ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać10
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
The Dance Of The Seagull

- Komisarz Montalbano (tom 15)
- 2017-01-26
- 2017-01-26
- angielski
Inspector Montalbano is awake at dawn, sitting on his porch, when his attention is caught by a seagull which falls from the sky, performing a strange dance, before lying down to die. Montalbano is perplexed by what he has witnessed and the scene hangs over him like an omen.
About to depart for a holiday with his girlfriend Livia, Montalbano makes a quick trip to the police station to tie up loose ends. But when his dear colleague Fazio is discovered missing - and it transpires that the policeman has been involved in his own secret investigations - Montalbano instead launches a desperate search for his lost friend, as time begins to run out...
Navigating a shadowy maze of smuggling, blackmail and the darkest murder, and moving from the docks of Vigata to its deep, dry wells where the mafia hide their terrible crimes, Inspector Montalbano must have his wits about him to unravel this tangled mystery.
Kup The Dance Of The Seagull w ulubionej księgarnii
The Dance Of The Seagull
Montalbano w dawnej formie. Energicznie prowadzi śledztwo od pierwszych stron. Nawet kłócić się z Livią na szczęście nie ma czasu. Jego podziwu godna inwencja w wymyślaniu i odgrywaniu kłamstw dla kwestora jest jak zwykle najzabawniejszym momentem w całej książce. Znacznie lepsza pozycja od późniejszego "Polowania na skarb". Jest napięcie, humor i niepowtarzalny styl, czyli to, co wielbiciele serii lubią najbardziej. No i na koniec trochę makabry.
Oceny książki The Dance Of The Seagull
273 użytkowników ma tytuł The Dance Of The Seagull na półkach głównych- Przeczytane 180
- 2018 6
- E-book 5
- Legimi 5
- Kryminały 4
- Przeczytane w 2018 3
- 2021 3
- Ebook 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Dance Of The Seagull
Bardzo lubię tego pisarza. Ta książka nie odbiega od jego wysokiego poziomu.
Bardzo lubię tego pisarza. Ta książka nie odbiega od jego wysokiego poziomu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się czytający kryminał. Trzyma w napięciu, są niespodziewane zwroty akcji, trochę krwawo ale bez przesady. Oczywiście w tle Sycylia, zapach morza, (no tu akurat magazynów rybnych więc może nie aż tak cudowny aromat),włoskiego jedzenia. Świetny komisarz Montalbano i Jego załoga .
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
"Taniec mewy" z cyklu: Komisarz Montalbano zaczyna się dość dla tej serii nietypowo, a stawka jest większa niż zazwyczaj. Tempo wydarzeń jest na tyle dynamiczne, że Andrea Camilleri zdecydował się umieścić obowiązkowy wątek Livii na samym początku powieści.
Do komisariatu zgłasza się Adolfo Rizzica informując Montalbanę, że jest zaniepokojony zachowaniem jednego z kapitanów kutra rybackiego, którego jest właścicielem. Również zgłasza się do niego żona Fazia, która jest zaniepokojona jego nieobecnością i brakiem z nim kontaktu.
Inspektor Fazio, filar komisariatu w Vigacie, zniknął. Montalbano odkrywa, że jego podwładny przed swoim zniknięciem prowadził śledztwo w sprawie przemytu w porcie rybackim. A może Fazio został porwany, lub już nie żyje.
Montalbano jeszcze nie wie, że zabił burmistrz... Jak zwykle bardzo przyjemnie spędzony czas z komisarzem Montalbano i jego pracownikami. Polecam.
Przeczytana 07.05.2022
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo komisariatu zgłasza się Adolfo Rizzica informując Montalbanę, że jest zaniepokojony zachowaniem jednego z...
Do komisariatu zgłasza się Adolfo Rizzica informując Montalbanę, że jest zaniepokojony zachowaniem jednego z kapitanów kutra rybackiego, którego jest właścicielem. Podejrzewa, że kuter wykorzystywany jest do – bliżej nieokreślonego – przemytu. Na komisarzu te rewelacje nie robią wielkiego wrażenia, choć nie są mu obojętne. Wrażenie natomiast zrobi na nim kolejna wizyta – żony Fazii. Kobieta jest zaniepokojona jego nieobecnością i brakiem z nim kontaktu. Montalbano zapewnia ją, że Fazio pracuje nad pewną sprawą i lada chwila się odezwie. To kolejne uzasadnione kłamstwo, bo Montalbano niczego mu nie zlecał i o niczym nie wie. „Skoki w bok” nie są domeną Fazii więc musiało się coś stać, coś poważnego. Kolejne informacje, które komisarzowi udaje się zebrać, nie wróżą dobrze: Fazio albo został porwany, albo już nie żyje. Mimo powagi sytuacji, Montalbano przełożonych trzyma w niewiedzy organizując poszukiwania. Determinacja i łut szczęścia pozwalają Fazię uratować. Teraz wystarczy tylko rozwiązać zagadkę i utrzymać Fazię przy życiu, bo ci co go porwali nie powiedzieli ostatniego słowa. Na domiar złego Fazio stracił pamięć...
Fazio cudem uniknął śmierci, a Camilleri cudem nie zabił powieści wszechobecną hiperbolą, choć starał się jak mógł. Montalbano przy wyschniętych studniach: słaniający się na nogach, mdlejący i budzący się z letargu, zdeterminowany i popadający w rozpacz jest... śmieszny. Sposób w jaki demaskuje Angelę jest przykładem wulgarności, prostactwa i zagrywki pod publikę. Publikę raczej przeciętną. A wszystko to na wysokim „C”. Przeszukanie miejsca, w którym został zabity informator Fazia i rekonstrukcja jego przesłuchania i śmierci ma być brutalna, rzeczywista i ma szokować. Czy o to chodzi w powieści kryminalnej? Nie jestem przekonany. Lekceważąc wyobraźnię czytelnika można pisać krócej, jak choćby: seryjne zabójstwa wstrząsnęły Vigatą, Montalbano jeszcze nie wie, że zabił burmistrz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle bardzo przyjemnie spędzony czas z komisarzem Montalbano i jego pracownikami. Książka w sam raz na wakacyjny czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toutkwiła mi tylko mewa w pamięci. Taka sobie.
utkwiła mi tylko mewa w pamięci. Taka sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to15-ta, świetna książka z niezawodnym komisarzem Montalbano i jego niezastąpionym zespołem w osobach Fazia, Mimiego, Galluza i niezawodnego Catarelli. Ciekawa fabuła. Jak zwykle świetnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor cyklu o Salvo Montalbano najwyraźniej odkrył w sobie pasję do żeglugi, bo to już trzeci z rzędu tom, w którym obecne są wątki morskie. Jednak w przeciwieństwie do "Wieku niewinności", akcja toczy się wyłącznie na lądzie.
"Taniec mewy" zaczyna się dość dla tej serii nietypowo, a stawka jest większa niż zazwyczaj. Tempo wydarzeń jest na tyle dynamiczne, że Camilleri zdecydował się umieścić obowiązkowy wątek Livii na samym początku powieści. Mało jest w tej odsłonie Catarelli, Adeliny i jedzenia, a jej sensacyjny charakter oddala nas też od posterunku w Vigàcie.
Da się tu zauważyć poszukiwanie przez autora nowych możliwości na wzbogacenie obranej przez lata formuły, bo oprócz wątku analogicznego do tego z "Pola garncarza" mamy jeszcze wprowadzony motyw prekognicji, a nawet zabieg burzenia czwartej ściany.
Nie jest to jedna z moich ulubionych odsłon cyklu, chociaż jego zakończenie uważam za wyjątkowo udane. Rozczarowały mnie jednak pewne "wygodne" pod względem konstrukcji fabuły zbiegi okoliczności, a jedną wulgarną seksualnie scenę uważam za zbędną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Taniec mewy" zaczyna się dość dla tej serii nietypowo, a stawka jest większa niż zazwyczaj. Tempo wydarzeń jest na tyle dynamiczne, że Camilleri...
Dobra ksiazka świetnie się czyta fabuła wciąga. Jedna z lepszych tego autora.
Dobra ksiazka świetnie się czyta fabuła wciąga. Jedna z lepszych tego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już moja piętnasta wycieczka do Vigaty i okolic. Autor ma w swoim dorobku lepsze i gorsze książki. "Taniec mewy" należy do tych lepszych. Naprawdę szkoda, że coraz bliżej mi do końca przygód komisarza Montalbano i spółki. Odnoszę wrażenie, że Camilleri potrafi pisać z humorem i ironią o nawet najbardziej poważnych sprawach. Jego książki są dobre na odstresowanie się i odprężenie.
To już moja piętnasta wycieczka do Vigaty i okolic. Autor ma w swoim dorobku lepsze i gorsze książki. "Taniec mewy" należy do tych lepszych. Naprawdę szkoda, że coraz bliżej mi do końca przygód komisarza Montalbano i spółki. Odnoszę wrażenie, że Camilleri potrafi pisać z humorem i ironią o nawet najbardziej poważnych sprawach. Jego książki są dobre na odstresowanie się...