Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia

- popularnonaukowa dziecięca
- 2019-10-16
- 2019-10-16
- Patrycja Zarawska
29 maja 1953 roku dwóch zdeterminowanych, pełnych pasji mężczyzn – Edmund Hillary i Tenzing Norgay – wspięli się na najwyższą górę świata — Mount Everest i otworzyli nowy rozdział w historii himalaizmu. Napisana w brawurowy, a jednocześnie przystępny dla dzieci, sposób książka opowiada historię pierwszego zdobycia dachu świata.
To również opowieść o wszystkich tych, którzy umożliwili tym dwóm śmiałkom drogę na szczyt.
Doskonała pozycja dla dzieci w wieku 9–12 lat.
Kup Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia w ulubionej księgarni
Oceny książki Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia
73 użytkowników ma tytuł Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia na półkach głównych- Chcę przeczytać 46
- Do kupienia 2
- 2019 2
- Dla dzieci 2
- 2020 2
- Biblioteka 2
- Historia 1
- XBiblio łopaciński - dzieci 1
Tagi i tematy do książki Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia
Cytaty z książki Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia
Dodaj cytat z książki Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Everest. Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Niesamowita historia
Historia dwóch podróżników, którzy zdobyli "Dach Świata".
Edmund Hilary i Tenzing Norgay jako pierwsi dokonali tego, czego wielu śmiałków przed nimi, starało się zrobić na przestrzeni wielu lat. Ich droga ku zdobyciu najwyższego szczytu świata zaczęła się od marzenia. Dziecięce pragnienia stopniowo zamieniały się w próby zdobycia kolejnych szczytów, by w końcu, stanąć stopami tam, gdzie nikt wcześnie nie był.
"Everest..." przeniesie młodych czytelników w niezwykłe miejsce. To książka, która pokazuje, że siła marzeń jest potężna, lecz musi iść w parze z pracowitością, hartem ducha oraz drobinkami szczęścia - z takim pakietem można osiągnąć niemożliwe. Prócz cudownych grafik, które sprawiają, że czytelnik czuje się, jakby sam hasał po górach, znajduje się w niej wiele informacji o dwóch zdobywcach. Opisy ich dzieciństwa, fakty o ludziach, których poznali i którzy również przyczynili się do tego osiągnięcia, ich wysiłki, by znaleźć się na najwyższym wierzchołku ziemi. Jak widać superbohaterowie nie muszą być fikcyjnymi postaciami - oni znajdują się wśród nas.
Podoba mi się przesłanie jakie niesie za sobą książka Alexandry Stewart. Mianowicie, że można osiągnąć to, czego pragniemy, jeżeli jesteśmy zdeterminowani, by to osiągnąć. Porażki to jedynie małe niedogodności, dzięki którym uczymy się na błędach. Są niczym zniszczony stopień na schodach marzeń. Tylko od nas zależy czy ominiemy go i podążymy dalej ostrożniejsi czy wystraszeni zawrócimy rezygnując z celu. "Everest..." poleciłabym każdemu młodszemu czytelnikom, a nie tylko miłośnikom gór. A i dorośli spędzą przyjemnie czas w trakcie czytania i oglądania tej przepięknie wydanej pozycji. Osobiście jestem nią zachwycona.
Historia dwóch podróżników, którzy zdobyli "Dach Świata".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdmund Hilary i Tenzing Norgay jako pierwsi dokonali tego, czego wielu śmiałków przed nimi, starało się zrobić na przestrzeni wielu lat. Ich droga ku zdobyciu najwyższego szczytu świata zaczęła się od marzenia. Dziecięce pragnienia stopniowo zamieniały się w próby zdobycia kolejnych szczytów, by w końcu, stanąć...