Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski

Okładka książki Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski autora James Breakwell, 9788375155747
Okładka książki Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski
James Breakwell Wydawnictwo: Otwarte poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
Bare Minimum Parenting
2019-01-01
2019-01-01
Maria Borzobohata-Sawicka

Kup Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski

Początek dość obiecujący, miła odmiana względem poważnych poradników dotyczących odpowiedzialnego i świadomego rodzicielstwa. Niestety, im dalej tym coraz bardziej powtarzalnie, wtórnie i nudno. Poczucie humoru autora faktycznie specyficzne.
Ale czyta się dość szybko. Nie należy brać na serio tej książki.

Ale czyta się dość szybko. Nie należy brać na serio tej książki.

Książka napisana na luzie. Stylistyka i sposób pisania mają u mnie wartość ujemną. Czasem ironia nie jest na miejscu, ale czyta się szybko. Choć w niektórych momentach bardzo z autorem mi po drodze, tak sposób prześmiewczy, w jakim podchodzi do pewnych spraw jest ogromnie irytujący.

Zabawna momentami ale ogolnie przecietna ksiazka.

Zabawna momentami ale ogolnie przecietna ksiazka.

67 użytkowników ma tytuł Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski na półkach dodatkowych

Metoda Montessori. Do trzeciego roku życia Charlotte Poussin
Metoda Montessori. Do trzeciego roku życia
Charlotte Poussin
Książka, która ośmiela się powiedzieć coś oczywistego. Edukacja, zaczyna się od narodzin i nie polega na kształtowaniu człowieka, ale na pomaganiu mu w budowaniu siebie. Edukacja to przygoda życia trwająca od przyjścia człowieka na świat do jego śmierci. Oto książka, która wyjaśnia prostą prawdę: nasze dziecko, od chwili narodzin, jest kompletną jednostką- ze swoimi atutami i ograniczeniami, talentami i gustami, obdarzoną wolą i gotową na zbliżenie się do świata. Ale tak jak my wszyscy, potrzebuje pomocy. Im odpowiedniejszą i skuteczniejszą pomoc otrzyma, tym lepiej będzie umiała wykorzystywać swoje talenty i przeżyć przygodę, jaką jest życie ludzkie, w harmonii i szczęściu. Ta książka nie ma nauczyć nas jedynie, jak pomagać dziecku. Nie znajdziemy tu prostych gotowych receptur. Chodzi o to, aby nauczyć się budować relacje ze swoim dzieckiem oparte na zaufaniu, szacunku i chęci doskonalenia się. Czytając tę książkę, odkrywamy dziecko takim, jakie ono jest, z jego wolą badania i odkrywania świata, pragnieniem kontrolowania tego, co je otacza, poruszania się w otaczającej je przestrzeni, a zwłaszcza z potrzebą bycia w relacji i wymiany z otoczeniem. Jako rodzice często jesteśmy zakłopotani, czasem nawet zaniepokojeni, gdy stajemy wobec tajemnicy, jaką jest małe dziecko. Książka pokazuje nam, jak obserwować, a zwłaszcza, jak szanować nadzwyczajną zdolność koncentracji, którą mają nasze dzieci. Musimy zdawać sobie sprawę, jak ogromne wyzwanie podejmuje dziecko, gdy odkrywa to, co je otacza. Rozpoznawanie dźwięków i kolorów, odróżnianie gorąca od zimna, słodkiego od słonego i odbieranie tysiąca innych wrażeń wymaga od niego wysiłku tak intensywnego, na jaki nie będzie się musiało zdobywać już nigdy więcej w życiu. Dlatego konieczne jest zapewnienie dziecku najlepszych możliwych warunków sprzyjających realizacji tego złożonego zadania. Trzeba stworzyć mu otoczenie, które będzie je pobudzać i ułatwiać mu ruch, a tym samym eksplorację. Nie mogą się w nim zbyt często pojawiać urozmaicenia, gdyż zakłócają one koncentrację. Ta książka dostarcza nam nie tylko prostych i praktycznych porad, ale także pouczających wyjaśnień, które pozwolą nam lepiej zrozumieć, co dzieje się w sercach i umysłach naszych najmłodszych. Ponadto nasze dziecko nie tylko odkrywa swoje ciało i zmysły, ale dokonuje też wyjątkowego i bardzo niepokojącego odkrycia: rozpoznaje siebie jako indywidualną istotę, staje się świadome siebie. Bardzo szybko orientuje się, że jest w stanie samo decydować. Wybiera czy chce się poruszać, chwycić coś, wydawać dźwięki bądź też przyciągać uwagę otaczających je osób. Podejmowanie decyzji to wybór, swobodne działanie, korzystanie z wolności, to stawanie się istotą ludzką. Naszą rolą jest sprzyjanie rodzeniu się tej istoty, które następuje po fizycznych narodzinach dziecka. W tym celu musimy nauczyć się je obserwować i szanować wybory, których dokonuje. Konieczne jest stwarzanie mu coraz to nowych możliwości podejmowania nowych decyzji, a tym samym doświadczania wolności i uświadamiania jej sobie.
Katherina87 - awatar Katherina87

Cytaty z książki Jak sobie odpuścić. (Nie)poradnik rodzicielski