W zapomnieniu

Okładka książki W zapomnieniu autorstwa Agnieszka Lingas-Łoniewska
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki W zapomnieniu autorstwa Agnieszka Lingas-Łoniewska
Agnieszka Lingas-Łoniewska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2019-07-17
2012-04-25
Gdy szukasz właściwej drogi w życiu, miłość jest najlepszym drogowskazem.

Dramatyczna, emocjonalna opowieść o szukaniu właściwej drogi i o miłości, która potrafi uratować życie.

Magda Lasocka – absolwentka pedagogiki. Po studiach wraca do rodzinnego Wałbrzycha. Wprowadza się do mieszkania odziedziczonego po dziadkach i zaczyna pracę jako pedagog w podstawówce, w której się uczyła.

Michał „Majki” Langer – jej szkolny kolega. Chłopak z patologicznej rodziny – ojciec alkoholik znęcał się nad matką, w końcu ją zabił, a Michał został opiekunem prawnym młodszego brata. Edukację zakończył na zawodówce, razem z „chłopakami z Santany” (dyskoteki, gdzie spotyka się półświatek) prowadzi lewe interesy.

W tle Wałbrzych – miasto, które nie daje nadziei. Marazm, problemy z pracą, brak perspektyw.

Magda decyduje się na powrót, by pomóc dzieciom, które dorastają w trudnych warunkach. Praca to całe jej życie – do momentu, gdy ponownie spotka Michała. Wtedy dzieliło ich wszystko. Teraz – różnice pozostały, ale pojawiło się mocne spoiwo – rodząca się między nimi miłość.

Próbują połączyć swoje światy, ale nie tak łatwo zerwać z przyzwyczajeniami. Huśtani emocjami zrywają i wracają do siebie. Przed prawdziwą próbą staną w momencie, gdy Majki, zdradzony przez bliską kiedyś mu osobę, trafi do więzienia za paserstwo i rozbój, a Magda przejmie opiekę nad jego bratem, wspierana przez kuratora, który zniechęca ją do marnowania sobie życia z bandytą.

Czy ona będzie na niego czekała? Czy postawi wszystko na jedną kartę? Czy on będzie się potrafił dla niej zmienić?

Kup W zapomnieniu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

W zapomnieniu

6162 3328

Oceny książki W zapomnieniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce W zapomnieniu

Zdecydowanie lubię takie książki gdzie jest właściwie wszystko. Trochę gangsterskich skomplikowanych układów z których trudno z honorem się wycofać ale też miłość. Gwałtowna, namiętna ale ograniczona niepewnością i zawiścią ludzką. Fabuła niezwykle wciągająca gdzie ścierają się dwa mocne charaktery.
Czy dobrze się to kończy? Tak.

Czy dobrze się to kończy? Tak.

Książka o kobiecie, która po studiach wraca do rodzinnego miasta. Podejmuje pracę jako pedagog w szkole, do której sama uczęszczała. Spotyka dawnego kolegę, od zawsze rozrabiakę, dziś prowadzącego lewe interesy i zajmującego się nieletnim bratem. Same początki sugerują, co będzie potem. Nie było super zaskoczeń, żadnego wątku, który byłby wyjątkowy. Dużo powtarzających się opisów w stylu: wygląd postaci. Książkę czyta się lekko. Ale w języku i treści brakowało mi czegokolwiek charakterystycznego, czegoś, co by wyróżniło autorkę i zachęciło do sięgnięcia po kolejną książkę jej autorstwa.

„maleńka”, „maleńka”, „maleńka” — ileż można?!
strasznie bezemocjonalna była ta książka, jedyne co odczuwałam to zażenowanie na niektóre (wszystkie) dialogi

„maleńka”, „maleńka”, „maleńka” — ileż można?!

3380 użytkowników ma tytuł W zapomnieniu na półkach głównych
481 użytkowników ma tytuł W zapomnieniu na półkach dodatkowych

Okładka książki Bloody Diamonds. Diamentowy Książę Paulina Jurga, Agnieszka Lingas-Łoniewska
Bloody Diamonds. Diamentowy Książę Paulina Jurga, Agnieszka Lingas-Łoniewska
Okładka książki Siła śmierci Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Siła śmierci Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Okładka książki Siła wybaczenia Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Siła wybaczenia Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Agnieszka Lingas-Łoniewska
Agnieszka Lingas-Łoniewska - wrocławska pisarka, zwana przez swoich czytelników dilerką emocji. Autorka 60 bestsellerowych powieści, stanowiących elektryzujący miks gatunkowy romansu, dramatu i sensacji. Jej książki są hitami wśród czytelników ceniących akcję, emocje i miłość. Sprzedały się do tej pory w setkach tysięcy egzemplarzy. Kultowa powieść „Molly” ukazała się w marcu 2022 w czeskim wydawnictwie Knihy Dobrovský. Została także wydana jako serial audio, który z miejsca stał się bestsellerem i został nominowany do nagrody BEST AUDIO Empik Go. Autorka kocha zwierzęta, na licznych spotkaniach autorskich prowadzi akcję „Karma zamiast kwiatka”. FB: Agnieszka Lingas-Łoniewska Pisarka IG: lingasloniewska.pisarka

Zakład o miłość Agnieszka Lingas-Łoniewska
Zakład o miłość
Agnieszka Lingas-Łoniewska
Sylwia przez całe swoje życie robiła to co jej zaplanowano. Nigdy nie zgłaszała sprzeciwu. Jednak gdy już było kilka dni do ślubu z idealnym kandydatem dziewczyny wyciągnęły ją na panieński mimo iż Marcel ustalił, że nie będą brali udziału w tych głupotach. Jednak dziewczyna dała się namówić bo akurat przecież nie było jego w mieście. Na imprezie poznaje Aleksa, który wzbudza w dziewczynie sprzeczne emocje, które do tej pory jej towarzyszyły. Mężczyzna wręcz buntuje ją w stosunku do swojego życia. Można by stwierdzić, że Sylwia nigdy nie mogła być sobą, a ten facet wyzwala w niej prawdziwe "ja". Jednak czy dobrze robi skoro wszystko było już zaplanowane i mogła mieć w życiu wszystko to co potrzebne? Czy nie dała się przypadkiem zbytnio ponieść wodzom emocji? Aleks zawsze dostaje to co chce. Kobiety dla niego są jak zabawki, Nie przejmuje się emocjami bo można powiedzieć nie ma uczuć. Nikt go nie nauczył kochać oprócz jego kochanej siostrzyczki, którą kocha nad życie. Jednak do wszystkich innych jest zimny jak lód. Gdy u kolegi w klubie zauważa Sylwie i dowiaduje się nieco o niej od chłopaków nie mógł postąpić inaczej jak założyć się z nimi, że ją zaliczy. Oczywiście niebyłby sobą gdyby nie podniósł poprzeczki i stwierdzi, że dla niego odwoła ślub. Nie daje się Sylwii zbyć i dąży do tego co chce. Niestety lód w jego sercu z każdą minutą spędzoną z nią się stapia. Świetna krótka historia, która w pewnym momencie wiemy jak się zakończy. Jednak akcja zmienia się o 180 stopni i to zdecydowanie zaskakuje. Nie będą ukrywać, że uwielbiam twórczość tej autorki i wiele jej książek już jest za mną. Nie mogłam się oprzeć również i tej pozycji chociaż przyznam długi czas czekała na swoją kolej. Oczywiście pochłonęłam ją w kilka chwil. Wszystko fajnie napisane bez nudnych opisów. Książka podzielona na rozdziały, w których są odrębne tytułu oraz jakby mogło tego zabraknąć tytuł odpowiedniej piosenki pod dany rozdział. Na końcu mamy spis wszystkich piosenek gdzie możemy sobie ładnie skomponować całość. Okładka nawiązuje do jednej ze scen w książce i powiedziałabym, że to idealny wybór. Nie wiem czy można jeszcze znaleźć taką dziewczynę jak Sylwia, która czekała z pierwszym razem na tego jedynego. Myślała, że jest nim właśnie Marcel i jemu się odda, jednak to Aleks wywołał w niej prawdziwe uczucia i pozwolił być wręcz sobą. Tylko oczywiście nie byłoby historii gdyby czegoś nie spieprzył. Rodzina Sylwii była starej daty więc to co zrobiła tuż prze ślubem było nie do pomyślenia. Natomiast Aleks robił co chciał praktycznie całe życie bo matka jak to ojciec przez całe życie mu wpajał go zostawiła, a on z tej tęsknoty zgorzkniał do reszty i nie potrafił okazać swoich uczuć względem syna. Podsumowując książka zdecydowanie godna przeczytania.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
Serce nie sługa Rachael Herron
Serce nie sługa
Rachael Herron
By osiągnąć spokój ludzie wiele lat porządkują, układają, zastanawiają się, podejmują przemyślane decyzje, a wystarczy moment, chwila i świat wywraca się do góry nogami. I tak właśnie się dzieje w przypadku Lucy i Owena. Oboje dorośli, z bagażem doświadczeń, żyjący w zgodzie z samym sobą spotykają się w dość osobliwych warunkach, by zburzyć panującą w ich życiu harmonię. Lucy- właścicielka księgarni odziedziczonej po ukochanej babci Ruby, miłośniczka robienia na drutach, spokojna, poukładana,oddana przyjaciółka, absolutnie nie lubiąca zmian i przede wszystkim od lat zakochana w miłości z liceum. Owen- były policjant ranny podczas akcji w której być może zabił swojego przyjaciela, pochądzący z patologicznej rodziny, lokalny łobuz, nieświadomie kochający skromną Lucy. Spotykają się po latach podczas ratowania życia ciężarnej przyjaciółki Lucy. Od tej chwili ich drogi nieustanie się krzyżują, uświadamiając łączące ich uczucie. Lucy odkrywa, że otaczająca rzeczywistość wygląda zgoła inaczej niz sobie to wyobrażała, pokonuje swoje największe lęki i w końcu ryzykuje a Owen... hmm, jak to facet w końcu oswaja się z myślą, że być szczęśliwym nie oznacza mieć nad wszystkim kontrolę. Lekka lekturka na słoneczne dni. Nastraja pozytywnie bo jeśli w końcu się coś udaje to warto jest wierzyć, że szczęście spotkać może każdego
Martensia - awatar Martensia
oceniła na69 lat temu
Uratuj mnie Rachel Gibson
Uratuj mnie
Rachel Gibson
Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego ta książka ma tak słabą ocenę. Co prawda - jak się bliżej przyjrzeć i głębiej zastanowić, to nie jest to wyjątkowo ambitna pozycja, nawet troszkę przewidywalna (prócz umiejscowienia akcji w stanie Teksas, o tym jeszcze nie czytałam!!),ale za to wręcz obfituje w to, co pozwala człowiekowi po prostu się zrelaksować przy przyjemnej, spokojnej lekturze. Bardzo spodobała mi się postać głównej bohaterki - silnej kobiety, która postanowiła przeżyć swoje życie po swojemu, znaleźć swoje własne miejsce w świecie, zamiast tkwić w tłumiącym jej osobowość miejscu dążącym do... Cóż, ciągłych małżeństw, plot i spładzania kolejnych dzieciątek. Postać Vince'a również przyjemna, jakkolwiek bohater twierdził, że jest nie miłym dupkiem, tak okazuje się być zwyczajnie dobrym (i seksownym w każdym calu!) facetem. Ostatni tajemniczy wątek nie rozwinięty, jednak nie czuję z tego powodu jakiegoś specjalnego niezadowolenia, wystąpił na samym końcu, także nie wprowadza niczego niesamowitego do fabuły, która od początku skupiała się głównie na życiu Sadie Jo i Vincencie. Fabuła bez zbędnego przesadzenia. Jeżeli by wziąć na cel mieszkańców Lovett - realistycznie ukazana. Ludzie i to ich zamiłowanie do gorących ploteczek... Poza tym bardzo polubiłam poczucie humoru autorki, które naturalnie wpoiło się w całą historię bez poczucia, że coś jest zbywane/przerywane z braku laku. Nie ma też dużo scen seksu, czytając raczej można się zdziwić iż jest więcej opisów przeżyć bohaterów niż wątków seksualnych, przy tym jednak pisarka nie pomija delikatnego elementu romantycznego, jaki wzrasta z każdą stroną. Miło mi się czytało, że to mężczyzna pierwszy stracił głowę dla kobiety niż na odwrót (bo bohaterka wytrwała dłużej, HA!) Polecam na nudny/męczący weekend.
cerihunter - awatar cerihunter
Czarny Książę Katarzyna Michalak
Czarny Książę
Katarzyna Michalak
Ostatnio potrzebowałam jakiejś odskoczni. Szukałam czegoś innego, a i tak wróciłam do Katarzyny Michalak, która po prostu mnie nie zawodzi, jeśli chodzi o pociągające i trzymające w napięciu historie – i jak się okazuje, nie tylko te typowo miłosne! Tym razem postawiłam na coś zupełnie innego i w moje ręce wpadł „Czarny książę” – i to był strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o przełamanie tej nudnej, cukierkowej passy. To mroczna historia, w której zamiast słońca mamy duszny klimat XIX-wiecznego miasta i dwóch potężnych mężczyzn walczących o względy jednej dziewczyny – Konstancji. Bo większość osób widzi w niej tylko urokliwą, młodą kobietę, która stała się nagrodą w męskiej grze. Ja zobaczyłam to zupełnie inaczej. Dla mnie to fascynująca opowieść o tym, jak ta młoda, teoretycznie krucha i bezbronna Konstancja tak naprawdę trzyma ich obu w garści. To ona, swoją urodą i delikatnością, wywołuje w nich emocje, nad którymi nie potrafią zapanować. To ona ma tę niewidzialną władzę, choć teoretycznie nie ma w tym świecie nic do gadania, bo ten dookoła niej jest brutalny i męski. Zainspirowało mnie to do myślenia o tym, jak często oceniamy innych po pozorach. Ktoś może wydawać się słaby, zależny od innych, a w rzeczywistości to on jest tym najsilniejszym ogniwem, które nadaje bieg wydarzeniom. Lubię takie historie, które nie dają prostych odpowiedzi i zostawiają w głowie lekki niepokój, trochę pytań zamiast różowych okularów. Czasem to właśnie te mroczniejsze opowieści mówią nam więcej o nas samych i o naszych relacjach niż najpiękniejsza bajka.
Julie Root - awatar Julie Root
Znów mnie pokochaj Anna Siwek
Znów mnie pokochaj
Anna Siwek
Małgorzata, główna bohaterka - wydaje się mieć wszystko, czego potrzeba do szczęścia. Ciepły dom, ukochanego syna, oraz męża, z którym przeżyła wiele pięknych chwil. Jednak w ich związku zaczynaja się pojawiać rysy. Brak bliskości, rutyna. Więc, gdy Paweł w ostatniej chwili odwołuje ich wakacyjny wyjazd, Małgorzata postanawia wyjechać z synkiem. A tam… spotyka swoją dawną miłość. Czy to przypadkowe spotkanie stanie się punktem zwrotnym w życiu Małgorzaty ? Mimo, że książka została wydana w 2010 roku, w moje ręce trafiła dopiero teraz. Styl autorki bardzo przypadł mi do gustu, bowiem nie używa metafor, a skupia się na szczerości emocjonalnej i naturalnym dialogu. Dlatego mimo, że tempo narracji jest dość spokojne, książkę czyta się płynnie , a wydarzenia wciągają. Siwek w umiejętny sposób operuje czasem narracyjnym, gdzie teraźniejszość przeplata się ze wspomnieniami z dawnych lat. Co istotne przeskoki te są bardzo płynne, co sprawia, że historia nabiera wielowymiarowości. Czytelnik stopniowo odkrywa co doprowadziło bohaterkę do momentu, w którym się znalazła. Pozwala lepiej zrozumieć motywy jej postępowania. Największym atutem „Znów mnie pokochaj” jest psychologiczna wiarygodność postaci - z krwi i kości. Nie idealne, ale bardzo ludzkie. Każdy z bohaterów mierzy się z własnymi słabościami i tęsknotami, zmagają się z codziennością. O czym więc jest ta historia ? Jak wskazuje tytuł jest to historia o miłości. Lecz pod tą romantyczną warstwą kryje się dużo więcej. To powieść o odwadze, żeby żyć naprawdę. Bo czasem warto jest postawić wszystko na jedną kartę. To historia o drugich szansach, o odwadze, by zawalczyć o siebie i swoje uczucia. Po przeczytaniu „Znów mnie pokochaj” trudno nie zastanowić się nad własnym życiem i relacjami. Pojawia się również ważne przesłanie: nawet, jeśli coś się kończy, zawsze można zacząć od nowa.
Kamila_czyta_24 - awatar Kamila_czyta_24
Zapach miłości Justyna Chrobak
Zapach miłości
Justyna Chrobak
Czasem wystarczy jeden poranek, żeby życie wywróciło się do góry nogami… 🅜🅞🅙🅐 ​ 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐 ​ ▪️Magda ma 28 lat i serce pełne marzeń o wielkiej miłości. Chce spotkać tego jedynego – mężczyznę, z którym będzie mogła iść przez życie na dobre i na złe. Niestety, jej codzienność jest daleka od romantycznych filmów – pracuje jako menadżer restauracji w centrum handlowym i czuje się jak trybik w wielkiej maszynie: zero przestrzeni na własne pomysły, tylko tabelki, wyniki i minimalizowanie strat. ▪️Aż pewnego zimowego poranka, w drodze do pracy, los w końcu daje Magdzie sygnał – dosłownie wpada na Roberta. Przystojny, czarujący, zupełnie jak z jej marzeń. Przypadkowe spotkania stają się coraz częstsze, a niewinna znajomość przeradza się w szalony romans. Ale czy Robert jest tym, na którego Magda czekała całe życie? Czy jej wizja „wielkiej miłości” przetrwa zderzenie z rzeczywistością? ▪️Ta książka to lekki, pełen emocji romans, który wciąga od pierwszych stron. Można się przy niej pośmiać, trochę wzruszyć i na chwilę zapomnieć o codzienności. Idealna na wieczór z kubkiem herbaty i kocem – pozwala się zrelaksować i zanurzyć w świecie marzeń o prawdziwej miłości. Polecam kazdemu, kto lubi ciepłe, pełne uczuć historię, które poprawiają humor i zostawiają na twarzy uśmiech🥰
rosa_nera_books - awatar rosa_nera_books

Cytaty z książki W zapomnieniu

Najgorszy dla człowieka jest moment, kiedy nie widzi sensu swej egzystencji, kiedy widzi, że nie ma dla kogo żyć.

Agnieszka Lingas-Łoniewska W zapomnieniu Zobacz więcej

- Jesteś śliczna, ale to już mówiłem ci rano... - uśmiechnął się.
- Nie przeszkadzaj sobie, możesz się powtarzać - powiedziała z niewinną minką.
- Ale tego, że jesteś dla mnie ważna, nie mówiłem? - spytał poważnie.
- Nie - szepnęła.
- A to, że czuję, że się w tobie zakochałem?
- Też nie... - pokręciła głową.
- Aha, to kiedyś ci powiem(...).

- Jesteś śliczna, ale to już mówiłem ci rano... - uśmiechnął się.
- Nie przeszkadzaj sobie, możesz się powtarzać - powiedziała z niewi...

Rozwiń
Agnieszka Lingas-Łoniewska W zapomnieniu Zobacz więcej

Czy mówiłem już kiedyś, że cię kocham?
Nie?
To kiedyś Ci powiem...

Czy mówiłem już kiedyś, że cię kocham?
Nie?
To kiedyś Ci powiem...