Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji

- informatyka, matematyka
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 9788371935428
Tekst tego podręcznika ma charakter wykładu, a wykład nie powinien być ani zbyt nudny, ani zbyt formalny. Dlatego, pomimo że głównym jego celem jest przekazanie studentom matematycznych podstaw teorii gier, nie chciałem wypełnić go jedynie pełnym symboli ścisłym wywodem matematycznym. Przykłady zastosowań tej teorii oraz rozmaite interpretacje uzyskiwanych wyników są zbyt atrakcyjne, by pozbawić studentów matematyki przyjemności zapoznania się z nimi. Dlatego definicje, twierdzenia i ich dowody przeplatają się z ich potoczną interpretacją, opisem intuicji leżących u podstaw poszczególnych pojęć czy koncepcji, a także odautorskimi komentarzami dotyczącymi tychże. Te ostatnie starałem się zresztą wyraźnie oddzielić od tekstu matematycznego, gdyż - w odróżnieniu od wyników stricte formalnych - z komentarzami można się zgadzać lub nie. Ze względu na zakładaną "sylwetkę" czytelnika (student matematyki) wszystkie zamieszczone w tekście przykłady, których zadaniem jest pokazanie kontekstu praktycznego dla uzyskanych wyników, nie są zbyt mocno osadzone w jakiejś konkretnej dziedzinie zastosowań. Nie chciałem, by studenci musieli dodatkowo poświęcać czas na zapoznanie się z teorią ekonomii, biologii, batalistyki itp. Zresztą większość z podanych przykładów to przykłady znane, uznawane już za klasykę i, jak mniemam, na tyle proste, by bez kłopotu zrozumieć ich ilustracyjne znaczenie.
Kup Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji w ulubionej księgarni
Oceny książki Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji
Tagi i tematy do książki Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji
Cytaty z książki Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji
Dodaj cytat z książki Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matematyczne modele konfliktu. Wykłady z teorii gier i decyzji