Boginie w każdej kobiecie

- Goddesses in everywoman : a new psychology of women
- 2016-01-01
- 2006-01-01
- Magdalena Junkieles
Kariera czy rodzina Namiętny romans czy stabilne małżeństwo Kompromis czy ostra rywalizacja Pieniądze czy satysfakcja z pracy Takie decyzje nie są łatwe, bo na naszą psychikę wpływają różne, czasem sprzeczne, siły wewnętrzne, przez autorkę przedstawiane pod postacią greckich bogiń.
Hera pogania: Kiedy wreszcie wyjdziesz za mąż Dla Demeter najważniejsze są dzieci. Używaj życia, póki czas - kusi Afrodyta.
Jeśli chcesz zrobić karierę, musisz skupić się tylko na tym - ostrzega Atena.
Której posłuchać Jak dokonywać mądrych wyborów O tym właśnie pisze Jean Shinoda Bolen: jak pogodzić wewnętrzne boginie, by żyć w zgodzie z własną prawdziwą naturą.
Kup Boginie w każdej kobiecie w ulubionej księgarni
Oceny książki Boginie w każdej kobiecie
281 użytkowników ma tytuł Boginie w każdej kobiecie na półkach głównych- Chcę przeczytać 207
- Kobieta 2
- Poradniki 2
- 2024 2
- Poradniki / Psychologia/ Seksuologia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Boginie w każdej kobiecie
Długo czytałem tę książkę i za każdym niemalże razem miałem inne uczucia związane z jej lekturą.
Plusy:
- Oryginalne ujęcie tematu.
- Świetny pomysł na porównanie różnych typów osobowości kobiet do greckich bogiń.
- Wciągające interpretacje różnych zachowań w odniesieniu do mitów i archetypów.
Minusy:
- Mało interesujące i moim zdaniem, zupełnie niepotrzebne odniesienia autorki do własnych pacjentek.
- Dłużyzny.
- Zbyt amerykańska w stylu, co z pewnością zniechęci wielu europejskich odbiorców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy:
- Oryginalne ujęcie tematu.
Minusy:
- Mało interesujące i moim zdaniem, zupełnie niepotrzebne odniesienia...
Lektura tej książki wzbudzała we mnie lekkie zażenowanie i poczucie niepokoju. Śmiem twierdzić, że ta książka może zrobić krzywdę niektórym kobietom. Przeczytałam w swoim życiu dość dużo książek psychologicznych, tych o duchowości i rozwoju. Mam wrażenie, że ta książka wymyka się wszelkim ramom, przeraża mnie też to podkreślanie chorób psychicznych u kobiet, gdy nastąpi konflikt bogiń. Gloryfikowanie feministycznych postaw bije po oczach. Robienie z kobiet albo wyjątkowo twardych, albo głupich i bezbronnych. Ta książka idzie w stronę skrajnych sytuacji. Czuć od niej brutalne mity, pełne niepokojących opisów i zdarzeń, które rzekomo opisują początek świata i to czym ludzie kierują się przez tysiąclecia. Bardzo naciągana teoria. Zastanawiam się teraz, którą boginią jestem, pisząc ten komentarz. Nie mogę być żadną, bo to twory wymyślone przez garstkę mężczyzn, aby kontrolować głupi lud, wprowadzając religijne dogmaty i symbole…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpoczęłam przygodę z Jungistkami od Marion Woodman i Maureen Murdock, a powinnam zacząć od tej pozycji, ponieważ objaśnia wyczerpująco archetypy, przy tym dla kogoś, kto na słowo psychoanaliza, wyobrażał sobie Wujka Freuda z upudrowanym na biało noskiem i zazdrością o penisa, musiał iść, bo zostawił ogórki na gazie, jest wyjątkowo prosta w odbiorze. Tylko dzięki uczennicom C.G. Junga, trafiłam do fascynującego świata archetypów. Nie Clarissa Pinkola Estes, a właśnie Shinoda Bolen, Murdock i Woodman.
Mity o boginiach, nie tylko greckich, są ponadczasowe i niesamowicie wspierające. Innym razem wskazują na ciemną stronę archetypu i pracę, jaka powinna zostać wykonana. Jeśli psychologia Junga nie jest „poważna, ani najwyższych lotów”, to nie wiem, która jest tą „najlepszą”. Jung bardzo odważnie i ryzykownie jak na tamte czasy wyrażał się o braku potrzeby wyznawania jakiejkolwiek religii, każdą traktując jako mitologię opartą na symbolach różnych faz naszego życia. Polecam każdemu tę tematykę i książkę. Pomaga wyjść z dzisiejszej ramy przeintelektualizowania i uelastycznić myślenie. Uelastycznić myślenie, a nie zacząć wierzyć w ALT-MED. To nie jest książka o czary-mary. Napisał ją lekarka psychiatrii.
Rozpoczęłam przygodę z Jungistkami od Marion Woodman i Maureen Murdock, a powinnam zacząć od tej pozycji, ponieważ objaśnia wyczerpująco archetypy, przy tym dla kogoś, kto na słowo psychoanaliza, wyobrażał sobie Wujka Freuda z upudrowanym na biało noskiem i zazdrością o penisa, musiał iść, bo zostawił ogórki na gazie, jest wyjątkowo prosta w odbiorze. Tylko dzięki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Pozwala zobaczyć pewne aspekty swojej osobowości, które ignorujemy lub celowo chcemy wyrzucić do piwnicy. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomam problem, żeby traktować tę książkę poważnie - ale kiedy spojrzy się na nią z przymrużeniem oka, może stać się całkiem sympatyczna; ciekawe rozwiązanie z archetypami kobiet-bogiń, bardzo mi się to podoba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka o podróży po boginicznych archetypach.
Odnalazłam tutaj coś z "Biegnącej z wilkami", choć książka
jest krótsza i przez to nie aż tak pogłębiona. Mniej tutaj
historii i baśni, a więcej postaci - tytułowych bogiń.
Każda z nich określa jakieś cechy w psychice kobiecej,
można się w nie zagłębić, a także odnaleźć w sobie.
Gorąco polecam!
Wspaniała książka o podróży po boginicznych archetypach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdnalazłam tutaj coś z "Biegnącej z wilkami", choć książka
jest krótsza i przez to nie aż tak pogłębiona. Mniej tutaj
historii i baśni, a więcej postaci - tytułowych bogiń.
Każda z nich określa jakieś cechy w psychice kobiecej,
można się w nie zagłębić, a także odnaleźć w sobie.
Gorąco polecam!
Miejscami przegadana i może nieco infantylna - nie jest to wszak psychologia wysokich lotów - jednak z drugiej strony sama typizacja kobiecych wzorców bardzo trafna i łatwo przyswajalna. Sugestywne cechy archetypów greckich bogiń pozwalają na dostrzeżenie swoich motywacji i zachowań w zupełnie nowym świetle. Mimo nie do końca idealnej formy, polecam wszystkim koleżankom na lewo i prawo.