Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach

Okładka książki Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach autora Charles Kingsley,
Okładka książki Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach
Wacław Berent

Kup Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach

Mity o Perseuszu, Jazonie i Argonautach oraz Tezeuszu opowiedziane pod postacią klechd. Historie są znakomite, natomiast forma, w jakiej zostały zaprezentowane już niekoniecznie, tym bardziej, że autor, kierując tę książkę do młodszych czytelników, ocenzurował pewne fragmenty (Medea...). Lepiej sięgnąć po któreś z opracowań mitologii greckiej.

Książka ukazuje historie z greckiej mitologii.

Książka ukazuje historie z greckiej mitologii.

Jak dla mnie jest niewystarczająca, ale może to dlatego, że jest to książka która ma wprowadzić dopiero dzieci w świat mitologii? Opowiada trzy różne historie... zaczynając od Perseusza, który ma za zadanie pozbawić gorgony głowy kończąc na Terezjaszu słynnym pogromcy Minotaura...
Pomimo małej ilości stron, znajduje się w niej wiele podróży oraz bohaterów, przez co Czytelnik może się zgubić (do czego sama się przyznaję). Dobra dla początkujących z mitologią i dla osób które są zaciekawieni starożytnymi mitami i podróżami.
Na pewno "Herosi" znajdą miejsce w mojej domowej kolekcji ;)

98 użytkowników ma tytuł Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach

Charles Kingsley
Charles Kingsley
Anglikański ksiądz, pisarz angielski, historyk i profesor Kings College w Londynie i uniwersytetu w Cambridge. Przyjaciel i zwolennik Darwina. Kapelan królowej Wiktorii i osobisty nauczyciel księcia Edwarda VII. Pod koniec życia kanonik katedry w Chester, potem w Westminster.

Cytaty z książki Heroje: czyli Klechdy greckie o bohaterach