Psy 2.5. W imię miłości

Okładka książki Psy 2.5. W imię miłości autorstwa Waldemar "Nowy" Morawiec
Okładka książki Psy 2.5. W imię miłości autorstwa Waldemar "Nowy" Morawiec
Waldemar "Nowy" Morawiec Wydawnictwo: Świat Książki kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2020-02-19
2020-02-19
Franz Maurer. Dlaczego trafił za kratki? Co zdarzyło się po zabiciu przez niego Sawczenki? Gdzie był, co robił, komu się naraził? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz w powieści "Psy 2.5. W imię miłości".

Kup Psy 2.5. W imię miłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Psy 2.5. W imię miłości

Oceny książki Psy 2.5. W imię miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psy 2.5. W imię miłości

Zadziwiająco miałka, przeciętna do bólu literatura wagonowa. Zadziwiająco, bo to Psy i Pasikowski, czyli ongiś gwarancja ostrych, kontrowersyjnych treści i tez. Ale to było dawno i nieprawda. Pasikowski po latach okazał się nieledwie epigonem Wajdy - zaczął kręcić patetyczne filmy patriotyczne ("Jack Strony", "Kurier") i okazywać przywiązanie do wartości neoliberalnych. Okazał się jeszcze jednym, nieodrosłym synem transformacji i wczesnego, gazetowo-wyborczego post-komunizmu: dostajemy tu np. zdumiewający obraz Walęsy jako mądrego prezydenta, państwowca, który jak dobry car, albo jak Bierut z czytanek, czuwa i pamięta o skromnych, maluczkich bohaterach, takich jak Morawiec (przysięgam, że nie zmyśliłem tego, tak jest w książce).
Reżyser, scenarzysta i pisarz na starość stracił zęby również w dziedzinie obmyślania fabuły i perypetii - treść książeczki jest prosta, schematyczna, bezbarwna i nużąca. Dość powiedzieć, że jednym z głównych motywów jest tajemnica tożsamości głównego czarnego charakteru - tajemniczej osoby, która dynie na życie i zdrowie Franza i Nowego. Otóż na koniec poznajemy tożsamość tego kogoś i powiedzieć, że to jest mokry kapiszon, to tak jakby nic nie powiedzieć. Miałkość i bezbarwność tej rewelacji to doskonałe podsumowanie i ekstrakt tej prozy.
Jedyną jej wartością jest dopięcie całego cyklu "Psów", bo zgodnie z tytułem jest to pomost między częścią drugą i trzecią, wyjaśniający skąd Franz znalazł się w polskim więzieniu, mimo że w finale części drugiej pożegnaliśmy go na plaży w Nowej Zelandii.

Jako fanka filmowych „Psów” sięgnęłam po tę książkę z dużym zaciekawieniem. Niestety, nie do końca spełniła moje oczekiwania – brakowało mi klimatu i głębi znanej z ekranizacji. Choć momentami potrafiła wciągnąć, całość wypadła raczej średnio. To bardziej ciekawostka dla fanów niż pozycja, która zostaje na długo w pamięci.

⭐ Ocena: 6/10

⭐ Ocena: 6/10

Do przeczytania na raz. Okazała się wciągającą, ciekawą lekturą, idealną "na plażę".

1019 użytkowników ma tytuł Psy 2.5. W imię miłości na półkach głównych
140 użytkowników ma tytuł Psy 2.5. W imię miłości na półkach dodatkowych

Operacja Rafael Marcin Faliński
Operacja Rafael
Marcin Faliński Marek Kozubal
Tytuł nie kłamie. Chodzi o Rafaela. Tego z wielkiej trójki renesansu, który specjalizował się w Madonnach i freskach w Pałacu Apostolskim. Dla nas, Polaków, to przede wszystkim Portret młodzieńca z 1511 roku, obraz, który zaginął w czasie wojny i do dziś się nie odnalazł. Powieść Operacja Rafael próbuje w sensacyjnej formie spekulować, co się z nim stało. Akcja toczy się w dwóch planach czasowych. Po pierwsze współcześnie, kiedy to major Łodyna zostaje wysłany do Bagdadu, by przyjrzeć się bliżej teorii, że portret trafił w czasie wojny na Bliski Wschód i w 1990 roku został skradziony przez irackich żołnierzy. Problem w tym, że informator nie żyje, na ma miejscu międzynarodowe wywiady prowadzą swoją, zawiłą grę. Przebić się nie jest łatwo. Drugi plan czasowy, przeplatający się z tym pierwszym, to oczywiście czasy drugiej wojny światowej. Wiąże się on z Mieczysławem Kleinerem, z jednej strony przemytnikiem, z drugiej współpracownikiem polskiego wywiadu. Otrzymuje on rozkaz przejęcia dzieła i wywiezienia go z kraju. Problem w tym, że obraz Rafaela znajduje się w muzeum kontrolowanym przez Niemców i z powodu zbliżającego się frontu przygotowywany jest do wywozu. Operacja Rafael jest fikcją literacką, ale mocno umocowaną w rzeczywistości. W końcu Faliński służył do 2017 roku w wywiadzie, a Kozubal jako dziennikarz zajmował się przestępczością zorganizowaną, choć jednocześnie pasjonował się poszukiwaniem zaginionych dzieł sztuki. Ich proza jest dzięki temu wiarygodna, nie obraża uproszczeniami czy naciąganymi wątkami. Jasne, czasami pojawiają się dłużyzny, a mniej uważny czytelnik może pogubić się w natłoku nazwisk, miejsc i faktów, ale książkę nieźle się czyta. Przemyca sporo ciekawych wiadomości i obserwacji. Emocjonuje. Nie przez przypadek powstały jeszcze dwie pozycje z tej serii… Więcej recenzji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski
ocenił na713 dni temu

Cytaty z książki Psy 2.5. W imię miłości

Rosja to nie kraj. Rosja to stan umysłu.

Rosja to nie kraj. Rosja to stan umysłu.

Waldemar "Nowy" Morawiec Psy 2.5. W imię miłości Zobacz więcej

Przestrzelenie kolan w większości przypadków skutkuje tym, że mówi się nie tylko to, co się wie, ale też angażuje się cała swoją wyobraźnię i doświadczenie w to, żeby pomóc w wykoncypowaniu tego, czego się nie wie.

Rozwiń
Waldemar "Nowy" Morawiec Psy 2.5. W imię miłości Zobacz więcej

W raju mają czas, nie trzeba wszystkiego podganiać spirytusem, tu alkohol jest dodatkiem, a nie bazą dla ludzkiej egzystencji.