Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego

- historia
- 2010-01-01
- 2010-01-01
Głównym celem, jaki stawiał sobie autor, przystępując do pracy nad niniejszą książką, było szczegółowe ukazanie procesów i etapów kształtowania się myśli społeczno-politycznej Narodowej Demokracji na obszarze byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego. Zdawało się to o tyle istotne, iż działacze obozu narodowego działający na tych ziemiach nie do końca identyfikowali się z hasłami głoszonymi przez ich ideowych kolegów i przyjaciół z innych terenów byłej Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Wydaje się, że wielopłaszczyznowość myśli politycznej obozu narodowego na ziemiach byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego, złożoność i niebanalność tych rozważań, w pełni zasługują na przedstawienie, tym bardziej, iż do tej pory "litewscy" endecy nie doczekali się odrębnej monografii poświęconej swojemu środowisku. Jeżeli zatem chociaż tylko w części udało się to uczynić i przybliżyć współczesnemu czytelnikowi te zagadnienia, to daje to nadzieję, iż dokonania i wkład tej grupy ideowej w dorobek polskiej myśli politycznej nie ulegną zapomnieniu. (ze Wstępu)
Kup Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego w ulubionej księgarni
Oceny książki Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego
Tagi i tematy do książki Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego
Cytaty z książki Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego
Dodaj cytat z książki Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narodowa demokracja byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego