Netflix. To się nigdy nie uda

- film, kino, telewizja
- That Will Never Work: The Birth of Netflix and the Amazing Life of an Idea
- 2020-05-20
- 2020-05-20
- 2019-09-17
- Agnieszka Brodzik
Idea, wiara i przekonanie. Opowieść o tym, jak powstawał Netflix
Dawno, dawno temu na rynku królowały stacjonarne wypożyczalnie filmów. Wszyscy naliczali kary za przetrzymywanie kaset, o streamingu wideo nikt jeszcze nie słyszał, a upowszechnienie się technologii DVD wydawało się równie bliskie, co wprowadzenie latających deskorolek. Tak właśnie wyglądał świat w 1997 roku, kiedy Marc Randolph wpadł na pewien pomysł: wykorzystać internet do wypożyczania filmów DVD. Razem z Reedem Hastingsem, głównym inwestorem, założył firmę, a sam objął fotel dyrektora generalnego.
Teraz, przy blisko 170 milionach subskrybentów, triumf Netflixa wydaje się czymś oczywistym, ale na początku niewielu wierzyło w ten rewolucyjny start-up, a na każdym kroku czaiły się przeszkody. Marc Randolph, który musiał przekonać własną matkę do zainwestowania w swój biznes, walczyć z padającymi serwerami w dniu uruchomienia serwisu, a nawet zachęcać Blockbustera do przejęcia firmy, teraz pokazuje, jak każdy wytrwały, obdarzony intuicją i determinacją człowiek może zmienić świat – nawet jeśli wszyscy wokół mówią, że to się nie uda.
Ta książka jest nie tylko opowieścią z pierwszej ręki o początkach legendarnego przedsiębiorstwa. To także odpowiedź na fundamentalne pytania o podejmowanie ryzyka tak w interesach, jak i w życiu prywatnym: Jak zacząć? Jak przetrwać rozczarowanie i klęskę? Jak poradzić sobie z sukcesem? Czym w ogóle jest sukces?
Od pomysłu, przez budowanie zespołu, aż po świadomość, kiedy należy odpuścić. Netflix. To się nigdy nie uda jest nie tylko doskonałą przypowieścią o spełnianiu marzeń, ale też jedną z najbardziej spektakularnych i mądrych lekcji przedsiębiorczości.
***
Szampony dostarczane przez internet. Tak, to też pomysł, którego autorem jest Marc Randolph, założyciel Netflixa. Jeśli myślisz, że za wielomilionowym sukcesem stoi genialny pomysł, który spadł z nieba… przeczytaj tę książkę. Randolph z niesamowitym humorem opowiada drogę od prezentacji inwestycyjnej dla własnej matki, przez pierwsze biuro w motelu, do 150 milionów subskrybentów Netflixa dziś. Warto.
Paweł Tkaczyk, ekspert budowania marki, paweltkaczyk.com
„To się nie uda” – ile razy słyszeliście w życiu te słowa? Ta książka to szalona, zabawna i inspirująca historia o tym, że w życiu nic nigdy nie idzie zgodnie z planem i żeby osiągnąć sukces, czasem trzeba posłuchać siebie, a nie innych.
Bartosz Kicior, Interia.pl
Urzekająca opowieść z pierwszej ręki o wczesnych dniach start-upu, który osiągnął jeden z największych sukcesów w branży technologicznej. Wciągająca lektura dla każdego przyszłego przedsiębiorcy.
„The Washington Post”
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przekuć pomysł w międzynarodowy biznes – albo co się stanie, gdy spróbujesz – poczytaj o tym, jak Marc Randolph przedstawia świat start-upów z Doliny Krzemowej.
Decca Aitkenhead, „The Sunday Times”
Netflix powstał z wizji i kreatywnego DNA jednego człowieka – Marka Randolpha. Jako pierwszy dyrektor generalny stworzył kulturę organizacyjną w firmie i podwaliny późniejszej globalnej rewolucji, która zmieniła sposób, w jaki tworzymy i konsumujemy rozrywkę.
Gina Keating, autorka Netflixed: The Epic Battle for America’s Eyeballs
***
Paweł Tkaczyk, ekspert budowania marki, paweltkaczyk.com
Bartosz Kicior, Interia.pl
„The Washington Post”
Decca Aitkenhead, „The Sunday Times”
Gina Keating, autorka Netflixed: The Epic Battle for America’s Eyeballs
Kup Netflix. To się nigdy nie uda w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Netflix. To się nigdy nie uda
2082 użytkowników ma tytuł Netflix. To się nigdy nie uda na półkach głównych- Przeczytane 1 218
- 2021 43
- Audiobooki 22
- 2020 22
- 2022 22
- 2023 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Netflix. To się nigdy nie uda
To kulisy narodzin Netflixa, opowiedziane nie przez „korpo”, tylko przez współzałożyciela, który był tam od pierwszego pomysłu… i pierwszych wtop.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprawnie napisana historia, mnóstwo anegdot, dużo humoru. Nie jest to może publikacja tak inspirująca jak biografia Steve’a Jobsa, ale uważam, że warto się z nią zapoznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa kanwie prawdziwej i do tego ciekawej historii otrzymujemy coś w rodzaju wstępu do filozofii start-up'u. Przyjemnie się słucha w postaci audiobooka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłyszeliście kiedyś o Netflix? Oczywiście, że tak. Większość z nas korzysta z subskrypcji niemal na co dzień.
Marc Randolph – współzałożyciel i pierwszy CEO Netflixa – zabiera czytelnika w inspirującą podróż biznesową. W lekkim, momentami zabawnym stylu opowiada o kulisach powstawania firmy, która od początku budowana była w duchu innowacyjności i z ambicją bycia zawsze o krok przed konkurencją.
To opowieść o marzeniach i ryzyku, ale też o trudach przyjaźni w biznesie, umiejętności radzenia sobie z własnym ego i wycofania się w odpowiednim momencie. Szczególnie ciekawe są fragmenty dotyczące relacji z Amazonem i nieudanej próby przejęcia przez Blockbuster – moment, który dziś uchodzi za jedną z największych pomyłek w historii biznesu.
Książka napisana jest w bardzo przystępnym stylu i bez problemu trafi do szerokiego grona czytelników, nie tylko zainteresowanych biznesem. To lekcja o wytrwałości, kreatywności i sile innowacji.
Warto przy tym zauważyć, że analizując biografie takich gigantów jak Amazon, Nike czy Netflix, widzimy wspólny mianownik: na drodze do sukcesu ani razu nie spotykamy się z państwowym interwencjonizmem. Brak tam regulacji, związków zawodowych, kar i administracyjnych ograniczeń. Była za to wolność gospodarcza – w pełnym, pięknym i praktycznym znaczeniu tego słowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle czy wiedzieliście, że Netflix zaczynał jako… wypożyczalnia płyt DVD wysyłanych pocztą?
Dwa cytaty będą do mnie wracać na myśl o tej książce. Pierwszy to: "Nikt nic nie wie" - i historia początków Netfliksa jako startupu z Doliny Krzemowej faktycznie usłana jest momentami pełnymi niewiadomych i niepewności, które całym sobą odczuwał Autor, współzałożyciel firmy.
Sięgnąłem po tą książkę, aby poznać początki Netfliksa, o których niemal nic nie wiedziałem- i dostałem to czego szukałem, z ciekawej perspektywy frontmana i człowieka na pierwszej linii frontu rozwoju, nadającego kierunek jej działalności. Z kartek wręcz wyzierały jego emocje, zarówno ekscytacja z sukcesów jak i gorycze porażek i bliskości upadku. Wyjątkowe są też kulisy spotkań z włodarzami innych wielkich firm i negocjacji dot. fuzji lub przejęć- w tym jak niewiele brakowało by historia nie tylko Netfliksa potoczyła się całkiem inaczej.
Autorstwo współzałożyciela jest nie tylko atutem, ale też momentami mankamentem - bo poznajemy subiektywną perspektywę tej historii, od osoby dla której Netfliks był pomysłem o największym potencjale w jego karierze i najwięcej nadziei z nim wiązał. Trudno oczekiwać więc zawsze krytycznego spojrzenia autora na wszystkie wydarzenia, na jego własne błędy oraz osiągnięcia.
Szkoda też, że historia kończy się przed fazą największego sukcesu Netfliksa czyli wejściem w streaming który znamy z dnia dzisiejszego - jednakże nie mogło być inaczej, skoro Autora w firmie już wtedy po prostu nie było.
Dzięki wielkie za tą retrospekcję - za opowieść o Netfliksie, jakim był kiedyś i jak dochodził do miejsca w którym jest dziś.
I za drugi z moich ulubionych cytatów: "Każdy, kto kiedykolwiek brał prysznic, ma jakiś pomysł". Prawda, że każdy? :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem po tą książkę, aby poznać początki Netfliksa, o których niemal nic nie wiedziałem- i...
Niezwykle ciekawa historia jednej z najpopularniejszych platform streamingowych XXI wieku, a właściwie jej początków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o marzeniach, przedsiębiorczości, radzeniu sobie z problemami. Bardzo mi się podobało.
Pozytywne zaskoczenie bo spodziewałem się typowej opowieści sukcesu a dostałem dość osobistę historie o trudach prowadzenie startupu, pokazujących blaski i cienie zarówno strony technicznej jak i ludzkiej, do tego dobre pokazanie jak rodziły sie w bólu pomysły a także o tym jak pogodzić biznes z życiem rodzinnym. To są bardziej wspomnienia, zatem przedstawiają raczej ugładzonę wizję i przepuszczoną przez filtr jej autora.
To w sumie tak naprawdę mały wycinek historii giganta, z samych początków Netflixa, nawet nie docieramy do streamingu. Najbardziej cenie tę ksiażkę za dobre odanie tego poczucia budowania czegoś od zera, działani w stanie flow, w którym mysle, że przez te kilka lat funkcjonował Marc. Myślę, że ten głód jest wspólny dla wielu facetów i każdy chcialby poczucić, ze jego pomysł przybiera konkretną formę i do tego coraz lepiej sobie radzi.
Do tego historia okraszona wieloma ciekawymi anegdotami i zakończona z mądrym przesłaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Netflixa opisana oczami jej założyciela. Poza bardzo ciekawą historią autor pokusił się o pruszenie aspektu psychologicznego z zakresu biznesowej komunikacji i relacji na linii ludzie - przełożeni. Można więc tą książkę potraktować nieco jak inspiracja do biznesowego rozwoju. Dla mnie jako użytkownika tej platformy to było bardzo ciekawe doświadczenie literackie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Nikt nic nie wie”, fraza ta pada w książce i dobrze oddaje to o czym ta książka jest. O początkach obecnego giganta streamingu, jak nikt nie wiedział czy się uda to co zaplanował założyciel. Jak jest napisane to bardziej pamiętnik założyciela niż, reportaż. Wiec tutaj mamy jeden punkt widzenie, mogło dla innych osób wyglądać inaczej. Mamy tutaj także dużo anegdot z początków Netflixa. Właśnie te anegdoty, trudne początki tego sprawia, że ta książka jest interesująca.
Ciekawie się czyta, jak inne firmy nie wierzyły w przyszłość tego przedsięwzięcia i to takie które obecnie już nie istnieją, a były gigantami. Mamy też przedstawioną czasy kiedy każdy myślał, że internet to gwarancja sukcesu, aż do pęknięcia bańki internetowej, jak to wtedy wyglądało.
Książka opowiada czasy od pomysłu, do czasu wejścia na giełdę. Więc mija nam proces przejścia z usługi wysyłkowego wypożyczenia DVD na usługę streamingową. Jest to wspomniane w książce, ze myśleli o pójściu w tą stronę.
Ogólnie całość szybko i łatwo się czyta, ciekawa rozrywka, gdzie tam jakiś swój lekki nawet morał ma.
„Nikt nic nie wie”, fraza ta pada w książce i dobrze oddaje to o czym ta książka jest. O początkach obecnego giganta streamingu, jak nikt nie wiedział czy się uda to co zaplanował założyciel. Jak jest napisane to bardziej pamiętnik założyciela niż, reportaż. Wiec tutaj mamy jeden punkt widzenie, mogło dla innych osób wyglądać inaczej. Mamy tutaj także dużo anegdot z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria netflixa opowiedziana oczami osoby, która zaangażowana była w powstanie firmy od samego początku.