Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów

- informatyka, matematyka
- 2013-09-26
- 2013-09-26
Znajdź wyjście z najtrudniejszych sytuacji!
Nauka programowania to tak naprawdę nauka sposobu myślenia. Jako programista musisz biegle analizować problemy, dzielić je na części oraz starać się je rozwiązać w optymalny sposób. Składnia języka i środowisko programistyczne to tylko podstawowe narzędzia, których obsługi nauczyć się może każdy. Jednak nie każdy potrafi myśleć jak programista.
Recenzja książki na Forbot.pl >>
Dzięki tej książce masz szansę zostać profesjonalistą! W trakcie lektury poznasz najlepsze sposoby rozwiązywania problemów, opanujesz rekurencję i przekonasz się, że wcale nie jest ona taka straszna. Zobaczysz również, jak tworzyć kod nadający się do ponownego użycia, i opanujesz zagadnienia z obszaru programowania obiektowego. Przykłady w tej książce zostały napisane w języku C++, ale nie stanowi to bariery, żeby przenieść te idee na inne języki programowania. Warto poświęcić tej książce parę wieczorów i zmienić swój sposób patrzenia na programowanie!
Poznaj:
strategie rozwiązywania problemów
sposoby rozwiązywania problemów za pomocą rekurencji
korzyści z wykorzystania wskaźników i pamięci dynamicznej
metody zdobywania nowych umiejętności programistycznych
Opanuj sztukę myślenia jak programista!
Kup Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów w ulubionej księgarni
Oceny książki Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów
20 użytkowników ma tytuł Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Informatyka 2
- Ebooki 2
- Rok 2020 1
- Ebookpoint.pl 1
- 2019 1
- Mam 1
- Posiadam - Kindle 1
Cytaty z książki Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów
Dodaj cytat z książki Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów
Programistą nie jestem, ale z ciekawości przeczytałem tę książkę. Chciałem się dowiedzieć, czym tacy specjaliści kierują się podczas swojej pracy.
Spodobał mi się zestaw technik tego, jak podchodzić do pewnych problemów logicznych jak szukanie wspólnego elementu, pewna sekwencyjność działań itp. Autor pokazuje, że rozwiązywanie takich zadań to konkretny proces, którego można się nauczyć.
Jeśli nie umiesz kompletnie programować, to większość książki jest jednak do pominięcia, gdyż składa się z kodu i jego wyjaśnień. Trudno mi jednak powiedzieć, czy warto przeczytać publikację dla samej podbudowy teoretycznej oraz omówienia technik.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodobał mi się zestaw technik tego, jak podchodzić do pewnych problemów logicznych jak szukanie wspólnego elementu, pewna sekwencyjność działań itp. Autor pokazuje, że rozwiązywanie takich zadań to konkretny proces, którego...
Autor pokazuje jak używać podstawowych konstrukcji języka C++ aby rozwiązać dość proste problemy logiczne i "biznesowe". Dla kogoś, kto dopiero uczy się programować, książka ta może być pomocna. W przeciwnym przypadku raczej szkoda czasu.