. Antologia tekstów ludowych i literackich Dejan Ajdačić, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, Violetta Wróblewska
Okładka książki Cukier na języku. Rozmowy o cukrzycy Jerzy Bralczyk, Leszek Czupryniak, Artur Mamcarz

Cytaty z książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza

Dodaj cytat z książki Poza mapą. O "Nadberezyńcach" Floriana Czarnyszewicza