Zmuszona, by zabić

- And So It Begins
- 2020-01-29
- 2020-01-29
- Adrian Napieralski
Tak to się musi skończyć… Któreś z nas musi umrzeć.
Mark i Evie mają burzliwy romans. Evie przywróciła wiarę w życie Marka po śmierci jego żony.
Kiedy jednak Evie odnosi różnego rodzaju obrażenia cielesne, jej przyjaciele zaczynają podejrzewać o to Marka. Czyżby namiętny romans przerodził się w piekło?
Wezwana w środku nocy do ich rezydencji sierżant Stephanie King, znajduje w łóżku dwa brutalnie zamordowane ciała, które trudno zidentyfikować.
Gdzie zaczyna się morderstwo? W chwili, kiedy następuje pierwsze pchnięcie nożem? Czy w momencie pierwszej myśli o popełnieniu zbrodni.
Zmuszona, by zabić to mroczny thriller psychologiczny z charakterystycznym dla Abbott stawieniem czytelnika przed koniecznością trudnego wyboru moralnego i mistrzowską charakterystyką postaci.
Kup Zmuszona, by zabić w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Zmuszona, by zabić
KTO TU JEST OFIARĄ? Nazwisko Abbott jest mi doskonale znane. Przeczytałam wszystkie książki autorki, więc gdy ujrzałam zapowiedź jej najnowszej powieści, to nie posiadałam się z radości. Pomimo tego, iż pisarka miewa lepsze i gorsze powieści, to jej najnowsze dostarczyły mi sporej dawki emocji. Jak było tym razem? Bohaterkami historii są Cleo i Evie. Ta pierwsza jest siostrą Marka. Pisząc łagodnie - kobiety nie darzą się sympatią. Ale po kolei. Evie wchodzi niespodziewanie w życie Marka, który jeszcze nie otrząsnął się po nagłej śmierci żony. Zamożny fotograf zakochuje się w swojej klientce, co nie podoba się jego nadopiekuńczej siostrzyce. Cleo nie ufa Evie, odkąd się pojawiła zabiegany i już niemalże 40-letni braciszek nie ma dla niej czasu. Brzmi to śmiesznie, ale tak to widzi Cleo. No i ta posiniaczona Evie. To niemożliwe, aby Mark byłby do tego zdolny. Ale czy aby na pewno? Bohaterowie są bardzo wyraziści, jednak nie mogłam ani jednego z nich polubić, czy choćby mu współczuć; przez co było mi obojętne, co się z nimi stanie. Evie jest tak antypatyczna, że na ofiarę nadaje się jak indyk na potrawkę dla wegetarian. Cleo również nic w tej kwestii nie brakuje. Co do Marka to zostawię to bez komentarza. Z kolei bohaterowie drugoplanowi są jedynie tłem. Coś tam o nich się dowiadujemy, ale to za mało. Autorka nie rozwinęła interesująco zapowiadających się wątków, pozostawiła ich na pastwę losu. Jako całość pomysł prezentuje się fatalnie. Konstrukcja wali się niemalże od pierwszych stron. Początek był niemiłosiernie nudny, autorka mogła sobie odpuścić sto stron i rozpocząć historię od procesu. Rozwinięcie to nic innego, jak wyżej wymieniony proces, a co za tym idzie wojna między dwiema bohaterkami. Zakończenie rozczarowuje. Tak jak wspomniałam, nie polubiłam Evie, więc byłam wobec niej od początku podejrzliwa, zatem nie byłam zaskoczona obrotem spraw w finale. Również błędem Abbott było przydzielenie nowych funkcjonariuszy do tej historii. Po co tworzyć więź przez tyle tomów z inspektorem Douglasem, wprowadzać nas w jego zwyczaje i problemy, by teraz się odciąć? Dla mnie pomysł kompletnie nietrafiony. Nie zrozumcie mnie źle, nie przepadałam za wspomnianym już inspektorem, ale przy nieco naiwnej i tępawej Stephanie King, zaczęłam za nim tęsknić. Jestem zawiedziona, bo powieść, która miała wciągnąć czytelnika od pierwszych stron, zniechęciła mnie i przez to walczyłam ze sobą, aby to jakoś dociągnąć. Do końca się łudziłam, ale historia dalej wyglądała tak, jak można było to przewidzieć od początku. Najnowsze dzieło Abbott nadaje się na skład makulatury. Przewidywalna, monotonna, wręcz usypiająca… strata czasu.
Oceny książki Zmuszona, by zabić
2792 użytkowników ma tytuł Zmuszona, by zabić na półkach głównych- Przeczytane 1 852
- 2020 52
- 2020 48
- 2021 44
- 2022 17
- 2024 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmuszona, by zabić
To była dość męcząca pozycja, przebrnęłam jednak by dowiedzieć się zakończenia. Wszystko to mocno naciągane i nierealne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zmuszona, by zabić” Rachel Abbott to książka, która pozostawiła mnie z dość mieszanymi odczuciami. Z jednej strony czyta się ją szybko i bez większego wysiłku — styl jest prosty, przystępny i nastawiony na podtrzymanie zainteresowania. Z drugiej jednak, miałam momenty, w których brakowało mi większej głębi, zarówno w konstrukcji postaci, jak i w samej narracji.
Jako czytelniczka doceniam, że autorka potrafi budować napięcie i sprawnie prowadzić historię, ale miejscami miałam wrażenie, że pewne rozwiązania są zbyt oczywiste lub schematyczne. Emocje, które powinny wybrzmieć mocniej, nie zawsze do mnie trafiały — momentami wszystko wydawało się trochę powierzchowne.
Nie oznacza to jednak, że książka jest słaba — raczej określiłabym ją jako solidny thriller na jeden–dwa wieczory. Dobrze sprawdza się jako lekka, angażująca lektura, ale niekoniecznie taka, która zostaje w pamięci na dłużej. Brakuje jej tego elementu, który naprawdę by mnie zaskoczył albo skłonił do głębszej refleksji.
Podsumowując, to poprawna i czytelna propozycja dla osób lubiących dynamiczne thrillery, choć moim zdaniem nie wyróżnia się szczególnie na tle innych książek tego gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako...
Jeśli szukacie thrillera, który wciągnie Was od pierwszej strony, to „Zmuszona, by zabić” jest absolutnym sztosem i totalnym strzałem w dziesiątkę! To moje pierwsze spotkanie z Rachel Abbott i powiem krótko: autorka tak genialnie buduje napięcie i serwuje takie zwroty akcji, że momentami zapomina się o mruganiu. Historia jest mroczna, a zakończenie zostawia zacierającego ręce czytelnika z ochotą na więcej. Jeśli lubicie książki, przy których zarywa się nockę, bo „jeszcze tylko jeden rozdział”, to bierzcie w ciemno!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wszystko co wydaje się oczywiste, takie właśnie jest. Nie można wierzyć w to co się widzi i słyszy bo prawda jest zaskakująca i okrutna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek wciąga, próbowałam rozwikłać zagadkę. Z czasem robi się to nudne, gdy dotarłam do końca - szok , jedno wielkie rozczarowanie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieprawdopodobna i karkołomna. Przez trzy czwarte czyta się z rozpaczliwą nadzieją zrozumienia o co tu może chodzić. Resztę - już z rozpędu by wreszcie znaleźć, pojąć wyjaśnienie.
Nie jest nieciekawie ale to nie ten typ intrygi, który faworyzuję
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest nieciekawie ale to nie ten typ intrygi, który faworyzuję
Jakie to jest dobre! To moje pierwsze spotkanie z autorką i już cieszę się na kolejne. Dobra fabuła, ciekawa intryga i świetnie napisana. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabo. Cała intryga wisi na cieniutkich jak włos założeniach, a tak silna determinacji żeby się zemścić jest spotykana tylko w słabych kryminałach. Głupie to było. A już w ogóle nie rozumiem dlaczego cykl nazywa się Stefania King skoro ta pani pojawia się w epizodach i nie ma żadnej ważnej roli do odegrania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna. Szybko się czyta i zero przynudzania.
Świetna. Szybko się czyta i zero przynudzania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie poprowadzona akcja, w której od początku wiadomo kto zabił, ale do końca nie wiemy: dlaczego? Autorka rzuca wiele tropów, zostawia ślady i ciągle nas myli. Zakończenie trochę mnie rozczarowało, ale nie obniża to mojej oceny całości. Na pewno będę chciał przeczytać więcej powieści tej autorki.