Marketing 4.0. Era cyfrowa

Okładka książki Marketing 4.0. Era cyfrowa autorstwa Hermawan Kartajaya, Philip Kotler, Iwan Setiawan
Iwan SetiawanHermawan Kartajaya Wydawnictwo: MT Biznes biznes, finanse
biznes, finanse
MARKETING 4.0: Moving from Traditional to Digital
2017-10-13
2017-10-13
9788380871908
Dorota Gasper
Philip Kotler ponownie łączy siły z Hermawanem Kartajayą i Iwanem Setiawanem z MarkPlus Inc., by podzielić się z nami sposobami wpływania na konsumentów w ich podróży ku zakupowi produktu. Tym razem pionierzy nowego podejścia uciekli się do pomocy zaawansowanych technologii, by się dowiedzieć, kim są konsumenci i w jaki sposób podejmują decyzje.

W Marketingu 4.0 pokazują nam, jak świadomych konsumentów przekształcić w naszych orędowników. Tradycyjna ścieżka prowadząca do zakupu (rozbudzenie świadomości, przykucie uwagi, zadawanie pytań i działanie) została poszerzona o etap orędownictwa, gdyż opinie naszych krewnych i znajomych mają ogromny wpływ na nasze decyzje zakupowe. W pełni uaktualniony opis owej ścieżki tłumaczy mechanizm działania orędownictwa, wyjaśnia, jak do niego zachęcać, oraz przedstawia strategie budowania spersonalizowanego doświadczenia konsumenckiego przy pomocy skutecznych pomiarów i innowacyjnych najlepszych praktyk marketingowych.

Książka Marketing 4.0 przygotuje cię do skoku naprzód bez potrzeby wcześniejszego zdobywania wiedzy z zakresu analityki czy informatyki. Umożliwi ci:
- zdobycie wiedzy na podstawie big data na temat nowych sposobów wydawania pieniędzy przez konsumentów oraz trzech wpływowych subkultur: młodzieży, kobiet oraz netizenów, czyli obywateli Sieci;
- zapoznanie się z przykładami tego, jak marketing 4.0 wspomaga produktywność poprzez angażowanie konsumentów na każdym etapie ich ścieżki do zakupu poprzez cyfrowy rynek;
- zredefiniowanie zaangażowania konsumenta w erze cyfrowej, włączając w to marketing humanocentryczny, tworzenie rozmów konsumenckich oraz strategie wielokanałowe.

Przejście od marketingu tradycyjnego do cyfrowego nie jest wcale trudne, jeśli mamy do dyspozycji oferowane w książce praktyczne porady i intuicyjne wyjaśnienia, które można natychmiast zastosować. Podsumowanie na koniec każdego rozdziału zawiera skrót najważniejszych tematów, by książka jeszcze lepiej sprawdziła się w roli codziennego przewodnika i punktu odniesienia. Pytania skłaniające do refleksji mają na celu sprowokowanie czytelnika do wejścia na drogę własnych odkryć, a także właściwe pokierowanie dyskusją, gdy nadejdzie czas zapoznania z nowym podejściem całej organizacji.

"Świat technologii wprost pędzi, a każda zmiana przyspiesza kolejną. To niezwykle ważne, aby marketerzy działający w takim otoczeniu mieli jakiś pułap startowy i punkt odniesienia, by móc posuwać się do przodu. Marketing 4.0 jest właśnie tego rodzaju punktem startowym, a także bezcennym źródłem informacji i pomysłów dla każdego, kto próbuje kształtować i zrozumieć cyfrową i mobilną przyszłość".
- Howard Tullman, dyrektor zarządzający Chicagoland Entrepreneurial Center/1871

"Internet i informatyzacja świata radykalnie odmieniły marketing. Ta książka otwiera nam oczy na to, jak powinien wyglądać marketing nowej ery".
- Herman Simon, założyciel i przewodniczący Simon-Kucher & Partners

"Phil Kotler trzyma rękę na pulsie i zawsze wie, co nowego słychać w marketingu. Nikt nie może się z nim równać. Jego zdolność do identyfikowania i interpretowania nowych trendów w marketingu jest zadziwiająca. Dzięki książce Marketing 4.0 Kotler i pozostali współautorzy torują ścieżkę do sukcesu w nowej erze. To bez wątpienia książka, którą musicie w tym roku przeczytać".
- Kevin Lane Keller, profesor marketingu, Tuck School of Business

"Wspaniały przewodnik po transformacjach, które już się dokonują i stanowią wyzwanie dla dotychczasowych praktyk marketingowych. Zdezorientowani marketerzy nauczą się, jak radzić sobie ze zmianami w układzie sił i wykorzystać możliwości, jakie daje era cyfrowa, by wszystko zaczęło działać na ich korzyść".
- George S. Day, professor emeritus, Wharton School przy University of Pennsylvania

Kup Marketing 4.0. Era cyfrowa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Marketing 4.0. Era cyfrowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marketing 4.0. Era cyfrowa

Nowe spojrzenie na marketing . Autor wprowadza pojęcie kontent marketingu , zmienia sposób komunikacji z klientem . Kładzie duży nacisk na doprowadzenie do momentu kiedy klient jest naszym orędownikiem. Klient sam jest przedstawicielem marki lub produktu .Wyjaśnia jak te idee wprowadzić w swojej firmie . Książka którą warto przeczytać i wdrożyć w swojej firmie.

Bardzo dobra lektura, ale są zbędne zdania. Mimo to sporo się dowiedziałam. Opisane są podstawy, a tego potrzebuję, żeby wiedzieć więcej z dziedziny marketingu. Osoby mające wiedzę mogą nie znaleźć niczego nowego.

Spodziewałam się niego więcej po tej książce. Część przegadana, ale zawiera dobre przykłady i podstawową wiedzę na temat zmian, które zaszły w marketingu w ostatnich latach.

396 użytkowników ma tytuł Marketing 4.0. Era cyfrowa na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Marketing 4.0. Era cyfrowa na półkach dodatkowych

Okładka książki Marketing 5.0. Technologie Next Tech Hermawan Kartajaya, Philip Kotler, Iwan Setiawan
Okładka książki HBRs 10 Must Reads on Sales Philip Kotler, Andris Zoltners
HBRs 10 Must Reads on Sales Philip Kotler, Andris Zoltners
Okładka książki Marketing 3.0. Dobry produkt? Zadowolony klient? Spełniony Człowiek! Hermawan Kartajaya, Philip Kotler, Iwan Setiawan
Okładka książki O strategiach marketingowych. 10 IDEI HBR. James C. Anderson, Gaurav Bhalla, Clayton M. Christensen, Scott Cook, David C. Edelman, Susan Fournier, Taddy Hall, Kevin Lane Keller, Philip Kotler, Suj Krishnaswamy, Lara Lee, Theodore Levitt, Christine Moorman, James A. Narus, Neil Rackham, Frederick F. Reichheld, Roland T. Rust, Kate Sayre, Michael J. Silverstein, Wouter van Rossum
Philip Kotler
Philip Kotler
Ekonomista amerykański, honorowy profesor Katedry Marketingu Międzynarodowego w Kellogg School of Management na Northwestern University. Kellogg School of Management jest jedną z najważniejszych uczelni biznesu na świecie, kształcących w zakresie marketingu.

To jest marketing! Seth Godin
To jest marketing!
Seth Godin
Karkołomnym zajęciem jest pisanie książek o marketingu w dobie tak dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości rządzonej przez treści wygenerowane przez AI, filmy na tik toku czy mnożącej się ilości influencerów. Jeszcze większym marnotrawieniem czasu jest czytanie książek o marketingu, zwłaszcza tych wydanych ponad pięć lat temu. A jednak w przypadku książki Setha Godina „To jest marketing!” takie stwierdzenia nie znajdują zastosowania. Seth Godin idzie w poprzek tym tezom i przedstawia swoją wizję nowoczesnego marketingu pakując ją w niespełna trzystu stronach książki. Sam tytuł „To jest marketing!” jest odważny i wprost wskazuje o przeświadczeniu autora, że daje czytelnikowi coś wyjątkowego. Zarówno odbiór jak i wyniki sprzedaży książki Godina w mijającym roku (niektórzy na pewno znajdą książkę pod choinką) zdają się to potwierdzać. Czy zatem na naszych oczach powstał kamień milowy niczym „Marketing” Philipa Kotlera? Na takie dywagacje jest jeszcze raczej za wcześnie. Nie ma jednak wątpliwości, że Seth Godin skutecznie sprzedaje swoją alternatywną wizję nowoczesnego marketingu otwierając boczne drzwi utorowanych wcześniej schematów. Jest w tym bardzo przekonywujący. Seth Godin w „To jest marketing! Nie zostaniesz zauważony, dopóki nie nauczysz się widzieć” konkretnie i precyzyjnie zajmuje się: ->rozróżnieniem marketingu i sprzedaży ->identyfikowaniem marketingu jako zmiany ->marketingiem w kontekście zaufania (które jest walutą przyszłości, a kto tak pisze wskażę w recenzji w przyszłym roku 😉) ->pięcioma krokami marketingu z naciskiem na ten ostatni, który często jest pomijany ->zmianą ludzi przez marketing, a konkretnie przez ich relacje i doświadczenia ->zidentyfikowaniem najmniejszego opłacalnego rynku -> tym co „nie jest dla Ciebie” ->postrzeganiem marketingu jako remedium za zbyt duży wybór ->10 przykazaniami dobrej narracji ->nowymi rozwiązaniami, które działają na stare emocje ->krytyką jaką papierkiem lakmusowym działań ->rolami statusowymi i tym czy teoria o nich jest nadal aktualna ->docieraniem do właściwych Klientów ->wszystkim co można mierzyć (Czy nie przypomina się tuja Nate Silver? 😉 ) ->lejkiem jak każdy marketingowiec, tylko w tym przypadku z trochę innej strony ->tym jak skierować marketing do najważniejszej osoby https://www.instagram.com/biznes_na_stronach/
biznes_na_stronach - awatar biznes_na_stronach
DRIVE. Kompletnie nowe spojrzenie na motywację Daniel H. Pink
DRIVE. Kompletnie nowe spojrzenie na motywację
Daniel H. Pink
Bardzo ciekawa książka na temat tego, jak podchodzić do motywacji w wymiarze osobistym i w skali organizacji. Omawia 3 różne rodzaje motywacji oraz to, kiedy działają, a kiedy nie. Wskazuje głównie, że im bardziej świat oraz praca i wyzwania stają się skomplikowane, tym bardziej ważniejszy jest trzeci rodzaj motywacji. Na początek omówmy motywacje 1.0, 2.0 oraz 3.0: Motywacja 1.0 – podstawowe impulsy i instynkty, które sprowadzają się do „nieumarcia”. Głód, pragnienie, sen. Motywacja 2.0 – kij i marchewka. Klasyczny system kar i nagród. Motywacja 3.0 – samozaangażowanie, większe idee, zaangażowanie dla dobra sprawy i czegoś większego od nas samych. Kilka fajnych myśli z książki i moich uwag: ● Pink dzieli zadania na algorytmiczne i heurystyczne. Zadania algorytmiczne to takie, gdzie masz zestaw instrukcji i jedną ścieżkę do końca – jest algorytm rozwiązania. Zadania heurystyczne wymagają eksperymentowania i wymyślania nowatorskich rozwiązań, bo takiego algorytmu nie ma. Badaczka Teresa Amabile z Harvard Business School odkryła, że zewnętrzne nagrody i kary działają dobrze przy zadaniach algorytmicznych. No ale potrafią w niszczycielski sposób wpływać na zadania heurystyczne. Ambitne zadania – rozwiązywanie nowych problemów czy tworzenie czegoś, czego światu brakowało – są w wysokim stopniu uzależnione od motywacji wewnętrznej. ● Niestety paradoksalnie nagrody mogą utrudniać realizowanie pewnych celów i zmienić ciekawe zajęcie w harówkę. Marchewka i kij mają siedem fatalnych wad: mogą zgasić wewnętrzną motywację, obniżać wyniki, zmiażdżyć kreatywność, wyprzeć dobre zachowanie, zachęcać do oszukiwania i korzystania ze skrótów oraz do nieetycznego zachowania, uzależniać, a także sprzyjać myśleniu krótkowzrocznemu. ● Jeden z rozdziałów omawia też, jak ważny jest growth mindset. Dzięki niemu ciężka praca jest postrzegana jako wartość, a nie dowód na to, że jesteśmy niewystarczający. ● Jeden z głównych wniosków z książki to taki, że firmy muszą uczyć się, jak angażować pracowników na wyższym poziomie niż jedynie poprzez premie finansowe. I nie, jeśli jakiś Janusz biznesu już zaciera ręce, że nie trzeba pracownikom płacić, tylko dać im „super-misję”, to tak nie działa :). Badania przytoczone w książce jasno wskazują, że by motywacja 3.0 miała rację bytu, tacy pracownicy muszą wiedzieć, że zarabiają standardowe stawki lub powyżej średniej. Ulubiony cytat: Badacze tacy jak Teresa Amabile z Harvard Business School odkryli, że zewnętrzne nagrody i kary – i marchewki, i kije – mogą dobrze działać przy zadaniach algorytmicznych. Ale potrafią w niszczycielski sposób wpływać na zadania heurystyczne. Tego typu ambitne zadania – rozwiązywanie nowych problemów albo tworzenie czegoś, czego światu brakowało, a on nawet o tym nie wiedział – w wysokim stopniu uzależnione są od trzeciego popędu Harlowa. Fajna książka. Głównie pewnie skorzystają z niej menedżerowie oraz właściciele firm. Najlepiej ci starej daty, bo publikacja podważa wiele standardowej wiedzy.
Daniel Podgórski - awatar Daniel Podgórski
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych Paweł Tkaczyk
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych
Paweł Tkaczyk
Audiobook. Autor w interesujący sposób zestawił ze sobą rzeczywistość wirtualnych gier wraz z życiem zawodowym, społecznym i prywatnym. Po głębszym zastanowieniu jestem skory do przyznania mu sporo racji. Bo gdy analizuje się zachowanie człowieka to nie sposób oprzeć się wrażeniu, że całe nasze życie to jedna wielka gra. Różne mechanizmy np. nagrody i kary, funkcje popytu i podaży czy też malejąca użyteczność krańcowa - są przecież codziennością, choć na pierwszy rzut oka nie rzucającą się na widok. W swoim życiu kierujemy się (podobnie jak w grze wirtualnej) wieloma motywacjami, zasadami i zachowaniem etycznym lub nie. Błyskotliwy Czytelnik zapytałby zapewne - no i na co to wszystko? Myślę, że uświadomienie sobie tych faktów pozwoli je wykorzystać i to nie tylko w życiu zawodowym. Myślę, że osoby nieco bardziej świadome życiowo stosują wiele z tych zasad nawet nieświadomie - ku własnej korzyści. Lektura tej książki jest również przydatna ze względu na wyrobienie w sobie mechanizmów obronnych dla różnego rodzaju manipulacji. Bardzo podobał mi się przykład z policjantem, który celowo zawyża taryfikator mandatowy, aby później w toku "negocjacji" z obywatelem mógł go zaniżyć - i w konsekwencji upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - obniżyć poczucie winy w obywatelu i wyrobić "normy mandatowej". Reasumując - każdy człowiek w mniejszym lub większym stopniu w swoim życiu uczestniczy w jakiejś "grze". Robi to świadomie lub nieświadomie - ale nie sposób "wypisać się z rzeczywistości". Warto poznawać takie książki - poszerzają one wiedzę, uczą i są też przestrogą. Dlatego polecam tę książkę wszystkim Czytelnikom. Starsi - mogą mieć nieco problemów w odbiorze - bo rzeczywistości wirtualnej jest w niej sporo. Młodszym nie powinna sprawić problemów.
maly1394 - awatar maly1394
Nie każ mi myśleć! O życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych. Wydanie III Steve Krug
Steve Krug
# Recenzja: Nie każ mi myśleć! Projektowanie stron internetowych często przypomina błądzenie we mgle – tak wiele możliwości, tak wiele błędnych ścieżek. "Nie każ mi myśleć!" Steve'a Kruga jest jak latarnia morska, która oświetla drogę, przypominając o fundamentalnej prawdzie: użytkownicy internetu nie chcą się zastanawiać, jak korzystać z twojej strony. Krug w przystępny i często zabawny sposób przekazuje zasady projektowania zorientowanego na użytkownika. Jego maksyma "usuń połowę słów na każdej stronie, a potem połowę z tego, co zostało" jest jednym z tych spostrzeżeń, które od razu układają w głowie chaotyczne myśli o projektowaniu. Autor ilustruje swoje tezy konkretnymi przykładami i zabawnymi ilustracjami, które skutecznie demonstrują różnicę między dobrym a złym UX. Szczególnie wartościowe są rozdziały poświęcone testowaniu użyteczności – Krug pokazuje, jak można to robić niedrogo i efektywnie, bez angażowania wielkich budżetów i zespołów badawczych. Choć książka wciąż zawiera wiele ponadczasowych prawd o zachowaniach użytkowników, niektóre przykłady i rekomendacje noszą już znamiona czasu. W epoce projektowania responsywnego, aplikacji mobilnych i interfejsów głosowych, część technicznych wskazówek Kruga wydaje się nieco przestarzała. Mimo to, podstawowe zasady i metodologia myślenia o użyteczności pozostają aktualne i cenne dla każdego, kto projektuje cyfrowe doświadczenia. Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Mateusz - awatar Mateusz

Cytaty z książki Marketing 4.0. Era cyfrowa