Czego ginekolog ci nie powie

Okładka książki Czego ginekolog ci nie powie autorstwa Anna Augustyn-Protas, Tadeusz Oleszczuk
Anna Augustyn-ProtasTadeusz Oleszczuk Wydawnictwo: Pascal zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
2020-03-11
2020-03-11
Ile razy słyszałem od pacjentek: „Dlaczego nikt mi tego nie powiedział wcześniej?!”

Tadeusz Oleszczuk proponuje holistyczne podejście do zdrowia kobiety. Uważa, że nie można leczyć problemów ginekologicznych bez połączenia ich z właściwą dietą, stylem życia czy wiedzą o czynnikach genetycznych pacjentki. Koncentruje się nie tylko na pojedynczych objawach, ale przede wszystkim szuka ich źródła. Zadaje pytania o rodzaj wypijanej kawy, ilość zjadanych winogron, operacje w rodzinie, nałogi, miejsce zamieszkania. Potrafi powiązać ze sobą na pierwszy rzut oka niepasujące do siebie informacje. I cieszy się, gdy okaże się, że trafił z diagnozą, na jaką wpadłby tylko dr House.

"Jestem pod ogromnym wrażeniem pracy i serca, które doktor Tadeusz Oleszczuk oddaje pacjentkom. Właśnie: „oddaje”, bo jest w tym pasja, potrzeba, poczucie misji i ogromna mądrość. Kiedy pomyślę, ile dziewczyn, dzięki znakomitym w swojej prostocie poradom doktora, uniknęło komplikacji, wróciło do zdrowia, aktywności i pełni życia – nie mam cienia wątpliwości, że to Judym naszych czasów!"

Joanna Racewicz

"Ta książka to efekt wieloletniej praktyki zawodowej lekarza ginekologa i naukowca-entuzjasty, który traktuje każdą pacjentkę holistycznie. Jakie jedzenie jest ważne dla szyjki macicy czy jajników? Do czego potrzebne są bakterie jelitowe? Dlaczego prawidłowo funkcjonująca tarczyca to tajemne drzwi do długiego i dobrego życia? W tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania, ale zaczniesz zastanawiać się nad swoim zdrowiem i zrozumiesz, ile sama możesz dla siebie zrobić."

prof. Elżbieta Krajewska-Kułak,
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku,
laureatka nagrody Społecznik Roku tygodnika „Newsweek”

"Nowatorskie i błyskotliwe podejście do ginekologii. Czyta się z zapartym tchem, a wyniesiona
z lektury wiedza zachęca do profilaktyki i natychmiastowej zmiany życiowych nawyków."

Ida Karpińska, Kwiat Kobiecości

Kup Czego ginekolog ci nie powie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Czego ginekolog ci nie powie

Oceny książki Czego ginekolog ci nie powie

Opinie i dyskusje o książce Czego ginekolog ci nie powie

Audiobook

Audiobook

Po przeczytaniu tej książki mam wrażenie, że wszystko co robimy jest złe…. W kwestii diety nie dowiedziałam się zbyt wielu nowych rzeczy, choć niektóre moim zdaniem są kontrowersyjne i niepotwierdzone naukowo. Poza tym dużo powtórzeń tego samego, mało faktów ginekologicznych i trochę za dużo absurdów.

Z męskiej perspektywy bardzo ciekawa lektura. Od zawsze chciałem wiedzieć więcej w tej tematyce, aby móc odpowiednio zadbać i zrozumieć swoją partnerkę. Przystępny język, oparte na fachowej wiedzy i 30-letnim doświadczeniu Doktora Oleszczuka. Serdecznie Polecam.

1102 użytkowników ma tytuł Czego ginekolog ci nie powie na półkach głównych
180 użytkowników ma tytuł Czego ginekolog ci nie powie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czego ginekolog ci nie powie

Czytelnicy Czego ginekolog ci nie powie przeczytali również

Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek Karyl McBride
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek
Karyl McBride
Relacja z narcystyczną matką to jedna z najtrudniejszych więzi emocjonalnych, jakie mogą stać się udziałem człowieka. Cechy narcystycznej matki tworzą toksyczny fundament, na którym córka musi budować swoje życie: to permanentny brak empatii, postrzeganie dziecka jedynie jako narzędzia do zaspokajania własnych potrzeb („przedłużenie ja”) oraz miłość skrajnie warunkowa. Taka matka jest mistrzynią manipulacji – potrafi wzbudzać paraliżujące poczucie winy, stosować ciche dni lub rywalizować z córką o urodę i sukcesy, niszcząc jej poczucie własnej wartości. Książka „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to poradnik, który pełni rolę literackiego koła ratunkowego. Autorka nie tylko diagnozuje problem, ale przede wszystkim oferuje konkretną ścieżkę wyjścia z traumy relacyjnej. Publikacja rozpoczyna się od rzetelnego nakreślenia profilu psychologicznego narcyza. Autorka tłumaczy, dlaczego córki takich matek często wyrastają na osoby nadmiernie odpowiedzialne, cierpiące na perfekcjonizm lub „głód miłości”, który popycha je w ramiona kolejnych toksycznych partnerów. Książka demaskuje mechanizm tzw. „gaslightingu” – formy manipulacji, w której matka podważa pamięć i percepcję córki, sprawiając, że ta zaczyna wątpić we własne zmysły i zdrowie psychiczne. Droga do odzyskania siebie Największą wartością tej książki jest jej praktyczny charakter. Autorka dzieli proces zdrowienia na kilka kluczowych etapów: Zrozumienie i akceptacja: Uświadomienie sobie, że matka się nie zmieni, a jej zachowanie nie było winą dziecka. Żałoba po „idealnej matce”: Porzucenie nadziei, że pewnego dnia matka nas pokocha tak, jak tego potrzebujemy. Stawianie granic: Nauka asertywności, od techniki „szarego kamienia” (stawanie się emocjonalnie niedostępną dla narcyza) po całkowite zerwanie kontaktu (no contact),jeśli sytuacja tego wymaga. W przeciwieństwie do wielu teoretycznych opracowań, ten poradnik skupia się na emocjonalnym wsparciu. Autorka z wielką czułością zwraca się do czytelniczki, zdejmując z niej ciężar wstydu i społecznego tabu, które nakazuje „szanować matkę bez względu na wszystko”. Książka uczy, że dbanie o własne zdrowie psychiczne i odcięcie się od toksyny nie jest aktem egoizmu, lecz koniecznością. „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to lektura niezbędna kobietom, które czują, że ich życie jest wciąż kontrolowane przez krytyczny głos matki w ich głowie. To przewodnik po odbudowywaniu poczucia sprawstwa i nauce dbania o własne wewnętrzne dziecko. Choć proces ten bywa bolesny, książka daje nadzieję, że wyjście z cienia narcyza jest możliwe i prowadzi do prawdziwej, dorosłej wolności.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na83 miesiące temu
Uspokój swoje hormony Tadeusz Oleszczuk
Uspokój swoje hormony
Tadeusz Oleszczuk
Audiobook (13) Przesłuchałam „Uspokój swoje hormony” w formie audiobooka i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę – taka forma przyswajania wiedzy medycznej wyjątkowo mi podeszła. Dlaczego warto? Książka dr. Oleszczuka to solidna dawka wiedzy podana w bardzo przystępny sposób. Autor przekonał mnie do tezy, że nasze ciało to system naczyń połączonych, w którym tarczyca gra rolę głównego dyrygenta. Jeśli ona fałszuje, cała reszta organizmu zaczyna chorować. W książce czuć nacisk na trzy filary: 1.Dietę (to, co jemy, buduje nasze hormony),2.Stres (który potrafi zrujnować nawet najlepsze wyniki badań),3. Aktywność fizyczną. Znalazłam tu mnóstwo cennych informacji, ale dwa przykłady szczególnie do mnie trafiły: - Zależność między mikrobiotą jelitową a tarczycą: Nie zdawałam sobie sprawy, że stan naszych jelit ma aż tak bezpośredni wpływ na konwersję hormonów tarczycy. To zmienia spojrzenie na każdy posiłek! - Wpływ kortyzolu na insulinę: Autor świetnie wyjaśnia, jak chroniczny stres blokuje proces odchudzania i rozregulowuje gospodarkę cukrową, co dla wielu kobiet jest kluczową informacją w walce o lepsze samopoczucie. Przyznam szczerze – jedyne, czego żałuję, to że nie robiłam notatek na bieżąco. Ta książka jest tak gęsta od merytorycznej wiedzy, że warto byłoby mieć z niej gotowy skrypt lub konspekt, do którego można zajrzeć w gorszy dzień. Zdecydowanie polecam każdemu, kto czuje, że jego organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, a klasyczna medycyna „od tabletki” nie daje odpowiedzi. To wartościowy wkład do domowej biblioteczki (nawet tej wirtualnej na słuchawkach).
diuna84 - awatar diuna84
ocenił na74 dni temu

Cytaty z książki Czego ginekolog ci nie powie

Czy warto kupować probiotyki w aptece?
Warto ale prośmy w aptece o preparaty przebadane klinicznie (np. sanprobi, superformuła, dicofolor, multilac, trilac IBS różnią się one obszarem działania i efektami.

Czy warto kupować probiotyki w aptece?

Rozwiń
Anna Augustyn-Protas Czego ginekolog ci nie powie Zobacz więcej

po­win­no się jeść spo­ro wi­ta­mi­ny C. Naj­le­piej szu­kać jej jed­nak w wa­rzy­wach, któ­re mają mniej cu­kru. A też by­wa­ją słod­kie: chru­pią­ce czer­wo­ne pa­pry­ki, po­mi­do­ry, na­tka pie­trusz­ki… Do tego oli­wa, bo­ga­ta w wi­ta­mi­ny A i E, któ­re do spół­ki z wi­ta­mi­ną C zaj­mu­ją się bu­do­wą i kon­ser­wa­cją na­czyń krwio­no­śnych. Moż­na je wmie­szać w gu­aca­mo­le. Trzy mi­nu­ty sie­ka­nia, raj w ustach i jesz­cze bom­ba wi­ta­mi­no­wa. To do­sko­na­ły pre­zent dla zdro­wia, nie tyl­ko w cią­ży.

Rozwiń
Anna Augustyn-Protas Czego ginekolog ci nie powie Zobacz więcej