Tam, gdzie milczą róże

Okładka książki Tam, gdzie milczą róże autora Paula Er, 9788381479257
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Tam, gdzie milczą róże
Paula Er Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2020-07-15
2020-07-15

Kup Tam, gdzie milczą róże w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Tam, gdzie milczą róże

Oceny książki Tam, gdzie milczą róże

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie milczą róże

Kolejna książka "młodego polskiego autora" napisana w stylu "wypracowaniowym. Autorka mozolnie brnie przez tekst, łopatologicznie opisując każdą scenę. Aż zęby bolą od tych oczywistych oczywistości, banalnych porównań i wyjaśniania wszystkiego. Szkoda czasu na kiepskie książki.

Po wspaniałej " Wysłuchaj mnie ", nie mogłam się doczekać, aż sięgnę po kolejną książkę autorki. Jakież było moje rozczarowanie po lekturze... Historia niczym szczególnym się nie wyróżnia. Bohaterki są tak irytujące, że trudno nawet znaleźć w sobie choć odrobinę współczucia. W ogóle wszystkie postacie są przedstawione strasznie schematycznie i to odbiera historii autentyczności. Potrzebowałam naprawdę sporo samozaparcia, aby dotrwać do finishu, który swoją drogą okazał się być strasznie przewidywalny. Mam w zapasie jeszcze jedną książkę od Pani Er, ale trudno mi jakoś się za nią zabrać. Ogromne rozczarowanie...

Tej książki nie będę pamiętać. Nijaka infantylna, płaska. Ale jak ktoś jest bardzo przemęczony i chce COŚ przeczytać to czyta się łatwo i przyjemnie. I to było na tyle

365 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie milczą róże na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie milczą róże na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tam, gdzie milczą róże

Paula Er
Paula Er
Autorka Wolności jaskółki. Powieść zdobyła tytuł książki marca 2018 w kategorii „proza polska”, który przyznany został przez Magazyn Literacki Książki. Brała udział w tworzeniu powieści „Dowód dojrzałości”, z której całkowity dochód ze sprzedaży został przekazany na budowę domu dla samotnych, nieletnich matek. Od 2014 roku prowadzi profil na Facebooku o nazwie Wkurzona żona [https://www.facebook.com/wkurzonazona/], na którym publikuje historie małżeńskie kobiet, które nie mają z kim porozmawiać o dręczących je problemach. Prywatnie żona i matka dwójki dzieci. Interesują ją ludzkie historie i sposób, w jaki wpływają na życiowe decyzje.

Ostatni rozdział Katarzyna Kalista
Ostatni rozdział
Katarzyna Kalista
Jest to książka o pisaniu, które leczy duszę. Katarzyna Kalista w swojej poruszającej debiutanckiej powieści pokazuje, że słowa mają moc – nie tylko by opowiadać historie, ale przede wszystkim by leczyć. Główna bohaterka, Olga, po trudnym rozwodzie odnajduje ukojenie w pisaniu. To właśnie poprzez tworzenie własnej powieści zaczyna rozliczać się z przeszłością, wyciągać bolesne wspomnienia na światło dzienne i na nowo układać swoje życie. Pisanie staje się dla niej rodzajem terapii – sposobem na odzyskanie kontroli i znalezienie siebie na nowo. Poznajemy też Olę – bohaterkę powieści Olgi, prowadzącą księgarnio-kawiarnię, której życie zostaje wywrócone do góry nogami po telefonie od dawnego partnera. W tej podwójnej narracji rzeczywistość miesza się z fikcją, a granice między autorką a jej kreacją zacierają się w fascynujący sposób. Czytając „Ostatni rozdział”, miałam wrażenie, że nie tylko śledzę losy bohaterów, ale naprawdę z nimi jestem i wszystko współodczuwam. Olga i Ola – dwie kobiety, które choć istnieją w różnych wymiarach narracji, łączy jedno: poszukiwanie siebie po doświadczeniach, które odcisnęły na nich piętno. Ich historie są pełne tęsknoty, nadziei, bólu i odwagi, by iść dalej mimo wszystko. Olga, z jej kruchą siłą i niepewnością, pokazuje, jak trudne bywa pogodzenie się z przeszłością i otwarcie się na nową miłość. W jej emocjach można się łatwo odnaleźć – zwłaszcza gdy trzeba stanąć twarzą w twarz z własnymi lękami i zranieniami. Z kolei Ola, bohaterka jej powieści, zmagająca się z własnymi demonami, uświadamia, że życie to nie tylko jasne momenty szczęścia, ale także cienie, które trzeba zaakceptować, by móc ruszyć dalej. A jeśli chodzi o męskich bohaterów – Paweł, narzeczony Oli, to postać, którą trudno nie pokochać. Czuły, wspierający, a przy tym niepozbawiony własnych wad i wątpliwości, dzięki czemu jest wyjątkowo autentyczny. To taki facet, który nie tylko wspiera ukochaną w trudnych momentach, ale też potrafi ją rozbawić i dodać otuchy. Myślę, że każda czytelniczka znajdzie w nim wzór partnera, którego pragnie mieć obok siebie. Styl autorki jest przejrzysty i pełen emocji. Czyta się szybko, ale po odłożeniu książki na bok jej historia zostaje z nami na długo. Muszę jeszcze dodać, że bardzo spodobała mi się ta książka w książce. Z chęcią przeczytam inne książki pisane w taki sposób. „Ostatni rozdział” to lektura dla każdego, kto wierzy, że czasem aby zacząć nowy rozdział życia, trzeba najpierw napisać ostatni. 📖 Polecam z całego serca – to nie tylko powieść, ale prawdziwe emocjonalne doświadczenie.
_bbook_lovers_ DNW - awatar _bbook_lovers_ DNW
Listy w góry Agnieszka Lis
Listy w góry
Agnieszka Lis
Wydawało mi się, że dopiero co przeczytałam wspomnienia Cecylii Kukuczki, a to już prawie rok minął. Jej wspomnienia to zapadły mi w pamięć, bo za czasów mojej pierwszej młodości w PRL szalała 'kukuczkomania". Większość ludzi śledziła skąpe doniesienia w DT na temat sukcesów naszych himalaistów. Książka Agnieszki Lis jest literacką fikcją opartą na kanwie prawdziwych wydarzeń. Autorka nie skupia sie na postaci "wielkiego" Jerzego. Operuje formą, która ostatnio jest dość popularna, mianowicie pamiętników, a właściwie listów, które nigdy nie miały być wysłane, a nie zdążyły zostać przeczytane. Mamy zatem najważniejsze momenty, w których żona himalaisty zostaje sama, wspierana przez rodziców i wywodzącą się ze starej nomenklatury przyjaciółkę. Mamy opis przygotowań do kolejnych wypraw, które wymagały mistrzostwa w najpowszechniejszym sporcie PRL- załatwianiu. Mamy opis budzących rozbawienie na Zachodzie, chałupniczo wykonanych i przystosowanych elementów wyposażenia wspinaczkowego i dla kontranstu dobra luksusowe- cenniejsze niż złoto artykuły higieniczne czy pieluchy jednorazowe przywiezione zza żelaznej kurtyny. Przyjaciółka głównej bohaterki też jest samotną żoną, potem matką, która jednak nie oczekuje wiecznie na męża w rejsie. Żona himalaisty za to odlicza nerwowo, jeszcze tylko pięć wypraw, jeszcze cztery, byle tylko wytrwać do zdobycia korony Ziemi, i już. Bo wtedy dzieci będą mieć ojca, bo mąż będzie w domu, który łaskawie ofiarowała mu przewodnia siła narodu, choć popierał "garstkę ekstremistów", bo wreszcie będą dwie pensje do utrzymywania rodziny, a nie wieczna zależność od pomocy rodziców. Doskonały, przenikający do kości obraz miłości na tle parszywych czasów. A on zorganizował kolejną wyprawę, bo kiedy pytano "Po co sie chodzi w góry?"- odpwiedź była jedna- "Bo są"
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na91 miesiąc temu
Postscriptum Anna Karpińska
Postscriptum
Anna Karpińska
Jest to druga część cyklu „Pamiętaj o mnie” Anny Karpińskiej. Świat Małgorzaty rozpada się, gdy postanawia zacząć wszystko od nowa i odejść od swego męża Rafała. Dzieci są dorosłe, jednak najmłodsza Zosia odsuwa się od niej i woli pozostać z ojcem, natomiast najstarsza córka Zuza gdy dowiaduje się człowiek, którego przez tyle lat uważała za ojca w rzeczywistości nim nie jest nie może wybaczyć matce, że przez tyle lat była oszukiwana. Po rozstaniu z Rafałem Małgorzata zamieszkuje w mieszkaniu babci i na nowo próbuje posklejać swoje życie i przetrwać sprawę rozwodową. Nie układa się również jej siostrze Michalinie, która jest w bliźniaczej ciąży z synem swojego męża. Jak wszystko dalej się potoczy? Czy Małgorzata spotka się w końcu ze swoim korespondencyjnym znajomym Jonaszem Gradem? Książkę przeczytałam z przyjemnością. Małgorzata, która przez lata była służącą swego męża w końcu postanawia zawalczyć o swoją przyszłość. Nie jest jej bynajmniej łatwo, gdyż ma przeciwko sobie rodziców, którzy stoją murem za Rafałem. Boli ją również odrzucenie przez dzieci, a zwłaszcza przez najmłodszą latorośl – nastoletnią Zosię, która wybrała ojca z czysto samolubnych pobudek (najzwyczajniej mógł jej oferować więcej niż mama, a przy tym dawał jej więcej swobody). Książka jest skierowana do kobiet i czyta się ją dość szybko. Tematy poruszone w książce na pewno nie są łatwe, lecz przez to zmuszają czytelnika do zatrzymania się na moment oraz zastanowienia się. Każdy z nas chce być szczęśliwy więc bardzo kibicowałam głównej bohaterce. Książkę oceniam na 7 pkt.
Kama - awatar Kama
oceniła na73 lata temu
Matka wie najlepiej Kira Peikoff
Matka wie najlepiej
Kira Peikoff
"Matka wie najlepiej" to książka pełna tajemnic, sekretów, intryg ale również nadziei, siły i determinacji jaką może mieć jedynie matka chcąca chronić własne dziecko. To trzymający w napięciu thriller psychologiczny z nietuzinkową fabułą z elementami medycyny genetycznej, w której autorka doskonale buduje poczucie niepewności, poruszając przy tym bardzo ważne i trudne tematy jakimi jest in vitro czy ingerencję w ludzie DNA, co wydaje mi się, że dla niektórych może być trudne i popsuć odbiór całości. Ponadto w trakcie czytania nachodzi refleksja - jak daleko człowiek jest w stanie się posunąć pragnąc mieć dziecko i gdzie tak naprawdę jest granica? Poza tym historia prowadzona jest dwutorowa, a oprócz tego poznajemy ją z perspektywy 3 osób, co ja osobiście bardzo lubię, natomiast sama kreacja bohaterów dosyć interesująca, chociaż oczywiście nie brakuje i głupich decyzji, byle popchnąć fabułę do przodu. Wprawdzie nie była to dla mnie książka bardzo zaskakująca, bo większość zaplanowanych przez autorkę plot twistów byłam w stanie przewidzieć, było parę absurdalnych sytuacji, a końcówka jest może trochę za bardzo odrealniona, bo autorka zamiast skupić się na dylematach moralnych, jak na thriller psychologiczny przystało, poszła bardziej w akcję, niemniej absolutnie nie zepsuło mi to frajdy z czytania, a sam pomysł na fabułę uważam za genialny, zresztą pochłonęłam ją praktycznie w 2 dni, nie mogąc się oderwać 😊
Pani_Bookowa - awatar Pani_Bookowa
oceniła na77 miesięcy temu
Kuzynka Marie. Tom I Agnieszka Janiszewska
Kuzynka Marie. Tom I
Agnieszka Janiszewska
W mojej opinii dość ciekawa i wciągająca historia opowiadająca o losach dwóch kuzynek, które poznają się w wieku dorosłym. Autorka pokazuje nam perspektywy obu kobiet, zarówno Emilia jak i Marie wiedziały o sobie niewiele, bo rodzinne konflikty sprzed lat nie pozwoliły im poznać się w wieku dziecięcym. Historia pełna tajemnic, które powoli odkrywamy, trudnych relacji rodzinnych, skandal, który prowadzi do zerwania więzi rodzinnych. Wiele przedzkód stanęło na drodze tym dwóm siostrom stryjecznym, jednak nieugiętość i cierpliwość Emilii doprowadziła do ich spotkania... Czy będą potrafiły nawiązać relację? Teraz, gdy nic nie stoi już na przeszkodzie, gdy dawne konflikty umarły wraz z niektórymi członkami zwaśnionej rodziny, czy będą potrafiły zacząć od nowa i spróbować choćby trochę odzyskać to, co zostało im odebrane, więź rodzinną, która staje się teraz realna do odbudowania? To i wiele innych pytań nasuwa się po przeczytaniu pierwszego tomu. Mam nadzieję, że przez drugi tom przebrnę tak szybko jak przez pierwszy. Podoba mi się też to, że przenosimy się do pierwszej połowy XX wieku (1914 r. i później),poznajemy ówczesne życie ludzi w tamtych czasach, ich mentalność, zasady, konwenanse. Czasy niespokojne politycznie, wojna - to wszystko zabiera mnie, gdzieś gdzie oczami bohaterów jestem w stanie widzieć przeszłość. Lubię takie klimaty...
Aguśka - awatar Aguśka
oceniła na711 miesięcy temu
Zawsze warto J.B. Grajda
Zawsze warto
J.B. Grajda
Ania to młoda wdowa, która po śmierci męża próbuje stanąć na nogi.Choć strata bardzo boli I podniesienie się po niej nie jest łatwe to powoli I małymi krokami idzie ku lepszemu. Paweł to młody ,przystojny biznesmen, który wraz z bratem zarządza rodzinną firmą.Współpraca między nimi nie układa sie najlepiej,a ostatnia wola ich ojca dodatkowo wprowadza rywalizację między nimi. Przypadkowe spotkanie,kiedy to Anna przez pomyłkę zamiast do taksówki wsiada do samochodu Pawła zmienia ich życie o 180 °.Paweł zaintrygowany I zauroczony kobietą wpada na pomysł ,jak dzięki niej może odziedziczyć cały majątek.Proponuje Annie układ. Wzamian za ślub I trwanie w małżeństwie przez rok, dziewczyna dostanie milon złotych. Choć Anna nadal skrywa w sobie wiele bólu I cierpienia, to rozważa propozycję Pawła.Jednak kiedy między nimi rodzi się uczucie, oboje nie wiedzą jak sobie z nim poradzić. Czy Anna przystanie na propozycje Pawła?? Czy ten układ okaże się tylko biznesem?? Jest to moje drugie spotkanie z twórczością autorki.Za pierwszym razem bardzo udane, więc nie wachałam się sięgnąć po tą historię. Lekkie pióro autorki sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością i zaciekawieniem. Jest to emocjonalna historia, która zawiera wiele zwrotów akcji I nieprzewidzianych sytuacji.Bardzo ciekawe napisany romans połączony z sensacją. Historia pisana z perspektywy obojga bohaterów, pozwala nam poznać odczucia obojga. Książka porusza wiele tematów I trudnych decyzji jednak zawsze warto walczyć do końca. Polecam
zaczytana_kociara - awatar zaczytana_kociara
oceniła na74 lata temu

Cytaty z książki Tam, gdzie milczą róże

Paula Er Tam, gdzie milczą róże Zobacz więcej