Legion kontra falanga

- Legion versus Phalanx
- 2020-08-25
- 2020-08-25
- Norbert Radomski
Jak walczyły falanga i legion? Jaką stosowały taktykę, jak były uzbrojone i wyposażone? Jak przebiegało sześć bitew, w których stanęły naprzeciw siebie? Jaki wpływ na losy bitew miały polityka, wodzowie, pogoda, teren, emocje i... przypadek? I dlaczego falanga ostatecznie uległa?
To nie nudny wykład, to barwna opowieść, w której Myke Cole łączy pisarską swadę i bogate doświadczenie żołnierza z precyzją historyka. Poczujesz emocje pola bitwy, ale także przekonasz się, że starożytna historia może być fascynującą przygodą. Ta książka może być jej początkiem!
Tekst uzupełnia kilkadziesiąt kolorowych ilustracji uzbrojenia i wyposażenia, mapy oraz plany bitew.
Od czasów starożytnego Sumeru na polu bitwy niepodzielnie rządziła ciężka piechota — falanga. Uzbrojeni w włócznie, stojący ramię przy ramieniu, tarcza przy tarczy, żołnierze prezentowali wrogowi nieprzeniknioną ścianę drewna i metalu. W każdym razie było tak, dopóki na scenie dziejowej nie pojawił się rzymski legion, kwestionując ich pozycję mistrzów walk piechoty.
Skupiając się na okresie, w którym legiony ścierały się z falangą (280-168 r. p.n.e.),Myke Cole zgłębia taktykę, uzbrojenie i wyposażenie, organizację oraz szyk bojowy obu formacji. Analizując na podstawie starożytnych źródeł sześć bitew, w których stanęły naprzeciw siebie legion i falanga — pod Herakleą (280 p.n.e.),Askulum (279 p.n.e.),Benewentem (275 p.n.e.),Kynoskefalaj (197 p.n.e.),Magnezją (190 p.n.e.) i Pydną (168 p.n.e.) — wyjaśnia, jak i dlaczego rzymski legion, ze swą elastyczną organizacją, uniwersalną taktyką i żelazną dyscypliną, przyćmił niedoścignioną dotychczas hellenistyczną falangę i zdominował pola bitew starożytnego świata.
Kup Legion kontra falanga w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Legion kontra falanga
185 użytkowników ma tytuł Legion kontra falanga na półkach głównych- Chcę przeczytać 125
- Historia 7
- Historyczne 2
- Starożytność 2
- Starożytność 1
- Eikon 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legion kontra falanga
Generalnie udana książka, analizująca jak w tytule starcia falangi i legionu w starożytności.
Jeśli ktoś posiada szerszą wiedzę o starożytnej strategii i ówczesnych wojskach, to czytając publikację może odnieść wrażenie, że jest ona trywialna w wielu momentach. Autor jest żołnierzem i z tego wynika ten jego styl pisarski, że chce nawet najprostszą rzecz wyjaśnić, by nie było nieporozumień. To jak szkolenie rekruta, któremu pokazuje się, którą stroną trzymać karabin :) Niektórych bardziej obeznanych z tematem może to irytować, że ktoś mu wyjaśnia czym się różni np. szereg od rzędu, ale mi to nie przeszkadzało. Same bitwy są zanalizowane zwięźle i przystępnie. Jest też trochę informacji rysu historycznego epoki i biografii najważniejszych postaci. Jedyny minus to, że autor umieścił plany starć na początku książki i trzeba było do nich wracać podczas lektury.
Sporo się dowiedziałem o tych dwóch formacjach, wiele informacji przypomniałem, mam pewne refleksje i chęć poszerzenia wiedzy, więc sumarycznie publikacja na plus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś posiada szerszą wiedzę o starożytnej strategii i ówczesnych wojskach, to czytając publikację może odnieść wrażenie, że jest ona trywialna w wielu momentach. Autor jest żołnierzem i z tego wynika ten jego styl pisarski, że chce nawet najprostszą rzecz wyjaśnić, by nie...
Autor w bardzo ciekawy sposób porównuje starcia falangi i legionu i możliwości taktyczne obydwu formacji. Książka nie jest przegadana, autor nie przesadza ze szczegółami, widać, że jest to książka popularna, dzięki czemu bardzo dobrze się ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura zdecydowanie udana, chociaż pierwsza część (czyli jakieś 70 stron tekstu) czytana ze zmiennym szczęściem, chyba głownie przez wzgląd na dość dokładne omówienie poszczególnych elementów uzbrojenia. Poza kilkoma mniej ciekawymi fragmentami całość ma całkiem sporo do zaoferowania, autorowi przez większość czasu udało się zachować zdrowy balans między ilością informacji a przejrzystością tekstu i, co najważniejsze, mówi dokładnie o tym, o czym powinna mówić książka o takim tytule. Można ją polecić każdemu hobbistycznie zainteresowanemu tym tematem i epoką, dokłada swoją cegiełkę do zrozumienia ówczesnego świata.
Jest to pozycja, która ostatecznie nie potwierdza obaw jakie względem niej można żywić. Nie będę się tu rozwodził nad kompetencjami autora do publikowania takich czy innych treści, bo książka moim zdaniem się broni a ja cenię ludzi o zróżnicowanych zainteresowaniach i bogatym życiorysie.
Lektura zdecydowanie udana, chociaż pierwsza część (czyli jakieś 70 stron tekstu) czytana ze zmiennym szczęściem, chyba głownie przez wzgląd na dość dokładne omówienie poszczególnych elementów uzbrojenia. Poza kilkoma mniej ciekawymi fragmentami całość ma całkiem sporo do zaoferowania, autorowi przez większość czasu udało się zachować zdrowy balans między ilością informacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla ludzi którzy nie czytali doskonałych opracowań Krzysztofa Kęcieka ( Magnezja, Kynoskefalaj, Benewent) będzie to niewątpliwie ciekawa pozycja. Na uwagę zasługuje opis uzbrojenia i organizacji wojskowej. Po przeczytaniu tej pozycji, gdybym miał polecać proponuje jednak naszego historyka, który opisał to barwniej jak i ciekawiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana i tyle. Jako uzupełnienie/odświeżenie wiedzy o wojnach starożytnego Rzymu, to dobra pozycja, zwłaszcza mi dobrze się czytało po innej książce Rebisu: Chwała Rzymu - i to była dobra pozycja o Rzymie...a ta....przeciętna, można przeczytać, krzywda się nie stanie, ale żeby to była uczta czytelnicza, to nie i nie rozumiem ocen na poziomie 8 i 9, bo daleko tej książce do pozycji bardzo dobrej.
Autor próbował udowodnić tezę, że Falanga jest gorsza/słabszą formacja od Legionu i dlatego Grecy musieli ulec, a Rzym wygrać, ale jak dla mnie autor nie przekonał mnie do tej tezy i wszystkie przykłady jakie podawał były mocno dyskusyjne i naciągane. Natomiast naszła mnie refleksja po przeczytaniu tej książki, ze największa siła Legionu i Rzymu, był sprawny ustrój polityczny i szybka "odnawialność" armii po przegranych bataliach i to jako całość było zabójczą mieszanka dla wrogów Rzymu, dlaczego Rzym po mimo całkiem sporej liczby porażek na polach bitew (np. z: Pyrrusem, czy Hannibalem) był wstanie wygrywać wojny i rosnąć w siłę.
Sam pomysł napisania książki jest ciekawy, ale zgłębienie tematu przez autora dość pobieżne, natomiast jak dla mnie i tak warto przeczytać w ramach odświeżenia historii starożytnego Rzymu i Grecji:).
Przeczytana i tyle. Jako uzupełnienie/odświeżenie wiedzy o wojnach starożytnego Rzymu, to dobra pozycja, zwłaszcza mi dobrze się czytało po innej książce Rebisu: Chwała Rzymu - i to była dobra pozycja o Rzymie...a ta....przeciętna, można przeczytać, krzywda się nie stanie, ale żeby to była uczta czytelnicza, to nie i nie rozumiem ocen na poziomie 8 i 9, bo daleko tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKonfrontacja dwóch najważniejszych formacji militarnych starożytności - rzymskich legionów i hellenistycznej falangi od dawna była przedmiotem zainteresowania historyków.
Myke Cole podszedł do tego tematu zupełnie w inny sposób - nie będąc historykiem spojrzał na niego z perspektywy żołnierza, uczestnika misji wojskowych w Iraku i konsultanta CIA. Dlatego dość pobieżnie potraktował tło historyczne skupiając uwagę na aspekcie stricto militarnym – uzbrojeniu, wyszkoleniu, taktyce i strategii oraz stylach dowodzenia.
Efekt jest znakomity. Autor pisze z ogromną swadą i rozmachem, posługując się językiem łatwo zrozumiałym nawet dla czytelnika, który nigdy nie miał do czynienia z wojskiem. Używa obrazowych porównań do współczesnych armii, podpiera to świetnymi rysunkami i mapami, a ponadto potrafi wczuć się w rolę starożytnego żołnierza i uzasadnić jego zachowanie w konkretnej sytuacji bojowej.
Wobec wielu bardzo sprzecznych czy niejasnych przekazów źródłowych Cole zachowuje chłodny dystans i wybiera wersje, które wydają mu się najbardziej logiczne i prawdopodobne. W wielu przypadkach luki informacyjne wypełnia własnymi przypuszczeniami. A wszystko to obrazuje na przykładach sześciu wielkich bitew stoczonych w III-II w. pne.
Z pełnym przekonaniem polecam tę pozycję wszystkim miłośnikom starożytności, gdyż nieczęsto zdarza się dostać taką porcję informacji podanych w tak przystępnej i pasjonującej formie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyke Cole podszedł do tego tematu zupełnie w inny sposób - nie będąc historykiem spojrzał na niego z perspektywy żołnierza, uczestnika misji wojskowych w Iraku i konsultanta CIA. Dlatego dość pobieżnie...
Rewelacyjna historyczna monografia.
Autor podchodzi do tematu kompleksowo wnikliwie badając teksty źródłowe oraz pieczołowicie wypełniając luki w dostępnej wiedzy.
Nieustanna ewolucja w każdej dziedzinie życia, zmieniające się uwarunkowania, swoisty starożytny "wyścig zbrojeń" i masa innych czynników wpływających na transformację społeczną, polityczną i wojskową - w tym tyglu przemian odchodziła w cień kultura hellenistyczna i rodziła się potęga Imperium Rzymskiego, na polach bitew zanikała potęga falangi macedońskiej a rósł w siłę rzymski szyk manipularny.
Autor opisuje organizację owych formacji, system rekrutacji żołnierzy oraz procesy ich szkolenia.
Drobiazgowo przedstawia genezę i przebieg wybranych bitew z epoki w celu ukazania konkretnych aspektów wpływających na ocenę przydatności i skuteczności obu tych formacji. I jak można się domyślać: na ich podstawie wykazuje, w kontekście zmieniających się "czasów", anachroniczność falangi oraz nowatorskość legionu.
Myke Cole zabiera nas na wycieczkę po polach sześciu słynnych bitew. Jest naszym przewodnikiem podczas trzech starć Rzymian z Pyrrusem (tak, tym, który zapisał się w słowniku frazeologicznym): Herakleja, Ausculum, Benewentum.
Następnie oprowadza nas po arenie działań podczas bitew wojsk rzymskich ze spadkobiercami Aleksandra Wielkiego. Są to słynne starcia: Kynoskefalaj, Magnezja i Pydna.
Cole celnie argumentuje, przekonująco przypuszcza, zadaje ciekawe i ważne pytania oraz udziela takich samych odpowiedzi.
Książka zawiera także sugestywny materiał zdjęciowy, choć - jak to ja - życzyłbym sobie widzieć go w większej objętości ;)
Podsumowując: świetnie napisana i bogata poznawczo lektura.
Dla miłośników historii tamtego okresu lektura tego tomu to jak dla kibica futbolu retransmisja El Clasico z 29 listopada 2010 roku :)
Rewelacyjna historyczna monografia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnaliza ewolucji dwóch bodaj najsłynniejszych formacji wojskowych w historii ze szczególnym uwzględnieniem okresu schyłku jednej i kształtowania się drugiej.
Nieustanna ewolucja w każdej dziedzinie życia,...
To niebezpieczne, kiedy autor science fiction i fantasy wydaje historyczną opowieść – wiadomo, że będzie to „punkt zapalny”, bo oburzeni historycy będą przekonywać, że to nic nie warte opowiastki. Nie prawda. Cole wyjątkowo rzetelnie podchodzi do historycznych źródeł: jeżeli są sprzeczne – pokazuje obie wersje, jeżeli niepełne – sugeruje domysły jasno motywując dlaczego skłania się do takiej, a nie innej interpretacji. I przede wszystkim pisze z pasją, ze zrozumieniem tematu, bo w bogatym życiorysie ma zarówno karierę konsultanta CIA, jak i trzy tury w Iraku. Był też zawodnikiem kendo i z zamiłowaniem bierze udział w historycznych rekonstrukcjach bitew, czym niewielu historyków chyba może się pochwalić.
Jego praktyczne uwagi poparte doświadczeniem sprawiają, że tekst czyta się wyjątkowo przyjemnie – nie sądziłam, że kiedykolwiek zachwycę się książką na temat wyposażenia wojska i w dodatku z opisami bitew...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprzeczne opinie wywołuje ta książka, mnie jednak przypadła do gustu. Już na samym początku autor się tłumaczy, że jest to książka popularnonaukowa i w żadnym razie nie pretenduje do miana dzieła stricte naukowego. Dla mnie to pasjonująca opowieść o pięknej starożytności, wielkich wodzów, ujmującej kultury, zderzenia cywilizacji ogromnej pasji życia przesiąkniętej rządzą władania. Książka trochę fabularyzowana – w wielu miejscach autor świetnie opowiada tła wielkich konfliktów militarnych ówczesnej epoki gdzie punktem wyjścia są właśnie zmagania rzymskiego legionu z grecką falangą. Mamy więc bitwy pod Herakleą (280 p.n.e.),pod Askulum (279 p.n.e.),pod Benewentem (275 p.n.e.),pod Kynoskefalaj (197 p.n.e.),pod Magnezją (190 p.n.e.) oraz pod Pydną (168 p.n.e.). Każda z nich to pasjonująca opowieść, każda ma swojego bohaterów i każda z nich wnosi coś nowego do tytułowego tematu. Wszystkie razem tworzą naprawdę kapitalną fabułę do wciągającego serialu. Bardzo polecam!
Sprzeczne opinie wywołuje ta książka, mnie jednak przypadła do gustu. Już na samym początku autor się tłumaczy, że jest to książka popularnonaukowa i w żadnym razie nie pretenduje do miana dzieła stricte naukowego. Dla mnie to pasjonująca opowieść o pięknej starożytności, wielkich wodzów, ujmującej kultury, zderzenia cywilizacji ogromnej pasji życia przesiąkniętej rządzą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to zwykłe naciąganie czytelnika: autor nigdy w życiu nie zajmował się starożytnością, do czego otwarcie przyznaje się we wstępie (specjalizuje się w powieściach z pogranicza historii i sf),a jego poziom wiedzy jest gorszy niż hasła na polskiej wikipedii. To trochę tak, jakby Katarzyna Bonda postanowiła nagle napisać pracę na temat podziału cesarstwa rzymskiego. Niestety, piękna forma wydania nie potrafi przykryć podstawowego faktu, jakim jest to, że autor kompletnie nie ma pojęcia o czym pisze.
Ta książka to zwykłe naciąganie czytelnika: autor nigdy w życiu nie zajmował się starożytnością, do czego otwarcie przyznaje się we wstępie (specjalizuje się w powieściach z pogranicza historii i sf),a jego poziom wiedzy jest gorszy niż hasła na polskiej wikipedii. To trochę tak, jakby Katarzyna Bonda postanowiła nagle napisać pracę na temat podziału cesarstwa rzymskiego....