Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek

- poradniki
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- 2019-02-05
- Violetta Dobosz
Jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć szczęśliwy związek? Odkryj przełomową metodę Gottmanów!
- Co decyduje o sukcesie związku?
- Jak sobie poradzić z kryzysem?
- Jak rozmawiać, by Wasz związek był coraz silniejszy?
Światowej klasy naukowcy podjęli się brawurowego eksperymentu: kilka tysięcy par poddano obserwacji, analizie psychologicznej i regularnym badaniom w monitorowanym Laboratorium Miłości. Pomogli tysiącom par i poznali setki motywacji.
Dziś zapraszają Was na osiem randek. Każda z nich będzie dotyczyć kluczowych kwestii, takich jak zaufanie, seks, konflikty, rodzina, samorozwój czy marzenia. Osiem rozmów, które pozwolą Wam się poznać i zrozumieć, niezależnie od tego, na jakim etapie jest Wasz związek. Te podpowiedzi mogą się przydać, gdy urodzi się Wam dziecko, gdy jedno z Was straci pracę lub podupadnie na zdrowiu albo gdy poczujecie, że wasz związek się wypala. Bo jedno jest pewne: „długo i szczęśliwie” nie oznacza życia bez konfliktów i wyzwań.
Kup Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek w ulubionej księgarni
Oceny książki Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek
734 użytkowników ma tytuł Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek na półkach głównych- Chcę przeczytać 592
- Psychologia 10
- Poradniki 6
- Do kupienia 5
- 2021 5
- E-book 4
Cytaty z książki Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek
A dla wielu kobiet posiadanie „wystarczającej” ilości pieniędzy może oznaczać mnóstwo różnych rzeczy. Często stawiają one znak równości pomiędzy pojęciem „wystarczająco dużo pieniędzy” a miłością, szacunkiem i poczuciem bezpieczeństwa. Posiadanie „wystarczającej ilości pieniędzy” równa się dla nich także byciu akceptowaną, atrakcyjną i silną.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek
Mam mieszane uczucia co do tej książki. Z jednej strony jest standardowym poradnikiem z drugiej strony jednak można się nią zainspirować podczas budowania relacji. Nie traktowałam bym tego jako przewodnik ale jako bodziec do zastanowienia się nad swoim związkiem/małżeństwem. Warto dać sobie chwilę na odpowiedzi na pytania zawarte w książce, może nam to pomóc zrozumieć samego siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisane w trakcie lektury.
Lepiej zacząć od przeczytania "Psychologii Miłości" polskiego autora. Jest ona lepsza pod każdym względem. Przede wszystkim przedstawia fazy miłości, jej elementy (intymność, namiętność, zaangażowanie). ALE jednocześnie psycholog potrafi w odpowiednich miejscach podać informacje z dziedziny stricte psychologicznej, która wyjaśnia dlaczego zachowujemy się w jakiś konkretny sposób.
"Osiem randek" tego nie robi. Przede wszystkim dyktuje instrukcje bo to zdecydowanie poradnik. Te instrukcje są podawane w punktach, a do tego każda "lekcja" zawiera streszczenie.. Jako źródło dodatkowej wiedzy może być przydatna..
... ale jeżeli nie mamy podstawowej... Już pierwsza randka czyli "zaangażowanie" i przykład z filtrem jako dowodem na "brak" takowego. Czytelnik przyswoi sobie iż obcowanie z innymi ludźmi jest czymś skrajnie nagannym. Wypaczeniem.
Co jest absurdem ponieważ (niestety) człowiek z powodu chęci przekazania dalej własnych genów będzie "porównywał oferty" wręcz podświadomie.
Zdrowy związek to taki w którym - również podświadomie - partner będzie podwyższał wartość oferty posiadanego partnera i jednocześnie zaniżał wartość "opcjonalnego". Nawet jeżeli ocena będzie stricte subiektywna.
Cenię wszelkie sensowne i poparte przypisami wzmianki dotyczące psychologii. Np. Kobieca i męska perspektywa związana z postrzeganiem pieniędzy. Dla kobiety pieniądze to miłość i szacunek, a dla mężczyzny to poczucie siły i władzy. Gdzieś w tym wszystkim jest też najważniejsze - poczucie stabilności i bezpieczeństwa. Fajnie też zauważono, że doświadczenia z przeszłości wpływają na naszą teraźniejszą percepcję (przykład pieniędzy i przykład z telewizorem).
Tak naprawdę czytając "Osiem Randek" mam wrażenie iż obcuję z czymś co zostało stworzone aby pokazać iż "granty" (subwencje) na badania nie zostały przeżarte. Więc jako "ściągawka" to raczej tak. Jako "wyznacznik prawdy objawionej" zdecydowanie nie. Nie można jej zawierzyć całkowicie.
Jako ściągawka, która zachęca po prostu do rozmów z partnerem jest dość ok. Tematy to Zaufanie i zaangażowanie, Radzenie sobie z konfliktem, Seks, Praca i Pieniądze, Rodzina, Zabawa, Duchowość, Marzenia. Para powinna określić swe potrzeby problemy, uporządkować je, doprowadzić do kompromisu i regularnie je korygować. Proste. Punkty w książce pozwalają płynniej się nam poruszać w obrębie rozmowy.
Edit: Co do braku zawierzania - Tym bardziej gdy poznaję opisy przykładowych związków. Głównie składają się one z intelektualistów, którzy prowadzą bardzo udane życie zawodowe. Bez większych problemów - poza czasem, a raczej jego brakiem. Ludzie sukcesu bądź artyści, którzy dla "zabawy" chcą się wspinać na Mount Everest bądź łażą parami po dżungli i jaskiniach Gwatemali. Brak tutaj związków bardziej przyziemnych Miałem dziwne wrażenie iż ktoś je wykreował z powodu potrzeb... rynku. Aby lepiej sprzedać książkę.
P.S. Zajrzałem na recenzje angielskie na innych portalach. Ciekawe, że najbardziej psioczą na ten tytuł osoby ze związków homoseksualnych, transseksualnych i tak dalej. Bo jest tam za mało informacji o tychże i zbyt duża uwaga została poświęcona tradycyjnym rolą płci.
Promil ludzkości ma pretensje iż poświęca się im "promilową" uwagę w publikacji ogólnotematycznej.
Napisane w trakcie lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepiej zacząć od przeczytania "Psychologii Miłości" polskiego autora. Jest ona lepsza pod każdym względem. Przede wszystkim przedstawia fazy miłości, jej elementy (intymność, namiętność, zaangażowanie). ALE jednocześnie psycholog potrafi w odpowiednich miejscach podać informacje z dziedziny stricte psychologicznej, która wyjaśnia dlaczego...
Z ogromnym zaciekawieniem sięgnęłam po poradnik "Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek" (John M. Gottman, Julie Schwart Gottman).
***
Autorzy będący ekspertami w dziedzinie relacji partnerskich przedstawiają pomysły na spotkania i aktywności, które w ich ocenie mogą odmienić być może zaniedbaną relację. Od chwil intymności po wspólne cele, każda z zaproponowanych w książce ośmiu randek pomaga w budowaniu silniejszych więzi pomiędzy partnerami. To mądra i inspirująca lektura, skupiająca się w szczególności na praktycznych aspektach budowania udanych związków. Sądzę, że książkę wyróżnia konkretność porad oraz dostępność narzędzi do poprawy między innymi komunikacji czy też budowania zaufania. Autentyczne historie par, które autorzy przytaczają również stanowią niezwykłą wartość, gdyż pomagają spojrzeć na miłość w nowy sposób, z zupełnie odmiennej perspektywy.
***
"Osiem randek, czyli jak ze sobą rozmawiać, żeby stworzyć udany związek" to książka dla wszystkich, którzy szukają inspiracji i praktycznych wskazówek w dziedzinie miłości i związków, niezależnie od tego czy znajdują się długotrwałej relacji czy dopiero rozpoczynają wspólną, romantyczną podróż. To króciutka lektura, którą w mojej opinii po prostu warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to***
🐷Osiem randek to dosłownie osiem randek do przeprowadzenia ze swoją bliską osobą - niezależnie, czy jesteśmy w związku partnerskim, narzeczeńskim czy małżeńskim. Nie ma znaczenia staż związku!
🐽Każda randka to inny temat - pieniądze, zabawa, dzieci czy seks. Na początku rozdziału mamy wstęp dotyczący danego tematu oraz historię jednej z par dotycząca konkretnie tej relacji. Następnie mamy krótkie próby wyjaśnienia najważniejszych przyczyn problemów w danej kategorii.
🐷O ile niezbyt dźwigam poradniki, a tutaj jest cień takowego, o tyle czytało się całkiem w porządku. Fajną rzeczą są pytania sugerowane do każdej randki, które można sobie wzajemnie zadawać. Co prawda nie realizowaliśmy z mężem konkretnie sugerowanych randek, ale wiele z proponowanych pytań sobie nawzajem zadaliśmy. Jestem pewna, że dla osób na codzień mających problemy w komunikacji takie gotowce mogą być całkiem przydatne! Autorzy ostrzegają również przed ewentualnymi kłótniami mogącymi wyniknąć z zadawanych sobie wzajemnie pytań. Przyznam, że jest to świetne zagranie, bo celem każdej randki i sugerowanych pytań jest przegadanie rzeczy ważnych i mających wpływ na związek, ale przegadanie ich jakby na zapas - zanim wynikną z nich problemy! Oraz od razu uniknięcie czynników zapalnych.
🐽Prowadzenie przez randki i pytania naprawdę może ułatwić zrozumienie drugiej osoby.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🐽Każda randka to inny temat - pieniądze, zabawa, dzieci czy seks. Na początku rozdziału mamy wstęp dotyczący danego tematu oraz historię jednej z par dotycząca konkretnie tej...
Po ocenie spodziewałam się czegoś lepszego ale nie urzekła mnie ta książka.
Po ocenie spodziewałam się czegoś lepszego ale nie urzekła mnie ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca książka, która pokazuje w jaki sposób można pracować nad swoim związkiem, aby stawał się coraz lepszy. Przedstawia tytułowe 8 randek, podczas których powinniśmy poruszyć, za pomocą pytań, ważne tematy dla każdej pary.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie napisana, pokazuje różne punkty widzenia i podrzuca tematy do poruszenia w relacji z ważnym dla siebie człowiekiem. Mega polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka napisana przez małżeństwo, które od wielu lat zajmuje się tematyką relacji. Są tu pomysły na osiem randek, na których omawia się najważniejsze tematy w każdej relacji. Wszystko jest oparte na wieloletnich badaniach i stanowczo jest to książka warta przeczytania. Myślę że jest to pozycja, która wykorzystana w relacji, może zbliżyć partnerów do siebie bardziej niż kiedykolwiek.
Bardzo ciekawa książka napisana przez małżeństwo, które od wielu lat zajmuje się tematyką relacji. Są tu pomysły na osiem randek, na których omawia się najważniejsze tematy w każdej relacji. Wszystko jest oparte na wieloletnich badaniach i stanowczo jest to książka warta przeczytania. Myślę że jest to pozycja, która wykorzystana w relacji, może zbliżyć partnerów do siebie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW skrócie: interakcje w związku/małżeństwie;
oparte na badaniach naukowych;
do pracy licencjackiej: komunikacja w związku,
jak się coś pisze o małżeństwach to pozycja obowiązkowa;
fajny rozdział o konflikcie;
mi osobiście się źle czytało ale to subiektywna opinia, trzeba ocenić samemu
W skrócie: interakcje w związku/małżeństwie;
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tooparte na badaniach naukowych;
do pracy licencjackiej: komunikacja w związku,
jak się coś pisze o małżeństwach to pozycja obowiązkowa;
fajny rozdział o konflikcie;
mi osobiście się źle czytało ale to subiektywna opinia, trzeba ocenić samemu
Póki co odkryłam, czego zabrakło w moim 4-letnim związku. Zaangażowania. A jestem na samym początku książki