Der Schuss ins All

- fantasy, science fiction
- Der Schuss ins All (tom 1)
- Science Fiction Classics
- Der Schuss ins All
- 1979-01-01
- 1979-01-01
- niemiecki
Niniejsza powieść science fiction, wydana po raz pierwszy w 1925 roku, miała decydujący wpływ na popularyzację idei lotów kosmicznych w Niemczech i fascynowała wielu młodych ludzi, którzy poświęcili się później rozwojowi techniki rakietowej i astronautyce.
Heyne Science Fiction & Fantasy #3665
oryginalne ilustracje z 1 wydania 1925 roku: Max Odoy
Otto Willy Gail und die Raumfahrt (posłowie Susanne Päch)
Kup Der Schuss ins All w ulubionej księgarni
Oceny książki Der Schuss ins All
4 użytkowników ma tytuł Der Schuss ins All na półkach dodatkowych- Posiadam 1
- Science fiction 1
- Up, up, away! 1
- Fantastyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Der Schuss ins All
Dla Ottona W. Gaila wystrzelenie człowieka na orbitę okołoziemską było tylko i wyłącznie sprawą czasu. Podobnie miała się sprawa z podróżą na Księżyc. Przyjaźń autora z czołowymi naukowcami nowej dziedziny nauki, jaką była wtedy astronautyka, zaowocowała powstaniem niniejszej powieści.
Gail zdawał sobie sprawę, że budowa odpowiednich rakiet wymaga olbrzymich nakładów finansowych. Dlatego uczynił poszukiwanie odpowiednich funduszy jednym z filarów swojej powieści. Autor przewidział również, że programy lotów kosmicznych staną się z biegiem czasu sprawą prestiżu państwowego i wywołają zawziętą konkurencję pomiędzy światowymi mocarstwami. Wszystko to odbija się na treści "Der Schuss ins All" - książki zarówno bardzo patriotycznej, jak i technicznie bardzo poprawnej.
Opisane pojazdy kosmiczne wywołują wprawdzie u współczesnego czytelnika rozbawienie, ale byłoby to po prostu nie fair, oceniać tę książkę tylko pod tym kątem. Wiele fenomenów podróży kosmicznej Gail opisał absolutnie poprawnie. Co jednak w jego powieści trąci myszką, to rozbudowany wątek sensacyjny.
Książkę polecam jedynie zainteresowanym rozwojem techniki rakietowej i astronautyki oraz fanom wczesnej science fiction.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGail zdawał sobie sprawę, że budowa odpowiednich rakiet wymaga olbrzymich nakładów...