Najciekawsze bajki przedszkolaka

praca zbiorowa Wydawnictwo: Greg interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
2017-01-01
2017-01-01
Najciekawsze bajki przedszkolaka to najlepszy zbiór pogodnych i ciepłych historyjek dla maluchów. Bohaterami tych bajeczek są dzieci, zwierzątka lub zabawki, które przeżywają liczne przygody, radzą sobie z różnymi problemami, bawią się. Dzięki tym opowiastkom dzieci dowiedzą się między innymi, dlaczego warto się dzielić zabawami, jak zdobyć przyjaciół, jak bezpiecznie jeździć na rowerze...Bajeczki są idealne do czytania tuż przed snem - ich pogodny świat z pewnością wyciszy i mile nastroi każde dziecko. Sprawdzą się również wtedy, gdy będziemy chcieli kreatywnie spędzić czas z maluchem. Długość każdej bajeczki jest specjalnie dostosowana do możliwości skupienia uwagi przedszkolaków. Duża czcionka ułatwia czytanie dziecku, a piękne, kolorowe ilustracje zaciekawią każdego szkraba! Piękna twarda oprawa wspaniale prezentuje się na półce i jest niezwykle trwała. Serdecznie polecamy!

Kup Najciekawsze bajki przedszkolaka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Najciekawsze bajki przedszkolaka

Opinie i dyskusje o książce Najciekawsze bajki przedszkolaka

Książka z ciekawymi opowieściami, które pomagają w rozumieniu rzeczywistości. Polecam.

"Najciekawsze bajki przedszkolaka" to zbiór 29 króciutkich bajek, których bohaterami są ludzie oraz zwierzęta. Przeczytanie każdej bajki zajmuje dosłownie 5 minut, dzięki czemu nasze dzieci się nie zanudzą, a wręcz przeciwnie - będą słuchały ich z wypiekami na twarzy. Każda bajka napisana jest bardzo prostym i zrozumiałym językiem i każda z nich niesie ze sobą różne przestrogi czy naukę. I tak dzieci dowiedzą się, że nie warto być niemiłym, nie warto się z kogoś wyśmiewać, dlaczego warto dzielić się zabawkami czy być uprzejmym. A wszystko to opisane w bardzo prosty i przystępny dla małego dziecka sposób. Dodatkowo każdej bajce towarzyszą ilustracje ułatwiające dzieciom zrozumienie czytanego tekstu. Książka idealna zarówno dla starszych jak i młodszych przedszkolaków. Ja jestem tą książką zachwycona.

Natalkę męczy kaszel. Usnąć przez to nie może. Meczy mi się dziecko i męczy. Już nie wie co zrobić. Raz przykrywa się po uszy, po chwili skopuje z siebie całe nakrycie. Pije co sekundkę, wierci się i kręci. Po chwili woła i prosi o bajeczkę. "Mama, tylko krótką, bo ja nie chce długiej". No ok, tylko, że śpiąca mama nie ma pomysłu na nic ciekawego. Chwytam zatem po pierwszą z brzegu książkę. Okazuje się, że nawet jej jeszcze sama nie czytałam. No nic dziwnego, w końcu tuż obok stoi stosik lektur do recenzji, za który jeszcze się nie zabrałam. No cóż, nie ważne. Nie ma czasu na szukanie, a ta wydaje się fajna. Bajki są? Są. Dla dzieci? No a jakże. Długie? Oj, zdecydowanie nie. Zatem zaczynam.

I tak właśnie zaczęłam lekturę tej oto nie dużej książeczki. Od pewnego czasu miałam na nią ochotę, ale jakoś tak wyszło, że wciąż było coś pilniejszego. Aż w końcu pewnego razu po prostu po nią chwyciłam i zaczęłam czytać. I przyznam szczerze, że byłam bardzo mile zaskoczona, że bajeczki te okazały się naprawdę fajne i ciekawe. Nie jestem raczej zwolenniczką tak strasznie krótkich historii. Zawsze miałam wrażenie, że są pisane tak - mówiąc kolokwialnie - po łebkach. Tutaj jednak jest zupełnie inaczej. Super!

Gdy moja Alicja była malutka często czytałyśmy wierszyki. Pewnego dnia znudziło mi się to i kupiłam książkę z takimi właśnie krótkimi bajeczkami. I choć autor tamtej publikacji dwoił się i troił, by w każdej zawrzeć morał i żeby każda była ciekawa - nie zawsze mu to wychodziło. Przyznam Wam się szczerze, że nie przepadałam za tą lekturą. Za to moja Ala uwielbiała ją słuchać. Podobało jej się, że bajeczki te są bardzo króciutkie, że nie musiała długo czekać, aż wszystko się wyjaśni i tradycyjnie to co dobre zostanie nagrodzone, a zło potępione. I choć rzeczywiście historie te były tak krótkie, że moja mała dziewczynka nawet gdyby chciała, nie zdążyłaby się przy nich znudzić - dla mnie były wymuszone i mało interesujące.

Gdy więc zajrzałam do tej lektury pomyślałam, że będzie podobnie. Nawet nie miałam ochoty zaczynać, choć nie ukrywam, że przepiękna wręcz szata graficzna kusiła mnie od samego początku. Jednak gdy już zaczęłam czytać okazało się, że wcale nie jest tak źle jak myślałam. Historie, które zostały zgromadzone w tej książeczce rzeczywiście są ciekawe. Opisują one pewne sytuacje i zachowania, zaczerpnięte z naszego życia. Oczywiście nie ma tu konkretnych przykładów, nikt nie jest wymieniony z imienia i nazwiska. Bohaterami tych bajeczek są postacie fikcyjne lub zwierzaczki. Ale ich przygody mogłyby się przytrafić każdemu z nas.

I tak poznamy tu na przykład leniwą myszkę, która przez swoje zachowanie wkrótce stała się niezgrabna i ociężała. Albo małego Piotrusia, który nie lubił kasku. Mojej Natalce bardzo podobała się bajeczka o rodzince owieczek, w której pewnego dnia zamieszkał ktoś bardzo wyjątkowy oraz o małej Lence i jej wielgachnym strachu. Ale oczywiście historii tych jest tu dużo, dużo więcej. A dokładnie 30! Całkiem nie źle, prawda?

Jak już wspomniałam historie umieszczane w tej książce są naprawdę krótkie. Każda z nich zajmuje dwie sąsiadujące strony. Ale sporo miejsca na tych stronach zajmują ilustrację, zatem tekstu nie ma tu zbyt wiele. Szata graficzna jak już wspomniałam jest bardzo ładna. Obrazki są wesołe i kolorowe. Naprawdę wszystko bardzo fajnie się tu prezentuje. Sama z przyjemnością obejrzałam ją od początku do końca. Więc możecie być pewni, że Wasze maluchy także chętnie po nią sięgną. Ogólnie książeczka ta sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Nie duża, zgrabka, poręczna i ciekawa. Jak dla mnie same plusy.

Jakbym tak miała się do czegoś przyczepić, zwrócić na coś uwagę, to uważam, że w lekturze tej nie zaszkodziłoby wprowadzić większą czcionkę. Wiem, że historyjki te skierowane są dla przedszkolaków, ale tak szczerze, gdyby tekst był większy - książeczka ta mogłaby spodobać się także dzieciaczkom, które dopiero uczą się czytać. To jednak tylko mała sugestia. Tak jak teraz jest pięknie i nie mam żadnego ale. Mnie i mojej Natalce książeczka bardzo się podoba i teraz towarzyszy nam ona przed snem każdego wieczora. Wam także ją polecamy. Jest super!

29 użytkowników ma tytuł Najciekawsze bajki przedszkolaka na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Najciekawsze bajki przedszkolaka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Najciekawsze bajki przedszkolaka

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Czytelnicy Najciekawsze bajki przedszkolaka przeczytali również

Tupcio Chrupcio. Nie chcę się myć! Anna Casalis
Tupcio Chrupcio. Nie chcę się myć!
Anna Casalis Marco Campanella
http://www.nieperfekcyjnie.pl/2017/08/tupcio-chrupcio-eliza-piotrowska.html Tak jak boję się i brzydzę gryzoni, tak Tupcia Chrupcia, małą myszkę, polubiłam od pierwszych stron. Teraz wiem, że po jego przygody mogę sięgać w ciemno. Co prawda, niektóre części serii są wspaniałe i bardzo pouczające, a inne nie wyróżniają się na tle reszty, a niekiedy nawet budzą pewne wątpliwości. Jednak całość zasługuje na uwagę - zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Tupcio Chrupcio zawsze lubił pluskać się w swojej dziecięcej wanience. Jednak kiedy z niej wyrasta, nadchodzi konieczność kąpieli w dużej wannie, w jakiej myją się jego rodzice. Tupcio jest przerażony. Mama zaczyna przekonywać go do kąpania, a tata staje na wysokości zadania i wchodzi z Tupciem do wanny - od tej pory już nic nie jest straszne. Każdy z nas czegoś się boi, a jeśli jest się małym dzieckiem, to tym wszelkie troski osiągają ogromne rozmiary. Wtedy nieodzowna jest pomoc opiekunów, którzy w delikatny, aczkolwiek sugestywny sposób przedstawiają konkretne argumenty oraz oswoją dziecko z nowościami. "Tupcio Chrupcio. Nie chcę się myć" to lekcja pokonywania swoich lęków, nauka wspólnej zabawy, a także dzielenia się z innymi (przekazanie niepotrzebnych zabawek Tupcia potrzebującym dzieciom). Cała seria o Tupciu Chrupciu wyróżnia się sporym formatem książki, bogatą kolorystyką oraz dużą czcionką, dzięki czemu owe historie mogą czytać dzieci znające literki. Dodatkowo nowsze części zawierają pytania odnoszące się do treści, co stanowi doskonały pretekst do rozmowy rodziców z dziećmi na tematy, jakich do tej pory mogli nawet nie poruszać. Owe pytania prowokują również do czytania ze zrozumieniem, bo młody czytelnik wie, iż będzie miał okazję do wykazania się, dlatego warto uważnie słuchać czytanej historii, aby zapamiętać z niej jak najwięcej. Podczas najbliższej wizyty w bibliotece rozejrzę się za kolejnymi książkami o tej małej myszce, ponieważ chciałabym wraz z synkiem poznać wszystkie przygody Tupcia Chrupcia. Zachęcam Was do nadrobienia zaległości. Podejrzewam, iż osoby już znające jego perypetie, same z chęcią rozglądają się za tą serią.
prozaczytana - awatar prozaczytana
oceniła na78 lat temu
Kicia Kocia sprząta Anita Głowińska
Kicia Kocia sprząta
Anita Głowińska
Oto historia o wielkim bałaganie i jeszcze większym wyzwaniu, czyli o sprzątaniu – temacie, który niezmiennie budzi emocje w każdym domu z małym dzieckiem. W krótkiej, ale zaskakująco treściwej książeczce Anita Głowińska ponownie zaprasza nas do świata Kici Koci – małej, rezolutnej kotki, której codzienne przygody są jak lustro dla maluchów. Tym razem Kicia nie wybiera się w kosmos, ani nie jedzie pociągiem – zostaje w domu. I właśnie tu, pośród porozrzucanych zabawek i zniecierpliwionego taty, rozgrywa się dramat, który każdy rodzic dobrze zna. Narracja jest prosta, bardzo przystępna, ale co ważne – pełna naturalności. Brak moralizatorskiego tonu działa tu na korzyść. Sprzątanie nie jest tu karą, ani obowiązkiem do odbębnienia – to wspólne zadanie, okazja do zabawy, do organizowania przestrzeni i – co najważniejsze – do współpracy. Dziecko, obserwując Kicię Kocię, widzi nie tylko cel, ale też drogę do niego: porządkowanie według kategorii, odnajdywanie rzeczy, które „mają swoje miejsce”, używanie konkretnych narzędzi jak odkurzacz czy ściereczka. Wszystko to pokazane jest w sposób namacalny i dziecku znany – bez abstrakcyjnych metafor, bez zbędnych udziwnień. Tu wszystko jest zrozumiałe i bliskie codziennemu doświadczeniu. Forma wydania – nieduży format, miękka okładka, papier kredowy – sprawia, że książka idealnie pasuje do małych rączek. Ilustracje, choć bardzo proste graficznie, zaskakują celnością. Kreska przypominająca dziecięce rysunki pozwala czytelnikowi szybko utożsamić się z bohaterką. W tym właśnie tkwi siła całej serii – w autentyczności emocji i wydarzeń, które mogłyby wydarzyć się w każdym dziecięcym pokoju. Ciekawym akcentem jest również obecność taty – aktywnego, zaangażowanego, spokojnego. To on inicjuje sprzątanie, wspiera, nie podnosi głosu. W świecie dziecięcej literatury to wciąż nieco niedoceniany obraz rodzicielstwa, który tutaj wchodzi zupełnie naturalnie. „Kicia Kocia sprząta” nie jest książką, która rewolucjonizuje literaturę dziecięcą – ale absolutnie tego nie musi. Jej siła tkwi w prostocie i skuteczności. Dzieci chcą ją czytać. Wracają do niej. A niektóre – co może zaskoczyć – naprawdę zaczynają po sobie sprzątać. I chociaż dla dorosłego to może być zbyt oczywiste, zbyt kolorowe, zbyt powtarzalne, to właśnie ta powtarzalność, ta powolna narracja i powracające schematy są tym, czego potrzebuje rozwijający się umysł dziecka. Kicia Kocia, choć niepozorna, konsekwentnie udowadnia, że jest jedną z najlepszych przewodniczek po dziecięcej codzienności. I robi to bez moralizowania, z uśmiechem i luzem, który uczy więcej niż niejeden poradnik dla rodziców.
Bob - awatar Bob
Vaiana. Skarb oceanu Suzanne Francis
Vaiana. Skarb oceanu
Suzanne Francis
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Vaiana: Skarb oceanu to kolejna w ofercie Egmont Polska komiksowa adaptacja znanej animacji Disneya, przenosząca filmową opowieść na papier. Główna bohaterka, młoda i niepokorna Vaiana, wyrusza w morską wyprawę, by przywrócić serce bogini Te Fiti. Dawno temu skradł je półbóg Maui, co zaburzyło równowagę natury. Ciemność zaczęła pożerać kolejne wyspy, a mieszkańcy Motunui przestali wypływać poza rafę. Choć Vaiana nie zna morza, ocean powierza jej misję naprawienia błędu przeszłości. Towarzyszy jej Maui – zadufany w sobie, ale niepozbawiony uroku. Ich wspólna droga obfituje w przygody, niebezpieczeństwa i przemiany. Komiks opowiada o odwadze, przyjaźni, odpowiedzialności i poszukiwaniu własnej tożsamości. Komiks Vaiana: Skarb oceanu to przede wszystkim skrócona wersja filmu, skierowana do dzieci w wieku 7–12 lat. Dla młodych odbiorców może być świetną formą powrotu do ukochanej historii. Jednak w oderwaniu od animacji nie zawsze działa równie skutecznie. Niektóre kluczowe sceny zostały pominięte lub zredukowane, co może zaburzyć dynamikę opowieści i utrudnić zrozumienie motywacji bohaterów. Zwłaszcza jeśli młody czytelnik nie zna filmowego pierwowzoru. Tekst komiksu napisany jest w sposób prosty i przystępny. Narracja nie wymaga dużego zaangażowania intelektualnego, ale bywa zbyt uproszczona i pozbawiona emocjonalnej głębi. Brakuje tu również warstwy muzycznej, która w filmie pełniła kluczową funkcję. Piosenki, będące integralną częścią animacji, nie zostały odtworzone nawet w formie cytatów. Ich brak znacząco wpływa na odbiór historii – szczególnie, gdy piosenki te na długo zapadają w pamięć dzieci i dorosłych. Najmocniejszą stroną komiksu są ilustracje. Kolorystyka jest żywa, nasycona, oddaje klimat egzotycznych wysp Pacyfiku. Rysunki inspirowane są stylem animacji, co wzbudza sympatię młodszych czytelników. Wersja komiksowa nie korzysta z kadrów filmowych, ale artystyczne opracowanie pozostaje bliskie oryginałowi. Dzięki temu dzieci mogą łatwo rozpoznać ulubione postaci i sceny.... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-komiksu-vaiana-skarb-oceanu/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Bajki dla chłopców Małgorzata Białek
Bajki dla chłopców
Małgorzata Białek
„Bajki dla chłopców” to książeczka, w której znajdziemy aż trzydzieści niedługich historyjek. Dziecko „spotka” w nich kosmicznych piratów, czarodziejów, smoki i wiele więcej. Są takie pełna magii, ale również takie dość realistyczne. Według mnie taka różnorodność jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Każda jest inna, każda na swój sposób ciekawa. Napisane dość prostym językiem, co zaciekawia małego czytelnika. Z zaciekawieniem słucha, a starszy samodzielnie czyta o losach różnych bohaterów. Wizualnie książeczka jest ładna. Na każdej stronie znajdziemy przyjemne dla oka rysunki, a na górze ozdobne wzorki. To wszystko przyciąga wzrok i zachęca do sięgania po nią. W książeczce znajdziemy różnorodnych bohaterów, są tacy dobrzy, których warto naśladować, ale również źli. Niektóry całkowicie baśniowi, inni realistyczni. Po przeczytaniu bajeczki możemy z dzieckiem o nich porozmawiać, dowiedzieć się jakie cechy zauważyło, co według niego było w nich pozytywne, a co nie, które zachowania można naśladować, a czego robić nie wolno. Okładka twarda i solidna, a przy tym nieduża i z tych lżejszych. To wszystko sprawia, że można śmiało zabrać ją poza dom, a także nie zniszczy się szybko. „Bajki dla chłopców” to aż trzydzieści ciekawych, a przy tym niedługich bajeczek dla dziecka. Moim zdaniem warto po nie sięgnąć i polecam. Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2023/08/bajkidlachlopcowwydawnictwogre.html
Mamażona-KOBIETA - awatar Mamażona-KOBIETA
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Najciekawsze bajki przedszkolaka

Dodaj cytat z książki Najciekawsze bajki przedszkolaka