Kim jestem, by osądzać? Odpowiedź na relatywizm - logicznie i z miłością

- religia
- Who Am I to Judge? Responding to Relativism with Logic and Love
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- Maria Nowak
Chrześcijanom trudno dzisiaj odpowiadać na zarzuty stawiane pod adresem wyznawanych przez nich zasadach moralnych. Sami często rozumieją je jako listę zakazów i nakazów lub tor przeszkód, które trzeba pokonać, by dostać się do nieba. Edward Sri podkreśla, że Bóg dał nam moralność jako drogowskaz do szczęścia. Pisze, czym w klasycznym rozumieniu jest cnota, wolność i tolerancja. Uczy, w jaki sposób głosić prawdę z szacunkiem i empatią.
Kup Kim jestem, by osądzać? Odpowiedź na relatywizm - logicznie i z miłością w ulubionej księgarni
Oceny książki Kim jestem, by osądzać? Odpowiedź na relatywizm - logicznie i z miłością
55 użytkowników ma tytuł Kim jestem, by osądzać? Odpowiedź na relatywizm - logicznie i z miłością na półkach głównych- Chcę przeczytać 32
- Religia 2
- 2020 1
- Chrześcijańskie 1
- Book 1
- Filozofia 1
- Filozofia, religia, kultura 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kim jestem, by osądzać? Odpowiedź na relatywizm - logicznie i z miłością
Niezwykle wartościowa książka, która porusza bardzo ważną kwestię - relatywizm we współczesnym świecie. Autor w prosty, ale konsekwentny sposób przedstawia jego wady i proponuje jak można z miłością i troską spróbować porozumieć się z osobami, które relatywizmem kierują się w życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam zarówno osobom wierzącym, jak i niewierzącym - ta pozycja daje wiele do myślenia.
Wspaniały tekst, który się lekko czyta, a jednoczenie wnosi dużo wiedzy, rozważań i różne punkty widzenia. Przedstawia współczesny relatywizm i obnaża jego zgrzyty, a jednoczenie ukazuje klasyczne podejście do moralności. Ukazuje ponadczasowe wartości w ujęciu klasycznego światopoglądu i relatywizmu. Coś pięknego, bo nawet jeśli jesteś zatwardziałym relatywistą to w człowieku coś się budzi po przeczytaniu tej książki. Aż brak slow :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie mówi wprost tego, jak odpowiadać na relatywizm, zamiast tego proponuje nawrócenie wewnętrzne, by dopiero wtedy - zgodnie z etyką cnót - umieć się mu przeciwstawiać. Nie chodzi tutaj jednak o jakieś erystyczne sztuczki, chodzi przede wszystkim o własną postawę życiową, o umiejętność ukazania swojego stanowiska. Generalnie książka jest swego rodzaju zwięzłym i całkiem konkretnym poradnikiem życia, w zasadzie nie tylko dla chrześcijanina, a dla każdego poszukującego. Jak najbardziej polecam.
Książka nie mówi wprost tego, jak odpowiadać na relatywizm, zamiast tego proponuje nawrócenie wewnętrzne, by dopiero wtedy - zgodnie z etyką cnót - umieć się mu przeciwstawiać. Nie chodzi tutaj jednak o jakieś erystyczne sztuczki, chodzi przede wszystkim o własną postawę życiową, o umiejętność ukazania swojego stanowiska. Generalnie książka jest swego rodzaju zwięzłym i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam tę książkę wszystkim, którzy pragną miłości, dobra i szczęścia i z jakichś powodów nie wychodzi im ich osiągnięcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzenikliwa książka kontrastująca "ducha naszych czasów" - tj. relatywizm moralny z wielowiekową nauką czerpiącą wpierw z filozofii, potem z chrześcijaństwa. Bardzo praktyczne konfrontacje postaw i opinii z ewangelicznymi receptami. Bardzo ważna jest również cześć praktyczna, która w apologetycznym duchu uczy delikatnego i wyrozumiałego podejmowania dyskusji w trudnej tematyce.
Przenikliwa książka kontrastująca "ducha naszych czasów" - tj. relatywizm moralny z wielowiekową nauką czerpiącą wpierw z filozofii, potem z chrześcijaństwa. Bardzo praktyczne konfrontacje postaw i opinii z ewangelicznymi receptami. Bardzo ważna jest również cześć praktyczna, która w apologetycznym duchu uczy delikatnego i wyrozumiałego podejmowania dyskusji w trudnej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam książkę. Zainteresował mnie tytuł a treść daje odpowiedź i wyjaśnia dlaczego z niektórymi osobami mamy "pod górkę", dlaczego się nie możemy porozumieć, dlaczego często "bolą" nas relacje z najbliższymi. Co to jest relatywizm i dlaczego tak "zabija" relacje między ludźmi a także jak sobie z tym radzić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie polecam niezdecydowanym.
Zdecydowanie polecam niezdecydowanym.