Zwierciadło piekieł

- Mirror
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Paulina Braiter
Ośmioletni Boofuls, śpiewająca i tańcząca gwiazda musicalu, zostaje bestialsko zamordowany przez własną babcię. Pięćdziesiąt lat później scenarzysta Martin Williams wpada na pomysł, by nakręcić film o chłopcu. Żaden hollywoodzki producent nie chce się podjąć realizacji tego projektu. Tymczasem zafascynowany Boofulsem Williams kupuje okazyjnie piękne lustro z jego dziecinnego pokoju, milczącego "świadka" dawnej zbrodni. Od tej chwili wokół Martina zaczynają się dziać rzeczy dziwne i przerażające. Okazuje się, że chłopiec nadal "żyje" w zwierciadle, a każdego, który próbuje zgłębić jego tajemnicę, spotyka okrutna śmierć. Scenariusz Martina zostaje w końcu przyjęty - rolę Boofulsa ma objąć... Boofuls.
Kup Zwierciadło piekieł w ulubionej księgarni
Oceny książki Zwierciadło piekieł
3872 użytkowników ma tytuł Zwierciadło piekieł na półkach głównych- Przeczytane 2 870
- Horror 69
- Graham Masterton 46
- Audiobooki 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwierciadło piekieł
Zaczytywałam się w książkach Mastertona „za małolata”, teraz po latach sięgnęłam po „Zwierciadło piekieł” i to była niesamowita sentymentalna przygoda. Książka powstała w 1988 roku, ale nadal robi wrażenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nieco się zestarzała, jednak w formie słuchowiska zyskuje. Super realizacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moja druga pozycja tego autora z tego względu, że horrory nie należą do gatunku, po który najczęściej sięgam. Akcja bardzo wartka, bohaterowie różnorodni, ale ścisły podział na dobro i zło. Dodatkowo jak dla mnie niektóre fragmenty zbyt makabrycznie opisane (mam bardzo bujną wyobraźnię). Plus za dużo zwrotów akcji i nieprzewidywalne zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza książka w nowym roku od pana Grahama. No muszę przyznać, że był to dobry początek. Przez 98% lektury bawiłam się wyśmienicie. Końcówka była już przewidywalna, ale nadal ciekawa. Żałuję tylko kilku ostatnich stron, liczyłam na więcej, mocniej, można było coś jeszcze dodać, a skończyło się tak... Jakoś szybko i za delikatnie? W końcu to mistrz grozy, wiem że potrafi "w te klocki"😁 jednak książkę polubiłam, podobała mi się i mogę polecić fanom autora.
Pierwsza książka w nowym roku od pana Grahama. No muszę przyznać, że był to dobry początek. Przez 98% lektury bawiłam się wyśmienicie. Końcówka była już przewidywalna, ale nadal ciekawa. Żałuję tylko kilku ostatnich stron, liczyłam na więcej, mocniej, można było coś jeszcze dodać, a skończyło się tak... Jakoś szybko i za delikatnie? W końcu to mistrz grozy, wiem że potrafi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMroczny horror pełen napięcia i makabry.
Mroczny horror pełen napięcia i makabry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa koncepcja, wciągająca fabuła, szkoda że finał trochę przysiada.
Niemniej jednak książka godna przeczytania
Ciekawa koncepcja, wciągająca fabuła, szkoda że finał trochę przysiada.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak książka godna przeczytania
Świetne się bawiłem.
Świetne się bawiłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są w porządku, ale zabrakło im głębi.
Bohaterowie są w porządku, ale zabrakło im głębi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się bardzo dobrze - kończąc jedną stronę, nie mogłem doczekać się następnej. Zakończenie stanowiło niewielkie rozczarowanie. Pozycja warta jednak przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toaudiobook
Poza akcją Masterton przekazuje masę informacji o lustrach, ich symbolice w różnych okresach czasu, jest duża ilość nawiązań do „Po drugiej stronie lustra” Lewisa Carolla. Jak się okazało, po drugiej stronie lustra niby wszystko jest tak samo, ale inaczej. Im bardziej wchodzi się w głąb świata w lustrze, tym więcej różnic widzi się pomiędzy oboma światami po dwóch stronach lustra. Czyli inaczej mówiąc, jest jak w życiu. Z reguły to, co widzi się, czy też ma się z tym do czynienia po raz pierwszy, po bliższym przyjrzeniu się, okazuje się inne, niż nam się wydawało pierwotnie. Coś wspaniałego ma wady, coś brzydkiego niekoniecznie jest takie brzydkie itp.
całość
audiobook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym przypadku forma jest lepsza od treści, bo co do treści to nic specjalnego tu nie ma, a wykonanie audiobooka jest rewelacyjne. Odczytanie tekstu przez aktorów, specjalnie skomponowana muzyka i inne efekty dźwiękowe są świetne.