Anioł życia z Auschwitz

- powieść historyczna
- 2020-02-12
- 2020-02-12
W piekle Auschwitz, do którego trafiali mężczyźni i kobiety, rodziły się także dzieci.
Auschwitz ma różne oblicza, lecz jednym z najgorszych i najbardziej tragicznych jest los dzieci, które przychodziły tu na świat.
Bezbronne, bez szans na przeżycie. Jednak i tu pojawiały się anioły: położne, pielęgniarki i kobiety, które robiły wszystko, by je ocalić. Jedną z nich była Stanisława Leszczyńska. Położna, która gdy trafiła do Auschwitz, nie tylko nie straciła nadziei, ale pobyt tam potraktowała jak misję. Nazywana Mateczką, niosła pociechę innym, ale przede wszystkim odbierała porody więźniarek. W koszmarnych warunkach, nawet bez wody, za to pod czujnym okiem Mengelego. Nie pozwoliła umrzeć ani jednemu noworodkowi i ani jednej matce.
Co nie znaczy, że wszyscy jej podopieczni przeżyli obozowy koszmar.
Co nie znaczy, że wszyscy jej podopieczni przeżyli obozowy koszmar.
Kup Anioł życia z Auschwitz w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Anioł życia z Auschwitz
2920 użytkowników ma tytuł Anioł życia z Auschwitz na półkach głównych- Przeczytane 1 527
- Chcę przeczytać 1 367
- 2020 29
- 2020 23
- 2021 21
- 2023 15
- Legimi 14
- 2022 13

Opinie i dyskusje o książce Anioł życia z Auschwitz
Trochę się zawiodłam na tej pozycji. Pół książki było fabularyzowane, pół wypełnione fragmentami zeznań więźniarek Auschwitz. Czasem takie powieści dla emocji są potrzebne… W tej jakoś nie klei mi się kompozycja. Aż za szybko się czyta część fabularyzowaną, poza tym rażą mnie przypisy z Wikipedii… Z kolei część z relacji więźniarek bardzo się dłuży. Jest wg mnie nieprzemyślana, brakuje mi komentarza historycznego, a tak mam wrażenie jakbym czytała akta sądowe, które zostały wciśnięte tak na siłę, bo zabrakło autorce weny i chciała jakoś zakończyć tę powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem trochę zawiedziona. Zachęcona pozytywnymi opiniami miałam nadzieję na biografię lub powieść inspirowaną życiem Stanisławy Leszczyńskiej - co z resztą sugeruje sam tytuł książki. Niestety historia Stanisławy to może 1/4 całej treści. W pierwszą połowę mamy wplecioną narrację z punktu widzenia ciężarnej więźniarki, która - moim prywatnym zdaniem - ma dość trudny charakter i nie miałam w ogóle ochoty czytać jej wątku. Książki jeszcze nie oceniam, bo jestem na etapie czytania relacji kobiet. Jednak jeśli chodzi o pierwszą połowę, to czuję się trochę oszukana jako czytelnik...
Jestem trochę zawiedziona. Zachęcona pozytywnymi opiniami miałam nadzieję na biografię lub powieść inspirowaną życiem Stanisławy Leszczyńskiej - co z resztą sugeruje sam tytuł książki. Niestety historia Stanisławy to może 1/4 całej treści. W pierwszą połowę mamy wplecioną narrację z punktu widzenia ciężarnej więźniarki, która - moim prywatnym zdaniem - ma dość trudny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedyna do tej pory książka o tematyce historyczno-obozowej, którą porzuciłam w trakcie czytania, a bardzo lubię tę tematykę. Imo bardzo infantylna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem skąd taka wysoka ocena. Mogę się jedynie domyślać, że powodem jest Auschwitz w tytule. Niestety ostatnimi czasy nastała moda na literaturę obozową i temat się rozcieńcza jak kiepskie drinki w barze. Historię obozu rozmieniamy na drobne z każda kolejną kiepską książką, aż wreszcie zostaną tylko grosze, warte mniej niż miedź z której zostały wybite.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka szokuje ponieważ opisuje egzystencję ciężarnych kobiet w NIEMIECKIM OBOZIE ZAGŁADY. Kobiet których dzieci w niejednym przypadku zabijano zaraz po urodzeniu. Stan ten próbowała zmienić Polska więźniarka Stanisława Leszczyńska która po porodzie również udzielała chrztu oraz wraz z matką nadawała dzieciom imiona. Dla mnie jako mężczyzny książka jest wstrząsająca. Chylę czoła wobec autorki bo napisała książkę która zapadnie w pamięć nie jednej osobie na zawsze.
Książka szokuje ponieważ opisuje egzystencję ciężarnych kobiet w NIEMIECKIM OBOZIE ZAGŁADY. Kobiet których dzieci w niejednym przypadku zabijano zaraz po urodzeniu. Stan ten próbowała zmienić Polska więźniarka Stanisława Leszczyńska która po porodzie również udzielała chrztu oraz wraz z matką nadawała dzieciom imiona. Dla mnie jako mężczyzny książka jest wstrząsająca. Chylę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo książek przeczytałam o obozach, ale ta dostarczyła nowych informacji o kobietach w ciąży, porodach i losach urodzonych dzieci w obozie. To książka o losach położnej Stanisławy Leszczyńskiej. Dużo miejsca poświęcone jest fikcyjnej postaci, Magdy, która trafia do obozu w ciąży. Książkę warto przeczytać, ale pisana ona jest trochę chaotycznie. Materiały źródłowe lepiej jeśli byłyby na końcu książki, a nie w czasie akcji książki.
Dużo książek przeczytałam o obozach, ale ta dostarczyła nowych informacji o kobietach w ciąży, porodach i losach urodzonych dzieci w obozie. To książka o losach położnej Stanisławy Leszczyńskiej. Dużo miejsca poświęcone jest fikcyjnej postaci, Magdy, która trafia do obozu w ciąży. Książkę warto przeczytać, ale pisana ona jest trochę chaotycznie. Materiały źródłowe lepiej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo smutna i trzeba mieć tego świadomość. Nie tylko smutna, a trudna, dla wielu może być nie do końca zrozumiała, bo autorka opowiada o takim cierpieniu kobiet i dzieci o jakich ciężko pomyśleć. Przygotujcie się zanim przeczytacie tą książkę. Tak, żeby nie zignorować niektórych wątków, bo wszystkie są bardzo ważne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowielam opinię, którą już gdzieś przeczytałam. Powinna to być pozycja obowiązkowa na liście lektur w szkołach na całym świecie. Zamykam książkę z trochę smutniejszym i cięższym sercem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutna i brutalna książka. Naprawdę ciężko się czyta o losach uwięzionych ludzi, a do tego jeszcze te malutkie dzieci, które z tego uwięzienia nie wyszły... Szkoda wszystkich tych ludzi. Jednak w nieszczęściu pojawiło się szczęście, czyli tytułowy anioł. Stanisława mogła rzeczywiście mówić o cudzie, bo jako położna była trochę lepiej traktowana wśród więźniarek, a razem z nią jej córka. Ale i tak łatwo nie miały, bo przecież też zostały wcześniej rozdzielone ze swoją rodziną, tak jak i inne osoby. Bardzo emocjonalna książka.
Smutna i brutalna książka. Naprawdę ciężko się czyta o losach uwięzionych ludzi, a do tego jeszcze te malutkie dzieci, które z tego uwięzienia nie wyszły... Szkoda wszystkich tych ludzi. Jednak w nieszczęściu pojawiło się szczęście, czyli tytułowy anioł. Stanisława mogła rzeczywiście mówić o cudzie, bo jako położna była trochę lepiej traktowana wśród więźniarek, a razem z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka , która powinna być obowiązkową lekturą dla wszystkich ludzi !!!! Przestrogą przed złem , złem niesionym wojną! Łzy w oczach podczas lektury , oraz złość jak można być tak okrutnym wobec innego człowieka a tym bardziej dla dzieci