Pruskie baby

- Pruskie baby (tom 1)
- 2020-04-01
- 2020-04-01
Nikt tak nie potrafi zepsuć świąt jak własna rodzina. Zwłaszcza gdy znienacka postanawia dać się zabić...🔪
Edyta, uciekająca od nieszczęśliwego małżeństwa na rodzime Podlasie, niespodziewanie znajduje się w centrum kryminalnej intrygi. Rodowe sekrety jeden po drugim wdzierają się w sielską atmosferę Wielkanocy. Komendzie Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu patrzy na ręce ABW, w Augustowie na jaw wychodzą zaskakujące koligacje, a zbiegi okoliczności mnożą się niczym grzyby po deszczu.
Nieszczęśliwa dziewczyna, samolubny maminsynek, zdemoralizowana kuzynka, przebojowa babcia i błyskotliwy policjant. A nawet trzech policjantów.
🌸🌸🌸
„Pruskie baby” to ciepła, pełna humoru opowieść o poszukiwaniu siebie, sile rodziny i tajemnicach z przeszłości. Czy ta Wielkanoc mogłaby wyglądać inaczej? Z pewnością, gdyby tylko przytrafiła się komuś innemu.
Kup Pruskie baby w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Pruskie baby
Książkę wypatrzyłam w nowościach bibliotecznych i postanowiłam sprawdzić czy przypadnie mi do gustu. Bohaterką opowieści jest Edyta. Jej związek z mężem zaczyna się psuć, więc konsekwencją tego jest jej samotny wyjazd w rodzinne strony na Podlasie na święta wielkanocne. Rafał tymczasem pozostaje we Wrocławiu i postanawia zajrzeć w święta do swoich rodziców. Po wyjeździe żony Rafał umawia się na kolację z koleżanką z pracy z Ulą. Następnego dnia budzi się w domu na kacu i okazuje się, że w którymś momencie film mu się urwał, więc nie pamięta nawet jak wrócił do domu. Na dodatek zostaje wezwany przez policję na posterunek, gdzie dowiaduje się, że jego koleżanka została w nocy zamordowana. O wszystkim dowiaduje się Edyta, która również musi złożyć wyjaśnienia na miejscowym posterunku. Wielkie jest jej zdziwienie, gdy okazuje się, że Ula jest jej daleką kuzynką, z którą spotkała się regularnie we Wrocławiu, a która ani słowem nie wspomniała, że pracuje z jej mężem. Czy rzeczywiście Rafał jest niewinny? Kto stoi za morderstwem Uli? Historia rodziny Prusko skrywa wiele tajemnic i niespodzianek. Piękny to zwyczaj gdy cała rodzina i ta najbliższa i ta dalsza spotyka się w święta wielkanocne. Tutaj mamy też fajną relację pomiędzy babcią, mamą i córką. Trzy pokolenia kobiet, które się wspierają. Książka ogólnie nie jest zła i czyta się ją w miarę dobrze. Wprawdzie mnie do końca nie porwała, ale nie mówię „nie” dla tej pozycji. Muszę jednak przyznać, że trochę żal mi było Rafałka.
Oceny książki Pruskie baby
- 2020 17
- Legimi 14
- 2024 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pruskie baby
Cala seria Pruskie Baby pióra pani Starosty sa zdecydowanie najlepsza z całej twórczości, moze dlatego ze pierwszy raz trafiłam przed Laty na tak zabawna serie kryminalna o samych babkach bohaterkach :) Uwielbiam ta książkę, i myślę ze poleciłabym każdemu na dobry śmiech, ciepło i wciągająca lekturę !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tę książkę nie byłam pewna, czego mogę się spodziewać. Miałam rację nie nastawiając się na komedię kryminalną. Początkowo powieść sprawiała wrażenie historii obyczajowej o problemach małżeńskich. Choć fragmenty dotyczące Rafałka charakteryzowały się pewnym potencjałem komediowym. Faceta po prostu nie dało się traktować poważnie. Ostatecznie powieść okazała się kryminałem wplecionym w sagę rodzinną, a nawet rodową. Jestem ciekawa dalszych losów Edyty i całego rodu Prusków, więc już biorę się za drugi tom cyklu.
Sięgając po tę książkę nie byłam pewna, czego mogę się spodziewać. Miałam rację nie nastawiając się na komedię kryminalną. Początkowo powieść sprawiała wrażenie historii obyczajowej o problemach małżeńskich. Choć fragmenty dotyczące Rafałka charakteryzowały się pewnym potencjałem komediowym. Faceta po prostu nie dało się traktować poważnie. Ostatecznie powieść okazała się ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozwariowana komedia kryminalna.
zwariowana komedia kryminalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polubiłam Edytę i jej rodzinkę, która ciągle miesza się w jakieś problemy, dostarczając nam sporo zabawy. Polecam wielbicielom zbrodni na wesoło!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z tą książką, może dlatego, że po wielu zachwycających opiniach nastawiłam się na efekt "wow", którego mi zabrakło. Zabrakło mi też dobrej charakterystyki postaci, których przez długi czas nie potrafiłam wizualizować, a opisem tych pobocznych autorka specjalnie nie zaprzątała sobie głowy. Najwyraźniej nie jestem też oczytana, bo polecajka na skrzydełku okładki wskazywała, ze to książka dla oczytanych kobiet. Autorka ma dobre pióro, ale czasami słowotok, który ma uatrakcyjniać akcję, a chwilami powoduje, że nie byłam w stanie przebrnąć przez ciąg niepotrzebnych zdań. Według mnie książka nie jest zabawna, jest dość nudna i rozwlekła. To moja pierwsza przygoda z tą autorką i ostatnia.
Mam problem z tą książką, może dlatego, że po wielu zachwycających opiniach nastawiłam się na efekt "wow", którego mi zabrakło. Zabrakło mi też dobrej charakterystyki postaci, których przez długi czas nie potrafiłam wizualizować, a opisem tych pobocznych autorka specjalnie nie zaprzątała sobie głowy. Najwyraźniej nie jestem też oczytana, bo polecajka na skrzydełku okładki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, łatwa i przyjemna na niedzielę 🤭
Lekka, łatwa i przyjemna na niedzielę 🤭
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgodzę się z opisem na okładce, że jest to ciepła opowieść o więzach rodzinnych, w dodatku napisana bardzo ładnym językiem literackim. Bohaterowie również używają tego języka, co powieść momentami czyni lekko śmieszną. Zawiłość losów rodu Prusko skoligaconego z dwoma innymi rodami była nie do opanowania, ale przyjmując, że pomijam szczegóły i ich nie zapamiętuję ogólnie oceniam książkę pozytywnie.
Zgodzę się z opisem na okładce, że jest to ciepła opowieść o więzach rodzinnych, w dodatku napisana bardzo ładnym językiem literackim. Bohaterowie również używają tego języka, co powieść momentami czyni lekko śmieszną. Zawiłość losów rodu Prusko skoligaconego z dwoma innymi rodami była nie do opanowania, ale przyjmując, że pomijam szczegóły i ich nie zapamiętuję ogólnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to87/52/2024
87/52/2024
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełen humoru i rodzinnego ciepełka kryminał. Czyta się lekko. Lektura poprawia humor. Polecam tym, którzy lubią nieco zwariowany humor.