Amory, zaloty i podboje

Okładka książki Amory, zaloty i podboje autora Szymon Drobniak, Maria Łepkowska, 9788362965540
Okładka książki Amory, zaloty i podboje
Szymon DrobniakMaria Łepkowska Wydawnictwo: Babaryba popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
2018-04-01
2018-04-01

Kup Amory, zaloty i podboje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Amory, zaloty i podboje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amory, zaloty i podboje

2000

Na półkach: , , , ,

Cudowna książeczka dla dzieci, opowiadająca o amorach w świecie zwierząt i roślin. Nie spodziewałam się, że można w tak zabawny i ciekawy sposób przedstawić tak poważną sprawę jak rozmnażanie. Całość staje się jeszcze przyjemniejsza, gdy audiobook, w mistrzowski sposób czyta Wiktor Zborowski.

Ta niewielka książeczka dedykowana jest dzieciom, ale chętnie ją przeczytałem. Przyroda nigdy nie jest opowiedziana do końca.

Miłość i wiążące się z nią zaloty i romantyczne uniesienia są jednymi z najprzyjemniejszych chwil w ludzkim życiu. I jeśli wydaje się Wam, że ludzie są w tych kwestiach kreatywni i zaskakujący, to niestety muszę Was rozczarować. Okazuje się, że ludzkie amory są mało spektakularne, jeżeli bliżej przyjrzy się światowi fauny.

W świecie zwierząt monogamia zdarza się sporadycznie, a partnerki są bardzo wybredne i pozwalają się zbliżyć do siebie tylko dawcom najlepszych genów. W związku z tym wielu zwierzęcych facetów dwoi się i troi, aby zaimponować partnerce. A niektórzy ponoszą największą ofiarę za możliwość posiadania potomstwa – ofiarę życia.

Zwierzęce amory cechuje ogromna różnorodność, niezwykłość i fenomenalna wręcz kreatywność! Każdy kolejny rozdział „Amorów, zalotów i podbojów czyli niesamowitych historii o rozmnażaniu w świecie przyrody” Szymona Drobniaka to kolejny powód do przetarcia oczu ze zdziwienia. Poczynając od przykładu, że każda potwora znajdzie swojego amatora (diablica),poprzez strzałki i ogrody miłości, obgryzione głowy, wyrafinowane tańce, szybkie numerki i długie mizdrzenie się, aż po samowystarczalność samic. A to przecież tylko niewielki wyrywek z ogromnego świata zwierzęcej miłosnej fantazji.

Autor opisuje w 31 rozdziałach miłosne poczynania zwierząt, ale też kwiatów (orchidei i tulipanów) i bakterii. Od tych mikroskopijnych żyjątek, po wyjątkowo leniwe pod tym względem pandy (trudno się dziwić, że są na wyginięciu, jak im miłosne igraszki w ogóle nie w głowie). Wszystko zaprezentowane w interesujący sposób, językiem lekkim, nieskomplikowanym, z dowcipnym sznytem. Doprawione przyjemnymi dla oka ilustracjami Marii Łepkowskiej.

„Amory…” to jedna z 4 części świetnej serii z ciekawostkami ze świata zwierząt, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Babaryba. Każda z nich (o pupach, gębach, zębach czy właśnie amorach) jest warta czytelniczego grzechu.

W świecie zwierząt monogamia zdarza się...

91 użytkowników ma tytuł Amory, zaloty i podboje na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Amory, zaloty i podboje na półkach dodatkowych

Okładka książki Dzik Dzikus Marta Kurczewska, Krzysztof Łapiński
Dzik Dzikus Marta Kurczewska, Krzysztof Łapiński
Okładka książki Archeologia. Mumie, złoto i stare skorupy. Joanna Czaplewska, Marta Guzowska
Archeologia. Mumie, złoto i stare skorupy. Joanna Czaplewska, Marta Guzowska
Okładka książki Pupy, ogonki i kuperki Maria Bulikowska, Mikołaj Golachowski
Pupy, ogonki i kuperki Maria Bulikowska, Mikołaj Golachowski
Okładka książki Koronkowa robota czyli wzór na kryminalną historię Grzegorz Kasdepke, Anna Oparkowska
Okładka książki Brud. Cuchnąca historia higieny Piotr Socha, Monika Utnik
Brud. Cuchnąca historia higieny Piotr Socha, Monika Utnik

Cytaty z książki Amory, zaloty i podboje

Dodaj cytat z książki Amory, zaloty i podboje

Video

Video