Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu

- poradniki
- Les pouvoirs cachés du foie
- 2019-02-28
- 2019-02-28
- Agnieszka Podolska
Przełomowa książka odkrywa niewyobrażalne zdolności naszego „trzeciego mózgu”
Pierwsza książka, która pokazuje niedocenianą rolę wątroby.
Profesor Perlemuter, światowej sławy hepatolog, na podstawie najnowszych odkryć medycznych ujawnia wszystkie ukryte moce niedocenianej bohaterki, równie ważnej jak serce czy mózg. I przedstawia sposoby, jak uczynić ją szczęśliwą, by żyć dłużej i zdrowiej. Więc nie wątp w wątrobę!
Dziwna sprawa z tą wątrobą. To największy narząd naszego organizmu. Jest jednak tak dobrze schowana, że niełatwo ją wyczuć dotykiem. Nie boli. Jest dyskretna i cicha. Więc nie zwracamy na nią uwagi. Ale przez tysiące lat w wielu kulturach była symbolem siły i życia, bo jako jedyny organ może się w pełni zregenerować – ma magiczną moc samoleczenia.
Profesor Perlemuter nazywa wątrobę prawdziwą superbohaterką do zadań specjalnych. To uniwersalna fabryka zdrowia w naszym ciele. Supernowoczesna oczyszczalnia ścieków. Najlepsza linia obrony przeciwko chorobom.
Wątroba wykonuje gigantyczną pracę. Przechodzi przez nią wszystko, co zjemy. A my się na nią uwzięliśmy. Nie dość, że jemy dużo i źle, to jeszcze na dodatek na okrągło. Maltretujemy ją śmieciowym jedzeniem. Brutalnie atakujemy alkoholem. Wątroba długo się nie buntuje, ale wreszcie potrafi się zdenerwować...
Profesor Perlemuter w przystępny i zabawny sposób nie tylko pozwala nam zrozumieć funkcjonowanie wątroby, ale i jej wpływ na nasze funkcjonowanie. Daje nam praktyczne rady dotyczące odżywiania. Dowiemy się m.in:
• co wątroba lubi najbardziej
• jak rozpoznać szkodliwe jedzenie
• dlaczego jedzenie zbyt dużej ilości owoców jest złe dla wątroby
• dlaczego kawa jest dla niej dobra
• czy mimo wszystko możemy jeść to, co lubimy (i skusić się na frytki albo hamburgera)
Profesor GABRIEL PERLEMUTER wybitny hepatolog: lekarz i naukowiec, kieruje zespołem badawczym francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM),zajmującym się interakcjami pomiędzy wątrobą a florą jelitową. Jest członkiem Krajowej Akademii Medycznej, wykładowcą wielu uniwersytetów, autorem licznych publikacji naukowych i dydaktycznych, pionierem badań nad dobroczynnym działaniem bakterii. Jest ordynatorem oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclere.
Kup Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu
119 użytkowników ma tytuł Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu na półkach głównych- Chcę przeczytać 66
- 2019 2
- Prywatna biblioteczka Joanny 1
- 2021 1
- Wokół medycyny 1
- Literatura popularno-naukowa 1
- Medycyna i zdrowie 1
- Ebook 1
Tagi i tematy do książki Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu
Cytaty z książki Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu
Dodaj cytat z książki Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie wątp w wątrobę... a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu
O wątrobie łatwo, lekko i zrozumiale. Gdyby w taki sposób tłumaczono nam wszystko na biologii w szkole, świat byłby naprawdę piękny.
Dzięki książce prof. Perlemutera dostajemy jasny obraz działania i kluczowych zadań wątroby, ale muszę przyznać, że jak na poradnik, dosyć tu mało jakościowych wskazówek, co powinniśmy robić, żeby wątroba służyła nam w pełni sprawna do późnej starości. Wiele porad profesor zostawia nam z dużym znakiem zapytania, znalazłam kilka nieścisłości... Wciąż warto przeczytać, ale ze świadomością, że ta jedna książka nie wyczerpuje tematu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki książce prof. Perlemutera dostajemy jasny obraz działania i kluczowych zadań wątroby, ale muszę przyznać, że jak na poradnik, dosyć tu mało jakościowych wskazówek, co powinniśmy robić, żeby wątroba służyła nam w pełni sprawna do późnej...
Książka ukazująca zaskakujące i bardzo ciekawe fakty na temat wątroby i jak ją wspomóc, aby móc cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem. Polecam, zwłaszcza ze względu na prosty język, dużo przykładów i jasny przekaz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem podobną tego autora albo to ta sama tylko tytuł podrasowany? "Nie wątp w wątrobę. Tylko zadbaj o nią a jej ukryte moce dodadzą ci lat życia w zdrowiu i bez nadwagi". No tak ta nadwaga, kto ma spowolnioną przemianę materii i jeszcze bierze leki po których się tyje ten wie, że zrzucić kg nie tak łatwo, szczególnie jeśli ma się prześladowcę na karku...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że książkę o organie w ciele człowieka można opisać w tak ciekawy sposób! Mnóstwo różnych anegdotek, historii klientów były poprzeplatane wiedzą biologiczną i badaniami naukowymi, które miały miejsce. Bardzo łatwo się wciągałam w jej czytanie. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProfesor Gabriel Perlemuter to specjalista od wątroby. Tak w skrócie można go nazwać, choć tytułów naukowych ma na swoim koncie sporo. Wiedzę również i to właśnie ją przynajmniej po części przekazał czytelnikom w swojej książce „Nie wątp w wątrobę”.
Jak sam autor podkreśla, wątroba jest taka trochę zapomniana, często zaniedbana. Nie boli, bo nie jest unerwiona, nie daje większych objawów w początkowych stadiach niedomagania, a przy tym jeszcze może się sama regenerować. Po co więc o nią dbać?
„Początkowo nic nie czujemy, ponieważ wątroba, jako że nie jest unerwiona, nigdy nie boli. A potem, pewnego dnia, pojawiają się konsekwencje: stan zapalny, zwłóknienie, marskość, rak, utrata właściwości regeneracyjnych.”
Cała recenzja tutaj: https://milionyliter.blogspot.com/2025/11/gabriel-perlemuter-nie-watp-w-watrobe.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak sam autor podkreśla, wątroba jest taka trochę zapomniana, często zaniedbana. Nie boli, bo nie jest unerwiona, nie daje...
Ciekawie napisane o roli wątroby, o tym co jej służy, a co wręcz przeciwnie. Po przeczytaniu książki zaczyna się przy jedzeniu myśleć o swojej wątrobie, wiec książka zdecydowanie skuteczna. Napisana lekko - dobrze się czyta.
Jedyne co mnie osobiście dość przygniata -to te badania na myszach. I nie chodzi to, ze są wspominane w książce, ale o to ze jednak przerażające jest ze nadal jest naukowe przyzwolenie na takie badania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyne co mnie osobiście dość przygniata -to te badania na myszach. I nie chodzi to, ze są wspominane w książce, ale o to ze jednak przerażające jest...
Kolejna świetna książka, z której można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Jest napisana przyjemnym i łatwym "piórem" dzięki czemu szybko i przyjemnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli w swoim życiu miałbyś przeczytać tylko jedną książkę na temat zdrowia wątroby to jest to właśnie ta!
Jeśli wydaje Ci się, że Twoja jest w nienagannym stanie i ma się świetnie to musisz wiedzieć, że ona nie boli i rzadko nas informuje, że ma się źle.
Ogromna dawka wiedzy, wskazówek i o dziwo! Znalazłam w niej złoty środek - jak zadbać o jej zdrowie na długie lata.
Jeśli chcesz przeżyć długie lata, cieszyć się życiem to zaufaj mi i przeczytaj "Nie wątp w wątrobę". Nie pożałujesz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątroba to Twój trzeci mózg. Ma niesamowite zdolności to regeneracji jako jedyny narząd w naszym ciele. Dosłownie może się odrodzić.
Wątroba to chyba mój nowy ulubiony narząd :D
Wątroba to chyba mój nowy ulubiony narząd :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książeczka, odkrywająca przed nami ten fascynujący organ. Jak działa, co lubi a czego nie, co jej szkodzi, jak się regeneruje. Szkoda, że taka króciótka :(
Książka napisana lekko i praktycznie, a jednocześnie stroniąca od radykalnych rad, wyważona naukowo i zachęcająca do właściwej dbałości o ten bardzo ważny dla życia narząd.