Notatki z podziemia

- Записки из подполья
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Gabriel Karski
"Notatki z podziemia" są uważane za pierwszy utwór Dostojewskiego o tematyce egzystencjalnej. Narracja jest prowadzona w pierwszej osobie przez byłego urzędnika, mieszkającego w Petersburgu.
Niektórzy krytycy nazywają "Notatki z podziemia" "uwerturą Dostojewskiego do jego znakomitych pięciu powieści": Zbrodni i kary, Idioty, Biesów, Młodzika i Braci Karamazow.
"Podziemie" to obraz alegoryczny. Bohater nie ma żadnego związku z działalnością rewolucyjną, ponieważ uważa chęć działania za "głupią", a rozum za bezwolny. Po pewnych wahaniach, Człowiek z "Podziemia" opowiada się raczej po stronie intelektualnej, refleksyjnej bezwolności, chociaż zazdrości ludziom niezastanawiającym się, a prosto i szybko działającym. "Podziemie" to inna nazwa wyalienowania. Kluczowe zdanie brzmi: "Ja jestem jeden, a oni wszyscy". Myśl o osobistej wyższości nad pozostałymi, jakby nic nieznaczące było jego życie, jakby on nie postępował, jest kwintesencją tej spowiedzi rosyjskiego inteligenta. Bohater, raczej antybohater - jak sam siebie określa pod koniec utworu, jest nieszczęśliwy i godny współczucia, ale pozostając człowiekiem, odczuwa przyjemność, dręcząc siebie i innych. Tę skłonność człowieka, w ślad za Dostojewskim, Kierkegaardem i Nietzschem bada współczesna psychologia.
"Pałac kryształowy" jest symbolem harmonijnie zbudowanego społeczeństwa, ogólnoludzkiego szczęścia, opartego na prawach rozumu. Jednakże bohater jest przekonany, że znajdą się ludzie, którzy z zupełnie irracjonalnych powodów odrzucą ogólną harmonię, opartą na rozsądku dla bezcelowego okazania swojej woli. "Ech, panowie, jaka tu będzie wolna wola, jeśli w grę wchodzi arytmetyka, jeśli w grę wchodzi tylko dwa razy dwa równe cztery? Dwa razy dwa i bez mojej woli będzie wynosiło cztery. Czy tak wygląda wolna wola!".
***
Audiobook wydany przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Larix” im. Henryka Ruszczyca na podstawie wydania PULS z 1992 w tłumaczeniu Gabriela Karskiego. Czyta Marcin Popczyński
Kup Notatki z podziemia w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Notatki z podziemia
🧠 Człowiek kontra 2×2 – Rozum vs. Wola 🧠 📍 Ocena: 8/10 – za odwagę, bezkompromisowość i psychologiczno-filozoficzny rezonans, który odbija się echem do dziś. Houellebecq? Czułby się tu jak w domu. Kafka? Zaznaczyłby jako inspirację. Camus? Poklepałby podziemnego brata po ramieniu. ❓ O czym to właściwie jest ❓ O człowieku, który wie za dużo. O bólu istnienia, który nie szuka ulgi – bo ta byłaby zbyt banalna. O buntowniku, który nie rzuca koktajli Mołotowa – bo jego rewolucja to złośliwy uśmiech rzucony logice, postępowi i wszystkim "kryształowym pałacom". 🎭 Styl i forma 🎭 Monolog neurotycznego, zgryźliwego, autoironicznego inteligenta. Bezczelny, samo-poniżający się, cierpko błyskotliwy. Dostojewski wciska czytelnika w fotel – i każe mu tam zostać, nawet jeśli się wierci. A potem jeszcze poprawia cytatem o „rozkoszy bólu zęba”. 🧩 Motywy i refleksje 🧩 🔹 Wolność jako prawo do samookaleczenia (emocjonalnego i moralnego) 🔹 Samoświadomość jako przekleństwo 🔹 Sprzeczność między racjonalnością a kaprysem duszy 🔹 Sarkazm jako akt (ostatniego?) oporu 📚 Dlaczego to wciąż działa? 📚 Bo współczesność nadal próbuje zbudować pałac kryształowy – idealny świat oparty na kalkulacjach, poprawności i algorytmach. A podziemny człowiek? On chichocze z kąta i mówi: „nie, dziękuję – ja wolę żyć na własnych warunkach, choćby absurdalnych”. 🏁 Finalnie 🏁 To literatura, która nie przymila się do czytelnika. Cyniczna, prowokacyjna, świadoma swej ohydy. I właśnie dlatego – mocna. Wolę takiego Dostojewskiego niż wielu dzisiejszych samozwańczych buntowników. Styl i myśl – ostre jak brzytwa.
Oceny książki Notatki z podziemia
1084 użytkowników ma tytuł Notatki z podziemia na półkach głównych- Chcę przeczytać 692
- 2021 5
- 2022 4
- Klasyka 3
- Literatura piękna 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Notatki z podziemia
Świetna.
Świetna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Notatki z podziemia” Dostojewskiego składają się mniej więcej z dwudziestu procent zapisków/rozważań i osiemdziesięciu procent pamiętnika.
Część pamiętnika jest dla mnie jeszcze mniej ciekawa; nie czuję też związku z częścią rozważań.
„Notatki z podziemia” nie są również pisane w sposób, który przyciągałby uwagę formą, budową zdań, metaforami czy wartością liryczną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznijmy od rozważań — nie są one zbyt bogate: przedstawia się w nich pojedyncze tezy i rozwleka wywód, nie prezentując przy tym kontrargumentów ani innych perspektyw.
Część pamiętnika jest dla mnie jeszcze mniej ciekawa; nie czuję też...
Istnieje anegdota, że jedyną książką Dostojewskiego, którą przeczytał Nietzsche, było jakieś kiepskie tłumaczenie Notatek z podziemia. Nie wiem czy przez tą legendę, ale ci dwaj pisarze często wspólnie są wymieniani w poczcie twórców literatury egzystencjalnej XIX wieku. Notatki z podziemia bowiem często są przedstawiane jako powieść przełomowa Dostojewskiego, cezura jego twórczości.
Ja się zawiodłem tą książką. Będąc cynicznym można powiedzieć, że jest to historia urzędasa, który jest pospolitym frajerem. Jeśli ktoś wyciąga jakąś mądrość z perypetii urzędników w szynkach petersburskich to gratuluję, ja nie byłem w stanie. Poza tym gdy w "Zbrodni i karze" główny bohater wypłakuje się u nóg prostytutki, to jest to jakkolwiek przejmujące. Ostatni rozdział "Notatek z podziemia" nie zapewnił mi katharsis.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWYBITNE DZIELO FILOZOFICZNE, GENIALNE STUDIUM CHARAKTERU, W CHUJ ŚMIESZNA PASTA Z KARACHANA, JEDNA Z BARDZIEJ WZRUSZAJĄCYCH HISTORII JAKIE WIDZIAŁEM, WSZYSTKO NA RAZ W MNIEJ NIŻ 100 STRONACH!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🧠 Człowiek kontra 2×2 – Rozum vs. Wola 🧠
❓ O czym to właściwie jest ❓
🎭 Styl i forma 🎭
🧩 Motywy i refleksje 🧩
🔹 Wolność jako prawo do samookaleczenia (emocjonalnego i moralnego)
🔹 Samoświadomość jako przekleństwo
🔹 Sprzeczność między racjonalnością a kaprysem duszy
🔹 Sarkazm jako akt (ostatniego?) oporu
📚 Dlaczego to wciąż działa? 📚
🏁 Finalnie 🏁
🧠 Człowiek kontra 2×2 – Rozum vs. Wola 🧠
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📍 Ocena: 8/10 – za odwagę, bezkompromisowość i psychologiczno-filozoficzny rezonans, który odbija się echem do dziś. Houellebecq? Czułby się tu jak w domu. Kafka? Zaznaczyłby jako inspirację. Camus? Poklepałby podziemnego brata po ramieniu.
❓ O czym to właściwie jest ❓
O człowieku, który wie za dużo. O bólu istnienia, który nie...
To nie jest opowieść do poduszki – to książka, która budzi niepokój i zmusza do konfrontacji z własnymi przekonaniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHahaaa to jest fantastyczne wspomnienie. Książka nie wznawiana w polin i bardzo niedostępna. Czytałem ją jakieś 20 lat temu wybraną z repertuaru babci mojej znajomej. Cóż za klimat i co za czasy. Samotność nie jedno ma imię i nie jeden ma smak. Warto to mieć i dzielić się z innymi tak jak Fiodor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo krótsza, ale niezwykle intensywna powieść, która uważana jest za prekursora egzystencjalizmu. Narratorem jest człowiek z podziemia – zgorzkniały, odizolowany od świata bohater, który otwarcie przyznaje się do swej małości, hipokryzji i autodestrukcyjnych skłonności. "Notatki z podziemia" to nie tylko studium samotności i buntu wobec społeczeństwa, ale też filozoficzna refleksja nad wolną wolą i absurdem ludzkiego istnienia. W swojej pesymistycznej, ironicznej formie, książka zmusza czytelnika do konfrontacji z własnymi słabościami.
To krótsza, ale niezwykle intensywna powieść, która uważana jest za prekursora egzystencjalizmu. Narratorem jest człowiek z podziemia – zgorzkniały, odizolowany od świata bohater, który otwarcie przyznaje się do swej małości, hipokryzji i autodestrukcyjnych skłonności. "Notatki z podziemia" to nie tylko studium samotności i buntu wobec społeczeństwa, ale też filozoficzna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwsze to skandal, że tę książkę tak trudno dostać po polsku i czytałam ją po niemiecku, przez co niestety wrażenia nie były tak miłe, bo to książka bardzo trudna do przetrawienia, ale naprawdę świetna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powinna być szkolna lektura, żeby ludzie we wczesnym wieku już mieli świadomość jak kształtuje się proces myśli, wielkiego pisarza. Dla mnie to był deser. To pierwsze próby autora, po okresie spędzonym na katordze i zesłaniu. Jest tu wolny, arogancki i głęboki. Prawdziwy rarytas.