Gdy Pola się zgubi

Okładka książki Gdy Pola się zgubi autorstwa Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Gabriela Rzepecka-WeißMagdalena Kozieł-Nowak Wydawnictwo: Dwukropek Cykl: Pola (tom 1) literatura dziecięca
32 str. 32 min.
literatura dziecięca
Pola (tom 1)
2018-05-09
2018-05-09
32 min.
Pola doskonale zna wszystkie sześć ZASAD DLA ZAGUBIALSKICH:

1. Nie szukam. Czekam.
2. Nie mogę wchodzić autom w drogę!
3. Do pomocy gotowe służby mundurowe!
4. Ktoś nieznany? Nie ufamy!
5. W bucie schowany kontakt do mamy!
6. Mam być widziana, a nie schowana!

Czy będzie o nich pamiętać, kiedy naprawdę się zgubi? Jak sobie poradzi sama na ulicy? W obcym miejscu? Czy będzie wiedziała, kogo poprosić o pomoc?

Na te oraz inne pytania odpowie ta niezwykle mądra, pięknie opowiedziana i zilustrowana, książeczka. Poza tym porusza ważny temat i może stanowić dla rodziców świetny punkt wyjścia do rozmów z dzieckiem o bezpieczeństwie.

Tekst: Gabriela Rzepecka-Weiß
Ilustracje: Magdalena Kozieł-Nowak

Kup Gdy Pola się zgubi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Gdy Pola się zgubi

Oceny książki Gdy Pola się zgubi

Opinie i dyskusje o książce Gdy Pola się zgubi

"Gdy Pola się zgubi" to książka dla dzieci, która opowiada historię Poli, dziewczynki, która często się gubi. Jest to wartościowa opowieść pełna przygód, emocji i sytuacji, które zmuszają Polę do poradzenia sobie w trudnej sytuacji. A małemu czytelnikowi pokazuje jak ważna jest znajomość 6 zasad dla zagubialskich😁

Sześć ZASAD DLA ZAGUBIALSKICH:
1. Nie szukam. Czekam
2. Nie mogę wchodzić autom w drogę
3. Do pomocy gotowe służby mundurowe
4. Ktoś nieznany? Nie ufamy
5. Kontakt do mamy? W bucie zapisany
6. Mam być widziana, a nie schowana!

Sześć ZASAD DLA ZAGUBIALSKICH:
1. Nie szukam. Czekam
2. Nie...

Kiedy zastanawiamy się, jak wpoić dziecku co powinno robić kiedy się zgubi, warto sięgnąć po tę książkę. Wspaniałe obrazuje chyba wszystkie możliwe sytuację zgubienia się podczas wyprawy na wakacje i jak dziecko powinno się zachować. Dla mnie rewelacja!

Dziś idealna książka na rozpoczęcie sezonu wakacyjnego, w szczególności gdy planujemy wyjazd z dzieckiem - "Gdy Pola się zgubi".

Pola wybiera się na wakacje z rodzicami. Jeszcze przed wyjazdem tata dziewczynki przypomina jej "Sześć zasad dla Zgubialskich". Dzięki nim Pola wie jak się zachować w sytuacji, gdy zgubi się - wie jak zachować bezpieczeństwo, kogo poprosić o pomoc, czego i kogo unikać, by ułatwić rodzicom odnalezienie jej.
Pola w tej opowieści oczywiście gubi się raz zarazem, w wyniku czego ma możliwość zastosowania w praktyce wszystkie sześć zasad. Całe szczęście, rodzice za każdym razem odnajdują ją całą i zdrową.

Bardzo pożyteczna książka wspierająca rodziców zgubialskich, ciekawych wszystkiego dzieci, które może rozproszyć i przyciągnąć uwagę najdrobniejszy szczegół - jaskrawy kwiatek, błyszczący kamyk, kolorowa zabawka... I wtedy może paść powtarzalne w książce zdanie: "Ojej! Gdzie tata? Gdzie mama? Znowu jestem sama". Niezwykle ważne jest, by dziecko umiało sobie poradzić w trudnej sytuacji, a z pomocą przychodzi właśnie Pola i jej "zasady dla Zgubialskich".

154 użytkowników ma tytuł Gdy Pola się zgubi na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Gdy Pola się zgubi na półkach dodatkowych

Okładka książki Pierwszy dzień w Szczypawkach Paweł Beręsewicz, Magdalena Kozieł-Nowak
Pierwszy dzień w Szczypawkach Paweł Beręsewicz, Magdalena Kozieł-Nowak
Okładka książki Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Okładka książki Pola na śniegu Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Pola na śniegu Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Okładka książki Pola chce zwierzaka Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Pola chce zwierzaka Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Okładka książki Dwa domki Magdalena Kozieł-Nowak, Anna Onichimowska
Dwa domki Magdalena Kozieł-Nowak, Anna Onichimowska
Magdalena Kozieł-Nowak
Magdalena Kozieł-Nowak
Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Zajmuje się projektowaniem oprawy graficznej książek, jak również malarstwem, rysunkiem artystycznym i projektowaniem wnętrz. Zawsze jednak marzyła o tym, by wykonywać ilustracje do książek dla dzieci i jest chodzącym dowodem na to, że marzenia się spełniają! Zilustrowała kilkanaście książek. Zarówno kolorystyką, jak i tematem swoich ilustracji chce wywołać u czytelnika dobry nastrój. Lubi spacery po lesie, orzechy najlepiej w połączeniu z czekoladą, twarde gruszki i szklane kulki. Mieszka w Jaworze z córkę Mają, mężem Wojtkiem, owczarkiem poniemieckim Bertą i leniwym kotem Benkiem.

Czytelnicy Gdy Pola się zgubi przeczytali również

Cudowna wyspa dziadka Benji Davies
Cudowna wyspa dziadka
Benji Davies
Przemijanie, pożegnanie, rozstanie, wreszcie śmierć - to tematy trudne dla osób dorosłych, które teoretycznie powinny rozumieć i radzić sobie z emocjami towarzyszącymi takim sytuacjom. Jak o tych delikatnych rzeczach rozmawiać z dziećmi? Jak przybliżać im trudne tematy z właściwą wrażliwością? Oczywiście tu z pomocą przychodzą książki. Podczas ostatniej wizyty w bibliotece uwagę Oli zwróciła piękna, kolorowa książka o tytule "Cudowna wyspa dziadka". Na pierwszy rzut oka wydała mi się pięknie wydana, a i tytuł niewiele zdradzał, więc zdecydowałyśmy, że wróci z nami do domu. Kiedy zasiadłyśmy do czytania, okazało się, że książka ta to nie tylko piękne, kolorowo ilustrowane rozkładówki, ale przede wszystkim głęboka, metaforyczna treść. Poznajemy w niej małego chłopca, Syda, który wraz z dziadkiem wyrusza we wspaniałą podróż statkiem🚢 Zgrana para dopływa do wyjątkowej wyspy, na której powoli zaczyna się aklimatyzować🏝️Czas mija i nadchodzi moment powrotu - wtedy dziadek mówi chłopcu, że pozostanie na wyspie. Malec martwi się, czy dziadek nie będzie samotny, ale ten zapewnia go, że wszystko będzie dobrze. Chłopiec wraca do domu i choć wszystko co dotyczyło dziadka jest takie jak przed podróżą, to jego samego nie ma... 📔Dla nas "Cudowna wyspa dziadka" stała się przyczynkiem do zastanowienia się, co oznaczało "pozostanie dziadka na wyspie". Dzięki temu tekstowi w sposób łagodny i delikatny mogłyśmy porozmawiać o pożegnaniach i rozstaniach, których każdy z nas prędzej czy później doświadczy. Jeśli potrzebujecie wsparcia w tej kwestii to polecamy tę książkę. A jednocześnie podkreślę, że treść jest tak zbudowana, że można ją pokazać bez problemu młodszym dzieciom, bez wgłębiania się w metaforę "pozostania na wyspie". Wtedy odbierana może być jako ciekawa opowieść o podróży. Uniwersalność tej opowieści pozwala wracać do niej przy wielu okazjach.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Szym Pansik ma zły humor Suzanne Lang
Szym Pansik ma zły humor
Suzanne Lang Max Lang
„Szym Pansik ma zły nastrój” to przezabawna i niezwykle urocza książka, która w prosty, ale trafiający do serca sposób porusza temat, który jest bliski każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym – czyli złego humoru, który pojawia się czasem bez wyraźnego powodu. Główny bohater, mała małpka o imieniu Szym Pansik, jest postacią, z którą łatwo się utożsamić. Jego zły nastrój, mimo że wydaje się być bez przyczyny, doskonale ilustruje te chwile, które zdarzają się każdemu dziecku, kiedy wszystko wydaje się nie tak, choć nie potrafią tego wyjaśnić. Co sprawia, że książka jest wyjątkowa, to sposób, w jaki inne zwierzątka próbują pomóc Szym Pansikowi w poradzeniu sobie z jego ponurym dniem. Każde z nich ma swój własny pomysł na poprawienie jego humoru – jedne proponują zabawę, inne radzą szukać pozytywów, ale co ciekawe, żadna z tych metod nie wydaje się skuteczna. Dopiero w naturalnym toku wydarzeń, kiedy bohater sam zaczyna się rozluźniać i zmieniać swoje nastawienie, humor Szyma powoli się poprawia. To pokazuje, że czasami najlepszym sposobem na poradzenie sobie ze złym nastrojem jest po prostu przeczekanie go. Autorka w znakomity sposób ukazuje różnorodność emocji i zmienność nastrojów, z którymi maluchy zmagają się na co dzień. Książka pełna jest humoru, co sprawia, że pomimo trudnego tematu, lektura jest lekka i przyjemna. Jednocześnie stanowi ona doskonałe narzędzie edukacyjne, które pomaga dzieciom lepiej zrozumieć swoje emocje. Dzięki tej książce rodzice i opiekunowie mogą łatwiej wytłumaczyć dzieciom, że każdy ma prawo mieć gorszy dzień, a złe samopoczucie nie jest niczym niezwykłym. Wizualnie książka również zachwyca. Ilustracje są kolorowe, dynamiczne i pełne życia, co dodatkowo wzmacnia przekaz historii. Sympatyczne zwierzątka, które próbują rozweselić Szym Pansika, z pewnością skradną serca małych czytelników. Autorka sprawia, że nawet trudne emocje, takie jak frustracja czy smutek, stają się bardziej zrozumiałe i mniej przerażające. „Szym Pansik ma zły nastrój” to książka, która nie tylko bawi, ale i uczy. Przypomina dzieciom, że każdy czasem ma zły dzień i to jest w porządku. To doskonała pozycja, która zachęca do rozmów o emocjach i pokazuje, że nawet gdy jesteśmy smutni, zawsze znajdzie się coś, co może poprawić nam humor – choćby uśmiech bliskich czy zabawna historia.
mikroczytelnia - awatar mikroczytelnia
oceniła na81 rok temu
Mój wieloryb Benji Davies
Mój wieloryb
Benji Davies
Wzruszająca książeczka Benji Daviesa, zdobywcy zasłużonej nagrody Oskar’s First Book Prize 2014, bogato ilustrowana dedykowana jest potrzebie dziecięcej przyjaźni. Głównym bohaterem jest mały chłopiec o imieniu Noi. Mieszka on tylko z tatą w domku nad brzegiem morza. Tata jest rybakiem na kutrze. Codziennie o świcie wypływa daleko w morze, a chłopiec zostaje sam z sześcioma kotami w domu. Tata zawsze wraca po zmroku. Po jednej ze sztormowych nocy, Noi idzie na plażę z wózeczkiem, podbierakiem i innymi sprzętami sprawdzić jakie skarby wyrzuciło morze. Może to będzie bursztyn, butelka z listem, stary but, nie wiadomo. Noi jednak z daleka widzi ,że zupełnie inną tajemnicę skrywa plaża. Biegnie do zarysowującego się z daleka ciemnego kształtu. Oczom nie wierzy. Morze wyrzuciło małego wieloryba. Noi przybiega w samą porę w ostatniej chwili, waleń już jest ledwo żywy bez wody. Chłopiec bierze wiaderko i polewa ssaka dziesiątki razy, aby odżył trochę. Następnie z trudem spycha go na wózek i ciągnie do domu. Na miejscu w chatce, zabiera go do łazienki i wpuszcza do wanny. Chce by gość poczuł się jak u siebie. Opowiada mu historie z życia wyspy, zapoznaje ze swoimi kotkami. Nawet nastawia gramofon z płytą ,,Muzyka na wodzie’’ sesja terapeutyczna oraz ,,Dźwięki morza’’ skomponowane przez George Frideric Handel's w 1717 roku. Pięknie zajmuje się swoim nowym przyjacielem, że zapomina o swojej samotności. Co będzie dalej? Czy tata po powrocie szybko odnajdzie nowego lokatora? Czy bardzo się rozzłości? I jak skończy się ta wielorybia przygoda? Dowiecie się wszystkiego ,czytając lekturę i studiując cudowne marynistyczne obrazki . A dodatkowa gratka dla kociarzy i dzieciaków to poszukiwanie sześciu kotków o różnej maści na wszystkich stronach książki. Zabawa przednia, wcale nie tak łatwo je odszukać. Wszystkich chętnych, którym spodoba się ta książeczka zapraszam do drugiej części ,,Powrót wieloryba’’.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Zęby Wojciech Grajkowski
Zęby
Wojciech Grajkowski Wojciech Stachyra
Dzień dobry w piątek! Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na "Weekend ze Zdrowiem" 💚 Przez najbliższe 3 dni pokażę Wam świetną serię książkę o tematyce dbania o zdrowie, ciało, umysł od @wydawnictwo_dwukropek 📖 Pierwsza książka, jaką chciałabym Wam pokazać to "Zęby" 🦷 Mama Poli jest dentystką, doskonale wie, jak ważne jest dbanie o zęby🦷 Od najmłodszych lat uczy tego swoją córeczkę. Z Polą od początku przyjaźnią się także Lusterko dentystyczne i Zgłębnik 💚 To dzięki nim rodzice Poli zobaczyli u niej pierwszego ząbka 🦷 Z czasem dziewczynce wyrosło aż 20 zębów mlecznych. Po latach zęby mleczne są zastępowane przez zęby stałe, o które trzeba dbać jeszcze bardziej! Nastoletnia Pola miała także założony aparat ortodontyczny 🦷 Książka ta to nie tylko opowieść o Poli i jej zębach, ale przede wszystkim o tym, jak ważne jest dbanie o higienę jamy ustnej. Z pozycji tej młody czytelnik dowie się: - skąd biorą się zęby, - czym jest ząbkowanie, - jak dbać o uzębienie, - z czego zbudowane są zęby, - co może im zaszkodzić, - kim jest dentysta, - kiedy nosimy aparat ortodontyczny. Sami więc widzicie, jak wiele wnosi ta książka! Napisana jest w prosty i zrozumiały dla dzieci sposób, objaśnia ważne tematy. Oprócz walorów treściowych, należy wspomnieć, jak pięknie zilustrowana jest książka! 🎨 Ilustracje są niezwykle estetyczne, zachwycą niejednego czytelnika! Jest to książka warta polecenia! 📖❤️
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na1011 miesięcy temu