Żołnierze wyklęci. Białostocczyzna 1945-1947

- reportaż
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- 9788393981922
Ta książka boli. Ból wywołują wspomnienia zabijanych, wypowiadane prostym językiem, przez to jeszcze bardziej przejmujące, bolą relacje zabijających, którzy strzelali, bo rozkaz to rozkaz. Ból przebija z tekstów dziennikarzy, rozważań historyków, z dokumentów. Tytuł pozwala się spodziewać chłodnej publikacji, ważącej fakty, spoglądającej na tak zwanych „żołnierzy wyklętych” z dystansu, z szerokiej perspektywy. Książka skupia się jednak na wycinku ich działań na wschodnim pograniczu. I nie jest pracą naukową. Oddaje głos ofiarom, ich potomkom, rodakom, ludziom wrażliwym na krzywdę, nie omamionych prostym podziałem świata na swój i nieswój. To głosy mieszkańców wsi pacyfikowanych przez "żołnierzy wyklętych". Do kogo kierowana jest książka? Do tych, którzy czują i współczują, którzy bronią prawdę, bo nie patrzą na świat przez ideologiczną zasłonę, dla których zabijanie bezbronnych nigdy nie będzie wypływać z patriotyzmu.
Kup Żołnierze wyklęci. Białostocczyzna 1945-1947 w ulubionej księgarni
Oceny książki Żołnierze wyklęci. Białostocczyzna 1945-1947
13 użytkowników ma tytuł Żołnierze wyklęci. Białostocczyzna 1945-1947 na półkach głównych- Przeczytane 8
- Historia 1
- Niedostępne 1
- ZNl20 1
- Wishlista I 1
- Historia/wos 1
- 2025 1
- Historia, polityka i okolice 1

![Okładka książki Trumponomika [o ekonomii Donalda Trumpa] Piotr Wójcik](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/5228000/5228129/1341213-170x243.jpg)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żołnierze wyklęci. Białostocczyzna 1945-1947
Dokładna analiza wydarzeń z Podlasia. Warta przeczytania. Bardzo przejmujące świadectwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie jednej z podróży na Podlasie trafiłem na taką oto książeczkę. Niewielka rozmiarem, nieco chaotyczna i emocjonalna, ale o niezwykle poruszającej treści. Sprawa oddziału „Burego” do dziś należy do bardzo kontrowersyjnych, zwłaszcza gdy chodzi o przebieg pacyfikacji w 1946 roku takich miejscowości jak Zaleszany, Zonie, Szpaki, czy o okoliczności mordu 30 wozaków w Puchałach Starych. Ciężko jednak zachować spokój, jeżeli w grę wchodzi los blisko osiemdziesięciu osób, który mieli to nieszczęście, że żyli w niewłaściwym miejscu i czasie. Relacje ocalałych porażają grozą, bo chodzi o zwykłych mieszkańców, którym wprawdzie udało się przetrwać koszmar wojny, ale w ich życie wdarła się polityka. Kiedy czytałem tę książkę, gdzieś w mojej głowie kołatał się fragment piosenki Pana Jacka Kleyffa: „Świeże groby zawsze wzruszą, Obojętnie, gdzie kopane, Jak porosną, wyjdzie na jaw, Kto szczuł i co było grane”.
W trakcie jednej z podróży na Podlasie trafiłem na taką oto książeczkę. Niewielka rozmiarem, nieco chaotyczna i emocjonalna, ale o niezwykle poruszającej treści. Sprawa oddziału „Burego” do dziś należy do bardzo kontrowersyjnych, zwłaszcza gdy chodzi o przebieg pacyfikacji w 1946 roku takich miejscowości jak Zaleszany, Zonie, Szpaki, czy o okoliczności mordu 30 wozaków w...