Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać379
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- Poczytaj mi, mamo
- 1963-01-01
- 1963-01-01
- 16 min.
Książeczka dla dzieci wydana w popularnej serii "Poczytaj mi mamo".
opracowanie graficzne: Janina Krzemińska.
opracowanie graficzne: Janina Krzemińska.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI Bądź pierwszy - oceń książkę
Kup Sąsiedzi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Sąsiedzi
35 użytkowników ma tytuł Sąsiedzi na półkach głównych- Przeczytane 32
- Dzieciństwo 2
- Z dzieciństwa 1
- Przeczytałam z synkiem 1
- Oficjalnie dzieciowe 1
- Maria Kowalewska 1
- Słodkie wspomnienia 1
Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Poczytaj mi, mamo. Księga trzecia Wiera Badalska, Stanisława Domagalska, Sławomir Grabowski, Ryszard Marek Groński, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Marek Nejman
Skakanka Wiera Badalska, Helena Bechlerowa, Jan Brzechwa, Elżbieta Brzoza, Wanda Chotomska, Wincenty Faber, Stanisław Grabowski, Stanisław Grochowiak, Czesław Janczarski, Hanna Januszewska, Jadwiga Jasny-Mazurek, Mira Jaworczakowa, Zbigniew Jerzyna, Anna Kamieńska, Ludwik Jerzy Kern, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Irena Landau, Maria Łastowiecka, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Krystyna Pokorska, Maria Rosińska, Ewa Szelburg-Zarembina, Maria Terlikowska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow

Opinie i dyskusje o książce Sąsiedzi
Urocze ilustracje Janiny Krzemińskiej w opowiadaniu Mari Kowalewskiej "Sąsiedzi" z 1975 roku. Ukazana przyjaźń nawiązana pomiędzy Marcinkiem i Michałem w ogodzie pod krzakiem bzu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka z PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’.
W nowym formacie kwadratowym, wprowadzonym po zmianach w 1974 roku.
Książeczka cienka, dobry druk. Papier grubszy odrobinę. Ilustrowana w kolorze, ale są też obrazki zielono-czarne. Bardzo ładnie i ciekawie wyglądają, występują naprzemiennie z kolorowymi. Taka odmienna technika.
Treść poświęcona małemu chłopcu Marcinkowi, który sprowadził się do nowego domku z ogródkiem i jeszcze nikogo nie zna.
Dziecko próbuje się bawić samo, ale wewnątrz mieszkania wszystkim przeszkadza. Wchodzi pod stół zorganizować sobie zabawę, to akurat mebel potrzebny jest tacie. Buduje sobie szałas, bazę z koca i krzeseł, to niestety krzesła są komuś wtedy potrzebne. Czuje się jak zawadzający mebel.
Rusza na podwórko do ogrodu i tam pod krzakiem zaczyna się bawić w gospodarstwo z zagrodą.
Nie dopuszcza do siebie chłopca sąsiadów Michałka, choć ten bardzo chce uczestniczyć z nim w zabawie.
Dopiero jak Michałek zachoruje ,wszystko się zmienia.
Jak potoczyły się dalej losy chłopców?
Czy doszli do jakiegoś konsensusu?
Przeczytajcie swoim dzieciom.
Polecam!
Książeczka z PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW nowym formacie kwadratowym, wprowadzonym po zmianach w 1974 roku.
Treść poświęcona małemu chłopcu Marcinkowi,...
Marcinek organizuje sobie dom wśród gałązek bzu. Nawet się nie spodziewa, że ciekawski i irytujący Michał mieszkający za płotem jest mu taki bliski.