George Müller - Ojcem dla sierot

Okładka książki George Müller - Ojcem dla sierot autora Geoff Benge, Janet Benge, 9788362430413
Okładka książki George Müller - Ojcem dla sierot
Janet BengeGeoff Benge Wydawnictwo: Pojednanie Seria: Chrześcijańscy bohaterowie: dawniej i dziś biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Chrześcijańscy bohaterowie: dawniej i dziś
2014-01-01
2005-01-01
Andrzej Gandecki

Kup George Müller - Ojcem dla sierot w ulubionej księgarnii

Oceny książki George Müller - Ojcem dla sierot

OPINIE i DYSKUSJE o książce George Müller - Ojcem dla sierot

Biografia George'a Müllera – XIX wiecznego pastora i założyciela sierocińców w Bristolu. Człowieka, który zaopatrzenia szukał w Bogu, zamiast u ludzi.

Zacznę może od tego, że cała seria "Chrześcijańskich bohaterów dawniej i dziś" jest niezwykle popularna wśród protestanckiej młodzieży. Książki te są chwalone za swój przystępny język, ponoć tak zrozumiały, że aż można je czytać dzieciom. Trochę mnie to martwiło, obawiałem się, że na tej przystępności, historia nabierze infantylności. Nic bardziej mylnego.

Książka jest biografią spisaną w formie powieści. Choć zawiera szczegółowe daty i opisy miejsc, wszystko to robi w sposób bardzo ciekawy. Historia sama w sobie jest poruszająca, a końcówka zmusiła mnie nawet do rozchodzenia mojego wzruszenia. Najlepsze jest to, że całość fabuły jest prawdą, jedynie maluteńka część utworu stanowi beletrystykę. Polecam absolutnie każdemu.

Wspaniała historia i niezwykła postać! Bardzo się cieszę z tej serii wydawniczej, bo prostym językiem, bardzo krótko, lecz treściwie, przedstawia mało znane w naszym kraju osoby, które wręcz NALEŻY znać :)

32 użytkowników ma tytuł George Müller - Ojcem dla sierot na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł George Müller - Ojcem dla sierot na półkach dodatkowych

Okładka książki Dietrich Bonhoeffer. Pośrodku okrucieństwa Geoff Benge, Janet Benge
Dietrich Bonhoeffer. Pośrodku okrucieństwa Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki William Booth - Zupa, mydło i zbawienie Geoff Benge, Janet Benge
William Booth - Zupa, mydło i zbawienie Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki C.S. Lewis - Mistrz opowieści Geoff Benge, Janet Benge
C.S. Lewis - Mistrz opowieści Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki Corrie ten Boom - Strażniczka Jaskini Aniołów Geoff Benge, Janet Benge
Corrie ten Boom - Strażniczka Jaskini Aniołów Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki Jonathan Goforth - Otwarte drzwi w Chinach Geoff Benge, Janet Benge
Jonathan Goforth - Otwarte drzwi w Chinach Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki Ida Scudder - Uzdrowienie dla ducha i ciała Geoff Benge, Janet Benge
Ida Scudder - Uzdrowienie dla ducha i ciała Geoff Benge, Janet Benge
Okładka książki Jim Elliot - Jeden wielki cel Geoff Benge, Janet Benge
Jim Elliot - Jeden wielki cel Geoff Benge, Janet Benge
Janet Benge
Janet Benge
Małżeństwo Janet i Geoff Benge to zespół z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem pisarskim. Janet była wcześniej nauczycielką w szkole podstawowej. Geoff ukończył studia historyczne. Pochodzą z Nowej Zelandii. Przez dziesięć lat pracowali w misji Młodzież z Misją (Youth With a Mission). Mają dwie córki: Laurę i Shannon oraz adoptowanego syna Lito. Mieszkają niedaleko Orlando na Florydzie.

Bezpieczna kryjówka Corrie ten Boom
Bezpieczna kryjówka
Corrie ten Boom
Autorka książki, pomimo tragicznych obozowych przeżyć, do końca życia pozostała wierną i oddaną wyznawczynią Pana Jezusa Chrystusa, który stał się dla niej osobistym schronieniem i bezpieczną kryjówką, w myśl fragmentu z Biblii: "Dobry jest Pan, ostoją jest w dniu ucisku; On zna tych, którzy mu ufają, przeprowadza ich przez wezbrane fale" (Nahuma 1, 7-8; BW). Tadeusz Żądło w książce "Józef Prower. Człowiek rzeczy wielkich, niedocenianych i niezauważanych przez innych" (wyd. IDEA, Bielsko-Biała 2007) tak wspomina Corrie ten Boom: "(...) jako misjonarka odwiedzała wiele krajów i społeczności chrześcijańskich, dzieląc się swoimi świadectwami dotyczącymi praktycznego chrześcijańskiego życia, które nieodłącznie związane jest z trudnościami, kłopotami i cierpieniem. Bóg do tego dopuszcza, chociaż często nie rozumiemy sensu ani ostatecznego celu cierpienia. Często dla wyjaśnienia tego problemu używała wyhaftowanej przez siebie makatki, a pokazując jej lewą stronę, która przedstawiała plątaninę różnych kolorowych nitek, strzępów i węzłów, bez wyraźnego obrazu, mówiła: «Tak często wygląda nasze życie widziane z naszej strony». Odwracając makatkę na prawą stronę, dodawała mówiąc: «A tak widzi je Bóg». Pokazywała w ten sposób tak wiele mówiący, piękny obraz wyhaftowanej złotej korony." Jej niezachwiana postawa jest wspaniałym uzupełnieniem tej wzruszającej książki.
Czytam_Biblię - awatar Czytam_Biblię
Maria Magdalena Ellen Gunderson Traylor
Maria Magdalena
Ellen Gunderson Traylor
Fabuła książki nawet mi się podobała. Traktowałem ją jednak jako hipotetyczną w tym sensie, że coś podobnego mogło przytrafić się jakiejś kobiecie w czasach publicznej działalności Jezusa Chrystusa. Nie zgadzałem się jednak w tej książce z tym, co dziś powszechnie jest przyjmowane nawet wśród kleru, a zwłaszcza wśród wykształconego na sposób światowy kleru. Otóż (w tym duchu idzie autorka i fabuła jej książki) - powszechnie dziś przyjmuje się coś przeciwnego niż mówiła o Marii Magdalenie najdawniejsza tradycja chrześcijańska. Najdawniejsza tradycja chrześcijańska utożsamiała Marię Magdalenę z Marią, siostrą Marty i Łazarza. Współcześnie prawie wszyscy, wskazani przeze mnie wyżej na sposób ogólny, odeszli od tego, że Maria z Magdali, to siostra Marty i Łazarza - owa nierządnica, która przeszła głębokie i gruntowne nawrócenie. Jakimś potwierdzeniem dla mnie owej najdawniejszej tradycji chrześcijańskiej były przeczytane przeze mnie opisy wizji bł. Katarzyny Emmerich oraz wizje Marii Valtorty z książki "Poemat Boga-człowieka". W tych książkach owa dawna nierządnica, Maria Magdalena, to wprost Maria, siostra Marty i Łazarza. Można podważać wiarygodność wizji spisanych w postaci książek obydwu wskazanych wyżej niewiast, ale są one dla mnie na poziomie takiej samej (jeśli nie większej) wiarygodności jak różne spekulacje różnych mędrków, którzy, wbrew tradycji chrześcijańskiej, doszli do wniosków, że Maria Magdalena i Maria, siostra Marty i Łazarza, to dwie różne osoby...
Karol - awatar Karol
Nie pozwól mi odejść David W. Pierce
Nie pozwól mi odejść
David W. Pierce
"Nie pozwól mi odejść" Davida W. Pierce'a to gratka dla miłośników natury, górskiej wspinaczki i spacerów wzdłuż wyznaczonych szlaków. To także ciekawa propozycja dla wszystkich aktywnych, którzy chcą się rozwijać i doskonalić. Osoby, którym brak jest samodyscypliny, odnajdą w tej powieści niesamowity klimat i magię gór, które przyciągają nawet najbardziej opornych. Ta prawdziwa historia będąca relacją z wypraw na czterotysięczniki jest również dowodem na istnienie niezwykłej, szczególnej więzi jaka może łączyć ojca z dzieckiem. David W. Pierce pisząc tę powieść chciał się podzielić wrażeniami z wypraw odbytych razem z jego szesnastoletnią wówczas córką - Cherą. To właśnie ona zachęciła ojca do pierwszej wędrówki na Pikes Peak wznoszący się na wysokość 4302 m n.p.m. w Górach Skalistych w Kolorado. David rozpoczynał swoją przygodę z górami jakby wbrew sobie, ale chciał w ten sposób pomóc córce spełnić jej marzenie. Potem pojawiły się kolejne eskapady - trudniejsze, wymagające specjalnych przygotowań oraz ogromnej samodyscypliny. Każda z tych wycieczek była inna, niepowtarzalna, ale wszystkie równie ekscytujące i niesamowite. Każda z nich wiązała się z pewnym niebezpieczeństwem, bo góry zmuszają do pokory, a przekraczanie granicy wiecznego śniegu wymaga zawsze dodatkowego przygotowania i zabezpieczenia. Chera i David, zdobywając wspólnie poszczególne etapy wspinaczki, pokonywali własne słabości, walczyli z bólem i ludzką niemocą, ale także zacieśniali łączącą ich więź, która stawała się coraz mocniejsza. Ojciec i córka stanowili zgrany duet, komunikowali się niemal bez słów, rozumieli się, wspierali nawzajem i opiekowali sobą. Dzięki tym wszystkim wspólnym wyprawom David powoli dojrzewał do tego, aby kiedyś "wypuścić" Cherę w świat. Podczas wycieczek David wspominał swoje dzieciństwo spędzone u boku ojca alkoholika, który z racji nałogu nie był takim rodzicem, o jakim jego syn marzył. I tu pojawia się kontrast pomiędzy przeszłością Davida i dzieciństwem Chery. Jest to temat skłaniający do rozmyślań i osobistej analizy, podobnie jak kwestia poszukiwania Boga, który gdzieś tam zagubił się w problemach codzienności. Chera wydaje się być ufna i otwarta na wiarę, ale David zdaje się być dopiero na początku tej drogi. "Nie pozwól mi odejść" to powieść jakby dedykowana dla mnie samej - zapalonej podróżniczki i górskiej wędrowniczki, która przeżyła już nie jedną przygodę na szlaku. I choć nie wędrowałam jeszcze na wysokości 4000 m n.p.m., to bardzo dobrze rozumiałam rozterki bohaterów i chętnie uczestniczyłam zarówno w przygotowaniach do wypraw, jak i w samych eskapadach. Pozostaję pod dużym wrażeniem tej powieści z uwagi na temat bliski mojemu sercu. W powieści tej nie znajdziecie zbyt wiele opisów krajobrazu, czy górskiej przyrody. Autor skupia się raczej na samej relacji, pokonywaniu trudności i walce z samym sobą i swoimi słabościami. Niestety przeszkadzał mi trochę sposób narracji, który nie pozwalał aby historia całkowicie mnie pochłonęła. Jednak zainteresowanie tematem sprawiło, że ten mankament odszedł na dalszy plan. Przyznaje też, że spodziewałam się nieco innego zakończenia, może jakiegoś bardziej spektakularnego finału, a otrzymałam w pełni zaskakujący, choć zwyczajny END. Książka została wydana nakładem wydawnictwa WAM, które wypuszcza na rynek literaturę chrześcijańską - powieści stawiające na określone, ponadczasowe wartości, a seria Labirynty gwarantuje, że otrzymamy ciekawą i nietuzinkową lekturę, którą można się delektować i do której powinno się wracać. Przeczytajcie i oceńcie sami.
Mońcia_POCZYTAJKA - awatar Mońcia_POCZYTAJKA
oceniła na79 lat temu
Krzyż i sztylet David Wilkerson
Krzyż i sztylet
David Wilkerson
Zaskoczenie roku. Co najmniej kilka razy słyszałam, jak ktoś polecał książkę: "Krzyż i sztylet". Kiedy tytuł rzucił mi się w dobrej cenie na jednym z portali sprzedażowych, od razu kupiłam go. Książka przyszła do domu i utknęła na półce na wiele miesięcy. Wydawało mi się, że to jakaś starodawna historia zupełnie oderwana od dzisiejszych czasów. Dopiero kiedy zadzwoniła do mnie przyjaciółka i powiedziała, że jest w połowie tej historii i zdecydowanie wywarła na niej wielkie wrażenie, przełamałam się. Co za zaskoczenie! To wspaniała historia! Pełna działania i prowadzenia Ducha Świętego. Pełna zaskakujących zwrotów akcji, a przede wszystkim prawdziwa. Dawid, pastor z małego miasteczka czytając gazetę, zostaje poruszony przez Ducha. W gazecie opisana jest sprawa śmierci chłopaka na wózku. Został zabity przez członków nastoletniego gangu. Pastor nie do końca rozumie, dlaczego tak poruszyła go ta historia, ale postanawia poddać się prowadzeniu Ducha. Zaczyna interesować się tą sprawą, jedzie nawet na proces do Nowego Jorku. Krok po kroku poznaje trudną sytuację chłopaków z getta. Cały czas nie bardzo rozumie co ma tam zrobić i w jakim celu Bóg go tam posłał. Jednak jego rozmowy i działania przynoszą coraz większy wydźwięku i mają znaczenie dla tych dzieciaków. Widzi w nich dzieci, które pragną miłości i które nie potrafią poradzić sobie z rzeczywistością. Zdobywa ich zaufanie, okazuje im miłość. Chce im pomagać i wyrwać ich ze zła, w którym tkwią. Ku własnemu zaskoczeniu udaje mu się to. Powstaje ośrodek pomagający nastolatkom: alkoholikom, narkomanom, złodziejom... Miejsce dające nadzieję. Miejsce dające nowe życie dla wielu z nich. Nowy początek z Bogiem. Zaskakujące jest, jak David podąża za Duchem Świętym. Nie dostaje pełnego planu na to, co ma zrobić. Dostaje tylko wskazówki, jaki kolejny krok ma wykonać, nie widząc całego obrazu. Ufa jednak, że Bóg wie co robi i nie przestaje wierzyć. Nawet kiedy trafia na przeszkody, nawet kiedy wpada w tarapaty, nie zniechęca się. Wspomnę również o jego żonie, która cały czas jest dla niego wielkim wsparciem. Jego życie prywatne toczy się dalej, rodzą się jego dzieci, a on jest bardzo zaangażowany w swoją służbę. Nie mogłoby się to wydarzyć bez jej pomocy.
Ewa L - awatar Ewa L

Cytaty z książki George Müller - Ojcem dla sierot