Która jego jest

S.M. Borowiecky Wydawnictwo: Szpalta kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2017-03-15
2017-03-15

Kup Która jego jest w ulubionej księgarnii

Która jego jest

Oceny książki Która jego jest

OPINIE i DYSKUSJE o książce Która jego jest

82/52/2020

82/52/2020

Jakby była kolejna część to na bank bym przeczytała. Nie spodziewałam się takiego zakończenia, aż jestem w szoku i smutno mi z tego obrotu spraw. Czytałam tą książkę tak jakby jutra nie było. Szokująca i fascynująca.

Drugi tom jest rownie ciekawy jak pierwszy. Autorka nie obnizyla poprzeczki,dzieki czemu czytelnik dowiaduje sie duzo wiecej o organizacjach opisanych w pierwszym tomie oraz zglebia tajemnice przodkow glownej bohaterki.
Ciekawe opisy oraz "zakazana historia" o ktorej jest raczej malo ksiazek,a juz na pewno nie opisywanych w ten sposob sprawiaja,ze ksiazke czyta sie bardzo szybko i z zaangazowaniem.
Zakonczenie,mimo ze smutne-jest przepelnione optymizmem dzieki czemu czytelnik nie odczuwa smutku ani niedosytu.

224 użytkowników ma tytuł Która jego jest na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Która jego jest na półkach dodatkowych

S.M. Borowiecky
S.M. Borowiecky
Redaktor naczelna magazynu reporterskiego Szpalta.com. Współpracowała z największymi mediami min. TVN, Superstacja, Radio Kolor, Super Express, Gazeta Bankowa czy Uważam rze.

Reemisja Izabela Milik
Reemisja
Izabela Milik
Wkraczasz do świata, który znasz, ale w którym nie chcesz być. To zaproszenie na polityczną scenę, gdzie staniesz się kolejną marionetką, przedmiotem, który ma być pionkiem na szachownicy. Tym, który doprowadzi albo do zwycięstwa, albo do żenującego upadku. W Polsce zbliżają się wybory parlamentarne. Cały kraj jest zaaferowany tym, która partia zwycięży. Ogromne szanse ma jedna z wiodących partii na politycznej scenie. Partia Obozu Odrodzenia Ojczyzny jest bezwzględna i majestatyczna zarazem. W swoim programie zakłada punkty, które mają szansę zmienić państwo. Cena jaką poniosą za to obywatele może być gorzka, jednak najbardziej gorycz tę poczuje główna bohaterka. Anna Anioł to młoda i piękna kobieta. Na co dzień nie wyróżnia się niczym szczególnym, jest skromna a jej uosobienie sprawia, że pała się do niej sympatią. Przed urodzeniem dwuletniego już dziś Kubusia, pracowała jako asystentka dyrektora w dużym koncernie. Teraz jednak przejęła obowiązki kury domowej, spełniając się w tej roli również jako dobra żona. Razem z Robertem tworzą zgrany małżeński team, rozumieją się bez słów i są w stanie rozwiązywać wspólne problemy. Zdawać by się mogło, że to idealna para, jednak życie nie jest zawsze tak proste… Anna mówi mężowi tylko o sprawach, w które chce go wtajemniczać. Nie zdradziła mu jednak większości prawd o sobie. Zwłaszcza tej o swoim byłym mężu Sylwestrze i jego zagadkowej śmierci… Anna w wolnych chwilach, gdy szuka wytchnienia próbuje podtrzymywać swoje życie towarzyskie. Od czasu do czasu spotyka się z przyjaciółkami, które zapracowanie rzadko odnajdują czas na plotki. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje Justyna, przyjaciółka, z którą Anna zawsze miała świetne relacje. Justyna jest prezesem dużej firmy, zrobiła zawrotną karierę i dorobiła się sporego majątku. Justyna nie zamierza osiąść na laurach, w tajemnicy przed przyjaciółmi startuje w wyborach z ramienia partii Obozu Odrodzenia Ojczyzny. Wiadomość ta szokuje Annę, bowiem okazuje się, że kontakty z tą bezwzględną partią są tym, co należy do przeszłości kobiety. Całą partią dowodzi wódz, okrutny i zimny mężczyzna, Jeremi Pastis. Całość zaczyna układać się w jedną spójną całość. Okazuje się, że rodzina Anny jest w poważnych kłopotach. Ich życiu zagraża niebezpieczeństwo ze strony członków partii Obozu Odrodzenia Ojczyzny. Co tak naprawdę stało się z Sylwestrem? Czy były mąż Anny żyje? Czy przyjaciele Roberta są tak naprawdę po ich stronie? Jakie zamiary ma Jeremi Pastis wobec Anny Anioł? Niewiarygodne intrygi, demoniczny świat polityki i walka o kobiecą godność - wszystko to sprawia, że „Reemisja” przyciąga uwagę czytelnika. Izabela Milik stworzyła powieść, w której świat władzy budzi odrazę. Jedyna taka powieść, obnażająca brudny świat karierowiczów, gangsterów i kobiet bez skrupułów, która zafascynowała mnie już od pierwszego zdania.
Klaudia Cebula - awatar Klaudia Cebula
oceniła na75 lat temu
Najdłuższa noc Marek Bukowski
Najdłuższa noc
Marek Bukowski Maciej Dancewicz
Ciemne, krakowskie zaułki, które niczym nie przypominają tych ze współczesnej pocztówki. Lokalna społeczność - zróżnicowana etnicznie, z różnych warstw społecznych, a przede wszystkim: z różnymi sekretami, które lepiej by nie zostały odkryte. I morderstwa - oczywiście, że są też morderstwa. Brutalne, powtarzające się, owiane szaleńczym niepokojem. Jeśli zastanawiasz się, czego może brakować Ci w polskich kryminałach, to wysoce prawdopodobne jest, iż brakuje Ci w nich belle époque. Pięknej epoki tajemnic. Niech Was nie zwiedzie tytuł - "Najdłuższą noc" w rzeczywistości czyta się zaskakująco szybko. Dzięki krótkim rozdziałom możemy śmiało obiecywać sobie, że "ten będzie ostatnim", a historia przemyka nam w dosłownie kilka chwil (czyt. kilka godzin). Tempo przyspiesza, bohaterowie nie próżnują, a kolejne odkrycia w ramach rozwiązywanej, misternie uplecionej zagadki wychodzą na światło dzienne. Po nitce do kłębka. 🧶 W chwilach wytchnienia czytelnik może zajrzeć do przeszłości głównego bohatera, który w pobocznym wątku rozgrywa swoje wydarzenia z czasów przed przyjazdem (powrotem) do Krakowa. Na ciekawskich czeka porcja faktów z początków sztuki kryminalistyki, a także kwestii zmian społecznych bądź emancypacji kobiet - dobre punkty zaczepienia do zgłębiania tematu na własną rękę, już po zakończeniu lektury. Z polskimi powieściami często bywa tak, że gdy nie przypadną nam do gustu, to z dużo większą skłonnością poddajemy je skrupulatnej krytyce. Z drugiej jednak strony, gdy trafimy na udany tytuł, sympatia szybciej i łatwiej rośnie w naszych sercach. Nie to, że dobre, to jeszcze na dodatek: nasze, polskie. "Nasza" "Najdłuższa noc" polskich autorów zdecydowanie MOŻE sprostać oczekiwaniom - gdy nie są zbyt wygórowane, potrafi nawet zaskoczyć. 💡
Yoassia - awatar Yoassia
oceniła na73 lata temu
Nić Ariadny Lidia Tasarz
Nić Ariadny
Lidia Tasarz
Lidia Tasarz w "Nici Ariadny" rzuca nas w wir zagadek, wiodąc za rękę przez labirynt niepamięci. Główna bohaterka, Monika Palmer, staje przed trudnym wyborem – odkryć prawdę o sobie, korzystając z resztek informacji, czy też poddać się dezorientacji i niepewności. Tasarz sprawnie posługuje się narracją w pierwszej osobie, umożliwiając nam identyfikację z emocjami bohaterki. Przeplatając racjonalne analizy z chwilami intuicyjnych dysonansów, autorka tworzy fascynujące spektrum doświadczeń Moniki. Niepokojące sny dodają warstwy tajemniczości, skłaniając do zastanowienia się, czy są jedynie produktem wyobraźni, czy też fragmentami utraconej przeszłości. Tasarz mistrzowsko konstruuje atmosferę opuszczenia i bezradności, sprawiając, że czytelnik sam staje się uczestnikiem tej pełnej napięcia podróży ku poznaniu samego siebie. "Nić Ariadny" to nie tylko historia o amnezji, lecz także o odwadze stawienia czoła własnym demonom przeszłości. W miarę jak Monika odnajduje kolejne elementy układanki swojego życia, czytelnik również zostaje wciągnięty w wir tej niezwykłej opowieści. Lidia Tasarz umiejętnie dozuje napięcie, zaskakując nas zarówno trafnymi dedukcjami bohaterki, jak i nieprzewidywalnymi zwrotami akcji. Wraz z Moniką śledzimy ślady w labiryncie przeszłości, gdzie każdy krok może odsłonić nową tajemnicę. Autorka nie ogranicza się jednak tylko do zagadek psychologicznych – wplata również wątki emocjonalne, ukazując wewnętrzne konflikty Moniki, które nabierają wyrazu w jej niepokojących snach. Czytelnik nie tylko podąża za bohaterką w poszukiwaniu własnej tożsamości, ale także współczuje jej w trudnych chwilach niepewności i obaw. Dodatkowo Lidia Tasarz wzbogaca opowieść o zręczne opisy otaczającego świata, co pozwala nam zanurzyć się w atmosferę miejsc, przez które Monika przemierza, budując jednocześnie głębszy związek z postacią. W efekcie "Nić Ariadny" nie jest tylko klasyczną historią detektywistyczną czy psychologicznym thrillerem, ale również podróżą w głąb ludzkiego umysłu i emocji. Tasarz stworzyła książkę, która poza trzymającą w napięciu fabułą, zmusza czytelnika do refleksji nad własnymi lękami, decyzjami i tajemnicami, które każdy z nas skrywa głęboko wewnątrz siebie.
Malwi - awatar Malwi

Cytaty z książki Która jego jest

Dodaj cytat z książki Która jego jest