Okładka książki Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista autorstwa Mateusz Kupilas
Mateusz Kupilas Wydawnictwo: Kupilas Media Mateusz Kupilas informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
2017-05-15
2016-04-13
Co powinieneś potrafić, by zacząć pracę jako programista?
Praktyczne podejście do tematu.

Kup Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista

Opinie i dyskusje o książce Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista

Nie znajdziecie tutaj aktualnych technologii, ani dogłębnej analizy tego co przedstawia autor. Myślę, że to też po części było jego celem, próbując dać wskazówki na szukanie odpowiedzi, zamiast podawania na tacy.

Ogólnie dobry guideline na co zwracać uwagę, trochę tipów, ciekawostek i słów otuchy oraz tematów związanych z realiami pracy programisty i technik używanych w pracy w branży.

Czyta się szybko i przyjemnie, zrobiłem to w jedno dłuższe posiedzenie:).

"Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista" autorstwa Mateusza Kupilasa to doskonały przewodnik dla tych, którzy pragną rozpocząć swoją karierę w branży programistycznej. Książka ta w pełni spełnia obietnicę zawartą w tytule, dostarczając kompleksowej wiedzy i praktycznych wskazówek dla początkujących programistów.

Kupilas nie tylko skupia się na technicznych aspektach programowania, ale także porusza kwestie związane z rozwojem umiejętności miękkich, współpracą zespołową i skutecznym zarządzaniem czasem. Jego jasny i przystępny styl sprawia, że nawet najbardziej skomplikowane zagadnienia stają się zrozumiałe dla osób na początkowym etapie kariery programistycznej.

Osobiście, "Junior Developer" dla mnie stał się wartościowym źródłem praktycznej wiedzy, zarówno podczas nauki nowych języków programowania, jak i podczas rozwijania umiejętności interpersonalnych w pracy zespołowej. To nie tylko książka dla początkujących, ale także inspirujący przewodnik dla tych, którzy chcą systematycznie rozwijać się w dynamicznym świecie programowania.

Kupilas nie tylko...

Zdecydowanie dobra pozycja dla kogoś kto chce zacząć w IT. Proste odpowiedzi na podstawowe pytania, ćwiczenia do wykonania, porady jak przygotować się na interview, jak również dlaczego ... nie warto iść do IT. Dwie osoby którym podesłałem tą pozycję już pracują. Jedna jako junior, druga jako sacrum master

297 użytkowników ma tytuł Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista

Czytelnicy Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista przeczytali również

Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty Robert Cecil Martin
Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty
Robert Cecil Martin
Bardzo długo nie brałam tej książki do ręki po jej ostatnim odłożeniu. Czysty kod tkwił na półce jak wyrzut sumienia. To dobra i ciekawa książka, a jednak jakoś nie chciało mi się do niej wracać Jest łatwa, ale wcale nie prosta. Niby autor pisze, że “wystarczy, że zrobisz to i to”. Tylko tak naprawdę wdrożenie wielu z tych, nazwijmy to metodyk, to kwestia wypracowania nawyków. Żeby faktycznie wykorzystać tę książkę w praktyce, trzeba wprowadzać pomysły krok po kroku. Pewnie niewielu czytelników zapamięta wszystkie te tricki od razu. 🛁 Czy to ma sens? Dzisiaj, kiedy AI jest już powszechnie wykorzystywane do “klepania” kodu, powstaje pytanie, czy takie książki mają jeszcze sens. Moim zdaniem mają go nawet więcej niż kiedyś. Dzisiaj szczególnie przyda się umiejętność sprawnego obchodzenia się z różnorodnym kodem i opisywania go, żeby był czytelny dla innych programistów. No chyba że AI w końcu obejmie też maintenance. Ale nie będzie to szybkie, biorąc pod uwagę ostatnie afery z AI grzebiącą samodzielnie w kodzie i w efekcie wywalającą serwery AWS (źródło na blogu). Jednak nawet to przekonanie nie skłoniło mnie do ponownego zagłębienia się w tę książkę. Najbardziej motywujące było poczucie, że muszę zrzucić ten wyrzut sumienia i uznałam, że tylko przejrzę ją do końca (uczciwie doczytałam do połowy),żeby mniej więcej zapamiętać, co w niej jest i wrócić, JEŚLI będzie mi to kiedykolwiek potrzebne. Co, przy mojej obecnej specjalizacji w pracy, może się nigdy nie wydarzyć. Tym bardziej mi się nie chciało, że Czysty kod generalnie jest skierowany do programistów Javy, której pamiętam tylko bardzo podstawowe podstawy. Duża część tej książki to konkretne przykłady kodu, linijka po linijce, czy omówienia konkretnych bibliotek. Ja mam z Javą bardzo małe doświadczenie i teraz w ogóle z niej nie korzystam. Trudno więc było mi zrozumieć niektóre bardziej zaawansowane partie kodu. Natomiast te krótsze są mega klarowne, co świadczy o tym, że książka jest uniwersalna dla każdego języka. 🛁 Zasady dla każdego języka Long story short, mimo że przykłady są na podstawie Javy, to sporo z tych zasad da się też zastosować w innych językach, bo są uniwersalne. Np. to, że klasy powinny być małe, czy nazwy zmiennych powinny mówić, co zawierają, a nazwy funkcji, co robią (selfexplanatory). Autor wyjaśnia też, jak to robić, żeby było dobrze i przede wszystkim dlaczego. Jeśli ktoś kiedykolwiek musiał zrozumieć kod innego programisty, to wie, o czym mowa. Są też inne ogólne zasady, np. na temat tego, że kod także podlega profesjonalnej krytyce, zupełnie jak literatura. A naprawdę kocham plastyczne porównania Martina, tj. “czystość kodu jest jak czystość rąk u chirurga. Nie poprosisz chirurga, żeby mył szybciej ręce, bo to może być przyczyną sepsy i powikłań po operacji. To dlaczego przyspieszasz pisanie kodu, pomijając dbałość o jego czystość?” Przy czym należy pamiętać, że programowanie/kodowanie to nie jest jednak “operacja na otwartym sercu”, cytując jedną z moich szefowych. Ta kompleksowość tematu może jednak wzbudzać wyrzuty sumienia i obawy przed realnym pisaniem kodu. Na szczęście autor kilkukrotnie powtarza, że pierwsza wersja tego, co piszemy, nie będzie idealna. Zupełnie jak z literaturą. W ogóle dużo w tej książce jest porównań do twórczości literackiej. Jak już pisałam, Czysty kod nie jest książką prostą, choć jest stosunkowo łatwo przyswajalna. Ale warto włożyć wysiłek, bo te treści są tak podane, że mimowolnie zostają w głowie. Nawet szczątkowa wiedza to więcej niż żadna. Tylko nie odkładać na później, czytać za jednym zamachem.
PrzeCzytana - awatar PrzeCzytana
oceniła na819 dni temu

Cytaty z książki Junior Developer. Wszystko, co trzeba wiedzieć, by zacząć pracę jako programista