Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit

Okładka książki Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit autorstwa Radosław Sokół
Radosław Sokół Wydawnictwo: Helion informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
2018-01-08
2018-01-08
Testuj swój kod profesjonalnie — pisz testy jednostkowe!

Poznaj niezbędne narzędzia
Twórz testy jednostkowe
Korzystaj z technik TDD i TAD

Jednym z największych wyzwań współczesnej inżynierii oprogramowania jest zapewnienie właściwej jakości tworzonych produktów, którą można osiągnąć w dużej mierze dzięki odpowiedniej weryfikacji kodu. Odpowiedzią na potrzeby branży są testy automatyczne, a wśród najważniejsze to z pewnością testy jednostkowe. Nie tylko umożliwiają one ciągłe, bezproblemowe i szybkie sprawdzanie poprawności pisanego kodu, lecz również pozwalają wyeliminować regresję i poprawić jakość architektury tworzonych rozwiązań, a także stanowią dla nich doskonałą dokumentację.

Jeśli nie chcesz zostać w tyle, również Ty powinieneś zacząć pisać testy jednostkowe do swoich programów tworzonych w języku Java. Pomoże Ci w tym książka prezentująca koncepcję UT, bibliotekę JUnit, rozszerzenie AssertJ oraz biblioteki EqualsVerifier, Mockito i Google Guava. Poznasz dzięki niej sposoby pisania testów, refaktoryzowania kodu oraz imitowania działania funkcji i bazy danych. Dowiesz się też, jak w praktyce stosować metodyki TDD i TAD. A wszystkiego nauczysz się dzięki wziętym z życia przykładom oraz zadaniom do samodzielnego wykonania.

Tworzenie testów jednostkowych za pomocą biblioteki JUnit
Ścieżki kodu, pokrycie testami i refaktoryzacja kodu
Unikanie zależności za pomocą imitacji i zastosowanie Mockito
Płynne definiowanie testów za pomocą biblioteki AssertJ
Programowanie ukierunkowane na testy i wspomagane testami
Imitowanie baz danych przy użyciu rozwiązania Apache Derby

Popraw jakość swoich programów, korzystając z testów jednostkowych!

Kup Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit

OPINIE i DYSKUSJE o książce Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit

Bardzo dobry podręcznik do pisania testów jednostkowych, z którym powinien zapoznać się każdy programista Java, nawet ten, który JUnit już zna: poza samym JUnit autor wskazuje kilka przydatnych bibliotek pomocniczych, wskazuje na dobre praktyki, przypomina o paradygmatach i popiera wszystko ładnymi przykładami. Napisane przejrzyście przyjemnie i bez zbędnych wywodów: dzięki czemu tym bardziej przeczytać nawet jeśli miałoby to tylko służyć ustrukturyzowaniu już posiadanej wiedzy, bo nie jest to ogromna inwestycja czasu.

11 użytkowników ma tytuł Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit na półkach dodatkowych

Radosław Sokół
Radosław Sokół
Radosław Sokół — -- informatyk i elektronik, absolwent Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Od 1997 roku prowadzi własny serwis internetowy poświęcony technologiom IT, między innymi oprogramowaniu oraz programowaniu. Administrator systemów komputerowych na Wydziale Elektrycznym Politechniki Śląskiej w Gliwicach oraz administrator newsbota grupy dyskusyjnej pl.comp.pecet. Aktywny uczestnik internetowych dyskusji w grupach dyskusyjnych pl.comp.pecet, pl.comp.os.ms-windows.winnt oraz pl.news.admin. Autor kilkunastu książek dotyczących różnych dziedzin informatyki. Bezwzględny przeciwnik programistów idących na łatwiznę i zwolennik silnej optymalizacji systemów operacyjnych i aplikacji. Promotor wysokiej klasy oprogramowania darmowego oraz open-source, walczący z fanatyzmem ze strony wszystkich zwalczających się obozów programowych (Windows vs Linux) i sprzętowych (Intel vs AMD). W kwietniu 2005 roku wyróżniony tytułem Microsoft Most Valuable Professional (MVP) w dziedzinie Windows Security.

Cytaty z książki Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit

Dodaj cytat z książki Testowanie aplikacji Java za pomocą JUnit