Chcę być kochana tak jak chcę

- poradniki
- 2015-12-11
- 2008-01-01
Bestseller Chcę być kochana tak jak chcę, to książka - poradnik, książka - terapia, książka - przygoda, w której Katarzyna Miller i Ewa Konarowska zastanawiają się, w jaki sposób można otrzymać miłość dokładnie taką, jakiej się chce i jakiej się potrzebuje.
Te relacje ze spotkań psychoterapeutki z dziennikarką to połączenie terapii i przyjacielskich zwierzeń. Są uzdrawiającymi rozmowami doświadczonych kobiet. Po ich przeczytaniu może będziesz wściekła na siebie albo na mężczyzn. Po ich przemyśleniu pokochasz mądrzej, przynajmniej siebie.
Manuela Gretkowska
To wspaniała książka dla prawdziwych kobiet.
Wobec tego okazuje się, że jestem prawdziwą kobietą.
Cezary Harasimowicz
Kup Chcę być kochana tak jak chcę w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Chcę być kochana tak jak chcę
Jeżeli uważasz, że złapałaś Boga za nogi i masz wręcz idealne życie, o jakim marzyłaś - nie czytaj tej książki. Jeśli uważasz, że Twoje życie jest do kitu i usilnie szukasz wyznacznika w swoim życiu - nie czytaj tej książki. Jeśli bezrefleksyjnie szukasz odpowiedzi na pytanie, jak masz żyć - nie czytaj tej książki. Jeśli jesteś zwolenniczką postawy 'mężczyźni są światu niepotrzebni i tylko problemy oraz łzy można od nich dostać' - nie czytaj tej książki. Jeżeli jestem beznadziejną romantyczką, która usilnie wypatruje rycerza na białym koniu - nie czytaj tej książki. Jeśli masz podejście, że poradniki i pozycje związane z psychologią mają mieć w sobie gotowy scenariusz postępowania w życiu czytelnika, bez względu na jego wiek, doświadczenie życiowe i poglądy - nie czytaj tej książki. To dla kogo w takim razie jest ta książka? Polecam ją przede wszystkim tym kobietom, które interesują się rozwojem osobistym, i podjęły próbę jego praktykowania. Tym, które zaakceptowały swoje doświadczenia życiowe, albo też dążą do tego, aby móc powiedzieć samej sobie 'było, minęło, przyszłość będzie lepsza'. Rozmowa pań Kasi i Ewy w takim wypadku daje sporo do myślenia, pobudza szare komórki oraz daje inspirację do podjęcia działania w kilku polach. Ja osobiście w tej książce zaczytywałam się z czystym zainteresowaniem, nawet pozwoliła mi zrozumieć wiele rzeczy na temat miłości, związków i mężczyzn. Wiadomo, nic nie jest czarno-białe lub wręcz żywcem wyjęte z bajek czy komedii romantycznych, i to jest podstawą do tego, aby móc w pełni oddać się lekturze 'Chcę być kochana tak jak chcę'. Polecam jedno przy lekturze tej książki - miejcie trochę dystansu do siebie oraz rozsądku do rzeczywistości. Uwierzcie mi, jest to możliwe :-)
Oceny książki Chcę być kochana tak jak chcę
1837 użytkowników ma tytuł Chcę być kochana tak jak chcę na półkach głównych- Przeczytane 1 090
- Psychologia 21
- 2018 11
- Poradniki 9
- 2025 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chcę być kochana tak jak chcę
Rycerz nie jest lekarstwem, czyli o budowaniu własnego ogrodu ⚔️🌿
To nie jest kolejny przesłodzony poradnik o miłości, po którym poczujesz się chwilowo lepiej. To raczej mocna, otrzeźwiająca rozmowa o tym, jak przestać szukać ratunku na zewnątrz i w końcu zająć się sobą. Autorki w żywym dialogu demaskują nasze podświadome oczekiwania wobec partnerów, których często traktujemy jak plastry na stare rany.
Dlaczego to jest 10/10? 🏆
Wystawiłam najwyższą notę za bezkompromisowość. Kasia Miller nazywa rzeczy po imieniu: czekanie, aż ktoś nas „naprawi” lub „do kocha” za rodziców, to prosta droga do katastrofy. Ta książka to genialna lekcja psychologicznej higieny i odzyskiwania własnej odrębności. Zrozumiałam, że nie opłaca się tracić czasu na relacje, które mają nas tylko „załatać”. To lektura obowiązkowa dla każdej kobiety, która czuje, że utknęła w oczekiwaniu na ratunek.
Choć tematyka relacji wydaje się bliska każdej z nas, to wejście w tak głęboką analizę własnych deficytów było dla mnie sporym wyzwaniem. To wyjście ze strefy komfortu pokazało mi, że bariery w budowaniu dojrzałych związków często stawiamy sobie same, bojąc się własnej siły.
Jedna myśl, która zostanie ze mną na zawsze: 🧠
Najbardziej uderzyła mnie metafora „budowania własnych schodów”. Zamiast grzebać się w starych smutkach, warto zacząć tworzyć własne drabiny i liny, by wyjść z emocjonalnej otchłani. Jako osoba na wózku, na co dzień buduję różne strategie pokonywania fizycznych przeszkód – ta książka nauczyła mnie, że dokładnie tak samo muszę budować swoją wewnętrzną siłę, cegła po cegle. Nikt nie przyjdzie nas uratować, dopóki same nie zaczniemy pielęgnować własnego ogrodu.
Moja ocena: 10/10
Rycerz nie jest lekarstwem, czyli o budowaniu własnego ogrodu ⚔️🌿
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest kolejny przesłodzony poradnik o miłości, po którym poczujesz się chwilowo lepiej. To raczej mocna, otrzeźwiająca rozmowa o tym, jak przestać szukać ratunku na zewnątrz i w końcu zająć się sobą. Autorki w żywym dialogu demaskują nasze podświadome oczekiwania wobec partnerów, których często...
Daje 5, bo dopiero druga część od tematu przyjaźni nabrała jakiegoś kształtu, wcześniej ta rozmowa wydaje się o niczym, skakanie z tematu na temat i ślizganie się "po powierzchni" tak naprawdę głębszych tematów. zawiedziona byłam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa. Pokazuje schematy i gry międzyludzkie na przykładach, ale nie bardzo czuję, jak można sobie z nimi poradzić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem niezła :)
Rozmowy skłaniające do refleksji :)
Całkiem niezła :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozmowy skłaniające do refleksji :)
O kobietach
"Bo nikt nas nie pokocha tak, jak chcemy. Tylko my same!"
Przytulny salon, parujące filiżanki z herbatą, dwie kobiety, znajome, przyjaciółki, terapeutka i pacjentka, prowadzące rozmowę. Rozmowę o kobietach, o miłości, o relacjach, o emocjach, życiu.
"Chcę być kochana tak jak chcę " to książka, która 20 lat jest na rynku literackim, która od dwóch dekad pokazuje kobietom, że wszystko zaczyna się od nas samych, i że jeśli zaczniemy zmianę od siebie, to uda nam się zmienić wszystko dookoła. Poradnik, terapia, rozmowa, która pokazuje, jak ważne jest życie w zgodzie ze sobą, swoimi potrzebami, jak ważne jest przepracowanie przeszłości, traum z dzieciństwa, jakichś braków w miłości, by nie wpływało to potem, w przyszłości, na nasze związki, relacje, miłość. Jak zadbać o swoje wewnętrzne dziecko, jak wyjść z Cienia, jak nie idealizować ukochanego, jak nie stawiać mężczyzny, związku w centrum naszego życia, jak umieć skupić się i zadbać o siebie, własne potrzeby, jak nauczyć się kochać samą siebie.
"Chcę być kochana tak jak chcę " to rozmowa, która nie przytłacza, nie męczy, ale zachęca do pozostania w tym salonie, przy herbatce i wysłuchania tego co autorki mają do powiedzenia nam, czytelnikom, jak i sobie. Uczą bowiem nas także jak być uważnym słuchaczem, jak obdarowywać empatią, uwagą, zrozumieniem.
Warto podkreślić urok jubileuszowego wydania książki, twarda oprawa, barwione brzegi, wstążka - zakładka. To doprawdy umila lekturę i zachęca do sięgnięcia po ten tytuł. Polecam Wam z całego serca, naprawdę można dużo wynieść z tej rozmowy interesujących rzeczy.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zwierciadło.
O kobietach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bo nikt nas nie pokocha tak, jak chcemy. Tylko my same!"
"Chcę być kochana tak jak chcę” to nie tylko książka – to rozmowa, terapia i wewnętrzna podróż, którą odbyłam z dwiema doświadczonymi kobietami: Katarzyną Miller i Ewą Konarowską. To poradnik, który nie moralizuje, nie narzuca gotowych rozwiązań, lecz inspiruje do zadawania pytań. Przede wszystkim tego najważniejszego: jakiej miłości tak naprawdę pragnę?
Forma dialogu między autorkami sprawia, że książkę czyta się lekko i naturalnie – jakbym siedziała z nimi przy herbacie. Ich rozmowy są szczere, czasem zabawne, czasem bolesne, ale zawsze bardzo prawdziwe. Dzielą się własnymi doświadczeniami, nie boją się mówić o trudnych emocjach i życiowych zakrętach. To czyni tę książkę nie tyle poradnikiem, co przyjacielem – takim, który rozumie i wspiera.
Tematem przewodnim jest miłość – ta, której pragniemy, ale często nie potrafimy o nią zawalczyć. Autorki pomagają rozpoznać swoje potrzeby, nauczyć się asertywności i wyraźnie mówić o oczekiwaniach. Wskazują też, jak uwolnić się od złudzeń i schematów, które przeszkadzają w budowaniu satysfakcjonujących relacji. Ich podejście jest delikatne, ale stanowcze – każda kobieta zasługuje na miłość, która jest dla niej dobra, a nie tylko „wystarczająca”.
Choć głównym odbiorcą są kobiety, mężczyźni również mogą wiele wynieść z tej lektury. Poznają kobiecą perspektywę, nauczą się uważnego słuchania i zrozumienia, czym dla partnerki może być prawdziwa bliskość.
Nieprzypadkowo książka świętuje już ponad 20 lat obecności na rynku i może się pochwalić sprzedażą ponad 400 tysięcy egzemplarzy. To świadczy o jej uniwersalności i sile przekazu. Dostępne jest również Jubileuszowe wydanie w twardej oprawie, z barwionymi brzegami, jest nie tylko piękne wizualnie, ale też idealne na prezent – dla siebie lub dla bliskiej kobiety.
🌟 Ocena: 9/10 – za autentyczność, ciepło i odwagę w mówieniu o tym, co naprawdę ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toForma dialogu...
Wciągająca. Mądra
Ważna książka.
Najlepsza książka Pani Kasi moim zdaniem.
Jest przede wszystkim bardzo wwpierająca w ułożeniu sobie w glowie, a potem w swoim sercu: jak ma wyglądać satysfakcjonująca bliska relacja z mężczyzną, którego same wybieramy
Wciągająca. Mądra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna książka.
Najlepsza książka Pani Kasi moim zdaniem.
Każdy z nas chce być kochany, każdy pragnie miłości, a jednocześnie każdy pragnie, aby była ona taka, jak tego chce. Co zrobić, aby tak się stało? Przede wszystkim zacząć od samoakceptacji, jednak nie tylko. Co jeszcze? Odpowiedzi znajdziemy w książce, która została wydana ponad 20 lat temu, a obecnie została wydana w nowej odsłonie.
Ta książka jest naprawdę świetna. Na stronie znajdziemy informacje, że jest to „książka – poradnik, książka – terapia, książka – przygoda” i ja się z tym zdecydowanie zgadzam. Znajdziemy w niej naprawdę dużo, a przy tym jest ciekawa. Czyta się ją z przyjemnością, jednocześnie nie jest to pozycja na jeden wieczór. Zdecydowanie trzeba ją czytać powoli i przemyśleć wszystko, co przeczytamy.
Wizualnie książka jest naprawdę ładna. Mnie osobiście nowe wydanie bardzo się podoba, bardziej niż poprzednie.
„Chcę być kochana tak jak chcę” to książka, po którą moim zdaniem warto sięgnąć i polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2025/04/Chcebyc%20kochana%20tak%20jak%20chcewydawnictwozwierciadlo.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest naprawdę świetna. Na...
Zatrzymaj się na chwilę, usiądź przy porannej kawie czy herbacie, zamknij oczy i oddaj się marzeniom lub przeczytaj rozdział ulubionej książki. Dziś polecę Ci zapis rozmów dwóch mądrych babeczek — Katarzyny Miller z Ewą Konarowską, w efekcie czego powstała cudowna książka: „Chcę być kochana tak, jak chcę”, gdzie w bezpośredni i przystępny sposób omawiają tematy bliskie naszej płci, oferując wsparcie, pomoc i zrozumienie. Mówią o sprawach ważnych, jeśli nie najważniejszych, czyli o miłości.
Pochłonęły mnie te dialogi, a w wielu z nich odnalazłam siebie, dumną ze swej dojrzałości kobietę, z której momentami wychodzi jeszcze mała dziewczynka. Dużo wiem, sporo doświadczyłam, ale wciąż jestem ciekawa tego, co czeka mnie za zakrętem.
Obecne, notabene przepiękne wydanie w twardej oprawie z malowanymi brzegami jest wydaniem jubileuszowym. Piękny prezent dla samej siebie 💝.
„Gdy obdarzasz kogoś miłością albo przyjaźnią, za każdym razem jest to coś ogromnie cennego. Jeśli drugi człowiek nie chce tego zobaczyć ani przyjąć, to znaczy, że w gruncie rzeczy zwraca się przeciwko sobie”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie najlepsza książka Pani Kasi. Mądra i przejrzysta, bardzo treściwa
Dla mnie najlepsza książka Pani Kasi. Mądra i przejrzysta, bardzo treściwa