Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis

Okładka książki Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis autora Aleister Crowley, MacGregor Mathers, autor nieznany, 9788395288623
Okładka książki Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis
Aleister CrowleyMacGregor Mathers Wydawnictwo: Lashtal Press ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy

Oceny książki Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis

OPINIE i DYSKUSJE o książce Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis

Wiedza tajemna dla wtajemniczonych

Wiedza tajemna dla wtajemniczonych

Goetia w opracowaniu jednej z wybitniejszych postaci okultyzmu ostatnich wieków, wydana i zredagowana przez jednego z pionierów okultyzmu w Polsce - lepszej polskiej wersji. Obszerny wstęp, w którym redaktor opisuje swój research wydawniczy pokazuje, że polskie wydanie Goetii było zwieńczeniem długiego procesu. Od A do Z książka prezentuje się znakomicie (zarówno graficznie, merytorycznie). Zdecydowanym plusem są dodatkowe ryciny, zaprezentowane kilka technik ewokacji duchów i dużo dużo więcej. Chylę czoła, a potencjalnym czytelnikom polecam zakupić jeśli jest jeszcze dostępna na Lashtal!

Na półkach: , , , , , ,

Goetia to słynna pierwsza część księgi wiedzy magicznej króla Salmona, znanej jako Lemegeton lub Mniejszy Klucz Salomona.

Według legendy Salomon uwięził w mosiężnym naczyniu siedemdziesiąt dwa demony, za pomoczą salomonowej pieczęci, a następnie wyrzucił naczynie w odmęty morskie, skąd później zostało wydobyte i ludzie myśląc, że to ukryty skarb otworzyli owo naczynie i wypuścili na wolność ponownie "złe" byty.
Na szczęście mądry król spisał księgę i przekazał ją swojemu synowi, opisał w niej szczegółowo jak przywołać "diabły" i jak zmuszać je do posłuszeństwa oraz przedmioty potrzebne do ceremonii, warunki, które trzeba spełnić i odpowiednie inwokacje.

Goetia troszkę trąci myszką, myślę, że współczesnemu magowi byłoby trudno przywołać byty astralne według owych instrukcji, chociażby ze względu, że nie każdy ma dostęp do skóry niedźwiedzia, czy weźmy na to szkodliwej rtęci, a nie wspomnę o kosztownym kruszcu jakim jest złoto, a i srebro do najtańszych nie należy, chociaż jakby ktoś bardzo chciał i się zaparł to dałby radę (myślę, że jakieś substytuty też można by zastosować),nawet jeśli to ja szczerze odradzam (zwłaszcza początkującym niedoświadczonym adeptom),bo wiązać duchowe istoty to ryzykowna gra, nigdy nie wiadomo czy i kiedy może się to na nas zemścić, nie należy też zmuszać demonów do czegokolwiek, można jedynie poprosić i jeśli będą miały ochotę lub będzie taka potrzeba spełnią naszą prośbę, w zamian trzeba złożyć im ofiarę (np kroplę naszej krwi). Ja przynajmniej wychodzę z tego założenia. Wyobraźcie sobie furię demona, a teraz pomnóżcie to razy sto i pomyślcie, czy wy nie bylibyście żądni zemsty gdyby na was wymuszono podporządkowanie się czyjejś woli.

Goetię polecam jako ciekawostkę, dość szybko się czyta, dzięki najsłynniejszemu wydaniu Crowleya i Mathersona z 1904 roku możemy dowiedzieć się jak w odległych czasach ludzie podchodzili do wiedzy tajemnej.

Podsumowując, ze względu, że jest to piękne wydanie, wydawnictwo LAShTAL PRESS nie zawodzi jak zwykle, wszystko starannie opisane przypisami, daję dość wysoką notę.

85 użytkowników ma tytuł Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis

autor nieznany
autor nieznany
Książki, których autorów trudno jest ustalić bądź są nieznani, np. w przypadku pism religijnych lub podań ludowych; również książki podpisane Anonim, chyba że osoba taka funkcjonuje również w kontekście innych publikacji pod takim pseudonimem (wtedy funkcjonuje w katalogu autorskim jako osobna pozycja).

Nadchodząca rasa. Vril, moc nadchodzącej rasy Edward Bulwer-Lytton
Nadchodząca rasa. Vril, moc nadchodzącej rasy
Edward Bulwer-Lytton
Powieść Edwarda Lyttona stanowi swego rodzaju fenomen. Geneza jej powstania oraz rozsławienia po świecie jest równie mroczna i tajemnicza, jak sama opisana historia. „Nadchodząca rasa” po raz pierwszy została opublikowana w pełni anonimowo, a szybko zyskując rozgłos, wywarła znaczny wpływ na kręgi okultystyczne ówczesnych czasów. Zainteresowanie wzbudziła również wśród socjologów oraz ewolucjonistów, prowadząc do dyskusji dotyczących darwinowskiej teorii ewolucji. Podziemny świat, jaki ukazał nam autor, przedstawia utopijną społeczność nieznającą strachu, nienawiści, pożądania, ani wszelakich form grzechu – co ostatecznie, ku mojemu własnemu zaskoczeniu, wywołuje poczucie lęku i obcości, tak w nas, jak i w głównym bohaterze. Granice raju a piekła zacierają się. Narracja poprzez pierwszoosobowy punkt widzenia, pozwala nam jeszcze lepiej zrozumieć myśli bohatera oraz zagłębić się w opowiadaną przez niego historię. Od wizyty w sztolni, poprzez tragiczny wypadek, do konfrontacji z obcą cywilizacją… To wszystko prowadzi do poznania największej z tajemnic, jaką skrywa Ziemia. Czy rasa tak pokojowa, tak inteligentna i tak rozwinięta, może stanowić dla nas zagrożenie? Czy możliwe jest, aby nawet kilkuletnie dziecko vril-ya naprawdę potrafiło, uzbrojone w energię Vril, spopielić Nowy York jednym skinieniem ręki? Na szczęście to tylko książka. Prawda? Na równi z nowopoznaną siłą, do całkowitej destrukcji świata, tak naszego, jak podziemnego, może doprowadzić jeszcze jedna niezrównana moc – miłość. Ten wątek, mimo szczególnego odznaczania się wśród innych, sprawia, że zastanawiamy się, jak wiele potrafimy poświęcić dla cudzego bezpieczeństwa, a jak wiele czynimy z czystego strachu. Miłość, poprzez kontrast, wprowadziła do powieści niewątpliwie element horroru psychologicznego, który szczególnie zrobił na mnie wrażenie, mimo początkowych wątpliwości. Nie ma większej grozy niż nieopanowane uczucia tych, którzy nad uczuciami od zawsze panowali. Mimo iż zakończenie nie stanowi radykalnego zaskoczenia, a z samej formy narracji potrafimy je w pewnym stopniu przewidzieć, w ani jednym słowie nie straciło na sile. Przekaz jest mocny, jednoznaczny i przerażający. Oni w końcu nadejdą. https://skoliotyk.pl/recenzje/47-nadchodz%C4%85ca-rasa-edward-bulwer-lytton.html
Velocireader - awatar Velocireader
Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm I. K. R.
Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm
I. K. R.
Dla jednych magia to zło, drugim jawi się jako remedium na wszystkie problemy. W powieściach rodem z gatunku fantasy posługują się nią czarownice lub potężni magowie. Z założenia nie jest ani dobra, ani zła, wszystko zależy od intencji. Aby jednak dobrze się nią posługiwać, potrzebna jest gruntowna wiedza z różnych dziedzin i odpowiednie przygotowanie duchowe. „Magia praktyczna. Czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm” jest lekturą niezbędną przed rozpoczęciem praktyk magicznych i moim zdaniem jest bardzo ciekawą pozycją zarówno dla tych, którzy już z magią są zaznajomieni, jak i dla laików. Książka zaczyna się wprowadzeniem do podstawowych pojęć związanych z magią. Objaśnia jej istotę, mechanizmy działania oraz daje wskazówki, jak się dobrze przygotować do działań praktycznych. Oswaja pojęcie okultyzmu, które w naszej kulturze nabrało negatywnego znaczenia. Tłumaczy, czym jest istota bytu i na co się ona dzieli, jak władać żywiołami, które dość często bywają pomocne, choćby w zaklęciach obronnych. I choć język publikacji nieco trąci myszką, to treść jest zrozumiała, a cała wiedza jest wyłożona w prosty sposób. Wspomniane są wskazówki dotyczące BHP, jakże istotny, a często pomijany element na początkowym etapie pracy z magią. Poruszony zostaje również temat hipnozy i magnetyzmu, dwóch dziedzin, których badaniem zajmowano się już wiele lat temu i które do tej pory wzbudzają niemałe kontrowersje. Znajdziemy również zagadnienia związane z astrologią oraz wpływem układu gwiazd na horoskop oraz kiedy najlepiej stosować dane zaklęcia. Całość została podzielona na pięć ksiąg traktujących osobno o każdym z tematów. Zawarto w nich również przykładowe zaklęcia, m.in. miłosne, modlitwy, zaklęcia na dany dzień tygodnia. Myślę, że nie bez powodu zostały one umieszczone praktycznie na samym końcu. Autor cały czas podkreśla, że trzeba być solidnie przygotowanym, by przejść do rzucania uroków i zaklęć, dlatego niezbędne jest przejście czterech poprzednich ksiąg. W tekst zostały wplecione ryciny i tabele, które dobrze obrazują przekazywaną w książce wiedzę. Niektóre z nich napawały mnie lękiem, ale i jednocześnie fascynowały i nadawały lekturze odpowiedniego klimatu.  Jedni mogą traktować tę książkę jako podręcznik, który uzupełni ich wiedzę dotyczącą praktyki magicznej, inni jako ciekawostkę napisaną w konwencji literatury grozy. Czy jest ona niebezpieczna? Nie sądzę. Na pewno podzieli czytelników, jednak najgłośniej będą „prychać” zapewne Ci, którzy nawet nie zamierzają do niej zajrzeć, a uprzedzają się jedynie ze względu na okładkę i wypisane na niej pojęcia. Tego typu książki niekoniecznie służą indoktrynacji (tak jak niegdyś czytana przeze mnie „Historia magii” E. Leviego),a mogą ukazać nieco inną perspektywę i poszerzyć horyzonty myślowe. Zwłaszcza że styl przekazu jest łagodny i nienachalny. Czasami może denerwowała mnie narracja, która sugerowała, że magią raczej zajmują mężczyźni, nie kobiety, co stoi w opozycji do współczesnego podejścia do tematu. Dla mnie, osoby która na co dzień interesuję się ezoteryką, była to niesamowicie ciekawa lektura. Nawet ze względu na to, że powstała na podstawie pierwowzoru z 1928 r., co czyni ją jeszcze bardziej osobliwą i nietuzinkową. Podsumowując, książka jest dla każdego, kto dobrze czuje się w horrorowym klimacie lub po prostu ciekawi go szeroko pojęta magia i jej praktyczne zastosowanie. Nie ma co się bać, bo okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jeżeli podejdziecie do niej z otwartym umysłem, to możecie mieć z lektury niezłą frajdę.
Spiewajacabiblio - awatar Spiewajacabiblio
Błękitna Wyspa William Thomas Stead
Błękitna Wyspa
William Thomas Stead
"Błękitna Wyspa" to książka napisana przez Williama Steada po jego śmierci, którą przekazał z zaświatów swojej córce Estelle. Opisuje pokrótce wydarzenia w trakcie katastrofy Titanica, na pokładzie którego zginął (jego nazwisko znajduje się na liście pasażerów). Potem opowiada o świecie, do którego trafił po śmierci, a który nazwał właśnie Błękitną Wyspą. Owy świat jest jednym z wielu, do których mogą trafić duchy po śmierci. Jest on pewnym odbiciem codziennego ziemskiego życia (co jest charakterystyczne dla opisów takich miejsc). Niemniej jednak taka egzystencja nie jest celem samym w sobie. Życie na Błękitnej Wyspie to tylko forma przejściowa, podczas której możemy doskonalić się i nabywać nowe umiejętności (zgodne z własnymi zainteresowaniami i wolą),które następnie będziemy mogli rozwijać bądź poddać próbie w kolejnym wcieleniu - autor wspomina też o reinkarnacji charakterystycznej dla spirytyzmu. Polski czytelnik bez wątpienia "Błękitną Wyspę" będzie porównywać do "Naszego Domu" Andre Luiz (spisane przez medium Chico Xavier). Oba opisy diametralnie różnią się w szczegółach, lecz w założeniach są identyczne. Prawdopodobnie różnice wynikają z kultur, w jakich obracały i żyły (prawdopodobnie też i w poprzednich wcieleniach) duchy - "Nasz dom" odpowiada mentalności Brazylijczyków, a "Błękitna Wyspa" oddaje ducha anglosaskiego kręgu kulturowego. O ile Andre Luiz zdecydował się na napisanie książki w formie powieści (która jest obszerniejsza),o tyle William Stead po prostu opowiedział o swoich doświadczeniach (przez co znamy mniej szczegółów, ale lektura jest treściwa i nie czyta się jej długo). Zdecydowanie polecam "Błękitną Wyspę" jako pierwszą pozycję dla osób zainteresowanych szczegółową tematyką życia po śmierci.
Daniel - awatar Daniel

Cytaty z książki Goetia Vel Clavicula Salomonis Regis