Pełnia modlitwy

Jacek Woroniecki OP Wydawnictwo: DeReggio religia
religia
2018-05-01
2000-01-01

Kup Pełnia modlitwy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pełnia modlitwy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pełnia modlitwy

Jak zawsze w przypadku wydawnictwo De reggio wspaniale wydało klasycznego katolickiego autora. Bardzo polecam wszystkie książki wydane przez De reggio. Warto też dodać, że dzieło Sługi Bożego Jacka Woronieckiego OP w latach 80 zostało ocenzurowane w "duchu Soboru Watykańskiego II" wykreślono szczególnie fragmenty dotyczące Mszy Świętej i ostrzeżenia przed protestancką egzegezą Pisma Świętego. Na szczęście to wydanie jest pełne!

86 użytkowników ma tytuł Pełnia modlitwy na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Pełnia modlitwy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pełnia modlitwy

Jacek Woroniecki OP
Jacek Woroniecki OP
Polski duchowny rzymskokatolicki, dominikanin, Sługa Boży Kościoła katolickiego. Teolog, pedagog, etyk, moralista i filozof-scholastyk. Wieloletni nauczyciel akademicki i profesor Wydziału Teologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego oraz Papieskiego Uniwersytetu Świętego Tomasza z Akwinu, rektor KUL w latach 1922–1924 oraz założyciel Zgromadzenia Sióstr Dominikanek Misjonarek Jezusa i Maryi. Jeden z najwybitniejszych polskich tomistów, posiadacz najwyższego dominikańskiego tytułu naukowego – mistrza świętej teologii – oraz pionier odrodzenia dominikańskiego na ziemiach polskich po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku.

Pascendi dominici gregis. Encyklika papieża Piusa X o poglądach modernistów Pius X
Pascendi dominici gregis. Encyklika papieża Piusa X o poglądach modernistów
Pius X
Pisząc tę recenzję postaram się również odpowiedzieć częściowo na błędne zarzuty recenzji użytkownika Mecenas (30.04.2022). ------------ W encyklice Pascendi Dominici Gregis papież św. Pius X, pragnął przedstawić błędne tezy i postawy, które poczęły przesiąkać umysły wielu ludzi, w tym wierzących i kapłanów oraz zalecić pewne środki zaradcze wobec istniejącego problemu. Sprawnie wykorzystując figurę retoryczną w postaci modernisty łączącego filozofa, wierzącego, teologa, apologety, historyka, krytyka i reformatora, ukazuje on złożoność opisywanego problemu, który rozpościera się w głównej mierze w podanych dziedzinach. Oczywiście nie twierdzi on - jak błędnie przedstawia to wspomniany na początku użytkownik - że modernistą jest tylko ten, kto łączy wszystkie cechy, kto jest obeznany we wszystkich tych dziedzinach - choć tacy ludzie również istnieli (m.in. Alfred Loisy). W większości byli to ludzie, którzy choć wewnętrznie przeciwni, zewnętrznie zachowaniem swoim sprawiali wrażenie aprobowania idei modernistycznych. Często, z różnych względów, nawet nieświadomych, stosowali techniki przedstawiania i obrony wiary proponowane przez modernizm - wyjaśnia to szczególniej fragment "Modernista jako historyk" oraz "Modernista jako apologeta". Encyklika miała największy wpływ podczas sprawowania urzędu papieskiego przez jej autora. Następni papieże - niestety - zmniejszyli naciski wobec modernizmu. Wielu teologów i rektorów seminariów było odsuwanych od urzędu; nie czyniono tego jednak tak, by tworzyło to rozgłos. Największy jednak sprzeciw, bez jakiegokolwiek zaskoczenia, wychodził z państw, które dziś stoją na czele sekularyzacji i protestantyzacji. Podobnie nie straciła ona na aktualności, gdyż dzisiejszy świat idealnie prezentuje wiele (o ile nie wszystkie!) przedstawionych idei w tej encyklice - szczególnie, gdy mowa o rozdziale nauki i wiary, sekularyzacji nauki, sekularyzacji życia, oddzielenia Kościoła od państwa i życia obywateli. Warto przyjrzeć się tutaj "Der Synodale Weg" w szczególności, choć wnikliwy obserwator dostrzeże wiele opisywanych przez św. Piusa X błędów w wielu innych, bliższych nam miejscach. Zatem czy warto przeczytać ową encyklikę? Tak, jak najbardziej. Mieć na uwadze należy jednak, jeżeli czytelnik jest Katolikiem, aby nie popaść w rozpacz, ani zagubienie, lecz by walczyć o prawdę wewnątrz, nie popaść samemu w schizmę czy herezję i by powierzyć trud Chrystusowi. Przed tą encykliką jednak warto przeczytać kilka innych pozycji - "Mediator Dei" Piusa XII, "Libertas" Leona XIII, "Ducha liturgii" Benedytka XVI, „Quas Primas” Piusa XI, „Humani Generis” Piusa XII.
Felix Rose - awatar Felix Rose
Ren wpada do Tybru. Historia Soboru Watykańskiego II Ralph Wiltgen
Ren wpada do Tybru. Historia Soboru Watykańskiego II
Ralph Wiltgen
Jeżeli ktoś w książce Ralpha M. Wiltgena "Ren wpada do Tybru. Historia Soboru Watykańskiego II" szuka taniej sensacji uderzającej w konserwatywnych bądź modernistycznych uczestników soboru to się srogo zawiedzie. Książka napisana jest w bardzo spokojny i wyważony sposób. Można by powiedzieć, że to aż trochę dziwne, bowiem autor był dyrektorem Soborowego Ośrodka Informacji Prasowej i miał dostęp - jak sam pisze we wstępie - do olbrzymiej ilości dokumentów, korespondencji Ojców Soboru czy materiałów roboczych. Gdyby o. Wiltgen chciał w pełni wykorzystać te informacje to jego publikacja mogłaby liczyć i 1000 stron. Książka nie jest też w żadnej mierze kontrowersyjna, a mogłaby być, bowiem istniały spory miedzy uczestnikami soboru, co do wizji niektórych dokumentów, jednakże autor książki nie prezentuje na jej stronicach ożywionej wymiany zdań między adwersarzami. Właściwie w mojej ocenie jedyną kontrowersyjną wypowiedzią, na którą można się natknąć podczas lektury książki, i dla mnie całkowicie niezrozumiałą, jest wypowiedź papieża Pawła VI na temat wprowadzenia Novus Ordo Missae. Uważam jednak, że gdyby o. Wiltgen chciał napisać "Ren wpada do Tybru" w sposób całkowicie obiektywny nie użyłby takiego tytułu książki, jaki użył. W mojej ocenie właśnie taki tytuł to pewien rodzaju zarzut wobec modernistycznych zmian, wizji, które forsowali Ojcowie Soboru rodem znad dorzecza Renu. Podkreśla się także rolę tej grupy przy formowaniu składu komisji soborowych, tak aby łatwiej wcielać w życie pomysły forsowane właśnie przez tę grupę. Autor jednak nie odpowiada na pytanie, dlaczego ta grupa Ojców Soboru była aż tak aktywna. Niczego także nie sugeruje. Raczej zachęca czytelnika do samodzielnego poszukiwania odpowiedzi na to pytanie. Książka Ralpha Wiltgena to ważna publikacja zapoznająca czytelnika z historią Soboru Watykańskiego II. Przeczytanie jej pozostawia jednak pewien niedosyt. Niedosyt informacji. A to znowu inspiruje czytelnika do sięgnięcia po inne publikacje opisujące prawdziwą historię Vaticanum II. prawepismo.salon24.pl
Marcin - awatar Marcin
Nowy Testament autor nieznany
Nowy Testament
autor nieznany
Chrześcijanin niewątpliwie to dzieło znać powinien i powinien je przeczytać od deski do deski. Czy niewierząca osoba lub osoba innego wyznania także powinna się z nim zapoznać? Stanowczo i kategorycznie tak. Brak znajomości Nowego Testamentu może zaowocować niedostatecznym zrozumieniem wielu wytworów kultury ludzkiej. Warto szczególnie podkreślić, iż mnóstwo książek należących do literatury pięknej lub filozoficznych ma bezpośrednie lub pośrednie odniesienia do Nowego Testamentu i wspomniany brak jego znajomości może poważnie utrudnić ich lekturę oraz właściwe zrozumienie wielu tekstów. Dla chrześcijan będzie to arcydzieło. Dla ateistów i osób innych wyznań będzie to zapewne po prostu wybitne dzieło ważne dla zrozumienia niemałej części historii ludzkości i jej kultury. Nowy Testament zawiera cztery Ewangelie (wg. św. Marka, Mateusza, Jana, Łukasza),Listy św. Pawła i Jana oraz Apokalipsę św. Jana. To dla chrześcijan podstawa wiary i teksty święte. Polecam wydanie z roku 1991 (Edycja Paulińska) z kilku względów. Po pierwsze rozmiar kieszonkowy, mały, nie zawierający dużo miejsca. Po drugie ciekawe informacje wstępne do każdego tekstu. Po trzecie jest to Nowy Testament w przekładzie z języków oryginalnych, który opracował Zespół Biblistów Polskich z inicjatywy Benedyktynów Tynieckich. Trzy znaczące plusy tegoż wydania książkowego, które warto wziąć pod uwagę. Można po Nowy Testament sięgnąć z wielu względów. Dla chrześcijan to lektura oczywista, dla niechrześcijan lektura, która ułatwi lub umożliwi sprawne poruszanie się po wytworach ludzkiej działalności z kręgu kultury chrześcijańskiej, która dokoła nas otacza i na każdym kroku daje znać o sobie. Wybitne dzieło, które ma swoje ważne i zasłużone miejsce w światowym piśmiennictwie, dzieło, które wręcz wypada znać.
Jarosław Wiśniewski - awatar Jarosław Wiśniewski

Cytaty z książki Pełnia modlitwy